Reklama:

Střípky ze světa... výživy:
Co jsou potravinová aditiva?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Proč mnoho lidí považuje všechny potravinářské aditivní látky za škodlivé chemikálie s nezvyklými E-čísly? A proč je úloha těchto látek tak často mylně chápána?

Potravinářské aditivní látky nejsou ničím novým, ale jsou používány již několik století. Konzervace potravin je prastarou nutností - při nakládání masa byly užívány sůl a sanytr, kyselina octová při konzervaci zeleniny. Kuchaři používali pravidelně prášek do pečiva k zajištění dobrého kynutí těsta, zahušťovadla do omáček, dále barviva, např. košenilu. To vše je užíváno již dlouhou dobu pro zajištění chutných a kvalitních potravinářských výrobků. Obecné cíle tradičního způsobu vaření v domácnostech a moderní průmyslové postupy konzervace a výroby potravin zůstávají stejné. V současné době však většinu potravin pro obyvatelstvo žijící ve městech zajišťuje pouze relativně malá skupina lidí.

Negativní názor na aditivní látky byl vyvolán změnou v označování složení potravinářských výrobků, které bylo zavedeno v osmdesátých letech. Každá aditivní látka, kterou hotová potravina obsahuje, musí být uvedena na etiketě obalu. Do té doby byly všechny přísady uváděny v obecných skupinách, které označovaly jejich funkci, jako např. konzervační činidla, antioxidanty nebo barviva. Nová pravidla o etiketování zavedla obsáhlé seznamy aditivních látek, s jejich chemickými názvy, a nový číselný systém jejich označování s čísly E, který měl spotřebitelům ulehčit orientaci v použitých aditivních látkách v jednotlivých výrobcích. Označení "E“ znamená, že použití těchto bezpečných látek v potravinách bylo schváleno v rámci EU.

Negativní názor spotřebitelů byl vyvolán mnoha emotivními články v bulvárním tisku o škodlivých účincích všech chemických přísad a byla jim přisuzována celá řada různých onemocnění od hyperaktivity až po chronické nemoci. Pozitivním výsledkem této "anti kampaně“ proti aditivům byla skutečnost, že výrobci potravin se zaměřili na minimalizaci dávek aditivních látek do potravin, případně jejich úplnou eliminaci, bez negativního vlivu na jakost. Zároveň tento trend vedl ke zvýšení prodeje zmrazených potravin a širšímu využívání chladírenských a mrazírenských technik při konzervaci potravin.

V současné době je používání aditivních látek v potravinách přísně regulováno a jejich bezpečnost je pravidelně kontrolována. Schválená aditiva jsou rozdělena podle svých funkcí do různých kategorií. Všechna mají svůj specifický název a číslo s předponou "E“ - pro Evropu. Např. série označena E 100 zahrnuje barviva, E 200 konzervační látky, série E 300 jsou antioxidanty a E 400 emulgátory, zahušťovací a želírující látky. Podobně jako v jiných problémech potravinářské výroby je důležité mít neustálý jasný přehled s jistotou, že všechny informace jsou správné a aktuální.

Hlavní úkoly aditivních látek v potravinách jsou následující:

  • zajištění hygienické nezávadnosti potravin
  • zlepšení kvality potravin
  • zvýšení dostupnosti ve všech ročních obdobích
  • zlepšení, nebo udržení jejich nutriční hodnoty
  • zvýšení jejich přijatelnosti pro spotřebitele
  • zlepšení a usnadnění přípravy potravin

Aditivní látky hrají důležitou a nezbytnou úlohu při zajišťování hygienické nezávadnosti, dostupnosti a širokého sortimentu všech druhů potravin.


Převzatý článek
Původní název: Co jsou potravinářské aditivní látky?
Zdroj: The European Food Information Council (EUFIC)
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

14.08.18:55petr616 - Tak k tomuto clanku snad jedine : http://www.stream.cz/pek..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 28 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínFreimen´s FEST: nová generace silově-...
ContiHan (14:56) • Ahoj, je zde psáno, striktně dodržet den volna mezi FB tréninky. Bohužel práce mi to ne...
magazínProfesionálové na Arnold Classic Afri...
Marczus (11:41) • Nebudu již rozebírat úroveň soutěží Španěla a Američana, to je snad každému jasné. Jen...
magazínZávodníci v kulturistice - rozhovory...
Marczus (11:21) • Ano, v podstatě to jsou větší pohárovky, nicméně jsou však dosti nezanedbatelným příjme...
magazínProfesionálové na Arnold Classic Afri...
Hockey1000 (21:45) • V tom všem špatným, co rozchod IFBB jedna a IFBB dva znamenal, je vznik Elite Pro soutě...
magazínProfesionálové na Arnold Classic Afri...
Pekami (20:49) • Ty jo... jestli je pro tebe 10k dolarů kapesný. Ano sice je to `třetí liga`, ale funguj...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra