Reklama:
100% Whey Protein od Extrifitu v akci 2000 g + 2000 g!
Nejprodávanější v ČR. 4 kila špičkového proteinu za skvělou cenu! Nové příchutě! Více zde.

Kuřecí maso (III.): Výhody
a nevýhody jeho konzumace

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

V první části seriálu o kuřecím mase jsme se podívali na to, jak vypadá život jatečního kuřete chovaného v halách velkochovatelů, v druhé části jsme Vám přiblížili způsob porážení drůbeže a zpracování jejího masa v drůbežářském závodě a nyní se podíváme na kuřecí maso jako na složku výživy člověka.

Kuřecí maso, zvláště pak prsní svalovina, je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí jídelníčku aktivních sportovců i zastánců zdravé výživy. A není divu. Toto bílé maso je totiž vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, neobsahuje příliš velké množství tuku, je lehce stravitelné a navíc se dá připravit na obrovské množství způsobů, takže ani chuťové pohárky nezůstanou ochuzeny. Ovšem jako vše, tak i konzumace kuřecího masa má svá pro a proti.

Proč jíst kuřecí maso

  • Je výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.
  • Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
  • Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny.
  • Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení.
  • Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.
  • Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

    Nutriční hodnoty kuřecích prsou
    Parametr Na 100 g DDD
    (100 g)
    Parametr Na 100 g DDD
    (100 g)
    Energie 461 kJ (101 kcal) 5 % Vitamíny
    ze sacharidů 0,8 kJ (0,2 kcal) vitamín A 21,0 IU 0 %
    z tuků 46,9 kJ (11,2 kcal) vitamín C 1,2 mg 2 %
    z proteinů 413 kJ (98,6 kcal) vitamín D - -
    Bílkoviny a aminokyseliny vitamín E 0,1 mg 1 %
    bílkoviny 23,1 g 46 % vitamín K 0,2 mcg 0 %
    Sacharidy thiamin 0,1 mg 5 %
    sacharidy celkem 0,0 g 0 % riboflavin 0,1 mg 5 %
    vláknina 0,0 g niacin 11,2 mg 56 %
    Tuky a mastné kyseliny vitamín B6 0,5 mg 27 %
    celkové množství tuků 1,2 g 2 % vitamín B12 0,4 mcg 6 %
    nasycené tuky 0,3 g 2 % pantothenová kyselina 0,8 mg 8 %
    mononasycené tuky 0,3 g cholin 73,4 mg
    polynasycené tuky 0,3 g betain 9,5 mg
    omega-3 40 mg Ostatní
    omega-6 170 mg cholesterol 58,0 mg
    voda 74,8 g
    Minerály
    vápník 11,0 mg 1 % draslík 255 mg 75 %
    železo 0,7 mg 4 % sodík 65,0 mg 3 %
    hořčík 28,0 mg 7 % zinek 0,8 mg 5 %
    fosfor 196 mg 20 % selen 17,8 mcg 25 %

    Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí kuřete
    Část kuřete Energetická hodnota 100 g) Bílkoviny Tuky Cholesterol
    kuřecí prsa (bez kůže) 461 kJ (101 kcal) 23,1 g 1,2 g 58,0 mg
    kuřecí stehna (s kůží) 783 kJ (187 kcal) 18,2 g 12,1 g 83,0 mg
    kuřecí křídla (s kůží) 929 kJ (222 kcal) 18,3 g 16,0 g 77,0 mg
    kuřecí játra 484 kJ (116 kcal) 16,9 g 4,8 g 345 mg


    Negativa konzumace kuřecího masa

  • Má vysoký obsah cholesterolu (v tomto ohledu si nestojí kuřecí maso nikterak lépe než jiné druhy mas, pro srovnání uvádím: 100 g kuřecích prsou bez kůže obsahuje asi 58 mg cholesterolu na 100 g, libová hovězí svíčková cca 45 mg na 100 g, libová vepřová panenka kolem 48 mg a králík zhruba 57 mg na 100g).
  • Jak prokázaly mnohé studie, příliš častá konzumace (platí pro všechny druhy masa) může zvýšit riziko vzniku krevních sraženin a infarktu myokardu.
  • Nadbytečný příjem kuřecího masa a tedy i bílkovin vede k hromadění odpadních látek z metabolismu bílkovin a tím k přetěžování ledvin.
  • Kuřecí maso obsahuje puriny, z kterých vzniká kyselina močová, ta může vést ke vzniku dny nebo ledvinových kamenů.
  • Některé z přídatných látek, které se používají při zpracovávání kuřecího masa, mohou u citlivějších jedinců vyvolat alergické reakce či jiné zdravotní obtíže.

    Přídatné látky používané při zpracovávání kuřecího masa

    Dusičnany, nebo dusitany (E 249 - 252) - stabilizují přirozený hemoglobin, dávají výrobku zdravou růžovou barvu.

    Kyselina karmínová (E 120) - extrakt ze samičích tělíček jihoamerického hmyzu Dactylopius Coccus Costa barví maso do červeného odstínu.

    Kyselina fosforečná a její soli (E 338, 339, 343) - maso díky nim lépe váže vodu.

    Karagenan (E 407) - vyráběn z mořských řas, díky němu maso v šunce a dalších uzenářských výrobcích lépe váže vodu.

    Polyfosfáty (E 450 - 452) - maso díky nim lépe váže vodu.

    Glutamáty (E 620 - E 625) - dodávají masu "masitou" chuť.

    Maltodextrin nebo destrodyn - zjemňují chuť masa.


  • Líbil se Vám článek?
    Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

    Související články:

    Diskuse k článku:
    Reklama:
    Uživatelské jméno:
    Heslo:
    Text:
    ...
    Upozornit na novou odpověď e-mailem.
    Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

    16.06.14:43Frozz. - Už jen to, že říká `ne přestal jsem jíst tyhle věci kvůli ..+1
    14.06.20:05iwillbehuge - To je pravda, čuMNĚt opravdu nemusíte...*22* Nešlo mi o p..
    14.06.19:12Mablung - K zamyšlení nad lidskou hloupostí nemusím čumnět hodinu na..+4
    14.06.18:50iwillbehuge - http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M
    14.06.18:05Ibanus - Teď mám pocit, že budu mít močový kameny... *24*
    14.06.17:42Jenda26 - přiznali i to ,že to není zrovna zázrak, ale že má i své m..
    14.06.15:40lamice27 - jez kuřecí z farem nebo od domácích farmářů, který do toho..+1
    14.06.15:15heymee - super seria clankov.. este by som chcel rady ako sa vyhnu..
    Zobrazit všechny příspěvky







    Jméno: pamatovat
    Heslo:
    NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínPartner Cup 2019 - výsledky
    PavelV (15:13) • Je to přesně naopak. Díky za Matěje, Vláďu Žižku a další, že na tu pohárovku jdou a uká...
    magazínPartner Cup 2019 - výsledky
    Hockey1000 (11:29) • Vždyť to je právě naopak super, že jde on i jemu podobní borci na českou pohárovku. Cel...
    magazínPartner Cup 2019 - výsledky
    Qubevm (08:58) • Valasekjakub123 proč by nemohl Matěj závodit na pohárovce proboha.. Dej si facku, probe...
    magazínPartner Cup 2019 - výsledky
    ambrosan (22:19) • tak to je komentář, který bych od závodníka nečekal...je to dobře, že jsou lidi co akti...
    magazínPartner Cup 2019 - výsledky
    Valasekjakub123 (22:01) • Rysavy na poharovce? Zavodnik s takovymi zkusennostmi a jde na poharovku trosku soudnos...



    Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
    Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
    Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
    Vyhledávání:
    RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra