Cena (4 porce): 140 Kč *
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience (pro 4 - 5 porcí):
- 750 g hovězího masa (svíčková, falešná svíčková, hovězí zadní)
- 4 střední mrkve (cca 180 g)
- celer (65 g)
- 1 cibule (cca 75 g)
- 3 bobkové listy
- 4 - 5 kuliček nového koření
- třtinový cukr (6 - 10 g)
- špetka soli
- olej
- ocet
Postup:
Připravíme si tlakový hrnec, vařečku, olej, cibuli, 4 střední mrkve, kousek celeru a cca 750 g hovězího masa.
Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na kousky. Do tlakového hrnce nalijeme trochu (asi 1 polévkovou lžíci) slunečnicového oleje a necháme rozpálit na plotně. Poté přidáme připravenou zeleninu a orestujeme krátce na oleji. Přidáme maso vcelku, krátce osmahneme ze všech stran, dokud nezíská nahnědlou barvu. Nakonec přisypeme třtinový cukr. Vše stále mícháme.
Poté podlijeme 300 - 400 ml vlažné vody, tak aby zelenina byla ponořená ve vodě.
Přidáme 3 bobkové listy, nové koření, 1 - 2 čajové lžičky octa a špetku soli.
Uzavřeme tlakový hrnec a necháme papit přibližně 45 minut (dle druhu a kvality masa).
Během této doby kontrolujeme, zda je v tlakovém hrnci stále dostatek vody, aby se nám maso nepřipalovalo. To můžeme udělat velice jednoduše - vezmeme tlakový hrnec za obě ucha a pohybem ze strany na stranu poznáme podle pohybu vody, zda je jí uvnitř ještě dost. Asi po 45 minutách vařič vypneme a necháme vychladnout. Hrnec otevřeme. POZOR! Je nutné, aby již nebyl pod tlakem - tedy, pokud otevřeme ventil na poklici, což je nejčastěji taková malá páčka, kterou zvedneme z horizontální polohy do vertikální, tak z ní již neuchází žádný vzduch.
Zkusíme, zda je maso dostatečně měkké (píchneme do něj nožem a kousek ochutnáme), pokud není, necháme ještě chvíli papit (10 minut). Je-li maso již hotové, vyndáme je z tlakového hrnce.
Základ na omáčku přelijeme do nádobky a tyčovým mixérem rozmixujeme. Vrátíme opět do otevřeného hrnce, můžeme ještě přidat vodu, aby bylo omáčky více, a dle potřeby dochutit. Omáčku přivedeme k varu.
Vedle do hrnečku si odsypeme dvě čajové lžičky kuzu (informace o této netradiční ingredienci najdete pod receptem) a rozmícháme v troše studené vody. Přilijeme do omáčky, zamícháme, krátce necháme přejít varem a stáhneme z plotny. Již dále nevaříme. Můžeme zahustit také kukuřičným nebo bramborovým škrobem - levnější a přístupnější varianta. Jednu čajovou lžičku rozmícháme v malém množství vody a naléváme do vroucí omáčky. Zamícháme a odstavíme z plotny.
Maso nakrájíme nožem na plátky. Servírujeme ozdobené lžicí zakysané smetany a lžičkou kompotovaných brusinek. Jako přílohu můžeme použít rýži, kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice nebo domácí houskový knedlík s podílem celozrnné mouky.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
hovězí zadní |
750 g |
4628 kJ |
112,50 g |
0,00 g |
73,50 g
|
mrkev |
180 g |
338 kJ |
2,52 g |
17,46 g |
0,54 g
|
celer |
65 g |
133 kJ |
1,11 g |
6,44 g |
0,20 g
|
cibule |
75 g |
103 kJ |
0,75 g |
7,95 g |
0,15 g
|
cukr třtinový |
10 g |
101 kJ |
0,00 g |
5,96 g |
0,00 g
|
celkový součet (4 porce) | |
5303 kJ |
116,88 g |
37,80 g |
74,39 g |
celkový součet (1 porce) | |
1326 kJ |
29,20 g |
9,45 g |
18,60 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
Znáte kuzu (kudzu)?
Hledáte zdravější variantu zahušťování polévek, omáček a jiných pokrmů? Nechcete už používat jíšku, ať už instantní, nebo doma připravenou z bílé mouky a tuku? Nejenže má kuzu mnohostranné využití a prospívá Vašemu organismu, ale navíc jím lze nahradit ingredience do mnoha pokrmů, které byste jinak do dietnějšího jídelníčku nezařadili. Jedinou nevýhodou je, že je poměrně drahé. Sáček o 450 g drceného kuzu pořídíte za cenu okolo 500 Kč. Proto jako mnohem levnější variantu uvádím použití kukuřičného škrobu (koupíte např. pod názvem Gustin).
Kuzu je škrob z japonského vinného keře Pueraria lobata. Svými účinky podporuje zažívání a správnou funkci střev, posiluje imunitu, snižuje únavu, má detoxikační účinky, napomáhá uvolnění svalového napětí, při pravidelném užívání napomáhá i při migrénách, snižuje u žen obtíže spojené s dobou klimakteria a využívá se také v dobách nachlazení a teplot. Jeho nízká kalorická hodnota jej činí dietním doplňkem. Jak už vyplývá z textu, kuzu má zahušťovací schopnosti. Používá se proto do polévek, omáček, pudinků a jiných dezertů. Připravit z něj lze i kvalitní léčivý nápoj, který můžeme dochutit ovocnou šťávou. Příprava je jednoduchá - stačí rozmíchat 1 - 2 lžičky drceného kuzu v 200 ml vody a přilévat do vroucího pokrmu. Stále míchejte, dokud se nestane průhledným.
Kuzu zakoupíte například v některých prodejnách zdravé výživy.
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!