Cena (2 - 3 porce): 70 Kč *
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience (pro 2 porce):
- 0,5 l polotučného mléka
- cca 220 g špaldové hrubě mleté mouky a trochu na zpracování těsta (lze použít i kombinaci špaldové a pšeničné hrubé mouky a namíchat každou po 110 g - pro začátek doporučuji, pokud nejste zvyklí na špaldu)
- 10 g másla
- ½ vejce
- čerstvé ovoce (jahody)
- dle želírovacích vlastností daného druhu ovoce příp. ještě 2 lžičky škrobu (Gustin, Solamyl)
- tvaroh měkký nízkotučný
- tvaroh tvrdý na strouhání
- obilný slad nebo třtinový cukr
Postup:
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
Odměříme 0,5 litru mléka, které nalijeme do předem připraveného většího hrnce, přidáme kousek másla a dáme vařit. Za častého míchání přivedeme mléko k varu (pozor, aby se nepřipalovalo u dna).
Jakmile mléko začne vřít, začneme za stálého míchání přisypávat mouku (rovnoměrně ji prášíme, aby se nám nevytvořily v mléce žmolky). Mouku přidáváme, dokud těsto nezhoustne tak, že jej lze měchačkou zpracovávat. Pak tedy těsto hněteme, dokud se nezačne
"odpalovat", respektive odlepovat od dna. Vypneme vařič.
Ještě chvíli těsto hněteme měchačkou a pak jej vyklopíme z hrnce na pomoučený vál. Nožem uprostřed odhrneme část těsta tak, že nám vznikne mělký důlek. Necháme vychladnout. Rozklepneme 1 vejce do hrnečku, rozkvedláme vidličkou a asi polovinu odlijeme do předem připraveného důlku v těstě. Hrudku těsta s vajíčkem poprášíme trochou mouky, aby se nám lépe zpracovávalo. Těsto zpracováváme na vále rukama, dokud není hladké a řádně prohnětené. Nemělo by se nám příliš lepit na prsty. Je-li potřeba, dosypáváme trochu mouky. Těsto zpracujeme v úhledný váleček.
Z něho pak odkrajujeme jednotlivé díly. Z každého dílu vyválíme na vále takového delšího "hada", kterého válečkem zatížíme a rozválíme rovnoměrně do plochy (tvarem připomíná podlouhlý obdélník). Nožem odkrajujeme jednotlivé díly (jakési placičky). Velikost volíme podle druhu ovoce, které klademe doprostřed každého odkrojeného dílu. Prostě tak velký díl, aby se nám do něj ovoce dobře zabalilo.
Placku s jahodou si položíme do dlaně a zpracováváme rukama v hladkou kuličku. Nám vzniklo celkem 14 drobnějších knedlíků.
Do malého kastrůlku nalijeme asi 150 ml vody, rozkrájíme zbylé jahody (nebo jiné ovoce) a dáme vařit. Záleží na naší chuti, jak moc chceme mít ovoce rozvařené. Šťávu dle potřeby a dle želírovacích vlastností daného druhu ovoce můžeme zahustit. To provedeme tak, že si do hrnečku připravíme dvě čajové lžičky škrobu (např. Gustin) a maličko studené vody. Rozmícháme a vlijeme do kastrůlku s ovocem. Necháme přejít varem a odstavíme z vařiče. Dle potřeby můžeme dosladit sladem nebo třtinovým cukrem (osobně ale takto ovoce nesladím vůbec).
Mezitím si připravíme do velkého hrnce asi 2,5 l vody, prostě tolik, aby byly všechny knedlíky zcela ponořeny a měly dostatek prostoru okolo sebe během vaření. Jakmile se začne voda vařit, vhazujeme opatrně připravené knedlíky po jednom do hrnce. Jemně promícháme vařečkou a vaříme do doby, než vyplavou k povrchu.
Poté je naběračkou na knedlíky opatrně vyndáváme a pokládáme na talíř.
Ovocné špaldové knedlíky můžeme servírovat ozdobené nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo měkkým tvarohem (nebo oběma) a přelité rozvařenými jahodami.
Nutriční hodnoty našeho pokrmu
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
mléko 1,5 % UHT |
500 ml |
950 kJ |
15,50 g |
23,50 g |
7,50 g
|
máslo |
10 g |
315 kJ |
0,06 g |
0,08 g |
8,26 g
|
mouka celozrnná špaldová |
200 g |
3022 kJ |
21,80 g |
147,06 g |
4,08 g
|
vejce |
25 g |
181 kJ |
3,30 g |
0,15 g |
3,30 g
|
jahody |
380 g |
684 kJ |
3,42 g |
33,44 g |
2,28 g
|
tvaroh na strouhání (1,5 % tuku) |
60 g |
327 kJ |
17,16 g |
0,90 g |
0,54 g
|
tvaroh měkký nízkotučný |
200 g |
552 kJ |
24,00 g |
7,20 g |
0,60 g
|
celkový součet (2 - 3 porce) |
|
6031 kJ |
85,24 g |
212,33 g |
26,56 g |
celkový součet (1 porce) |
|
2010 kJ |
28,40 g |
70,78 g |
8,85 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
Špaldová mouka
Špalda je nešlechtěná předchůdkyně pšenice. Je to jedna z nejstarších obilovin, jejíž produkty vynikají příjemně nasládlou oříškovou chutí. Z nutričního hlediska obsahuje špaldová mouka větší procento bílkovin (až 20 %) než pšenice setá (12 - 14 %). Obsahuje 8 esenciálních aminokyselin a právě u ní najdeme nepatrně vyšší podíl všech těchto aminokyselin, než je tomu u pšenice seté (viz tabulka aminokyselin). Výraznější rozdíl je pak především u leucinu, methioninu a fenylalaninu. Sacharidy tvoří v zrnu 68 %, tuky 3 %, minerální látky 2 % a vitamíny 2 %. Zrno ma velké množství celulózy (9 %). Špalda je kvalitním zdrojem vitamínu B1, B2, B3, B5, A a E. Zastoupeny jsou i minerální látky, a to především fosfor, draslík, železo a hořčík. V menším množství obsahuje i sodík, vápník, mangan, měď a nikl. Navíc ještě obsahuje relativně vyšší podíl nenasycených mastných kyselin. Špalda neobsahuje cholesterol. Vláknina obsažená v obilovinách se nachází v povrchových vrstvách obilného zrna, proto málo vymletá nebo celozrnná mouka obsahuje větší podíl vlákniny než mouka bílá.
Špalda podporuje imunitní systém, nervovou soustavu, je lehce stravitelná, a navíc má nižší toxicitu pro jedince s alergií na mouku. Díky obsaženým vitamínům má tak špalda významný podíl i na látkové výměně organismu (pro tvorbu a rozklad sacharidů, tuků a bílkovin).
Srovnání aminokyselinového spektra špaldy a pšenice seté
aminokyselina |
špalda (1000 mg) |
pšenice setá (1000 mg) |
valin |
5,8 mg |
|
4,2 mg |
|
isoleucin |
5,6 mg |
|
4,4 mg |
|
leucin |
9 mg |
|
6 mg |
|
methionin |
4 mg |
|
2,4 mg |
|
fenylalanin |
7 mg |
|
5 mg |
|
tryptofan |
1,6 mg |
|
1,2 mg |
|
cystein |
1,35 mg |
|
1,1 mg |
|
lysin |
2,75 mg |
|
2,9 mg |
|
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!