Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodnice v bikiny fitness (I.) - rozhovory a formy před mistrovstvím Evropy 2018

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2018 - 3. - 7. 5. 2018, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Tereza BalíkováKlára FišerováMichaela LíbalováVeronika Svobodová • Andrea Moleková • Michaela ŠandorováVeronika Zemanová • Eliška Dombková • Kateřina HolmanováKlára Šturmová bodyfitness: Arleta Krausová (video) • Gabriela Linhartová • Jitka Vorlová • Jana Cocherová • Ida Tvarůžková • wellness: Tatiana Naddennaia • physique: Matěj Večerek • Svyatoslav Konyk • Marek SviridovJan HalaszLibor KratochvílDavid VeselýZdeněk Vránakulturistika: Petr Klíma • Jan PítrZbyněk Ceradský (video) • Vítězslav JandaPavel FormanBohuslav KrajíčekJiří NěmecVladimír ŠtěpánekVladimír SemerádMilan Bodlák klasika: Václav OnderkaVít Sahula (video)Miroslav DopirákBohumil ŠevcMartin ŠkrýbaVladimír Dvořák
Před ME:
nominaceharmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
foto prezentacez místa děníden 1 + foto
den 2 + foto - 5 medailí! den 3 + foto
kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Z. Vrány

Nominační sraz závodníků na mistrovství Evropy 2018
Mistrovství Evropy se letos koná tradičně ve španělské Santa Susanně, a to ve dnech 3. - 7. května. Do Španělska se vypraví celá řada českých závodníků, kteří budou bojovat o medaile v kategoriích kulturistika, klasická kulturistika, physique, bodyfitness, wellnes fitness i bikiny fitness. A právě s částí našich krásných bikiny fitnessek si můžete dnes přečíst rozhovory.

Pro některé z nich bude ME první mezinárodní soutěží, jiné již mají řadu zkušeností ze zahraničí. Dozvíte se, jak se jim dařilo, jak se kategorie bikiny fitness proměnila během posledních 4 let nebo jak probíhá proces pořizování nových plavek.

O své dojmy, očekávání i další plány v letošní sezóně se s námi podělily Michaela Šandorová, Veronika Zemanová, Kateřina Holmanová a Klára Šturmová. Děkujeme, že si pro naše čtenáře udělaly čas a držíme jim palce, ať si ze Španělska odvezou jen ty nejhezčí zážitky.

jménokategorie
Michaela Šandorová bikiny fitness do 166 cm
Veronika Zemanová bikiny fitness do 169 cm
Eliška Dombková bikiny fitness do 169 cm
Kateřina Holmanová bikiny fitness do 172 cm
Klára Šturmová bikiny fitness nad 172 cm

Michaela Šandorová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2018 - 7. místo v bikiny fitness do 170 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2018 - 3. místo v bikiny fitness do 170 cm
Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2017 - 3. místo v bikiny fitness do 168 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2017 - 1. místo v bikiny fitness do 168 cm

Míšo, jedná se o Váš první rozhovor na Ronnie.cz. Mohla byste se našim čtenářům představit? Kdy jste začala se cvičením a proč jste se potom rozhodla vyzkoušet i závodění?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Jmenuji se Michaela Šandorová, je mi 26 let, pocházím z Tanvaldu, ale již několik let žiji v Praze. Kromě fitness miluji cestování, vaření a pečení, ať už zdravé, či klasické recepty. Ráda si zajdu do kina, v off-season na food festival nebo dobré víno. (úsměv) A poslední dobou hodně čtu. Se cvičením jsem začala před 5 lety na dovolené v Egyptě, kde mi moje bývalá partnerka řekla, že bych měla začít něco dělat. (úsměv)

Po prvním vstupu do fitka jsem usoudila, že by bylo vhodné si najít trenérku, tak jsem hned po návratu oslovila Evču Havelkovou a začala s ní pravidelně 3x týdně cvičit. Začala jsem se více zajímat o stravu, suplementy a zjistila, že opravdu nejde cvičit pouze břicho nebo že mi svaly nenarostou za noc po zvednutí činky. (úsměv) Ten největší "bikiny boom" jsem začala vnímat až s Adenike Endtovou. Myslím si, že svojí proměnou motivovala nejenom mě, ale i spoustu dalších holek. To, co dokázala udělat se svým tělem za rok, mě natolik motivovalo, že jsem se rozhodla to také zkusit.

Svou soutěžní kariéru jste začínala v roce 2015 na kondičních závodech. Když srovnáte svoji postavu tehdy a teď, v čem jsou největší rozdíly?

Když srovnám svoji postavu tehdy a teď, tak upřímně nechápu, jak mě trenér mohl na kondičky pustit. (úsměv) Ale byla to zkušenost a každá příprava mě posouvá dál. Asi největší rozdíl vnímám v tom, že teď už je aspoň na mně nějaký sval vidět. (úsměv)

ME bude Vaší první mezinárodní soutěží. Vnímáte to z hlediska Vašeho psychického rozpoložení jinak, než když jste se připravovala například na mistrovství Čech, nebo je pro Vás soutěž jako soutěž?

Určitě je to pro mě mnohem větší zodpovědnost, protože už nejedu pouze sama za sebe, ale jako reprezentant ČR. Dostat se do české reprezentace byl můj sen a já jsem opravdu vděčná, že mám tu možnost.

V kategorii bikiny fitness je velice důležitá také prezentace na pódiu. Jste v tomto ohledu přirozený talent? Kolik času věnujete nácviku prezentace?

Musím přiznat, že samotná prezentace mi problém nedělá. Chůze na podpatcích je pro mě celkem přirozená. Klasické čtvrtobraty trénuji pravidelně, čím je soutěž blíž, tak třeba i každý den. Pořád je co zlepšovat, ale samotný I-walk nemám naučený. Pokaždé ho mám jiný. Záleží také, kolik máme času.

Jaké umístění byste na ME sama pro sebe považovala za úspěch?

Jak už jste zmínil, je to vůbec můj první výjezd ven, jedu nabrat nové zkušenosti a budu se snažit o co nejlepší umístění, vrchol formy směřujeme právě tam.

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Určitě největší díky patří mému trenérovi Ludvíkovi Pokornému a jeho manželce Markétě, kteří jsou pro mě jako moje druhá rodina. (úsměv) Mojí rodině, přátelům, kteří mě podporují a fandí mi. Dále také značce Size and Symmetry, která mi dodává suplementy.

Děkuji za rozhovor. (úsměv)

Michaela Šandorová (foto: Josef Adlt)

Zpět na přehled


Veronika Zemanová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2018 - 2. místo v bikiny fitness do 170 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2018 - 1. místo v bikiny fitness do 170 cm
Ben Weider Legacy Cup 2017 - 5. místo v bikiny fitness do 169 cm
Mistrovství Evropy 2017 - 6. místo v bikiny fitness do 169 cm

Veroniko, Vy jste se na mistrovství Evropy poprvé představila loni a bylo z toho 6. místo. Jak jste byla se svým umístěním spokojená, jaká byla konkurence, a souhlasila jste s hodnocením rozhodčích?

Ano, určitě souhlasila. Jsem ten typ závodníka, co spíš hledá v sobě chyby, než aby koukal na ty okolo. Samozřejmě, že k tomu dojde člověk až po čase a ne hned chápe, že jde především o něj samotného, a ne o to, kdo s kým trénuje nebo koho víc ztrestali body. Popravdě jsem ani moc nečekala takový výsledek, když jsem viděla jaké konkurentky na mě v kategorii čekají.

Během svého soutěžení jste již vystřídala několik barev plavek. Jaké to budou letos a jak dlouho ve Vašem případě trvá celý proces výběru a zkoušení od prvotního "chci nové plavky" po okamžik, kdy si je už můžete zcela hotové obléci? Rozhodujete se při jejich výběru jen podle vlastního vkusu, nebo sledujete i momentální trendy a ostatní závodnice?

Proces výběru plavek se u mě rodí s každou sezónou. Tak nějak jsem si navykla na režim nová sezóna = nové plavky. Určitě sleduji ostatní závodnice, ale ne z důvodu, že bych si pak podle nich plavky dělala, spíš mne zajímá, jak a co vypadá na pódiu. Tuto sezónu mám trochu tmavší plavky než obvykle - chtěla jsem zkusit něco jiného a nedržet se striktně jen jedné barvy. Už kvůli loňské duhové (vícebarevné), která na pódiu vypadala skvěle. Takže jakmile se rozhodnu pro něco, jedu za svou Karnabel a okamžitě zkoušíme střihy a vybíráme odstín i kameny. Vždy jsem byla nadmíru spokojena s její prací. Časově se dá říci, že se to odvíjí samozřejmě od sezóny, ale já vždy jezdím dost předem, aby byl dostatek času.

V minulosti jste jako svou hlavní slabinu zmiňovala nohy a zadek. Je jasné, že zlepšení problémové partie zabere čas, je ovšem například nějaký cvik nebo obecně přístup v tréninku, který Vám osobně zabral?

Ano, tak nohy u mne budou asi vždy trošku nevýhoda. I když myslím, že s každou sezónou se to lepší, a i tuto sezónu slýchávám, že je vidět velká změna na poměrech vršek vs. spodek. Za to jsem samozřejmě ráda, ale určitě nemám pocit, že bych mohla polevit. (úsměv) Více se soustředím na zadek, tréninky jsou primárně o něm a stehna trochu nechávám odpočívat. Nohy cvičím 2x týdně.

Loni jste po ME závodila znovu až na podzim na soutěži ve Finsku. Jaké jsou pro letošek Vaše další soutěžní plány?

Letos jsou ty plány trochu větší, i když jsem mluvila o mistrovském jaru. Rozhoduji se, že si vyberu určitě po Evropě nějaký z Diamond Cupů. Úspěchy mne ženou kupředu a z očekávaných 2 - 3 soutěží za jaro se klube už čtvrtá. Dokud se tělo cítí dobře, budu se určitě snažit. (úsměv)

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Moje největší poděkování patří rozhodně mému příteli, který při mně tuto sezónu stojí víc než kdy jindy. Mám v něm oporu neskutečných rozměrů! Stejně tak pak i všem, co mi drží palce, neustále mi píší, chodí za mnou prohodit pár slov, lajkují příspěvky a podporují mě. A v neposlední řadě firmě Size and Symmetry za to, že tuto sezónu se připravuji s jejich suplementy a vše jde tím pádem mnohem snáz.

Veronika Zemanová na soutěži Ben Weider Legacy Cup 2017 (foto: Igor Kopček)

Zpět na přehled


Kateřina Holmanová

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Ostrava 2017 - 4. místo v bikiny fitness do 172 cm
BFC Cup 2017 - absolutní vítězka v bikiny fitness
FFF Cup 2017 - absolutní vítězka v bikiny fitness
Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2017 - 1. místo v bikiny fitness nad 168 cm

Kateřino, Vy jste loni prožila nesmírně úspěšnou sezónu, kterou provázela první místa i absolutní vítězství - které z nich bylo pro Vás osobně nejhezčí?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz. Určitě nejhezčí bylo první vítězství, a to na mistrovství Čech. To hlavně proto, že bylo úplně neočekávané a první. Celkově do loňské sezony jsem šla s naprosto žádným očekáváním, jen jsem si říkala, že finále by byl maximální úspěch. A hned na první soutěži zlato a pak vítězství absolutní. Ale největší radost jsem měla ze čtvrtého místa v Ostravě na Diamond Cupu, první mezinárodní soutěži.

Vaší postavě i formě se asi dalo ztěží něco vytknout. Kde jste ještě spatřovala rezervy a na čem jste se snažila v přípravě na letošní sezónu zapracovat?

Rezervy, a to i doteď, spatřuji hlavně v pózování. Nijak extra jsem se nesnažila zapracovat na konkrétní partii, prostě jen celkově to posunout o kousíček dál.

Letos míříte poprvé na mistrovství Evropy a jistě jste si důkladně prohlédla závodnice, které se zde představily minulý rok. Jak byste odhadla své umístění, kdybyste se účastnila loňského mistrovství, co se konkurence týče, s Vaší letošní formou?

Popravdě řečeno jsem si loňské závodnice nijak zvlášť neprohlížela. Já se nerada s někým porovnávám, kdybych to začala dělat, asi by mě to pak i zbytečně stresovalo a nemám na sebe tak objektivní pohled, abych to s čistou myslí dokázala posoudit. Neženu se za vítězstvím nebo tak podobně, já se snažím porazit sama sebe. Dělám to, tak jak mě to baví, abych se sebou byla co nejvíce spokojená, a hlavně proto, že to chci. Musím ale říct, že s letošní formou spokojená nejsem. Přípravu doprovází řada ne úplně příznivých situací, takže budu sama překvapená, jak to bude vypadat.

Loni jste absolvovala více než deset soutěží. Hodláte být takto soutěžně aktivní i letos? Kterých závodů byste se chtěla ještě letos zúčastnit a které z nich budou pro Vás vrcholy jarní a podzimní části sezóny?

Úplně nejraději bych byla, aby tou nejlepší formou byla ta na mistrovství Evropy, což ale vím, že nebude. Loni ta forma s každou soutěží gradovala a na Diamond Cupu v Ostravě byla nejlepší. Letos tolik soutěží neplánuji, to i proto, že budou převážně zahraniční. S přítelem chceme soutěžit společně a rádi bychom na Diamond Cup do Polska, Španělska a znovu do Ostravy. Podzim je ještě daleko.

Chtěla byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Rozhodně svému partnerovi a trenérovi v jedné osobě. I když je sám v přípravě, tak mě neuvěřitelně moc podporuje každým dnem a je mou největší oporou ve všem. Velký dík za pomoc s pózingem patří Lídě Čížové. Taktéž i firmě Extrifit, díky které mám z úspěšné loňské sezóny měsíčně suplement za odměnu. A další spoustě lidí, rodině, přátelům a kolegům z práce.

Zpět na přehled


Klára Šturmová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2018 - 6. místo v bikiny fitness nad 170 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2018 - 4. místo v bikiny fitness nad 170 cm
IFBB Diamond Cup Milano 2017 - 8. místo v bikiny fitness nad 169 cm
IFBB Diamond Cup Greece 2017 - 7. místo v kategorii bikiny fitness nad 169 cm
EVLS Prague Amateur 2016 - 5. místo v kategorii bikiny fitness nad 172 cm

Kláro, Vy už jste se zúčastnila řady soutěží jak u nás, tak v zahraničí. Na jakou soutěž vzpomínáte nejraději a proč?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Pravda, mám více startovních čísel než razítek v pase. Musím přiznat, že jsem do poslední chvíle přemýšlela, jaká soutěž je ta nej, je to těžké, protože každá z nich mi něco dala. Nejhezčí pocit ale byl, když jsem mohla předvést svůj první finálový I-walk, a to hned na všemi milovaném EVLS Prague Showdown 2016! Ale ten nejhezčí pocit přišel letos - finále mistrovství Čech a finále mistrovství České republiky 2018! Můžu být "světová", ale mistrovské soutěže doma jsou prostě závody doma, to Vám nevynahradí nic, jen to mistrovství Evropy či světa.

Na mistrovství Evropy Vás letos uvidíme poprvé. Proč jste se rozhodla vydat se na ME právě letos?

Je to jednoduché, nebyla jsem připravená! Závodník ví, že úspěch nepřijde přes noc, je potřeba dřít, chodit na závody, sbírat klidně i poslední místa, končit těsně za finále, mít úspěch i pád, ale musí se učit a pracovat na sobě. A proč tedy až letos - dokud neprojdete kompletní transformací - postava, look, prezentace, podle mého názoru nemáte na mezinárodních mistrovských soutěžích (Evropa, svět) startovat. Samozřejmě, je to možná jen mé tvrzení, ale já si za ním stojím. Druhá věc, já nerozhoduji, kde budu startovat, rozhoduje to můj trenér Vladimír Pajič. A letos se rozhodl, že zkusíme všechny mistrovské soutěže hezky tak, jak jdou za sebou (Čechy, republika, Evropa, možná i svět, uvidí se). Každý by si tohle kolečko měl projít, pokud to se závoděním myslí vážně, a já jsem z trenérova rozhodnutí usoudila, že jsem na něj připravená až letos.

Každá závodnice má partie, které jí takzvaně jdou samy, a pak ty, na kterých se nadře víc než ostatní. Jak je to u Vás?

Já jsem celou dobu byla přesvědčená o tom, že mé nohy jsou mojí silnou stránkou, jenže tomu je naopak! Mám sprinterské nohy, jsou tedy masivní a dost lehce je dokážu rozvinout do velikosti, jenže kategorie, kterou jsem si vybrala, není pro moje nohy. Dostala jsem i doporučení na přechod do wellness fitness od Igora Kopčeka, ale to já nechci, ta kategorie se mi nelíbí, tak musím trpět. (smích) Říká se, že Igor má vždy pravdu, tak uvidíme letos. Tedy největší a nejtěžší trénink a partie jsou nohy - trénink je s hodně, opravdu hodně vysokým počtem opakování, skákací, "vyřezávací", zeštíhlující, a kardio v podobě HIIT je denní rutinou. Ale jako bonus je má hloubka svalů, dost viditelná separace hamstringů atd., za to jsem nesmírně ráda. A takzvaná lehká partie? Já opravdu nevím, můj trenér mě totiž tréninkem dokáže přesvědčit o tom, že každá partie je těžká. (smích)

V bikiny fitness budete závodit letos již čtvrtým rokem a trendy se stále mění. Došlo za tuto dobu k nějakým změnám například co se prezentace nebo plavek týče? Něco se dělalo a už se to nedělá, nebo naopak? Je něco, co byste Vy osobně na Vaší kategorii pozměnila či vylepšila?

Přiznám se, že mi došlo, jak dlouho vlastně závodím, až když jsem si přečetla tuhle otázku. Je to pravda, prošla jsem si tolika změnami stylů plavek, pózování, trendů, že mě to až překvapuje. Hezky popořadě. Pózování a prezentace - za tu dobu se prezentace změnila razantním způsobem. Pamatuji si, jak jsme na jaře v roce 2015 pózovaly jako "jemné" bodyfitness bez roztažení širokého zádového svalu, s rozdílem v boční póze. A hned na podzim už to byla podobná přední i zadní póza, jako je známe dnes, a taky už se nesmí kroutit zadkem, jako to kdysi ukazovala Nikola Weiterová. J & T-walk se změnil na mnohem jemnější, elegantnější a lepší I-walk. Plavky, ty se změnily také razantně. Nízko posazené plavky s řetízkovými spojkami na stranách vystřídaly elegantnější a lepší plavky ruského střihu, vytažené až, jak říkáme my, na lopatky. (smích) Celý trend se změnil a řeknu, že k lepšímu. Já bych na své kategorii (vzhled, plavky atd.) asi neměnila nic, přichází ten pomyslný konec evoluce naší kategorie, kdy už chybí možná jen pár detailů a bude dokonalá. (úsměv) A co bych jinak změnila? Nejraději bych změnila pohled obyčejných lidí i některých závodníků na to, jak vlastně příprava bikiny fitnessky probíhá, je tu ta teorie "udělám si plastiku, zhubnu, stáhnu to a jdu za 3 měsíce na závody". No, kéž by, to už bych byla asi mistryně světa. (smích) Jinak bych neměnila opravdu nic.

Chtěla byste někomu poděkovat za podporu či pomoc ve Vaší přípravě?

Ano, chci v první řadě poděkovat svému příteli, bez kterého bych tohle všechno nedokázala. Chudák odnese všechny mé nálady, které během přípravy mám. Svému synovi, který mě hlídá a kontroluje, jestli ty pózy cvičím správně, mám hezkou postavu, a ladí mi šperky s plavkami. (smích) Svému trenérovi Vladimíru Pajičovi, který mě vede, formuje, ničí, šikanuje, vychovává. Samozřejmě děkuji svým fanouškům, přátelům, rodině a svým "holkám" z Better Fitness a každému, který mě finančně či jen slovy podporuje v mé přípravě. Děkuji za rozhovor a držte mi palce. (úsměv)

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 13 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie