Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Střípky ze světa... výživy:
Vliv úpravy mléka na jeho složení

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Konzumace mléka s nižším obsahem tuku je běžně doporučována. Proti tomuto názoru však odstranění tuku podstatně ovlivňuje obsah dalších živin. Další zpracování, jako je pasterace, má jen malý vliv na celkové nutriční výhody jeho konzumace.

Nutriční přínosy mléka

V rámci vyrovnané diety poskytuje mléko více esenciálních živin nezbytných pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí a zubů. Je cenným zdrojem vápníku, sklenka 200 ml poskytuje třetinu denní doporučené dávky. Rovněž dodává cenné bílkoviny, energii, vitamíny B2, B12, fosfor a jód. Dále přispívá ke správné výživě obsahem vitamínu B1, niacinu, folátu, dále vitamínů A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.

Jsou mléka se sníženým obsahem tuku zdravější?

Spotřeba mléka v jednotlivých evropských zemích je velmi rozdílná. Většinou je možné volit mléko plnotučné, se sníženým obsahem tuku (polotučné) a s nízkým obsahem tuku. Vzhledem k tomu, že více než polovina přítomného tuku je tvořena nasycenými mastnými kyselinami, přechod na mléko se sníženým obsahem tuku může pomoci omezit příjem nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka.

typy mléka
přírodní plnotučné mléko, syrové nebo ošetřené (viz tab. níže)nic neodebráno nebo nepřidáno
(3,5 - 5 % tuku podle plemene skotu)
standardní nebo běžné plnotučné mlékomléko upravené na 3,5 nebo 4 % tuku
částečně odstředěné (polotučné) mlékopolovina smetany je odstraněna (1,5 - 1,8 % tuku)
odstředěné (nízkotučné) mlékoskoro všechen tuk je odstraněn (do 0,5 % tuku)
mléko se sníženým obsahem laktózy nebo bezlaktózové mlékolaktóza je částečně nebo zcela odstraněna;
určeno osobám s laktózovou intolerancí

Tuk je koncentrovaný zdroj energie, takže snížený příjem mléčného tuku pomáhá snížit energetickou hodnotu potravy. Energetická hodnota polotučného mléka představuje přibližně 2/3 hodnoty plnotučného mléka a u mléka s nízkým obsahem pouze jednu polovinu. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, neboť pro rychlý růst a především správný vývoj nervového systému potřebují koncentrovaný zdroj energie. Odtučněné mléko by nemělo být podáváno dětem mladším pěti let.

Důsledky odstranění tuku

Vápník, bílkoviny a většina dalších živin v mléku nejsou obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku i po odstředění. Naproti tomu vitamíny rozpustné v tuku - A a D přecházejí z mléka do smetany.

Mléko vhodné k přímé konzumaci

Mléko určené k přímé spotřebě je pasterované, ESL (Extended Shelf/Life) s prodlouženou trvanlivostí nebo ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) - viz tabulka níže. Pasterace minimálně ovlivňuje chuť a nutriční hodnotu mléka a pomáhá prodloužit jeho trvanlivost. Mléko ESL vydrží až 3 týdny a chutná podobně jako čerstvé. Mléko UHT vydrží několik měsíců bez chlazení za předpokladu, že je baleno ve vzduchotěsných obalech. Pokud je obal otevřen, kazí se stejně jako mléko čerstvé. Stejně jako pasterace ovlivňuje nutriční hodnotu jen minimálně, dodává však mléku odlišnou chuť. Důkladné tepelné ošetření sterilovaného mléka zničí přibližně polovinu množství přítomných vitamínů C a B1.

Filtrace mléka membránami s velmi malými póry, postup zvaný mikrofiltrace, může odstranit až 99 % přítomných bakterií. Frakce mléka s bakteriemi, která je zadržená membránami, je pak samostatně tepelně ošetřena a vrací se zpět k filtrovanému mléku. Tento postup minimalizuje nutriční ztráty a chuťové změny. Neošetřené (syrové) mléko má velmi krátkou trvanlivost a není bezpečné pro přímou konzumaci vzhledem k možné přítomnosti zdraví škodlivých mikroorganismů.

Další způsoby ošetření mléka

Většina mléka v obchodech je homogenizována, takže se na hladině netvoří vrstvička smetany. Globule mléčného tuku jsou mechanicky rozbity a rozptýleny v mléce. Nutriční hodnota mléka není homogenizací ovlivněna.

Kondenzované mléko obsahuje dvojnásobné množství živin a energie, neboť byl odstraněn poloviční objem vody, avšak bylo sterilováno, takže dochází k ztrátám vitamínů B1 a C.

Sušené plnotučné nebo odstředěné mléko má po doplnění vodou obdobný obsah bílkovin, tuku, kalorií a minerálních látek jako čerstvé mléko, avšak tepelným procesem při sušení jsou zničeny některé vitamíny. Proto se v některých případech sušené mléko vitamíny obohacuje.

běžné způsoby ošetření mléka, aby bylo vhodné pro přímou konzumaci
pasterované mlékomléko, které prodělalo šetrné tepelné ošetření (72 - 75 °C po dobu 15 - 30 sec.) k inaktivaci škodlivých mikroorganismů
UHT (Ultra High Temperature) mlékomléko ošetřeno vysokou teplotou (kolem 135 °C po dobu alespoň 1 sec.) pro zničení většiny mikroorganismů
sterilované mlékomléko tepelně ošetřováno po delší dobu (kolem 110 °C, 20 - 30 min.) pro zničení všech mikroorganismů
ESL (Extended Shelf Life) mlékomléko ultrafiltrované a/nebo tepelně ošetřené


Zdroje:
1. Food Standard Agency. The Manual of Nutrition, 11th ed. UK, 2008
2. UK Dairy Council: www.milk.co.uk


Převzatý článek
Původní název: Kravské mléko, jeho zpracování a vliv na zdraví
Zdroj: www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

05.03.13:33jaróš - rozdíl je v tom, že čertvý nebo pasterovaný mlíko se zkazí..
16.01.23:29Mr.IuS - přesně tak;) je jasné, že ve výsledku bude ta doba přibli..
16.01.14:25eSko - Nevím, jak to přesně na vupp přesně mysleli, ale zřejmě ta..
16.01.12:49romikcz - No nevim kdo je tady jak do dubu :-) pise se: Pokud je ob..
16.01.12:34Mr.IuS - ach jo, to je jako do dubu... trvanlivé mléko je díky v č..
16.01.12:22romikcz - To taky tady nastesti nikdo nepsal, prave ze ty rozdily js..-1
16.01.06:36muscle3 - palec nahoru *79*
16.01.00:46eSko - To není pravda. Čerstvé mléko v lednici nevydrží stejně dl..
15.01.19:01romikcz - Kdyby jsi pořádně četl, tak zjistíš, že trvanlivé mléko má..
15.01.14:49Mr.IuS - ach jo:) zase jeden subjektivní nepodložený a samozřejmě n..+2
14.01.12:33eSko - Někdy mi příjde, že ty články lidi vůbec nečtou a rovnou n..
12.01.22:35romikcz - Co mam zkusenost, tak se krabicovy mliko nezkazi v lednici..-3
11.01.20:45CaptainCrush - je zdravé jedine kozie, alebo menšie množstvo kravského (a..
11.01.16:06lifter4 - a co je pravdy na tom, ze pri velkej konzumacii mlieka moz..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie