Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Upeč třeba chleba...
nejlépe kváskový!

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

A je to tu opět. Česko objevilo Ameriku. Dobře, ne Ameriku, ale kváskový chleba. Chleba, který pekly už naše babičky a jejich babičky. Jenže protože postupem času se lidem už nechtělo dávat si práci s vedením kvasu a hnětením těsta, upadl kváskový chléb téměř v zapomnění.

Jenže uplynulo pár desetiletí a najednou přišla doba, kdy se lidé unavení během, stresem a neustálými změnami obracejí zpět do minulosti, jako by chtěli najít ztracenou jistotu a stabilitu ve starých, věky ověřených tradicích, které jsme svého času tak marnotratně zavrhli v touze po všem novém a moderním.

A při tomto hledání kořenů a návratu k tradicím byl znovu vzkříšen i kváskový chleba. A to bouřlivě. Tak bouřlivě, že i manažeři si při obědě vyměňují zkušenosti s vedením kvásku, studenti v tramvaji rozebírají, jak se jim tentokrát chleba povedl a ženské v krámě se dohadují, zda je lepší upéct chleba v troubě, či v domácí pekárně. Dokonce vznikla i nová sociální síť, kde si lidé mohou vyměnit kvásek a zkušenosti s jeho výrobou. Neuvěřitelné. Českem prostě zavibrovala nová módní vlna a téma kváskový chleba je teď stejně "in" jako poslední Tarantinův film, nebo všude nošené "kafotermohrnky".

Ovšem kváskový chléb si svou pozornost zaslouží. Je bezesporu o moc lepší než bílý rohlík s pochybnou výživovou hodnotou nebo rádoby celozrnné pečivo, které vidělo celozrnnou mouku jen z rychlíku a maskuje to karamelem a dalšími přidanými barvivy. Oč víc vitamínů, minerálů a vlákniny má poctivý chléb připravený pouze z celozrnné žitné mouky. A o co víc chutná, když ho připravíme vlastníma rukama!

Chcete také zažít ten moment, kdy se Vám po bytě line libá vůně a Vy z trouby hrdě vytahujete svůj první vlastnoručně pečený bochník chleba? Tak se nedejte dvakrát pobízet a vyzkoušejte si také tohle malé chlebové dobrodružství. Tady je recept, jak na to.

Začíná to kváskem

Suroviny:
kvalitní žitná mouka
voda

Postup:

1. den
Do litrové sklenice nasypeme 100 ml žitné mouky a přimícháme tolik vody, aby po důkladném rozmíchání vzniklo těsto kašovité konzistence. Poté sklenici přikryjeme potravinou fólií a postavíme na teplé místo s teplotou asi 30 °C. Tam kvásek necháme do druhého dne.

2. den
Těsto promícháme a kvásek trochu přikrmíme. To uděláme tak, že do něj přidáme dalších 100 ml mouky a tolik vlažné vody, aby po promíchání opět vzniklo těsto konzistence středně husté kaše. Sklenici přikryjeme a opět uložíme na teplé místo a opět ponecháme do druhého dne. Druhý, ale nejdéle třetí den by měl být již kvásek nakyslý a s viditelnými bublinkami.

3. den
Zopakujme postup z předchozího dne. Pokud kvásek hodně vyskočil, je na zvážení, zda jej nepřendat do větší nádoby, aby do následujícího dne "neutekl".

4. den
V tuto dobu už by měl být kvásek hodně kyselý a plný bublinek. Nyní nastává čas na pečení chleba. Než se ale do pečení pustíme, dáme několik lžic kvásku stranou do malé sklenice, přikryjeme potravinovou fólií a uschováme v lednici na další pečení. Takto můžete z Vašeho prvního kvásku péct chléb celou řadu let a může se z něj stát i jakési "rodinné dědictví".

Vyhrnout rukávy a jde se péct

Suroviny:
500 g žitné mouky
500 g žitného kvásku
250 ml vody
sůl, kmín

Postup:

Všechny ingredience důkladně promícháme a důkladně prohněteme. Pokud budeme těsto zpracovávat ručně, pořádně si namočíme ruce, protože žitné těsto hodně lepí. Po prohnětení necháme těsto asi 20 minut odpočinout, poté ještě krátce propracujeme a vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky na 2 hodiny kynout. Nakynuté těsto opatrně přendáme na plech, potřeme vodou, na vrchu vyřízneme kříž, aby chléb při pečení nepraskal, a vložíme do trouby předehřáté na 250 °C. Při této teplotě pečeme asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dalších 40 minut dopékáme při teplotě 180 °C. Upečený bochník po vyndání z trouby ihned potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout. Pokud nechceme, aby se nám chléb při pečení "rozjel", vypracujeme tužší těsto, případně pečeme chléb ve formě.

Když je času pomálu

Pokud jste opravdu časově vytíženi, ale přesto byste si chtěli dopřát ten luxus mít vlastní čerstvý a zdravý domácí chléb, můžete si cestu přípravy kváskového chleba poněkud zkrátit. Kvásek už hotový lze sehnat v některé z menších pekáren, práci s hnětením těsta a čas s kontrolováním kynutí si ušetříte použitím domácí pekárny. Pro přípravu žitného chleba je ovšem důležité si vybrat tu správnou. Nejlepší jsou modely, kde lze celý proces nastavit manuálně.

Udělat si vlastní celožitný kváskový chléb se vyplatí, protože:

  • Obsahuje mnohem víc vitamínů a minerálů než běžný pšeničný chléb.
  • Má nižší glykemický index.
  • Obsahuje méně lepku.
  • Je lépe stravitelný než chléb drožďový.
  • Má lepší trvanlivost a je odolnější vůči plesnivění.
  • Je bohatší na vlákninu, která snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a stabilizuje hladinu krevního cukru.
  • Nádherně Vám provoní byt, navíc báječně chutná a přináší pocit dobře vykonané práce.
  • Můžete s jeho chutí experimentovat a do těsta přidat semínka, otruby nebo také česnek či cibuli.


  • Související články:

    Diskuse k článku:
    Reklama:
    Uživatelské jméno:
    Heslo:
    Text:
    ...
    Upozornit na novou odpověď e-mailem.
    Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

    10.03.12:40DoG - Velmi děkuji za recept.Dnes jsem chléb rozkrojil a je to ..
    18.02.17:45madball - Je víc způsobů, co jsem vyčetl. Vyzkoušenýho toho ještě mo..
    18.02.09:10MaxxCZ - Takže to pak už začínám s kváskem od jaké fáze?
    17.02.11:26madball - Přesně tak. Když máš kvásek hotovej, trochu si schováš, p..
    17.02.11:10MaxxCZ - Nepochopil jsem, jak se to myslí s tím `rodinné dědictví` ..
    16.02.10:09madball - MaxxCZ: Co jsem četl, tak by měl vydžet i týden, záleží na..
    16.02.09:45MaxxCZ - Jak dlouho takový domací kvásek v lednici vydrží?
    Zobrazit všechny příspěvky







    Jméno: pamatovat
    Heslo:
    Víte, že...
    ...poslední objednávka v obchodě
    Ronnie.cz byla před 37 sekundami?
    NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
    havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
    magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
    mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
    magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
    maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



    Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
    Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
    Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
    MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
    Vyhledávání:
    RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie