Reklama:
Zbývá už jen 25 ks kusů!
100 % Whey Protein + 500 g zdarma, vyberte si z 11 8 příchutí dříve, než dojdou zásoby! Více zde.

CFM syrovátkový protein:
proč je to stále hit?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Je tomu již více než 20 let, kdy někteří z nás - závodníků v kulturistice - získávali mléčnou bílkovinu přímo z mlékáren, kde se vyráběla jako polotovar pro další zpracování k potravinářským a krmivářským účelům. Nezřídka potají a načerno. I když jsme dobře znali její „lepivé“ pocity v žaludku, nutričním účinkům kaseinu jsme slepě věřili. Vždyť to byl jediný, u nás relativně dostupný proteinový prášek! A pak se objevila první ultracentrifuga (odstředivka) dovezená do podniku Průmysl mléčné výživy, která umožnila výrobu mnohem kvalitnějších odstředěných bílkovin - ze syrovátky.

Bílkovina ze syrovátky je nejvstřebatelnější

Dnes už každý kulturista ví, že syrovátkový protein se považuje za nejcennější zdroj bílkovin, protože jeho biologická hodnota, kterou mohl do osmdesátých let minulého století ocenit pouze dobytek, je ve srovnání s jinými zdroji bílkovin nejvyšší. To dokumentuje následující tabulka:

druh bílkoviny biologická hodnota
syrovátkový protein 100
protein z vaječného bílku 83
mléčný kasein 77
sójový izolát 74
pšeničný gluten (lepek) 54

Proto od začátku sedmdesátých let nacházely syrovátkové bílkoviny stále větší uplatnění ve sportovní i léčebné výživě, které nazýváme speciální výživa. V ní velmi záleží na vstřebatelnosti živin důležitých pro růst a regeneraci namáhaných svalů. Vás, kteří se hlouběji zajímáte o výživu ve fitness a kulturistice, budou jistě zajímat i další fakta a podrobnosti o syrovátkovém proteinu, který je stále opravdovým hitem světové speciální výživy.

Jak se vyrábí?

Mlékárenští technologové si dlouho lámali hlavu, jak oddělit ušlechtilé bílkoviny ze syrovátky od dalších látek, částečně rozpuštěných (emulgovaných) v tekuté fázi zasýřeného mléka, tj. od sražených (denaturovaných) bílkovin, cholesterolu a mléčného tuku. Separační (dělicí) metoda, která vyřešila tento problém, se nazývá mikrofiltrace a technologický proces mikrofiltrace se zkříženým tokem (Cross Flow Microfiltration = CFM). Při ní se používají speciální keramické filtry, které propouštějí pouze syrovátkový protein, zatímco ostatní nežádoucí složky zůstávají uvnitř filtru. Při CFM technologii nepřichází ušlechtilá bílkovina do styku se žádnými agresivními chemikáliemi (kyselina chlorovodíková, louh sodný), které se používají při výrobě bílkovinných izolátů metodou tzv. iontoměničové separace. Metoda CFM je tedy čistě fyzikální dělicí metoda, při které nedochází k chemickým změnám syrovátkové bílkoviny. Získáme ji na konci celého technologického procesu ve zcela přírodní a čisté formě. To je hlavním důvodem, proč je její biologická hodnota tak vysoká.

Proč CFM zvyšuje nutriční hodnotu mléčných bílkovin?

Obsah vápníku

Aby se nežádoucí složky syrovátky (tuk, cholesterol a sražené bílkoviny) nesmíchaly s ušlechtilými proteiny, bylo třeba tyto složky nějak „označit“, aby se mohly ze směsi chemicky odstranit. Tohoto principu dělení využívá separační proces na iontových měničích, běžně užívaný i dnes k výrobě proteinových izolátů (sójový, kaseinový aj.). Izolát má ve výsledku kvůli těmto procesům méně vápníku, zatímco CFM syrovátková bílkovina si obsah vápníku zachovává.

Obsah vápníku a sodíku v kaseinovém izolátu a v CFM proteinu

obsah v mg/100 g proteinu izolát CFM protein
vápník 136 620
sodík 527 249

Proč nás vlastně obsah vápníku v proteinech tolik zajímá? Prospívá pevnosti a zdraví kostí, stabilitě krevního tlaku a chrání střeva před rakovinou. Při CFM technologii se vápník z mléčné suroviny tolik nevytrácí jako při separačních metodách s využitím iontoměničů. Z tabulky je zřejmé, že 100 gramů CFM proteinu zajistí 60 % denní doporučené dávky vápníku, která v kulturistice činí 1000 mg. Mléko, jogurty, tvarohy a sýry však obsahují ve 100 gramech v průměru pouze 30 % doporučené dávky. Navíc vápník zůstává v CFM proteinu v organické přírodní formě, která se dobře vstřebává ze střev do krve.

Bylo zjištěno, že nedostatek vápníku ve stravě včetně potravinových doplňků může při mimořádném zatěžování kostí ve fitness a kulturistice vést ve vyšším věku k postupnému řídnutí kostí - osteoporóze. Nejde ale samozřejmě jen o kosti a vápník - extrémně namáhané jsou totiž při silovém tréninku také chrupavky a klouby, které potřebují speciální výživu. Je tedy vždy dobré myslet na účinné látky, které prospívají kostem a kloubnímu aparátu.

Spektrum mléčných bílkovin

CFM metoda výroby bílkovin ze syrovátky je unikátní i tím, že konečný produkt obsahuje široké spektrum mléčných peptidů. Některé z nich byste v jiných izolátech marně hledali, např. glykomakropeptidy (GMP). Ty se podílejí na výstavbě buněčných stěn a posilují jejich schopnost zachycovat pronikání virů (obří bílkovinné molekuly) do nitra buněk. Byla prokázána souvislost mezi obsahem glykomakroproteinů ve stravě a obranyschopností organismu proti virům chřipky a některým bakteriím. Na GMP je ještě zajímavá jejich schopnost potlačovat nadměrnou chuť k jídlu tím, že regulují trávení potravy již v žaludku. Podporují totiž hydrolýzu (rozklad účinkem žaludeční kyseliny chlorovodíkové) některých bílkovin, které jsou tak stravitelnější a rychleji procházejí střevním traktem. A do třetice - GMP podporují množení užitečných (tzv. probiotických) bakterií mléčného kvašení ve střevech (tzv. bifidobakterií), které zvyšují imunitní schopnost organismu a podporují trávení.

Protein alfa-laktalbumin má unikátní složení, pokud jde o aminokyseliny. Obsahuje více než 63 % esenciálních aminokyselin (zatímco např. kasein pouze 51 %) a 24,5 % větvených aminokyselin (BCAA). Dále dobře váže vápník, zinek, kobalt a mangan ze stravy, které navázané na alfa-laktalbumin jsou vstřebatelnější (v tenkém střevu) než např. minerály z multiminerálových přípravků. V posledních letech ubývá s modernizací potravinářských technologií přirozených zdrojů síry v lidské stravě a s nimi i aminokyselin, obsahujících atomy síry (např. methionin), které zvyšují imunitní schopnost organismu. Alfa-laktalbumin je nejbohatším zdrojem těchto aminokyselin ze všech proteinů. Existuje řada vědeckých prací prokazujících nutriční přednosti syrovátkových bílkovin, které se promítají do zlepšených zdravotních a fyziologických parametrů (viz přehled literatury).

syrovátkový peptid obsah v %
beta-laktoglobulin 51
alfa-laktalbumin 23
glykomakropeptidy 18
imunoglobuliny a albumin 5
laktoferin, lysozym, laktoperoxidáza2
jiné 1

Biologická aktivita

Biologická aktivita každého proteinu odpovídá především obsahu nedenaturovaných (nesražených) bílkovin, šířce a vyváženosti spektra aminokyselin, jimiž jsou tvořeny. CFM proteiny obsahují 99 % bílkovin v nedenaturované formě. Podle posledních výzkumů je poměr denaturovaných (sražených) a nedenaturovaných bílkovin v bílkovinném zdroji spolehlivým ukazatelem jeho biologické aktivity. Bílkovinný preparát má tím vyšší biologickou účinnost, čím méně denaturovaných a čím více nedenaturovaných proteinů obsahuje.

A ještě jedna nezanedbatelná „maličkost“. Ve fitness a kulturistice vždy vítáme, když se proteinový nápoj snadno rozpouští. Šetříme tím čas a hladce umixované pití bez „žmolků“ je chutnější. Vzhledem k tomu, že CFM protein má dominantní obsah nedenaturovaných bílkovin, které jsou výrazně rozpustnější než denaturované, výborně se rozpouští jak v mléce, tak v džusech i ve vodě.

Podle následující tabulky můžete porovnat biologickou aktivitu proteinů podle stupně jejich technologického zpracování.

Biologická aktivita proteinů v závislosti na stupni jejich technologického zpracování

vlastnoststupeň zpracování
 vysoký střední nízký
rozpustnost v %75,1 85,3 98,3
biologická aktivita5 30 155

Shrnutí

Na fitness a kulturistickém stole tedy máme unikátní produkt, který by neměl uniknout pozornosti jak odborníků na výživu, tak hlavně nás - sportovců. Tady jsou charakteristiky CFM bílkovinného izolátu, které ho jednoznačně staví na přední místo mezi ostatními proteinovými preparáty:

Složení
bílkoviny (sušina) 95 %
bílkoviny celkem 90 %
vlhkost 5 %
tuk 1 %
sacharidy 1 %
minerály 3 %
energetická hodnota 354 kcal/100 g

Spektrum aminokyselin (g/kg)
alanin56arginin 17
glycin20histidin 18
threonin83tryptofan 20
methyonin50cystein 50
prolin63serin 53
fenylalanin63tyrosin 63
valin64lysin 95
isoleucin68leucin 109
kyselina asparagová127 kyselina  glutamová197

Mezi hlavní přednosti CFM syrovátkového proteinového izolátu tedy patří:

  • vysoká nutriční hodnota
  • minimum denaturovaných bílkovin
  • vysoký přínos k růstu svalů
  • nulové příměsi tuků
  • nepřítomnost mléčného cukru (laktózy)
  • lehká stravitelnost
  • snadná rozpustnost při přípravě mixovaných nápojů (s vodou, mlékem)
  • příjemná přírodní chuť
  • vysoká hladina větvených aminokyselin BCAA
  • vysoká hladina esenciálních aminokyselin
  • vysoký obsah alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu
  • vysoký obsah biologicky aktivní síry

Optimální zdroje bílkovin pro fitness a kulturistiku tedy hledejme vždy tam, kde suroviny procházejí šetrnou technologií zpracování s co nejmenšími chemickými zásahy do molekulární struktury bílkovin a aminokyselin. Takovou technologií je nesporně CFM, kterou lze získat ze syrovátky ty nejušlechtilejší mléčné bílkoviny s maximální biologickou hodnotou. Také je dobré nezapomínat na to, že i když jsou proteiny základním stavebním kamenem výživy kulturistů, tréninkovou snahu je potřeba podpořit i dalšími účinnými látkami, které se postarají o vaše tělo - ať už jde o vitamíny, minerály, aminokyseliny, nebo kloubní výživu.


Literatura:

MarshallS.C.: Food Res.Quarterly 51, 1-2, 86-91
BaumanP.F., Smith T.K., Bray T.M.: Can.J.Physiol.Pharmacol. 66, 1048, 1988
Smithers G.W. a kol.: J.DairySci 79, 1454-1459
Meisel H., Schlimme E.: Trends Food Sci.Technol. 1, 41, 1990
Abd El-Salam, El-shibiny S., Buchheim W.: Int.DairyJournal 6, 327, 1996
Azuma N., Yamauchi K., Mitsuoka T.: J.Agric.Biol.Chem 48, 2159, 1984
Percival M.: HealthClinicalNutritionInsights 5, 5, 1997


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínVlastimil Kužel a Radek Filipi - trén...
Hockey1000 (15:34) • To klidně měj *1*
magazínVlastimil Kužel a Radek Filipi - trén...
Marczus (14:55) • To Hockey1000: ....hodne oboustranna.... Pokud tomu sam (bezplatne) veris, budiz. Je za...
magazínVlastimil Kužel a Radek Filipi - trén...
Palec077 (14:38) • Jedno to očividně je, když se podrobnosti o závodu pořádně nikde nedají najít :) Tady n...
magazínVlastimil Kužel a Radek Filipi - trén...
Hockey1000 (14:35) • Ta služba je hodně oboustranná, protože mediální pozornost, kterou na sebe přitáhne, př...
magazínVlastimil Kužel a Radek Filipi - trén...
Marczus (14:29) • Ono je uplne jedno v jakem sportu, jakym vykonem a v jake obskurni federaci zavodil one...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra