Reklama:

Dneska vařím já: Špaldová
bábovka s tvarohem

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Špalda - dalo by se říci, že je to objev posledních několika let v racionální výživě. Objevujeme jako poklad něco, co už znali a patřičně oceňovali naši předkové před staletím. Špaldovou mouku jsem dlouho neuměla používat, nebo spíš nechtěla používat. Přeci jen vychování se mi dostalo v kuchyni maminky a jejího výborného pečiva, a tak mlsný jazýček zvyklý na klasickou bílou mouku špaldu dlouho odmítal. Proč? Má prostě jinou chuť a pečivo z ní pak také jinak chutná. Po několika pokusech, kdy jsem občas trošku přisypala do nějaké buchty spolu s klasickou moukou, mi najednou její chuť začala vyhovovat. A tak už nic nebránilo tomu, abych se pustila do něčeho 100% špaldového. :) A že se po bábovce doma vždycky jen zapráší! Nu, chcete-li, vyzkoušejte sami. Vždyť mlsat zdravěji můžete také.

Jedinou její nevýhodou může být, že je o dost dražší než mouka bílá. Ovšem možná právě proto si pak pokrmů z ní připravených vážím mnohem víc.


Cena (1 bábovka = cca 20 ks): 65 - 70 Kč *
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 50 - 55 minut

Ingredience (1 bábovka):

  • 250 g hrubé špaldové celozrnné mouky + trochu na vysypání formy
  • 100 g sojového nápoje Zajíc (nebo ovesného nápoje Oves Milk)
  • 17 g kypřicího prášku bez fosfátů
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • trochu másla na vymazání formy

Postup:

Připravíme si všechny potřebné ingredience a formu na bábovku.

Formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou špaldovou moukou pečlivě ze všech stran. Nezapomeňme vysypat ani střed bábovky.

Nejprve si připravíme suché ingredience. Odvážených 250 g špaldové hrubé mouky smícháme v míse se sušeným sójovým nápojem, cukrem a kypřicím práškem bez fosfátů.

Sójový nápoj lze velice dobře nahradit ovesným nápojem, bábovka pak bude na chuť sladší. Kypřící prášek bez fosfátů seženete téměř ve všech prodejnách zdravé výživy, já ho kupuji v DM drogerii pod značkou Alnatura.

Dáme si předehřát troubu na 160 °C.

Do druhé mísy si rozklepneme 5 celých vajec a promícháme, aby se vejce krásně spojila.

Přidáme 250 g měkkého tvarohu a 100 g oleje. Samozřejmě lze použít i tvaroh se sníženým obsahem tuku.

Pokud nemáme kuchyňského pomocníka v podobě hnětacího stroje s vyměnitelnými násadami (jehož kvality oceňuji teprve letos po Vánocích :), pak nasypeme do rozmíchaných vajíček s tvarohem a olejem sypkou část a vše řádně smícháme ručně.

Těsto nalijeme do bábovkové formy a rozetřeme po celém obvodu.

Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 - 15 minut na 160 °C, pak teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme cca dalších 40 minut.

Před vyndáním z trouby bábovku zkontrolujeme, zda je upečená i veprostřed, a to tak, že do ní píchneme dřevěnou špejlí nebo (pokud máte) tenkou pletací jehlicí. Když špejli vytáhneme krásně suchou, bábovka je hotová, pokud na špejli zůstane přilepené těsto, pečeme ještě chvíli.

Bábovku můžeme samozřejmě pocukrovat klasickým moučkovým cukrem, zdravější varianta je posypat ji sušeným ovesným nápojem, který má mírně nasládlou chuť a opticky nahradí cukr. Lze ji ale konzumovat také jen tak - nedoslazovanou.

Bábovka bude mít trošku jinou chuť, než jsme zvyklí, a bude mít i tmavší barvu.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
tvaroh 250 g 1325 kJ 24,00 g 8,25 g 21,00 g
špaldová mouka hrubá 250 g 3778 kJ 27,25 g 183,83 g 5,10 g
vejce celá 5 ks 1805 kJ 33,00 g 1,50 g 33,00 g
cukr třtinový 100 g 1687 kJ 0,00 g 99,30 g 0,00 g
kypřicí prášek bez fosfátů 17 g 191 kJ 0,13 g 10,93 g 0,05 g
slunečnicový olej 100 g 3689 kJ 0,00 g 0,00 g 99,80 g
sójový nápoj Zajíc 100 g 2210 kJ 2,72 g 65,70 g 27,10 g
máslo 8 g 284 kJ 0,06 g 0,06 g 6,60 g
celkový součet (1 bábovka) 14969 kJ 87,16 g 369,57 g 192,65 g
celkový součet (1 porce) 748,45 kJ 4,36 g 18,47 g 9,63 g



Proč kypřicí prášek bez fosfátů?

Fosfáty tvoří dnes už skoro běžnou součást potravinářského průmyslu. Do potravin se přidávají především díky svým emulgačním, disperzním a kypřicím schopnostem jako regulátory kyselosti, stabilizátory. Proto je najdeme např. v různých koláčích, sušenkách, sladkostech, užívají se při výrobě tavených sýrů, zmrzlin, některých slazených nápojů nebo sušených výrobků, jako jsou polévky. Vyskytují se i v mase či vnitřnostech nebo ve zmražených rybách, kam se přidávají pro zabránění úbytku vody při manipulaci.

Uvádí se, že nadměrný příjem fosfátů může mít souvislost s onemocněním srdce. Zvyšuje se totiž podíl ukládaného cholesterolu v krvi a to vede k následnému zúžení cév. Prostředí pro vznik infarktu či mrtvice je připraveno. Nadbytek fosfátů v těle navíc může omezit schopnost organismu vstřebávat železo z potravy, způsobuje řídnutí kostí, které jsou pak náchylné ke zlomeninám. Proč? Protože koncentrace fosforu v lidském těle je úzce spojena s metabolismem vápníku.

Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

08.02.23:59kernel - Ekvivalent k tomu jsou hranolky s vlákninou.-4
08.02.13:16Gerallt - konenčně něco,co vypadá dobře*79* +2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínTréninkový videolog: Boris Orava (04/...
sz0ty (15:06) • Skvělý videolog. Vůbec jsem o trzích nevěděl a jenom ze záběrů mě mile překvapily ceny....
magazínFoto: aktuální forma Shawna Rhodena
Zodiak411 (12:13) • Ano skutečně mu chybí všude ,,oběm` a to prosím poznáš z fotky, kde vidíš jen ruce? Mim...
magazínFoto: aktuální forma Shawna Rhodena
Chargy (09:21) • S touto formou by podle mě moc konkurece schopný nebyl, oběm tam trochu chybí, na druho...
magazínLegendy kulturistiky a jejich trénink...
mr.perfect (22:55) • Máte tam chybu a nepřesnosti...Trénink v přípravě byl rozdělený na ráno a večer....Př:...
magazínBrutální Roelly Winklaar 6 týdnů před...
m1ro (20:53) • Jako ze Roelly cvici kvuli tomu, aby se libil zenskym jo? :D



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra