Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Historie světové kulturistiky:
Období 1970 - 1975

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Předešlý díl historie světové kulturistiky se věnoval druhé polovině 60. let. Na konci tohoto období měla
Mr. Olympia za sebou 5 ročníků. Larry Scott získal první 2 trofeje a po něm převzal štafetu Sergio Oliva. Poslední vítězství vybojoval Sergio Oliva zvaný "Mýtus" v těsném souboji s Arnoldem Schwarzeneggerem,
který byl králem federace NABBA. V našem historickém žebříčku, který provází tento seriál článků, stojí
po roce 1969 ve vedení Sergio Oliva před Billem Pearlem a Larrym Scottem. Arnold Schwarzenegger je
zatím sedmý. Celý svět se tehdy nemohl dočkat dalšího porovnání Arnolda se Sergiem.

1970

Arnold Schwarzenegger, Sergio Oliva
V roce 1970 můžeme mluvit o 3 významných soutěžích, které jsou důkazem toho, že v tomto roce byly vztahy mezi IFBB a NABBA nejvíce přátelské. Nejdřív přišel boj o pozici jedničky ve federaci NABBA, na kterou vyslal svůj tým Joe Weider ve složení Dave Draper, Franco Columbu, Frank Zane a Arnold Schwarzenegger, který vládl federaci NABBA již dva roky. Arnold i Reg Park chtěli získat rekordní třetí titul na této soutěži. Ve vyšší kategorii se Arnoldovi a Regovi postavil i Dave Draper, který se ale musel spokojit se třetím místem za druhým Regem Parkem. Arnold si po vítězství v této kategorii poradil i s Boyerem Coem, vítězem kategorie "short", a získal tak rekordní třetí titul federace NABBA.

Před Mr. Olympia se uskutečnil i pokus federace AAU o vlastní profesionální soutěž. Pořadateli Jimu Lorimerovi se podařilo dostat na jedno pódium celou špičku obou federací IFBB i NABBA. Start přislíbili Oliva, Schwarzenegger, Columbu, Draper i Coe. Výsledky této soutěže se staly předzvěstí výsledků Mr. Olympia. Arnoldovi tehdy přiřklo všech 7 rozhodčích výhru, a tak Arnold poprvé porazil Sergia Olivu a v souboji o absolutní titul si poradil s Francem Columbem. Sergiovu přípravu narušila ale chřipka, a tak se čekalo, v jaké formě se předvede na Olympii v New Yorku.

V těžké kategorii byl třetí Dave Draper a zajímavou perličkou je účast Ladislava Szalaye v lehčí kategorii, ve které po těsném souboji s Boyerem Coem zvítězil Franco Columbu. Třetí Ladislav Szalay je první československou stopou v historii světové kulturistiky. Jedná se o mistra ČSSR z roku 1969 pocházejícího z Nových Zámků, který posléze emigroval do USA. Třetí místo v kategorii sice na body do žebříčku nestačilo, ale už samotná účast na soutěži s takovou konkurencí je obrovským úspěchem.

Historický žebříček do r. 1970
1. Arnold Schwarzenegger 43
2. Sergio Oliva 40
3. Bill Pearl 32
4. Larry Scott 30
5. John Grimek 30
6. Harold Poole 29
7. Clarence Ross 28
8. Earl Maynard 24
Arnold v tomto roce dovršil svůj hattrick na soutěži Universe Pro NABBA a stal se tak prvním kulturistou, který tuto nejprestižnější soutěž federace NABBA třikrát vyhrál. Arnoldovi zbývala k dobytí už jen poslední soutěž - Mr. Olympia. Opakovaný souboj dvou velikánů vyšel lépe Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Sergio přišel po 2 týdnech od Mr. World AAU o 5 kilo těžší, což bylo znát na jeho definici. I přesto byl Arnoldovi díky svým objemům rovnocenným soupeřem, ale doplatil na svůj horší projev, který mu kazil horší pózing a moc naneseného oleje na kůži. Bylo mu vyčítáno, že nedokáže udržet všechny svaly zatnuté. Když zatnul bicepsy, zapomněl na stehna a břicho a naopak. Naproti tomu Arnold, známý perfekcionista, působil dokonalým dojmem. Skvělý pózing, opálené tělo a úsměv šampióna byly jeho silné zbraně. Hned v tomto roce se Arnold dostal do vedení žebříčku a toto vedení navyšoval každým dalším rokem.




Mr. Olympia 1970


1971

Frank Zane v roce 1968 a 1969 vyhrál všechny cenné tituly IFBB (Mr. America, Mr. International, Mr. Universe a Mr. World) až na Olympii, které se ani nezúčastnil. Od roku 1970 se soustředil na dobytí pozic ve federaci NABBA, kde začal vítězstvím na amatérském Mr. Universe v roce 1970. V roce 1971 měl přijít útok na titul profesionální. Frank Zane 3 roky neokusil hořkost porážky a na své cestě porazil nejen Franca Columba nebo Alberta Becklese, ale i Arnolda Schwarzeneggera (na Mr. Universe IFBB 1968)!

V roce 1971 se na pódiu Universe Pro NABBA sešla zajímavá konkurence. Na jedno pódium se postavil Frank Zane, trojnásobný Mr. Olympia Sergio Oliva a dva dvojnásobní vítězové Universe Pro NABBA Reg Park a Bill Pearl. Čtyři legendy. Upřímně řečeno, Arnold byl pravděpodobně nejlepším kulturistou planety, ale nejlepší soutěž toho roku byla ve federaci NABBA. Jestli nevíte, kdo tehdy vyhrál, tak si tipněte. Reg Park to nebyl, skončil až třetí ve vyšší kategorii. Tento výsledek mu zajistil posun v historickém žebříčku na 8. místo. Až druhý v této kategorii skončil Sergio Oliva, kterého porazil po 4 letech bez soutěžení Bill Pearl, který tehdy vážil 110 kg při výšce 178 cm. Souboj o absolutní titul svedl Bill Pearl s Frankem Zanem a Bill přesvědčivě ukončil tříleté období Franka bez porážky a poté ukončil svou neuvěřitelnou kariéru.

Bill Pearl soutěžil v letech 1953 až 1971, od svých 23 do 41 let, a prohrál pouze jednou - v roce 1956 na svém prvním Universe Pro NABBA s Jackem Delingerem v souboji o absolutní titul. Jinak je jeho kariéra seznamem 8 velkých vítězství bez porážky. Poslední úspěch Pearla mu sice zabezpečil další bodový zisk, ale před Sergia Olivu se již nedostal. Bill Pearl byl i úspěšný trenér. Mezi jeho svěřence patřil například Chris Dickerson, Ray Routledge, Boyer Coe nebo Dennis Tinerino.

V roce 1971 se vyostřilo soupeření federací NABBA a IFBB, které spolu doposud soupeřily, ale závodníky neomezovaly ve startech v obou federacích. Věrnost jedné z federací byla čistě dobrovolná a nepříliš obvyklá. Joe Weider si hájil věrnost vítězů Olympie Larryho Scotta a Sergia Olivy, který ale právě tuto rovnováhu narušil. NABBA získala věrnost svých největších hvězd Billa Pearla a Rega Parka. Mezi ostatními borci tehdejší špičky se dají jen těžko najít další borci s věrností vůči jedné z těchto federací. Toto soupeření získalo v roce 1971 další dimenzi a odnesl to Sergio Oliva, který se chtěl postavit Arnoldovi v souboji o titul Mr. Olympia, která se poprvé přestěhovala z New Yorku a hostila ji Paříž. V předvečer Olympie mu ale byla odepřena účast, stejně tak i duu Roy Callendar a Franco Columbu. Paradoxní na tomto trestu bylo, že se Sergio mohl představit v exhibičním vystoupení a pozdější vítěz Mr. Universe IFBB Albert Beckles se provinil účastí na Mr. Universe NABBA také, ale diskvalifikován nebyl. Velký večer federace IFBB byl v roce 1971 tímto verdiktem zahalen, což jen podtrhl fakt, že další soupeř pro Arnolda Schwarzeneggera se nenašel, a tak získal Arnold svůj druhý titul bez boje. Opakoval se tím rok 1968, kdy byl v pozici Arnolda právě Sergio. Přesto je třeba dodat, že i přes ohnivé diskuze byla forma Arnolda Schwarzeneggera hodnocena jako nejlepší. V diskuzích o tom, kdo je na světě nejlepší, figurovala 4 jména: Arnold Schwarzenegger, Bill Pearl, Sergio Oliva a čerstvý Mr. World IFBB Franco Columbu. Sergio byl sice obrovský, ale chyběla mu hustota svalů, jakou nabízel Arnold, a navíc byl poražen Billem Pearlem. Franco Columbu sice poražený nebyl, ale na Mr. World IFBB měl soupeře jen v Dennisu Tinerinovi a s nejlepšími se neutkal. V pomyslném souboji by o postavení jedničky bojovali asi Bill Pearl a Arnold Schwarzenegger. Jak by tento souboj dopadl, se ale už nedozvíme.

Federace IFBB svého cíle dosáhla a od tohoto momentu byla účast na soutěžích IFBB závazkem věrnosti této federaci. Soutěž Universe Pro NABBA si držela vysokou laťku kvality, kterou udržovali svou kvalitou Frank Zane, Boyer Coe, Chris Dickerson a Serge Nubret. Až na konci 70. let se začala úroveň soutěže pozvolna snižovat. Nutno ještě dodat, že k zpřísnění pravidel vedla bratry Weiderovi touha aspirovat na ukázkový sport olympijských her, jejichž pořádání bylo přiděleno na rok 1976 Montrealu. Pro tyto snahy potřebovala federace IFBB v 70. letech dva předpoklady: zaprvé zajistit si pozici federace jednoznačně dominující svému sportu, tzn. kulturistice, a zadruhé oddělit amatéry od profesionálů. Tehdejší hranice mezi profesionály a amatéry byla daná účastí na Mr. Olympia. Až koncem 70. let vznikla divize profesionálů s více soutěžemi, tak jak ji známe dnes.



Mr. Olympia 1971


1972

Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger
Mr. Olympia 1972 konanou v německém Essenu očekávali fanoušci s napětím. Konečně se měl odehrát souboj nejlepšího tria: Schwarzenegger, Oliva, Columbu. Jeden z největších soubojů historie Olympie proběhl mezi Arnoldem a Sergiem. Sergio se svými 111 kilogramy měl obrovský hrudník, Arnold zase paže. Rozhodovaly detaily. I verdikt rozhodčích byl těsný ve prospěch Arnolda v poměru 4:3. Do hry o bronz nečekaně vstoupil Francouz Serge Nubret, který měl na svém kontě pouze vítězství v kategorii na Mr. Europe 1970, kde posléze prohrál souboj o titul absolutní právě s Francem Columbem.

Historický žebříček do r. 1972
1. Arnold Schwarzenegger 59
2. Sergio Oliva 48
3. Bill Pearl 38
4. Larry Scott 30
5. John Grimek 30
6. Harold Poole 29
7. Clarence Ross 28
8. Frank Zane 27
9. Reg Park 24
10. Earl Maynard 24
Tentokrát jejich souboj vyhrál Serge a Franco se nechal porazit i od čerstvého vítěze Universe Pro NABBA Franka Zanea, který přislíbil věrnost federaci IFBB, aby se této Olympie mohl zúčastnit. Na Columba zbyla tedy až poslední, pátá pozice.

Na zmíněné Universe Pro NABBA si poradil Frank Zane s Dennisem Tinerinem a Boyerem Coem. Mezi amatéry NABBA se poprvé zjevil obr Lou Ferrigno, ale na vítězství tehdy ještě neměl. V roce 1972 se k absolutní špičce přiblížil i Ed Corney a Mike Katz svými vítězstvími na Mr. World IFBB, resp. Mr. Universe IFBB. V tomto roce se Frank Zane dobytím vrcholu ve federaci NABBA dostal v žebříčku již na osmé místo před Rega Parka. Sergiovi se Arnold vzdaloval, ale Sergio alespoň navyšoval náskok na ostatní.




1973

Jelikož Sergio Oliva v roce 1972 soutěžil na Mr. Galaxy WBBG, jeho neúčast na Olympii byla po diskvalifikaci na Mr. International jistá, čímž se potvrdil záměr IFBB důsledně se vymezit konkurenčním federacím. Přesto se IFBB pokoušela Sergia přemluvit k dalšímu souboji. Sergio dostal v předvečer soutěže Mr. International nabídku 1000 dolarů startovného na Olympii za příslib věrnosti federaci IFBB. Připomeňme, že tehdy bral vítěz Olympie 1000 dolarů a druhý 800 dolarů. Sergio by si tedy vydělal určitě více jak Arnold. Sergio se ale cítil verdiktem z Olympie 1972 poškozen, a tak dal přednost soutěžení ve federaci WBBG. Oliva se pokoušel ještě v roce 1984 a 1985 o comeback do federace IFBB. Do absolutní špičky té doby se nedostal, ale dvě 8. místa z Olympie jsou také úctyhodná. Sergiovi tehdy bylo 44 let a měl za sebou 21 let závodění. Dobyl federaci IFBB v letech 1967 - 1969. V letech 1972, 1975, 1976 a 1978 kraloval federaci WBBG, která tehdy pořádala mj. soutěže Mr. Galaxy a Olympus. Poslední federací, kterou ovládl, byla federace WABBA, kde vítězil v letech 1977 a 1981. O zase tak bezcenné tituly nešlo, což dokazuje seznam jmen poražených: Boyer Coe (1972), Serge Nubret (1976), Chris Dickerson (1976), Robby Robinson (1981) a další. Sergio byl neúspěšný jen v dobývání federací AAU (1970) a NABBA (1971), což mu překazili Schwarzenegger, resp. Pearl. Jen připomeňme, že tyto soutěže byly do roku 1978 započítávány do malého ročního žebříčku, jehož první 3 místa se započítávají jako jedna ze 3 "prestižních soutěží" do celkového žebříčku. Sergio ale startoval jen jednou do roka, takže to na další body do velkého žebříčku nikdy nestačilo. Své bodové zisky tedy ukončil v roce 1972 na úctyhodných 48 bodech a zasloužené druhé pozici.

Historický žebříček do r. 1973
1. Arnold Schwarzenegger 67
2. Sergio Oliva 48
3. Bill Pearl 38
4. Larry Scott 30
5. John Grimek 30
6. Harold Poole 29
7. Clarence Ross 28
8. Frank Zane 27
9. Reg Park 26
10. Franco Columbu 25
Na prkna Olympie, která se vrátila do New Yorku, se tehdy postavili k vzájemnému souboji obhájce titulu Arnold Schwarzenegger, v roce 1972 senzačně bronzový Serge Nubret a pátý Franco Columbu. Na pódium nastoupil nejdříve Nubret a jeho forma brala dech. V ten moment byl vážným kandidátem na vítězství. Tento dojem ale zbořil Franco, když se objevil na pódiu s neuvěřitelnou hustotou a kvalitou svalů, kterou jako vždy podtrhl skvělou připraveností. Na jeho objemy zad a hrudníku se také pěly ódy. Bylo jasné, že Columbu Nubretovi oplatí porážku z minulého roku. Oba závodníci udělali z roku na rok velký pokrok, a tak se očekával i přes neúčast Sergia Olivy další vyrovnaný souboj s Arnoldem, o kterém se vědělo, že měl přípravu narušenou zraněním kolene. Jenže když nastoupil na pódium Arnold, očekávání vyrovnaného souboje se rozplynula. Arnold byl v životní formě, o třídu dál než ostatní. Arnold tím ukončil diskuze o tom, kdo je na světě nejlepším kulturistou. Zapomeňte na Olivu, zapomeňte na Pearla a Columba, na trůnu je suverénní Arnold Schwarzenegger! Suverenita Arnolda platila i v žebříčku po roce 1973. Franco Columbu vstoupil do TOP 10.



1974

Na Mr. America 1973 se objevil obrovský 196 cm vysoký mladík Lou Ferrigno, který v tomto roce zvítězil i na Mr. Universe. V roce 1974 pokračoval ve svém vítězném tažení na Mr. International a jako první si došel i pro obhajobu titulu Mr. Universe IFBB. Obzvláště jeho forma z Mr. International o hmotnosti 122,5 kg dávala naději, že by mohl mít velký Arnold konkurenci. Arnold tehdy soutěžil se 107 kg. Mr. Olympia se tehdy rozdělila na dvě váhové kategorie s hranicí 200 liber, což je 90,7 kg. Právě kvůli náročné sezóně postrádal Lou Ferrigno na Olympii 1974 hloubku a ostrost. Tato série skvělých výsledků zapříčinila, že v kultovním filmu Pumping Iron, který se natáčel při přípravě kulturistů na Mr. Olympia 1975, byl Lou Ferrigno hned po Arnoldovi největší hvězdou a čekal se jejich další vzájemný souboj.

Lehčí kategorie byla soubojem dua Frank Zane a Franco Columbu. Columbu byl přesvědčivě lepší, a dokonce útočil i na Arnolda v souboji o absolutní prvenství. Jejich vzájemný souboj dopadl těsným výsledkem počtu hlasů od rozhodčích 4:3 pro Arnolda. Franco se tímto úspěchem posunul v historickém žebříčku na 6. místo.



Mr. Olympia 1974


1975

Film Pumping Iron byl pro kulturistiku významný ze dvou důvodů. Zasloužil se o růst popularity tohoto sportu a hlavně udržel Arnolda ještě jeden rok na pódiu, jinak by se Arnold rozloučil se soutěžením již v roce 1974. Pumping Iron dokumentoval přípravu tehdejší špičky na Mr. Olympia 1975, která se konala v jihoafrické Pretorii. Hlavní postavou nemohl být nikdo jiný než Arnold Schwarzenegger. Pozornost byla věnována i ostatním borcům tehdejší špičky, především Louovi Ferrignovi, který byl příslibem budoucnosti. Stejná očekávání vkládala média a Joe Weider v roce 1972 do Serge Nubreta.

Historický žebříček do r. 1975
1. Arnold Schwarzenegger 83
2. Sergio Oliva 48
3. Bill Pearl 38
4. Franco Columbu 35
5. Larry Scott 30
6. John Grimek 30
7. Frank Zane 30
8. Harold Poole 29
9. Clarence Ross 28
10. Boyer Coe 28
11. Reg Park 26
12. Earl Maynard 24
Na Mr. Olympia 1975 byl Arnold opět zcela nedostižný a vybojoval absolutní titul. Lou Ferrigno si neporadil v těžší váhové kategorii ani se Sergem Nubretem. Lou vážil 130 kg, ale postrádal hloubku svalů. Nižší kategorii opět ovládl Franco Columbu, který ale našel vyrovnaného soupeře v podobě Eda Corneye. Třetí Albert Beckles si poradil i s Frankem Zanem.

Arnold Schwarzenegger získal svůj 6. titul a oznámil konec kariéry. Jeho kroky směřovaly na filmové plátno, což byl hlavní důvod ukončení kariéry nejlepšího kulturisty této éry. Arnold ale nikdy neztratil kontakt s kulturistikou a už příští rok se představil v roli promotéra soutěže Mr. Olympia společně s Jimem Lorimerem. Bodový žebříček je důkazem nadvlády Arnolda Schwarzeneggera. Franco Columbu se dostal za velkou trojku - Schwarzenegger, Oliva, Pearl - na 4. místo. Frank Zane se posunul o dvě příčky výš - na 7. místo. Do TOP 10 vstoupil i aktivní Boyer Coe, který v letech 1973 - 1975 vládl federaci NABBA a WBBG. Až od roku 1976 se začal soustředit pouze na federaci IFBB.

I když to tak tehdy nevypadalo, z první desítky bylo jen 5 jmen na skutečném konci své kariéry,
resp. na konci sběru bodů: Oliva, Pearl, Grimek, Ross a Scott. Ostatní ještě nepověděli
své poslední slovo, ale o tom a dalších osobnostech až v příštím díle.



Mr. Olympia 1975


Rok Vítěz
Mr. Olympia
Vítěz
Mr. Universe IFBB
Vítěz
Mr. World IFBB
Vítěz
Universe Pro NABBA
První z malého žebříčku Dominantní soutěž malého žebříčku Vítěz
1970 Arnold S.* Columbu F. Draper D. Arnold S.* Columbu F. Mr. World AAU Arnold S.
1971 Arnold S.* Beckles A. Columbu F. Pearl B. Waller K. Mr. International IFBB Coe B.
1972 Arnold S.* Corney E. Katz M. Zane F. Corney E. Mr. International IFBB Waller K.
1973 Arnold S.* Ferrigno L. Waller K. Coe B. Dickerson C. Mr. International IFBB Columbu F.
1974 Arnold S.* Ferrigno L. Grant B. Dickerson C. Ferrigno L. Mr. International IFBB Ferrigno L.
1975 Arnold S.* Birdsong B.** Robinson R. Coe B. Kroger R. Mr. International IFBB Makkawy M.

* Arnold Schwarzenegger, ** Universe Pro IFBB


Zdroje:
www.musclememory.com
www.youtube.com



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

20.06.14:26DiamonD123 - Tak Ronnieho z jeho nejlepších let si myslím, že ještě nik..-2
20.06.13:21Foresten - Podle me, nejlepsi casy kulturistiky *79* Jsem, ale zvedav..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie