Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Výživová poradna (09/2012)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o výživě.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Dobrý den... Chtěla bych se zeptat na jeden přípravek - PVL mutant mass. Synovi je 17 let a posiluje svaly, chodí 3krát týdně do posilovny a chce si objednat tento přípravek, ale já jako matka se obávám, aby mu to neuškodilo... Prosím Vás tedy o radu, děkuji.

Dobrý den, podobných dotazů od rodičů ohledně škodlivosti doplňků stravy se objevuje stále více a více. Nejspíš z důvodu stále rostoucího zájmu o fitness.

Fenomén "tabletek"

Dnešní trh samozřejmě nabízí stále více možností a uznávám, že ne všechny jsou pro každého ideální.

Většina z nich není nijak závadná a může je užívat prakticky kdokoliv, vyjímaje osoby s nějakými alergiemi apod., ale také většina z nich je většinou užívána zbytečně.

Obecně řečeno - víra v suplementy bývá často velice nadhodnocována a bohužel nejčastěji u mladých začínajících sportovců. Tím myslím klasický případ - „Nemusím až tolik cvičit, stačí když budu pít třikrát denně proteiňák… Mezitím si klidně můžu zajít do Mekáče a je to v pohodě.“

Většina suplementů své opodstatnění má, ale je potřeba zamyslet se a hlavně vycházet z aktuálních potřeb organismu a normálního stravování. Cpát do sebe bezhlavě BCAA a kreatin, proteiny a všechno možné při perfektním vyváženém jídelníčku postrádá víceméně smysl.

Jasně, budete argumentovat vstřebatelností atd., ale pro běžného začínajícího mladého kluka je důležitější naučit tělo správně pracovat a metabolizovat běžnou stravu než hned doplňovat vše separátně a neumožnit svému tělu podniknout všechny metabolické dráhy. Tělo si bohužel časem zvykne na příjem již koncentrovaných látek a je pro něj později problém získávat je metabolismem složitějších klasických potravin.

Koupit, či nekoupit?

Dobře, takže z toho vyznívá jasná odpověď, že koupi tohoto suplementu, na který se ptáte, jednoznačně zavrhuji, ale není tomu tak.

Jedná se o neškodný sacharidovo-proteinový přípravek, který má v podstatě za úkol krýt vysoké energetické nároky sportujícího jedince. Mnohdy je forma tohoto koktejlu výhodnější než získávat totožné množství živin ze stravy z důvodu zatížení metabolismu. Ale určitě by vždy měla hrát prim normální strava.

Jeho účinky jsou jednoduché - doplňovat energii potřebnou pro fyzickou námahu a bílkoviny, které jsou prospěšné při regeneraci po zátěži a pro výstavbu nových buněk, ideálně svalových. Často většinu rodičů a laické populace odradí právě reklamní taháky jako „SUPER MUSCLES, MEGA STRONG, GIGA, ANABOLIC, EXTRA EFFECT“ atd. Nelekejte se, jedná se pouze o reklamu, která je trochu přikrášlena pro cílovou skupinu. Ale nejedná se o nic jiného než neškodný doplněk na zvýšení příjmu kalorií a kvalitních živin.

Zakoupení toho přípravku pro Vašeho syna se tedy obávat nemusíte, ale měl by určitě vědět, že se nejedná o žádný elixír na svaly nebo něco magického, což si dnes mládež bohužel často myslí, z čehož vznikají často negativní neznalé názory na doplňky výživy.

Jak tento přípravek užívat? Vždy mějte na paměti, že se jedná o DOPLNĚK, to znamená - není to většinou náhrada běžné stravy. Konkrétně tento bych doporučil synovi užívat například během dopoledne mezi jídly a druhou dávku po tréninku pro doplnění energie a živin.

Doporučení na konkrétní užívání naleznete ale vždy na obalu či v příbalových etiketách u jednotlivých suplementů, není důvod neřídit se jimi.

Doufám, že Vás tyto argumenty přesvědčí o přínosu některých doplňků. I já si vzpomínám, jak jsem se kdysi doma pokoušel argumentovat pro svůj proteinový koncentrát… Kdybych mohl ukázat podobný článek, věřím, že by to pomohlo.

Dobrý den, zajímá mě, jak řešit jídlo, pokud se chystám absolvovat nějaký dlouhý trénink. Řekněme 2 - 2,5 hod. Předem děkuji za odpověď.

Když jsem začal číst tento příspěvek, už jsem začal přemýšlet, jak začnu popisovat stravování maratonců a jiných extrémních vytrvalců během jejich výkonů. 2 - 2,5 hodiny nejsou až takovým problémem, ale souhlasím, že pro zachování optimálního výkonu je potřeba přizpůsobit tomu stravování před výkonem i během výkonu.

Předně bych chtěl ale upozornit na důležitost zamyšlení se nad takto dlouhým tréninkem. Bohužel jste neuvedl, o jaký trénink se jedná. Budu se držet hlavní tematiky tohoto serveru a předpokládat, že jde o posilovací kondiční trénink. Samozřejmě doba tréninku je také velice individuální věcí a každému vyhovuje něco jiného, ale lidská fyziologie takto velký rozptyl nemá a po zhruba 60 - 90 minutách intenzivní činnosti začne vyplavovat tzv. únavové látky hormonálního charakteru, které bohužel nemůžeme chápat jako přínos, ale naopak se často jedná o startéry katabolických, rozkladných procesů.

Jinak stravování před tréninkem je potřeba přizpůsobit zvýšeným energetickým požadavkům. Nebudu se zbytečně znovu rozepisovat o stejné problematice a odkážu Vás rovnou do jedné z předchozích poraden.

Během výkonu

Samozřejmě je možnost doplňovat pohotově energii i během výkonu. Jednoznačně doporučuji nezanedbat pitný režim, protože ten Vám jako první, při jeho nedodržení, „podrazí nohy“ a projeví se ve formě únavy.

Pro povzbuzení formou „rychlých“ cukrů existuje dnes již řada komerčních možností, jako jsou různé sportovní carbogely, tyčinky, nápoje…

Nejjednodušší variantou bude i přimíchání maltodextrinu do nápoje, či občasné ukousnutí například z banánu, hrušky apod. Základem je ale opravdu předzásobit tělo energií již před výkonem. Dle Vašeho dotazu pro takto dlouhé tréninky není třeba nějak zvlášť řešit stravu během výkonu…


Položte svůj dotaz o výživě a suplementaci!

Své dotazy můžete posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie