Konzumace mléka s nižším obsahem tuku je běžně doporučována. Proti tomuto názoru však odstranění tuku podstatně ovlivňuje obsah dalších živin. Další zpracování, jako je pasterace, má jen malý vliv na celkové nutriční výhody jeho konzumace.
Nutriční přínosy mléka
V rámci vyrovnané diety poskytuje mléko více esenciálních živin nezbytných pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí a zubů. Je cenným zdrojem vápníku, sklenka 200 ml poskytuje třetinu denní doporučené dávky. Rovněž dodává cenné bílkoviny, energii, vitamíny B2, B12, fosfor a jód. Dále přispívá ke správné výživě obsahem vitamínu B1, niacinu, folátu, dále vitamínů A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.
Jsou mléka se sníženým obsahem tuku zdravější?
Spotřeba mléka v jednotlivých evropských zemích je velmi rozdílná. Většinou je možné volit mléko plnotučné, se sníženým obsahem tuku (polotučné) a s nízkým obsahem tuku. Vzhledem k tomu, že více než polovina přítomného tuku je tvořena nasycenými mastnými kyselinami, přechod na mléko se sníženým obsahem tuku může pomoci omezit příjem nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka.
typy mléka |
přírodní plnotučné mléko, syrové nebo ošetřené (viz tab. níže) | nic neodebráno nebo nepřidáno (3,5 - 5 % tuku podle plemene skotu) |
standardní nebo běžné plnotučné mléko | mléko upravené na 3,5 nebo 4 % tuku |
částečně odstředěné (polotučné) mléko | polovina smetany je odstraněna (1,5 - 1,8 % tuku) |
odstředěné (nízkotučné) mléko | skoro všechen tuk je odstraněn (do 0,5 % tuku) |
mléko se sníženým obsahem laktózy nebo bezlaktózové mléko | laktóza je částečně nebo zcela odstraněna; určeno osobám s laktózovou intolerancí |
Tuk je koncentrovaný zdroj energie, takže snížený příjem mléčného tuku pomáhá snížit energetickou hodnotu potravy. Energetická hodnota polotučného mléka představuje přibližně 2/3 hodnoty plnotučného mléka a u mléka s nízkým obsahem pouze jednu polovinu. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, neboť pro rychlý růst a především správný vývoj nervového systému potřebují koncentrovaný zdroj energie. Odtučněné mléko by nemělo být podáváno dětem mladším pěti let.
Důsledky odstranění tuku
Vápník, bílkoviny a většina dalších živin v mléku nejsou obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku i po odstředění. Naproti tomu vitamíny rozpustné v tuku - A a D přecházejí z mléka do smetany.
Mléko vhodné k přímé konzumaci
Mléko určené k přímé spotřebě je pasterované, ESL (Extended Shelf/Life) s prodlouženou trvanlivostí nebo ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) - viz tabulka níže. Pasterace minimálně ovlivňuje chuť a nutriční hodnotu mléka a pomáhá prodloužit jeho trvanlivost. Mléko ESL vydrží až 3 týdny a chutná podobně jako čerstvé. Mléko UHT vydrží několik měsíců bez chlazení za předpokladu, že je baleno ve vzduchotěsných obalech. Pokud je obal otevřen, kazí se stejně jako mléko čerstvé. Stejně jako pasterace ovlivňuje nutriční hodnotu jen minimálně, dodává však mléku odlišnou chuť. Důkladné tepelné ošetření sterilovaného mléka zničí přibližně polovinu množství přítomných vitamínů C a B1.
Filtrace mléka membránami s velmi malými póry, postup zvaný mikrofiltrace, může odstranit až 99 % přítomných bakterií. Frakce mléka s bakteriemi, která je zadržená membránami, je pak samostatně tepelně ošetřena a vrací se zpět k filtrovanému mléku. Tento postup minimalizuje nutriční ztráty a chuťové změny.
Neošetřené (syrové) mléko má velmi krátkou trvanlivost a není bezpečné pro přímou konzumaci vzhledem k možné přítomnosti zdraví škodlivých mikroorganismů.
Další způsoby ošetření mléka
Většina mléka v obchodech je homogenizována, takže se na hladině netvoří vrstvička smetany. Globule mléčného tuku jsou mechanicky rozbity a rozptýleny v mléce. Nutriční hodnota mléka není homogenizací ovlivněna.
Kondenzované mléko obsahuje dvojnásobné množství živin a energie, neboť byl odstraněn poloviční objem vody, avšak bylo sterilováno, takže dochází k ztrátám vitamínů B1 a C.
Sušené plnotučné nebo odstředěné mléko má po doplnění vodou obdobný obsah bílkovin, tuku, kalorií a minerálních látek jako čerstvé mléko, avšak tepelným procesem při sušení jsou zničeny některé vitamíny. Proto se v některých případech sušené mléko vitamíny obohacuje.
běžné způsoby ošetření mléka, aby bylo vhodné pro přímou konzumaci |
pasterované mléko | mléko, které prodělalo šetrné tepelné ošetření (72 - 75 °C po dobu 15 - 30 sec.) k inaktivaci škodlivých mikroorganismů |
UHT (Ultra High Temperature) mléko | mléko ošetřeno vysokou teplotou (kolem 135 °C po dobu alespoň 1 sec.) pro zničení většiny mikroorganismů |
sterilované mléko | mléko tepelně ošetřováno po delší dobu (kolem 110 °C, 20 - 30 min.) pro zničení všech mikroorganismů |
ESL (Extended Shelf Life) mléko | mléko ultrafiltrované a/nebo tepelně ošetřené |
Zdroje:
1. Food Standard Agency. The Manual of Nutrition, 11th ed. UK, 2008
2. UK Dairy Council: www.milk.co.uk
Převzatý článek
Původní název: Kravské mléko, jeho zpracování a vliv na zdraví
Zdroj: www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.