Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Výživová poradna (07/2012)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o výživě.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Zdravím, zajímá mě, zda je rozumné v rámci posilovacího programu přejít na proteinovou dietu. Pokud se rapidně omezí příjem sacharidů, kde bude brát tělo dostatek energie pro trénink? Jste pro tento dietní plán, či se spíš přikláníte ke střídmé sacharido-proteinově vyvážené stravě? Děkuji za odpověď.

Jelikož neuvádíte, co je Vaším cílem, budu to hodnotit poměrně obecně.

Vyřazením sacharidů samozřejmě musí tělo získávat energii z jiného hlavního zdroje a tím se stávají tuky. V krátkodobém horizontu to určitě ničemu nevadí.

Dlouhodobě ale držet snížený příjem sacharidů, nebo je dokonce vyloučit ze stravy je rozhodně nesmysl. Jednak je tělo potřebuje jako pohotový zdroj energie, proto by Vám dělal problém začátek jakékoliv fyzické aktivity a v podstatě jakákoliv vyšší intenzita. Tělo si je samozřejmě vytváří z jiných zdrojů, ale není to tolik efektivní.

V těle taktéž zůstává zásoba sacharidů, která je potřebná pro udržení života. Protože glukóza je jediným zdrojem energie pro mozek a při jeho nedostatku by mohla následovat i smrt.

Prvotní znaky nedostatku sacharidů rozpoznáte lehce. Stačí opravdu naslouchat vlastnímu tělu. Jsou jimi únava, ospalost, křeče.

Tělo je velmi chytře vybaveno, a proto, když bude potřebovat cukry, řekne si o ně… Samozřejmě Vám tímhle nechci udělat alibi pro nesmyslné přejídaní sladkostmi, tak to zase nefunguje.

Když bych měl tedy odpovědět - přikláním se rozhodně k vyvážené stravě, tudíž sacharido-proteinové. Samozřejmostí je i dostatečný příjem tuků, které jsou neméně potřebné. Jistě je lepší variantou volit kvalitní zdroje nenasycených mastných kyselin.

Pokud chcete tuto taktiku použít do rýsovacího období, určitě bude potřeba soustředit se na nižší příjem sacharidů. Pouze proteinová dieta je hloupost, ale zkuste například využít klasické strategie „vlnění“, které zde naleznete v mnoha článcích a na našem fóru se o své zkušenosti dělí taktéž řada zkušených závodníků.

Dobrý den. Dřív jsem hrál fotbal, ale nyní se již 5 let věnuji posilovaní. Už když jsem hrál fotbal, tak mě v noci probouzely silné křeče do lýtek a hamstringů a tento problém stále přetrvává. I když si dám ovoce a zeleninu, abych doplnil hořčík a zinek, tak stále při při zatnutí hamstringů nebo lýtek dostávám po chvilce křeče. Rád bych se toho zbavil, někdy stačí špatný pohyb na židli a hned mám křeč. Myslíte, že by mohl pomoci hořčík a zinek v tabletách ve větších dávkách?

Zmíněný hořčík bych určitě vyzkoušel zařadit jako suplement ve vyšších dávkách. Pokud máte tyto problémy v takovém rozsahu, zaměřil bych se na více možných řešení, která bojují proti křečím.

Obecně hlavně na dostatek minerálů, především hořčíku, vápníku, draslíku, jódu. V některých případech, například u jedinců s nadměrnou potivostí, je doporučeno přijímat tyto minerály i v průběhu fyzických aktivit, které jsou delšího charakteru. Existuje řada přípravků v podobě rozpustných tablet, které lze použít. Někdy postačí pouze dostatek vysoce mineralizovaných tekutin.

Důležitý je dostatečný pitný režim. Nedostatek tekutin vede ke sníženému transportu daných minerálů. Samozřejmě dehydratace způsobuje i zhuštění krve a tím i nedostatečný přísun kyslíku, rychlejší únavu a možné křeče.

Stejně jako přísun hořčíku nezanedbejte ani přísun rychlých sacharidů. Nedostatek cukrů v krvi a svalech může způsobit horší vyplavení odpadních látek a tím i tendence ke křečím.

Určitě vyzkoušejte některý z přípravků určených přímo k boji s tímto problémem. Často pomůže třeba jen přidat si do sportovního nápoje rozpustný hořčík s Glukopurem. Už toto může být řešení.

Pokud problémy přetrvají i po dostatečné suplementaci, neváhal bych navštívit lékaře. Příčin může být několik, například špatné prokrvení dolních končetin apod.

Už delší dobu, cca 5 měsíců, držím dietu a pravidelně denně cvičím, cca 2x hodinu na rotopedu odpoledne a večer, a ze svých 108 kg jsem zhubl na 85 kg, ale někdy mám sem tam slabé období, kdy sním něco sladkého či nezdravého, ale vždy, když se to stane, mám na sebe vztek a skočím hned na rotoped a šlapu třeba hodinu a půl... Můj dotaz je v podstatě takový, že se chci zeptat, zda to pomohlo? Myslím tím to, že jsem snědl něco nezdravého, třeba 100 g čokolády, a hned jsem to šel vyběhat. Nenaruší to nějak mojí dietu? Konkrétně myslím jo-jo efekt... Moc děkuji za odpověď.

Gratuluji, pokud máte tato nutkání pouze jednou za čas, vůbec bych se něčeho takového nebál. K jo-jo efektu je potřeba hřešit poměrně více než jednou za čas.

To, že se „potrestáte“ delší aerobní aktivitou, určitě v pořádku je. Jednak tím vyrovnáte energetickou bilanci a v podstatě spálíte prázdné kalorie, které jste předtím přijal, a hlavně si zachováváte disciplínu, která je v boji s nadváhou velice důležitá.

Pokud máte často nutkání se přejídat, nebo respektive hřešit něčím sladkým, existuje řada triků, jak tomu zabránit:

  • Pravidelný pitný režim je samozřejmostí. Pokud Vás přepadne chuť na sladké, nebo jakýkoliv stravovací nešvar, je dobré vypít větší množství tekutin a doplnit je ideálně o něco „zdravého“, tuhého. Tím může být například pár kousků zeleniny, nebo klidně ovoce, které samo o sobě částečně uspokojí chuť na sladké svojí sladkou chutí.
  • Dejte si banán, ano, jsou to sacharidy, ale pokud si je tělo žádá, těžko ho obelžete něčím jiným. Jezte ho pomalu a každé sousto důkladně zpracujte v ústech, již tím se uvolní a vstřebá množství sacharidů a pomůže s dalším nutkáním. Ovšem i s banány dodržujte střídmost, jeden stačí.
  • Dalším trikem, který mimochodem sám pravidelně využívám proti chutím na sladké, je kvalitní čokoláda s vysokým procentem obsahu kakaa. Sama o sobě se může zdát hříchem, ale u této Vám bude stačit jedna kostička a díky dominantní chuti Vám zažene další chutě. Sama o sobě není až takovým problémem, protože nezvyšuje v krvi rychle glykémii a je účinným antioxidantem. Navíc uspokojíte i psychickou stránku tím, že jste snědli něco „nezdravého“.


Položte svůj dotaz o výživě a suplementaci!

Své dotazy můžete posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

13.06.11:01Magumi - Freimene, díky. :-) Tady je krátký článek o tom, kolik ..
13.06.09:18eSko - Ta smrt byla opravdu silné slovo, o tom žádná (diabetik do..+2
13.06.08:52FatMan - Taky jsem míval tyto problémy, možná i díky pocení. Hořčík..
13.06.08:41Mr.IuS - glycerol je základní stavební látkou tuků glycerol + MK, t..
13.06.00:40Freimen - Pane kolego, děláte si legraci? Již před týdnem jsem nevěř..+5
12.06.23:49Mablung - Zkus si projít tuhle debatu https://forum.ronnie.cz/dlouh..
12.06.23:43Mablung - Nerad bych kecal, ale myslím že Esko se s někým na foru há..
12.06.23:32Mr.IuS - Já ano... Pro vysvětlení: Glycerol (tuk) se štěpí po..
12.06.22:51Mablung - Kdysi byla na foru debata a z ní vyplynulo, že v případě n..
12.06.22:22Mr.IuS - a víš jakým stylem přejde mozek na tuk? pokud není dostate..
12.06.19:01Mablung - V těle taktéž zůstává zásoba sacharidů, která je potřebná ..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie