Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Hovězí maso (I.):
Chov skotu na farmě

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Hovězí maso může být veliká pochoutka, pokud se sejde kvalitní surovina s kvalitním zpracováním. O tom sní každý gurmánský masožravec. Bonusem navíc je, že červené maso jde krásně dohromady i s kulturistikou, a proto jsme ho po kuřecím vybrali pro další pokračování naší šťavnaté ságy o mase.

Víte vlastně, jaké hovězí je považováno za to úplně nejlepší na celém světě? Je to hovězí zvané Kobe, které produkují Japonci a pochází z plemene Wagyu. Prý chutná lépe než nebeská mana a není divu. Tento skot je prý krmen pouze obilím, které zapíjí pivem, a po dobrém jídle ještě dvakrát denně dostane masáž. No, vskutku nemají špatný život tyhle japonské krávy. A že byste je chtěli ochutnat? No, to bude dost složité, protože z Japonska se toto maso vůbec nevyváží, navíc jeho cena asi nebude nikterak nízká. Ale netruchlete, gurmáni a mlsní jazýčci, kterým to snad přišlo líto. Objevili jsme pro Vás velmi delikátní hovězí i v našem kraji, dalo by se říci za humny.

„Tam ve stínu šedých skal, kde se šerif ukrýval...“ hvízdám si cestou do vísky jménem Soběsuky, kde se neukrývá šerif, ale česká rodinná farma, která americkým stylem chová krávy pocházející ze Skotska. Zajímavý propletenec, že? Ale dobytek plemene Aberdeen Angus si z toho evidentně těžkou hlavu nedělá a spokojeně se popásá na soběsuckých pastvinách, jako by sem patřil od pradávna. A jak se k nám tyto „cizokrajné“ krávy dostaly? „Otec po revoluci skončil s řeznictvím a měl stále tendence něco chovat,“ vypráví syn zakladatele farmy, Václav Silovský. „Zkoušel králíky, prasata... a pak narazil na člověka, který se jel do Kanady podívat na Anguse, hovězí masné plemeno, tak se k němu přidal a několik kusů pro založení stáda přivezl.“

...mléčná kráva je kus masa a kus loje, ale masné plemeno má tuk hezky rozložený mezi svalovými vlákny a jeho maso je tak křehčí, šťavnatější a mnohem chutnější...

V době, kdy pan Silovský st. Anguse do Čech přivezl, tu žádné ryze masné plemeno nebylo, ovšem dnes už je toto plemeno u nás rozšířeno a jeho maso s označením český Angus můžete běžně vidět i na pultech supermarketů. Je o něco dražší než jiné hovězí, ale prodává se dobře. „Díky svým charakteristikám patří jeho maso k nejkvalitnějším, co se kulinářského využití týká,“ vysvětluje Václav Silovský ml. a dodává: „ Je typické hlavně svým výraznějším mramorováním, tedy rozložením tuku ve svalové hmotě. To je vůbec největší rozdíl mezi masným a mléčným plemenem. Když to řeknu zjednodušeně, tak mléčná kráva je kus masa a kus loje, ale masné plemeno má tuk hezky rozložený mezi svalovými vlákny a jeho maso je tak křehčí, šťavnatější a mnohem chutnější. I z hlediska výživových vlastností dopadl Angus při testování mezi hovězím nejlépe, i když tam jde spíš o drobné nuance.“

Ovšem není Angus jako Angus. Genetika je jedna věc, ale čím je zvíře krmeno a v jakých podmínkách žije, je věc druhá, pro kvalitu masa stejně důležitá, neřku-li důležitější. A jak to tedy dělají na rodinné farmě v Soběsukách? Jejich stádo, čítající momentálně včetně telat zhruba 600 hlav, žije celoročně na čerstvém vzduchu na pastvinách, kde se živí pouze trávou, v zimě senem a kvalitně připravenou senáží. V horkém létě nacházejí útočiště před sluncem ve stínu stromů, zima jim vzhledem k jejich původu nevadí. Žijí venku, rozmnožují se venku, rodí se venku, živí se jen přirozenou potravou - mohl by být snad ještě přirozenější chov? Právě proto může mít Angusfarm status ekologického chovu. A co všechno vlastně musí splňovat, aby farmář takový štempl dostal? „Když pominu různé kontroly a papírování, tak nic moc. Stačí, když dodržíte to, že žerou jen seno a trávu, nic jim nedokupujete a nic do nich nepícháte,“ odpovídá na můj dotaz pan Silovský ml. „Takže to je vlastně ta nejlevnější a nejjednodušší cesta,“ opáčím. „Přesně tak, i když se někteří farmáři označení ekofarma smějí, protože v dnešním přechemizovaném a přetechnizovaném světě se z tohoto způsobu chovu dělá něco exkluzivního, přitom se to tak dřív dělalo běžně. A teď se k tomu zase vracíme, protože to přirozené je nejžádanější a nejlepší.“

...status ekologického chovu dostanete, když dodržíte, že zvířata žerou jen seno a trávu, nic jim nedokupujete a nic do nich nepícháte...

A jak tady v Soběsukách vypadá životní cyklus skotu chovaného na maso? I v tom úplném začátku je to o přirozenosti - kráva a býk (jen část krav se inseminuje dávkami od špičkových býků, které se kupují z ciziny). Chovných býků tu mají šest, ale pravidelně je obměňují, aby nedošlo k příbuzenskému křížení. Býky pustí v období května a června ke kravám, ti je během dvou měsíců oplodní (jeden býk asi na třicet krav) a od února do března se rodí telata. Porody probíhají na pastvinách, člověk pomáhá či přizve veterináře, jen pokud nastanou komplikace. Telata musí být do dvou dnů od narození označena plastovým štítkem s identifikačním číslem, který se jim dává do uší. Jalovičky mají žlutý, býčci červený. Podle čísla lze pak na internetu dohledat, o jaký kus se jedná, jaký má rodokmen a také kdo je jeho chovatelem. Matky plemene Angus mají obvykle vynikající mateřské instinkty, ale i tak se čas od času stane, že některá mládě z různých důvodů nechce. „To je pak musíme odkrmit dudlíkem,“ říká s úsměvem pan Silovský. „Za tím účelem kupujeme mlezivo z jiného kravína a třikrát denně je jezdíme z třílitrové nádoby krmit. Jsou legrační, jak už nás vždycky vyhlížejí.“

O hovězím skotu Angus Aberdeen:

  • masné plemeno skotu vyšlechtěné v 18. století
  • pochází ze severovýchodního Skotska
  • jde o plemeno bezrohé, většinou černé, ovšem v posledních letech se stává populární i červená barva, tzv. red Angus
  • plemeno vyniká plodností, mateřskými vlastnostmi, výbornou pastevní schopností a odolností proti povětrnostním podmínkám
  • dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm a dosahují hmotnosti 650 - 700 kg
  • porážkové hmotnosti dosahují v 16 - 17 měsících věku
  • maso vyniká jemným mramorováním, křehkostí a šťavnatostí
  • maso ze skotu žijícího na pastvinách obsahuje méně tuku než maso ustájeného skotu
  • zvířata z ekologického chovu nejsou krmena antibiotiky ani hormony na urychlení růstu
  • A další informace se jen hrnou. Dozvídáme se, že telata zůstávají u matky 4 - 5 měsíců, poté se oddělují. Zvlášť jsou tu tedy roční jalovice, dvouleté jalovice, základní stádo krav - matek a stádo býčků. Z narozených býčků se každoročně vyberou ti nejlepší, z těch se stávají plemenní býci, ostatní jdou ve věku 18 - 24 měsíců na porážku. Totéž platí i pro kraví holky z řad jalovic. Nejlepší jdou na chov, ostatní na talíř. Běžný jedinec tu tedy sice dlouhý život nemá, ale zato ho má fajn. O zvířata je dobře postaráno, což je další velká výhoda rodinného chovu. Tady není kráva jen kus masa přepočítaného na peníze. Jelikož se krávy dožívají i dvaceti let, jsou tu stále původní kusy, které byly zakládajícími členy stáda a mají svá jména, jsou tu telata, kterým Silovští pomáhali na svět, nebo je doslova odkojili. Jsou to zvířata, která jejich majitelé znají a mají k nim vztah, i když vzhledem k tomu, že jsou k jídlu, nejde o vztah změkčile sentimentální, ale zdravě sedlácký. A když něco děláte rádi a poctivě, je to znát, a to i na kvalitě masa a dalších výrobků, o kterých si povíme v příštím díle. Můžete se těšit.


    Stádo a fotografie z porodu telete

    Foto:
    Angusfarm
    Ronnie.cz




    Související články:

    Diskuse k článku:
    Reklama:
    Uživatelské jméno:
    Heslo:
    Text:
    ...
    Upozornit na novou odpověď e-mailem.
    Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

    02.09.22:26Spazik - Ale takhle by to mělo vypadat normálně, a ne že v 90% řezn..
    02.09.16:21Josef - Angus je super, ale jestli tohle neni PR tak uz nevim :-)
    01.09.23:37RavenStalker - Myslím že jsem o něm četl v nějakým letáku z Makra asi za ..
    01.09.16:00Octopuss - Já v tom moc PR nevidím. Angus reklamu nepotřebuje :D Byl..
    01.09.15:09xXxXander - Angus = LUXUS...B-)
    01.09.14:29Majesty - Anguse jsem mel parkrat v anglii a kdyz je spravne udelany..
    01.09.13:12Gerallt - trošku PR,ale dalo se to..jsem zvědavej co všechno se dozv..
    01.09.12:16guruhonza - snad tu bude něco i o konících, to by mě zajímalo, protože..
    01.09.12:09Fox171 - Mel sem steak a mohu jenom chvalit. http://www.angus-kopa..-1
    Zobrazit všechny příspěvky







    Jméno: pamatovat
    Heslo:
    NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
    Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
    magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
    havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
    magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
    mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



    Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
    Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
    Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
    MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
    Vyhledávání:
    RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie