Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Hovězí maso (III.):
Výhody a nevýhody jeho konzumace

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Hovězí maso do české kuchyně vždy patřilo, ovšem jeho obliba prošla u českých masožroutů výrazným vývojem. Ti dříve narození si ho užili obvykle v poměrně hojné míře, ale mizerné kvalitě. Traumata pocházející ze školních jídelen, kdy byly nebohé bezbranné děti nuceny neústupnými učitelkami žvýkat podrážkovitě šlachovitou hmotu zvanou hovězí, jsou toho důkazem.

Pokrok a vývoj tomu ale chtěl, že v rámci zdravějšího, aktivnějšího a šťastnějšího životního stylu bylo později hovězí maso zatraceno a do popředí zájmu se dostalo maso bílé, netučné a dietní - maso kuřecí. To je stále nejvíce konzumovaným masem v českých domácnostech, ovšem stále více se zvyšuje zájem i o maso hovězí, lépe řečeno o kvalitní hovězí. Ty tam jsou doby, kdy nám stačilo kus svalu z mléčné krávy. Dnes si zákazník čím dál víc žádá kvalitní steak z masného plemene, který si s láskou připraví a ještě s větší láskou vychutná. O tom ví své i někteří kulturisté, kteří svou sportovní stravu postavili na hovězím.

Proč jíst hovězí maso

  • Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, v libovém hovězím je jich obsaženo průměrně 21 %.
  • Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu.
  • V souvislosti s hovězím se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího má méně cholesterolu než například drůbeží stehno s kůží.
  • Hovězí maso je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce.
  • Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.
  • Složkou hovězího masa je i CLA (kyselina linolová), která v lidském těle napomáhá vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou.

Negativa konzumace hovězího masa

  • Mnohé studie ukazují, že existuje souvislost mezi vysokou spotřebou červeného masa a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Konzumace masa s větším obsahem tuku má negativní vliv na kardiovaskulární systém a může být jedním z faktorů způsobujících infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.
  • Možná přítomnost růstových hormonů, které někteří chovatelé používají za účelem zvýšení produkce libového masa, i když je jejich užívání ve státech EU zakázáno.
  • Hrozba BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) neboli „nemoci šílených krav“, která se může projevit třeba až 20 let po infikování. U člověka nemoc napadá nervovou soustavu a způsobuje tzv. Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, na kterou v Británii umírá asi 50 lidí ročně.
  • Negativa s sebou mohou nést i způsoby tepelného zpracování hovězího, např. připálené kousky grilovaného bifteku mohou zvyšovat tvorbu karcinogenů.
  • I konzumace syrového masa s sebou nese svá rizika. Milovníci tataráku riskují nakažení salmonelou, případně nemilé napadení parazity, jako jsou tasemnice nebo svalovec.

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí hovězího
Část Energetická hodnota
 ve 100 g
Bílkoviny Tuky Cholesterol
svíčková 585 kJ (140 kcal) 19,4 6,3 63
kýta 531 kJ (127 kcal) 20,6 4,5 67
roštěnka 769 kJ (184 kcal) 20,4 10,7 63
hovězí přední 736 kJ (176 kcal) 20,7 9,8 60
bok 898 kJ (216 kcal) 19,1 15,5 66
kližka 652 kJ (156 kcal) 21,7 7,1 65
hovězí játra 544 kJ (130 kcal) 19,7 3,2 270
hovězí ledviny 589 kJ (141 kcal) 15 8,1 400
hovězí jazyk 919 kJ (220 kcal) 16,4 16,6 121
Uvedené hodnoty se liší v závislosti na kusu dobytka, a tak jsou pouze orientační.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

11.10.23:15Pompik - Urcite bych uvital uvadeni zdroju, ze kterych jsou data pr..
10.10.23:26RavenStalker - ``Negativa s sebou mohou nést i způsoby tepelného zpracová..
10.10.14:35Lucie - Ahoj, i o zvěřině budeme psát, takže se můžeš těšit!+3
10.10.14:21Ivo2 - ...super informacie a články celkovo ale chýba mi rubrika ..+1
10.10.13:02Petey - chut *67* +2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie