Reklama:

Střípky ze světa... výživy:
Nízkoenergetická sladidla
neposkytují jen sladkou chuť

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Nízkoenergetická sladidla jsou velmi populární při regulaci tělesné hmotnosti i zdravotního stavu. Vzhledem k tomu, že mají nulovou nebo minimální energetickou hodnotu, jsou hlavním zdrojem sladké chuti v nízkoenergetických potravinách a nápojích, které neobsahují sacharózu. Při jejich rozumném užívání se mohou tyto produkty dobře uplatnit při redukci tělesné hmotnosti i pro obecné zlepšení zdravotního stavu.

Typy sladidel

Existují dva hlavní druhy sladidel. Intenzivní sladidla, jako jsou acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), sacharin (E 954), cyklamáty (E 952), taumatin (E 957), neohesperidin DC (E 959), sukralóza (E 955) a další. Mezi objemová sladidla patří např. sorbitol (E 420), manitol (E 42l), isomalt (E 953), maltitol (E 965), laktitol (E 966), xylitol (E 967). Intenzivní sladidla se běžně užívají jako stolní sladidla a ve výrobě nápojů, jejich sladkost je tak intenzivní, že k oslazení postačuje jen jejich minimální množství. Objemová sladidla poskytují méně kilojoulů než stejné množství sacharózy - běžného cukru. Uplatňují se například při výrobě pekařských produktů s nízkou energií.

Ztráta tělesné hmotnosti není automatická

Uvedená sladidla představují pro mnoho lidí prostředek umožňující pochutnávat si na sladkostech při malém příjmu energie. Skutečnost, že sladidla neobsahují žádné nebo minimální množství kalorií, však neznamená, že při jejich konzumování dochází automaticky k snižování tělesné hmotnosti. Bylo zjištěno (1), že jestliže jsou běžné potraviny nahrazeny výrobky bez cukru, nedochází u zdravých a dospělých osob k výraznějšímu snížení celodenního příjmu energie potravou, neboť lidé si nedostatek sladkostí mohou vynahradit zvýšenou konzumací jiných potravin. Pouhé zařazení sladidel do stravování nemusí proto vést ke snížení tělesné hmotnosti, je totiž nezbytné snížit celkový příjem energie potravou.

Nízkoenergetické diety

Jednou z možností snížení příjmu energie je řídit se programem pro snížení hmotnosti. Při počítání kalorií mohou výrobky bez cukru nebo se sníženým obsahem cukru podstatně rozšířit paletu výrobků, takže zájemci mají snadnější volbu vhodných potravin, které jim vyhovují i z chuťového hlediska.

Zdravotní důvody

Výrobky bez cukru jsou mnoha osobami konzumovány nikoliv z hlediska snížení hmotnosti, ale pro vědomí, že dělají něco příznivého pro své zdraví (2). Jestliže se pokoušejí o udržení své hmotnosti, mohou ovlivňovat příjem energie. Například jestliže vypijí nápoj bez cukru místo nápoje s cukrem, mají pocit, že si ušetřené kalorie mohou nahradit později něčím, co mají zvláště rádi (1). Lidé rovněž volí alternativní potraviny bez cukru, jestliže chtějí snížit celkový příjem sacharidů (2).

Bezpečnostní hlediska

Všechna sladidla, které se uplatňují v potravinách a nápojích, jež se prodávají v zemích EU, byla podrobena důkladnému testování vědeckými institucemi a byla schválena Evropskou komisí (3). Množství každého sladidla, které může být každodenně spotřebováno po celý život, je stanoveno s velikou rezervou, takže se nemůže v žádném případě negativně projevit na zdravotním stavu. Při běžné spotřebě jsou proto všechna sladidla zcela bezpečná.

V současné době mají spotřebitelé k dispozici velké množství potravin a nápojů se sníženým obsahem cukru nebo zcela bez cukru (2), které využívají z různých důvodů - snížení hmotnosti, udržení své hmotnosti nebo pro snížení příjmu sacharidů ze zdravotních důvodů. Je však důležité mít neustále na zřeteli, že tyto výrobky mohou pouze pomáhat při regulaci hmotnosti, neboť z tohoto hlediska je důležitá zdravá, pestrá a vyrovnaná strava a pravidelná fyzická aktivita. Rozumné užívání těchto produktů může přispět ke zdravému a chutnému stravování.


Reference:

1. Holt S.H.R., Sandona N. a Brand-Miller J.C. (2000). The effect of sugar-free and sugar-rich beverages on feeling of fullness and subsequent food intake. Int. Jour. of Food Sciences and Nutrition 51: 59-71
2. Lee S. (1999). Consumer behaviour and attitudes towards low-calorie products in Europe. World Reviews in Nutrition and Dietetics 85: 146-58
3. European Parliament and Council Directive 94/35/EC (1994). Sweeteners for use in Foodstuffs. Official Journal of the European Communities l. 273, l0.9.94: 3-l2


Převzatý článek
Původní název: Nízkoenergetická sladidla poskytují více než jen sladkou chuť
Zdroj: The European Food Information Council (EUFIC)
Použito se svolením vydavatele.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

13.05.17:47buky - neverim vsude ctu neco jineho nekde je ze je to rakovinotv..
07.08.11:03Manhattan - Pokud si vybírám jakýkoliv doplněk stravy, hodně mi záleží..
07.08.10:43Boris Tiger - Použivání umělých sladidel není žádná výhra, ba naopak. Př..
07.08.09:58RANDO - Citujem : `Všechna sladidla, které se uplatňují v potravin..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 98 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra