Reklama:

Suplementy: proteiny (II.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Dostáváme se do druhé části našeho seriálu o proteinech jako suplementech. V předchozím díle jsme se vrátili v čase a nakoukli do historie samotného vzniku prvních proteinů a nyní Vás seznámím s možnostmi, kterými disponuje dnešní výroba proteinových suplementů. Konkrétně se jedná o metodu zpracování surovin pro samotnou výrobu.


V dnešní době se na proteiny již nenahlíží jako na doplněk stravy, ale jako na nezbytnou součást jídelníčku každého kulturisty. Určitě se mnou budete souhlasit, že nikdo z nás se neobejde bez bílkovin a při jejich nedostatečné konzumaci se nikomu nepodaří vybudovat kvalitní svalovou hmotu. Pro kluka vážícího 50 kg nebude problém sestavit jídelníček s dostatečným množstvím bílkovin pouze z pevné stravy. Naproti tomu zkušený závodník či vášnivý cvičenec s 90 kg bude nahlížet na čerpání bílkovin pouze z pevné stravy jako na těžce realizovatelný a hlavně těžce stravitelný způsob.

Dalším faktorem je ekonomická stránka. Určitě se vyplatí jednou za dva měsíce investovat několik stovek do proteinu, abyste si rozšířili nabídku možností, z čeho čerpat bílkoviny, a také zvýšili pestrost jídelníčku. Co si budeme povídat, bílkovinné zdroje jsou vždycky dražší než sacharidové. Srovnejte si cenu dvou rohlíků (1 ks za 1 Kč), které Vám poskytnou cca 45 - 50 g sacharidů, proti 600 ml mléka (množství, jež nám poskytne aspoň 20 g bílkovin), které bude stát 10 Kč za 1 litr. Nebo srovnejte cenu 100 g eidamu se stejným množstvím rýže. Už chápete, proč Vaše maminky bědovaly nad útratou rodinného nákupu, který obsahoval několik set gramů masa?

V neposlední řadě Vás protein může zachránit před katabolizací svalové bílkoviny. Pokud z ničeho nic potřebujete někam rychle odjet nebo odejít a nevíte, na jak dlouhou dobu se vzdálíte od jídla, stačí si udělat na cestu proteinový nápoj, přidat do kapsy dva banány s pár ořechy a můžete být v klidu. Nyní už ale přejděme k technologii výroby.

Technologie výroby

"Na suché cestě"

Zastaralá metoda, která se již moc nepoužívá. Výchozí suroviny se jednoduše usuší. Jedná se o levnou výrobu, tudíž jsou výrobky levné, ale velkým mínusem je jejich stravitelnost. Můžete se setkat například se sušeným vaječným bílkem či mlékem.

Sušené koncentráty

Výrobní metoda velice podobná té předešlé. V tomto případě vznikají proteinové suplementy - koncentráty (volí se určité procentuální zastoupení proteinů) - z usušených zdrojů. Většinou je odstraněna laktóza a ostatní odpad, ale tyto balasty jdou ruku v ruce s důležitými látkami prospěšnými pro organismus, jako jsou růstové faktory, laktaalbuminy, glykomakropeptidy a podobně, jelikož výchozí suroviny jsou sušeny za vysoké teploty, čímž se bílkovina denaturuje a ztrácí na kvalitě. Vzhledem k jednoduchému výrobnímu procesu je stravitelnost stále na nízkých hodnotách. Pozor, nepleťte si tyto výrobky s dnešními WPC.

Iontová výměna (Ion Exchange)

Dostáváme se již k aktuálním moderním výrobním procesům. Iontovou výměnou jsou separovány bílkovinné báze z výchozí suroviny na základě jejich elektrických nábojů. Jsou pro to využívány dvě chemické látky: kyselina chlorovodíková a hydroxid sodný. Tím jsou v reakční nádobě svázány ty správné bílkoviny do určité „hmoty“. Velkou výhodou je cena výrobního procesu (stojí přibližně 1/5 nákladů CFM metody) a také nízký obsah laktózy a tuku. Co se týče nevýhod, dostává se tento výrobní proces na tenký led. Díky použitým chemickým činidlům jsou poškozeny látky citlivé na změnu prostředí (jiné pH apod.) a některé aminokyseliny s důležitými frakcemi jsou denaturovány. Mezi tyto skupiny látek patří:

  • glykomakropeptidy (GMP) - biologicky aktivní proteiny mající pozitivní vliv na zažívací systém, antivirovou aktivitu, lepší vstřebávání vápníku a funkci imunitního systému
  • imunoglobuliny (IG) - protilátky
  • laktoferin - tvoří cca 0,5 - 1 % nebo méně syrovátkových bílkovin získaných z kravského mléka (mateřské mléko obsahuje až 15 % laktoferinu); zesiluje v těle antivirové, antimikrobiální, protirakovinotvorné a imunitní účinky
  • alfa-laktalbumin - látka obsažená v mateřském mléce pomáhá tvořit enzym laktázu; obsahuje velké množství esenciálních a částečně esenciálních aminokyselin

CFM (Cross Flow Microfiltration)

Nejpoužívanější metoda výroby proteinových suplementů. Ve srovnání s iontovou výměnou je CFM metoda kvalitativně lepší. Dokáže ještě lépe oddělit kvalitní syrovátkové bílkoviny od ostatních nežádoucích látek (mléčný tuk, laktóza, denaturované bílkoviny) než iontová výměna. Jak to celé probíhá? Keramické filtry se zkříženým tokem oddělí kvalitní syrovátkovou bílkovinu od celého proteinu; jak moc bude protein filtrován (tudíž jaká bude jeho koncentrace), určuje velikost póru membrán na filtrech. „Pouhý“ CFM protein prochází póry o velikosti cca 1 mikrometr. Ultrafiltrované izoláty se získávají díky filtrům s póry o velikosti dokonce 0,25 mikrometru. Díky těmto postupům se na konci výrobního procesu setkáme s kvalitní syrovátkovou bílkovinou obsahující všechny důležité látky prospěšné pro organismus a minimum denaturovaných bílkovin.

Výhody:

  • zachování obsah glykomakropeptidů (GMP) - biologicky aktivní proteiny, které mají pozitivní vliv na zažívací systém, antivirovou aktivitu, lepší vstřebávání vápníku a funkci imunitního systému
  • zachování obsahu laktoferinu - tvoří cca 0,5 - 1 % nebo méně syrovátkových bílkovin získaných z kravského mléka (mateřské mléko obsahuje až 15 % laktoferinu), zesiluje v těle antivirové, antimikrobiální, protirakovinotvorné a imunitní účinky
  • zachování obsahu imunoglobulinů (IG, protilátky)
  • zachování obsah laktaalbuminů
  • lepší aminokyselinový profil
  • oddělení bílkovin bez použití chemikálií
  • podpora stimulace produkce anabolického růstového faktoru IGF-1
  • protein s větším obsahem vápníku a menším obsahem sodíku



Vážení čtenáři, jelikož jsme chtěli, abyste se dozvěděli i nějakou zajímavost přímo z výroby proteinů, přímo od těch, kteří se produkcí zabývají, oslovili jsme několik českých výrobců s žádostí o nahlédnutí pod pokličku tvorby proteinů. Prozatím nám odpověděli pouze zástupci firmy Aminostar, jejichž reakci Vám nyní nabízíme.

Zeptali jsme se...

Má Vaše výroba proteinových preparátů určitá specifika, kterými se může pyšnit pouze Vaše značka?

Naše výroba prošla certifikací ISO. Díky mateřské společnosti Walmark, a.s., splňujeme také přísné standardy HACCP (Hazard Analysis and Critical Point). Můžeme se pochlubit vlastní kontrolní laboratoří, kde jsme schopni okamžitě kontrolovat a analyzovat suroviny a hotové výrobky. Běžně provádíme trojí kontrolu výrobků - vstupní, výrobní a výstupní, která zaručí nejvyšší kvalitu námi vyráběných produktů. Jako jediní v České republice také provádíme průběžnou kontrolu kvality a provádíme testy na zakázané látky. Výsledky těchto testů pravidelně zveřejňujeme na webových stránkách společnosti www.aminostar.com. Zákazníci se tak mohou snadno přesvědčit o kvalitě našich produktů sportovní výživy.

Kolika fázemi u Vás běžně prochází samotná výroba kvalitního proteinového přípravku? (Pokud je to možné, blíže je charakterizujte.)

Na úplném počátku výroby našich proteinových přípravků je vývoj a v jeho rámci definování a stanovení složení produktu tak, aby co nejvíce vyhovoval uživateli směrem ke splnění cíle, za nímž výsledný produkt kupuje. Současně je samozřejmě nutné, aby nový produkt zákazníkovi chutnal - i to je důležitý aspekt při definování složení produktu. Poté následuje výběr vhodných surovin jak z pohledu jejich kvality, tak především i vhodnosti, „tahu na branku“ a požadovaného synergického efektu ve spojení s dalšími jednotlivými složkami produktu. Po výrobě vzorku nového proteinového přípravku následuje náročná testovací fáze, při níž je složení produktu ještě dále upravováno dle výsledku testování. Je-li finální podoba proteinového přípravku vyhovující ze všech úhlů pohledu, může přijít tzv. „sériová“ výroba. Její nejnáročnější fází je zřejmě přesné naměření či navážení jednotlivých složek produktu a jejich důkladné namíchání v duchu přísných interně stanovených pravidel a norem ISO a HACCP. Poté následuje rozplnění do odpovídajících dóz a jako poslední fáze výroby je běžné označení produktu pomocí specifického injektu, etikety a sleevu.

Máte v plánu rozšířit v blízké době Váš sortiment proteinových suplementů?

Trh s produkty určenými pro silové sporty je značně specifický - na první pohled je nasycen, ale po bližším seznámení s ním zjistíte, že je do značné míry otevřený všem moderním trendům, aplikování výsledků odborných výzkumů i referencím na základě případových studií. Na proteinové suplementy je nutné pohlížet jako na pomocníky s růstem svalů, přičemž s tímto cílem nám současně pomáhají i jiné suplementy s logem Aminostar - kromě našich kvalitních a chutných proteinů to jsou samozřejmě i aminokyseliny, gainery, volumizéry a v neposlední řadě i proteinové tyčinky. Není vhodné zaměřit se pouze na užívání proteinů, ale k cílenému tvarování postavy využít komplex produktů z uvedených skupin, v závislosti na intenzitě cíle. Ve všech uvedených oblastech samozřejmě vyvíjíme novinky pro rok 2011, a to v duchu nových trendů tak, aby růst svalů našich zákazníků byl ještě dynamičtější a jejich cvičení ještě efektivnější.



V následujícím dílu se zaměříme na výběr výchozích surovin pro výrobu samotných suplementů.


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

15.04.14:18eSko - Hydrolyzát se hlavně může pyšnit svoji rychlostí. Žádná vě..
15.04.14:01Miraa6 - Myslíš, že tím naštěpením (přidáním enzymů)se takový prote..
15.04.11:36eSko - Axeli, co to je prosím Tě za blábol, že není čas na protei..
15.04.11:12Miraa6 - Škoda, že chybí i názor asi na nejmodernější a nejefektivn..
13.01.21:53AxelX1 - Já kvůli cvičení nemám čas na protein, ale mám tyhle článk..
12.01.22:24Gerallt - no já měl od aminostar akorát kloubní stravu a to byla fak..
12.01.19:58TRICEPS 3M - no vidim že môj prispevok bol zmazany..no neviem či u prot..+2
12.01.19:38eSko - Odpovědělo jich už více, ale měli zpoždění, což je docela ..
12.01.18:49Mablung - Nechci se hádat, ale zdá se mi to jako blbost abys překona..+1
12.01.18:49eSko - Tirpy, pokud nenabíráš, tak neházej vinu na suplementy, al..+1
12.01.17:36Tirpy - Nabídka:D jinak jen jsem spletl poslední písmenko x za c
12.01.17:27Tirpy - AMINOSTAR Nitric Oxide produkt v nabýdce je
12.01.16:28DrobecekVlada - Aminostar Nitrix v sortimentu nemá.
12.01.16:16Tirpy - Užíval jsem od nich Nitrix pak proteiny. V době kdy jsem s..+1
12.01.15:47DrobecekVlada - V tom případě jsi asi dělal někde chybu ty a ne zmíněná fi..
12.01.15:40Tirpy - Článek je dobrej, ale zrovna značka AminoStar se mi zdá sp..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra