Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Marek Vomáčka: rozhovor a forma před Arnold Classic 2011

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Marek Vomáčka má za sebou řadu úspěšných evropských a světových umístění na poli naturální kulturistiky. Nyní, po přechodu z federace ČSNS do IFBB se připravuje k účasti na Arnold Classic Amateur. Když jsem jej navštívila v jeho, dalo by se říci domovské posilovně Relax Fit Centrum Zásmuky, abych jej vyzpovídala, přivítal mě s úsměvem na tváři a s chutí se pustil jak do své přichystané krabičky s rýží a kusem kuřecího masa, tak do našeho rozhovoru. Jak probíhala jeho příprava a jak se vůbec zrodila myšlenka, že se postaví na soutěžní prkna v Columbusu, to vše Vám prozradí následující řádky.

Marku, jsi táta tří dětí, jak do toho zvládáš všechny ty náročné a těžké okamžiky související s přípravou? Jak tvoji přípravu vnímá celá tvá rodina?

Manželka Eva mě velice podporuje. Ona vlastně byla tím člověkem, který mě přivedl k posilování, a ona mě naučila základům posilování. Když jsem se s ní seznámil, byla juniorskou mistryní republiky a třetí na světě. Pod jejím vedením jsem se tedy připravoval na své první závody v kondiční kulturistice v Ústí nad Labem, tenkrát to byla i moje první dieta. Jestli se tomu tedy tak dalo říkat, protože já jsem jedl filé, a když to Eva neviděla, tak tatranky. Což jsem pak kompenzoval tím, že jsem si sedl na deset minut na kolo. Takže, takhle jsem se připravil na první soutěž, kde jsem skončil druhý. Díky manželce jsem se pak dostal do rukou Evy Sukupové, která mě hodně naučila, a následně do reprezentace.

No vida, takže to jde i na tatrankách... (smích)

Co se týče současné přípravy, manželka mi vytváří takové to zázemí, že mi vaří, že se občas na mě podívá. Všechno je u nás na bázi dohody, respektujeme se navzájem, ona ví, co tento sport obnáší, takže mi rozumí. Mrzí mě akorát, že v závěrečné fázi přípravy nemohu dát svým dětem - Kristýnce (15 let), Karolínce (3,5 roku) a Elišce (1,5 roku) - maximum pozornosti. Já se s nimi strašně rád vidím, ale nemůžu jim dát tolik, kolik bych chtěl.

Marku, kdy jsi vlastně začal uvažovat o účasti na letošním Arnold Classic? Takovéto myšlenky asi nepřichází jen tak, ze dne na den.

Já jsem o tom de facto vůbec nepřemýšlel. Tomáš říkal, že se na něco připravíme a že si najdeme nějaké závody. Já svoje a on také nějaké své, ale aby byly zhruba ve stejném termínu, a tak jsme se začali připravovat. A protože „moje závody“ žádné nebyly, tak jsme se nakonec domluvili, že půjdeme oba na Arnold Classic. Já jsem na to Tomášovi přikývl, ovšem pouze za předpokladu, že by se podařilo sehnat silného sponzora, který by mi uhradil všechny ty výdaje na cestu a podobně. Protože to není sranda a já bych nechtěl sahat do rodinného rozpočtu.

A podařilo se?

Podařilo se, a to, jak se říká, za pět minut dvanáct - pár dní před tím, než jsme chtěli začít přípravu. Takže sponzora jsme sehnali, dokonce pro oba. Jsou to Autogames, BH Capo Car, Versta, Davo Car, Armotech. Jim patří obrovský dík, protože pouze díky nim jsem se mohl na tyto závody připravit. U mě to byla právě otázka toho, zda pojedu, nebo nepojedu.

Jak probíhala tvoje příprava před Arnold Classic?

Přípravu před závody mám de facto stejnou. Zpočátku jsme trénovali s mým sparingem Tomášem Burešem šest dní v týdnu a sobota byla volná. Zároveň se tento den zvýšily cukry - extrémně. V současné době jedeme s Tomášem dvoufázové tréninky bez jakéhokoli volna. S kvalitní stravou, nemyslím tím tedy ještě 100% dietu, jsem začal v říjnu. Tam jsem dával hodně sacharidů, ani jsem je tenkrát nepočítal, občas nějaká kokoska. V sobotu jsme s Tomášem nechávali tzv. jungle day, kdy můžeš od rána do večera sníst cokoli. Od ledna jsme potom začali přesně počítat sacharidy a bílkoviny, volné soboty se zpočátku ještě nechávaly, teď už samozřejmě ne.

Dietu a celou přípravu sis teď řídil sám, nebo s někým spolupracuješ, konzultuješ?

V současné době je to jednoznačně Tomáš Bureš, který je pro mě nejen sparingpartner, ale také výborný kamarád a guru. Co se mé diety týká, s Tomášem řeším spíš množství sacharidů, bílkoviny si dokážu hlídat sám. Vím, kolik asi tak unesu. Když si jich dám víc, necítím se dobře, když jich mám míň, tak hubnu.

Kde jste se s Tomášem vlastně potkali? Jak jste se dali jako sparingové dohromady?

Cvičíme spolu přibližně 2, 5 roku. Potkali jsme se tenkrát v jedné posilovně, kdy jsme oba cvičili stejnou partii, a od té doby už makáme takto společně. Tomáš Bureš je pro mě osobnost, je to ikona tohoto sportu a já si ho pořád vážím i jako sportovce, i když jsme kamarádi. Trénink už teď jedeme tak nějak instinktivně, každý to své, ale když mě třeba jen opraví, jsem za to hrozně rád. Jinak, co se týká posiloven, hodně je teď střídáme. V současnosti asi nejvíce navštěvujeme Hammer Strength Fitness, Maximus na Žižkově, Fitness R.A.P. Factory, někdy Kentoya Fitness na Zahradním Městě. Já tam mívám své klienty, takže děkuji i touto cestou Tomášovi, že se mi vlastně vždycky přizpůsobí - když mám třeba dvě hodiny čas, přijede tam za mnou, abychom si odtrénovali. Občas přijede i sem, do Relax Fit Centra v Zásmukách, někdy je to Liberec...

Nakonec to bude skoro celá Česká republika... (smích)

No, tak trochu. Ono je to dobré i třeba teď, když jsme oba v přípravě před Arnold Classic, že střídáme ta místa, kde trénujeme. Že to není takové monotónní, že už tě to neštve.

Prozradil bys nám, jak postupujete s Tomášem v tréninku, co se týče rozdělení svalových partií?

Tak standardně, teď ke konci je to už samozřejmě jinak, jedeme v neděli přední stranu stehen a lýtka, v pondělí prsa a triceps, v úterý tzv. technická záda s bicepsem, ve středu zadní stranu stehen a hýždě, ve čtvrtek ramena s tricepsem. Pokud jsou odcvičeny triceps a biceps s technickými zády, dáváme pak už jen dvojsérii - 5 sérií biceps, triceps. V pátek máme těžká záda a břicho dáváme, jak nás napadne, většinou pár sérií při rozcvičování.

Co obnáší technická záda?

No, záda máme rozdělená „kvůli Tomášovi“, aby je zlepšil, protože on si myslí, že je to jeho slabina, i když já to na něm jako slabinu nevidím. Technická záda jsou tedy vesměs kladkové cviky, lehčí, to znamená stahování, přítahy v předklonu... Prostě dostat se do detailů. Těžká záda jsou mrtvé tahy, jednoručky a podobně, prostě ta opravdu brutální těžká záda.

Ty sám, Marku, myslíš, že máš na sobě nějakou partii, která je z tvého pohledu slabší, nebo naopak, která je zase lepší?

No, tak asi všechny jsou slabší... Tohle já asi nedokážu posoudit. Co mi ale teď třeba „vyčnívá“ a co jako jediné sám vidím, jsou ramena. Co cvičím s Tomášem Burešem, ramena mi narostla. Jinak si ale myslím, že je to tak zhruba vyrovnané, ale samozřejmě bych chtěl zlepšit všechno. Zase, neustále se zlepšovat, pracovat na sobě. A ani ne tak na objemu jako na kvalitě, na detailech.

Určitě nejen teď v přípravě používáš nějaké suplementy. Zmínil bys některé?

Tak v každém případě to jsou BCAA, které stupňuji. Například nyní jich beru až 50 g za den. Kvalitní 90% protein, ten už teď v závěru diety ale neberu. Zařadil jsem i Crea Max, což je taková pumpa kreatinu, která mi zpočátku pomáhala v napumpování, a to je asi tak všechno.

V které váhové kategorii tě uvidíme na Arnold Classic?

Jo, tak to my ještě ani sami moc dobře nevíme. Stále s tím kouzlíme, ne, aby to bylo co nejvíc, ale aby to bylo co nejkvalitnější. V současné době mám 90 kg, takže zatím je předpoklad 85 kg. Ale vůbec to tak nemusí být, může to být třeba jen 80 kg. To my vůbec nevíme a to se všechno uvidí, až přiletíme do Ameriky.

Sleduješ konkurenci, která tě za oceánem čeká?

Viděl jsem jenom dva. Honzu Kubíka a pak jednoho zahraničního závodníka. Ale pro mě to vůbec nemá cenu, protože já kohokoli vidím, i kdyby měl jen 60 kg, je teď pro mě dobrý. Já jsem v té přípravě hrozně kritický a zdá se mi výborný každý, jenom já ne.

Máš své cíle, kterých bys chtěl na Arnold Classic dosáhnout?

Tak to je asi prvně, kdy opravdu žádné ambice nemám. Já chtěl vždycky všechno vyhrát, poněvadž jsem ve všem obrovský maximalista. Nyní mám životní formu a chci si ji užít. Ať to dopadne tak, jak si zasloužím. Nechtěl bych samozřejmě, aby mě podtrhli nebo abych skončil na místě, na kterém bych neměl skončit. Jedu prostě prodat svoji formu a hlavně si užít závod. Poprvé si jedu užít závody, prezentovat se, a to v té nejlepší formě! Nikoli je vyhrát s nervozitou, že musím, musím...

A jak po závodech? Těšíš se už na odpočinek, nebo skočíš zas rovnou k trénování?

Už jsem si rozepsal, jak budu pokračovat dál v objemu. Určitě to po závodech nepověsím na hřebík a nebudu se tři měsíce někde válet. To já vydržím tak maximálně dva dny a už jsem nervózní. Já hned cvičím, protože mě to baví. To je moje náplň.

A co plánuješ dál? Máš danou nějakou metu, cíl, umístění, kterého bys chtěl na poli závodní kulturistiky dosáhnout?

Být pořád lepší a lepší. Zdokonalovat se. Například až v 38 letech jsem poprvé našel recept na to, jak pořádně procítit biceps. Já se pořád něco učím. Člověk by si mohl myslet, že po tolika letech už všechno zná a ví, ale mě vždycky napadne něco, co je třeba lepší. Samozřejmě, když zůstane sponzor, chtěl bych nadále soutěžit, protože to mám rád a jsem prostě sportovec. Ale na kterou soutěž, tak to opravdu nijak neplánuji. Ono, každý závod mi něco dal, každý závod byl pro mě jiný. Celý tento sport je vlastně pokus - omyl. Stále něco vymýšlíme, stále něco hledáme.

Chtěl bys na závěr touto cestou poděkovat někomu, kdo ti v letošní přípravě pomáhal?

Samozřejmě, v první řadě bych chtěl nejvíce poděkovat všem svým sponzorům, kterými jsou Autogames, BH Capo Car, Versta, Davo Car a Armotech. Těm totiž patří největší dík za to, že vůbec někam jedu. Co se týče oblasti tréninků, obrovský dík patří jednoznačně Tomáši Burešovi a po té psychické a vlastně i servisní stránce bych chtěl moc poděkovat mojí ženě i celé mojí rodině. Jim děkuju hrozně moc za podporu, že tady jsou při mně.

Marku, moc ti děkuju za rozhovor a přeju, aby ti nadcházející závody vyšly podle tvých přestav a přání, ať je forma co nejlepší, ale hlavně, ať si je řádně užiješ!


Marek Vomáčka - forma týden před Arnold Classic 2011




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

01.03.21:49most-muscular - docela zality, nazot, ze je to tyden pred koncem
01.03.11:42I.N.G. - `No vida, takže to jde i na tatrankách... ` Jestli tohle č..+3
01.03.11:35Domi - Krasny, plny, masivni lytka.
01.03.11:33ťuťuňuňu - perfektni forma, je to dric jak prase, ty treningova videa..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 170 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie