Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Názory, které větší část čtenářů považuje za kvalitní:
Je vidět posun v tom co se uvádělo před 20-25 lety.To se vepřové považovalo za nejnezdravějsí maso.Doporučené bylo maso z veškeré drůbeže a králičí.Samozřejmě dnes záleží jakou část vepře sníte.Je pochopitelně rozdíl mezi panenkou a bokem.Já osobně považuji za nej maso jehněčí,protože ovce se v sezóně pase na zeleném a v zimě jsou krmeny senem.Žádné krmné směsi nebo masokostní moučky,siláže atd.
takto to dopadá, když někdo bez vzdělání v oboru píše o výživě a to se bohužel děje dnes a denně, což celý tento obor jenom potápí. Výsledkem je, že někdo s přírodovědným vzděláním a bez jakékoliv praxe a znalostí v tomto oboru projede pár nových abstraktů na pubmed a vytvoří populárně naučný článek pro čtenáře časopisu - pokud všechny články pro ostatní obory, ve kterých naopak nemám vzdělání já, v 21. století vznikají takto jako tento o výživě, nevidím smysl si kdykoliv příště takový časopis zakoupit...A napsat do článku množství 55 g bílkovin, resp. jakékoliv absolutní množství a nebo dokonce slovo `minerály`, to je opravdu ostuda autora...
Škoda, že již články o výživě nepíše herza, to mělo vždy logický rámec i plno informací aplikovatelných na náš obor, toto je snůška nových abstraktů přeložená do češtiny.
První díl o sacharidech byl zajímavý a přínosný, ale tento článkek mě zklamal. Hodně informací je vysloveně kontroverzních, například plošně specifikovaný příjem bílkovin pro muže/ženu/dítě bez ohledu na tělesnou hmostnost a způsob života.
Dále uváděná údajná momentální preference vepřového nad ostatními druhy masa je krásným příkladem módních vln v dietologii. Za 5 let budou zase adorovat jehněčí, pak hovězí... Navíc tvrzení, že vepřové je libovější než hovězí (!) naprosto odporuje všem energetickým tabulkám, které jsou dosud viděl. Kromě toho, na každém zvířeti najdete libové i tučné partie, přece nejde šmahem vyzdvihnout 1 druh nad druhý. Nebo mi opravdu někdo bude tvrdit, že krkovička nebo vepřové koleno je lepší než hovězí jazyk nebo svíčková?
Tady je sice vyzvednuto vepřové maso. A podle celkového průměru má na 100g pouze (jestli si dobře pamatuji) jen o 0.2g bílkoviny navíc než hovězí. Ale to je průměr z celého zvířete od hlavy až k patě. Pokud si vezmeme rozdíl mezi jednotlivými částmi, které se běžně kupují tak například hovězí-libové má cca na 100g o 3g více než vepřové. Tady zase záleží co je jak pro koho libové. A dokonce hovězí plec (pečená) má oproti vepřovému dokonce o 14g bílkoviny navíc. Takže hovězí nad vepřovým každopádně vede co do obsahu bílkovin, ale zase může rozhodovat cena.
Zarazila me ta `reklama` na veprove. Kazdy kus ze zvirete prece obdahuje jiny podil tuku. Smahem oznacit `veprove` jako nejmene tucne nebo dokonce temer netucne.. to se mi vubec nezda. Hovezi forever.
55gr bilkovin za den
ze sem vubec take clanky davate .
tech studii je tolik a kazdej trvdi trochu neco jineho