Hovězí maso do české kuchyně vždy patřilo, ovšem jeho obliba prošla u českých masožroutů výrazným vývojem. Ti dříve narození si ho užili obvykle v poměrně hojné míře, ale mizerné kvalitě. Traumata pocházející ze školních jídelen, kdy byly nebohé bezbranné děti nuceny neústupnými učitelkami žvýkat podrážkovitě šlachovitou hmotu zvanou hovězí, jsou toho důkazem.
Pokrok a vývoj tomu ale chtěl, že v rámci zdravějšího, aktivnějšího a šťastnějšího životního stylu bylo později hovězí maso zatraceno a do popředí zájmu se dostalo maso bílé, netučné a dietní - maso kuřecí. To je stále nejvíce konzumovaným masem v českých domácnostech, ovšem stále více se zvyšuje zájem i o maso hovězí, lépe řečeno o kvalitní hovězí.
Ty tam jsou doby, kdy nám stačilo kus svalu z mléčné krávy. Dnes si zákazník čím dál víc žádá kvalitní steak z masného plemene, který si s láskou připraví a ještě s větší láskou vychutná. O tom ví své i někteří kulturisté, kteří svou sportovní stravu postavili na hovězím.
Proč jíst hovězí maso
- Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, v libovém hovězím je jich obsaženo průměrně 21 %.
- Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu.
- V souvislosti s hovězím se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího má méně cholesterolu než například drůbeží stehno s kůží.
- Hovězí maso je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce.
- Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.
- Složkou hovězího masa je i CLA (kyselina linolová), která v lidském těle napomáhá vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou.
Negativa konzumace hovězího masa
- Mnohé studie ukazují, že existuje souvislost mezi vysokou spotřebou červeného masa a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.
- Konzumace masa s větším obsahem tuku má negativní vliv na kardiovaskulární systém a může být jedním z faktorů způsobujících infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.
- Možná přítomnost růstových hormonů, které někteří chovatelé používají za účelem zvýšení produkce libového masa, i když je jejich užívání ve státech EU zakázáno.
- Hrozba BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) neboli „nemoci šílených krav“, která se může projevit třeba až 20 let po infikování. U člověka nemoc napadá nervovou soustavu a způsobuje tzv. Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, na kterou v Británii umírá asi 50 lidí ročně.
- Negativa s sebou mohou nést i způsoby tepelného zpracování hovězího, např. připálené kousky grilovaného bifteku mohou zvyšovat tvorbu karcinogenů.
- I konzumace syrového masa s sebou nese svá rizika. Milovníci tataráku riskují nakažení salmonelou, případně nemilé napadení parazity, jako jsou tasemnice nebo svalovec.
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí hovězího
Část |
Energetická hodnota ve 100 g |
Bílkoviny
| Tuky |
Cholesterol |
svíčková |
585 kJ (140 kcal) |
19,4 |
6,3 |
63 |
kýta |
531 kJ (127 kcal) |
20,6 |
4,5 |
67 |
roštěnka |
769 kJ (184 kcal) |
20,4 |
10,7 |
63 |
hovězí přední |
736 kJ (176 kcal) |
20,7 |
9,8 |
60 |
bok |
898 kJ (216 kcal) |
19,1 |
15,5 |
66 |
kližka |
652 kJ (156 kcal) |
21,7 |
7,1 |
65 |
hovězí játra |
544 kJ (130 kcal) |
19,7 |
3,2 |
270 |
hovězí ledviny |
589 kJ (141 kcal) |
15 |
8,1 |
400 |
hovězí jazyk |
919 kJ (220 kcal) |
16,4 |
16,6 |
121 |
Uvedené hodnoty se liší v závislosti na kusu dobytka, a tak jsou pouze orientační.
Související články: Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování. Zobrazit všechny příspěvky
|