Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Co také najdete v proteinu? (I.):
Oxid křemičitý - E551

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Článek z této série je záměrně pojat velmi zjednodušeně a populárně, aby jeho
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o výživě.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Už odmala odevšad slyšíme, že když je něco špatné, ošklivé, škodlivé či jinak nepěkné, tak je to "ee". Říkáme to dětem a někteří to říkají i psům. Je to zažitý fakt a i malé děti brzy pochopí negativní sílu onoho "ee". Přeci jen je to ta jednodušší část slova "ne".

Potom není divu, že když člověk vidí, že v jeho jídle je nějaké to "E", vyvolá to v něm negativní reakci. Je tam "E", tak je to prostě "ee". Média, vědecké pokroky, medicína a naše vlastní praktické zkušenosti nás v tom utvrzují. Nelze však všechna "E" házet do jednoho pytle. Máme i dobrá "E", třeba elektriku, e-mail, eben, euforii atd. To už si dělám srandu, ale faktem je, že ne všechna "E" jsou špatná. Slouží nám prostě k označení přídatných látek, které se v potravinářství používají.

Výrobci potravin proti E-hysterii bojují tím, že na obaly místo zkratek s E-kódy uvádějí klasické plné názvy. Člověk pak na první pohled na obalu žádné podezřelé "E" nevidí, tak si výrobek koupí, a pak si ta "E" vesele nese domů.

Proteinové nápoje, které z nás většina zná a vesele užívá, také obsahují plno přídatných látek. Jsou mezi nimi nějaké "ee" látky, nebo se pod malebnými názvy (třeba oxid křemičitý) skrývají jen samé dobroty? Na to jsem se podíval a o to, co jsem zjistil, se s Vámi rád podělím. Dnes to bude oxid křemičitý - E551.

Křemelina je až z 90 % tvořena oxidem křemičitým

Co to je

Je to druhá nejčastěji se vyskytující složka na Zemi a po vodě (H2O) je to nejstudovanější látka. Je přírodní, hurá, a chemikové jí říkají SiO2. V přírodě se vyskytuje jako písek, křemen, křišťál či ametyst. Nejrozšířenější je jako součást pískovce a žuly. Najdeme ho v jádru optických kabelů i v laboratořích v podobě kvalitního laboratorního skla. Dobře pohlcuje vodu a stále zůstává sypký, proto se používá jako protispékavá látka.

Vyrábí se mletím křemene nebo písku, ke kterému se přidá kyselina chlorovodíková, a vznikne hydroskopický gel. Z něj se získá samotný oxid, použitelný v potravinářství.

Proč ho chceme


Křemen - oxid křemičitý
V proteinu ho máme proto, aby nám protein nehrudkovatěl. Jestli se Vám někdy stalo, že Vám nějaký ten "prášek" ztvrdnul a bylo potřeba na něj vzít majzlík a kladivo, tak v něm bylo málo křemíku. Najdeme ho ve všem možném, a to proto, že je to povolená přídatná látka, u které nejsou prokázány nežádoucí účinky na lidské zdraví. Obsahují ho třeba kypřicí prášek, sušená smetana, kakao, pivo, víno, cukr, koření, sůl, chipsy a křupky (naváže na sebe aroma a nese chuť) atd. Je přijatelný pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Oxid křemičitý obsahuje i naše tělo, a to v množství cca 7 gramů. Podílí se na správné funkci chrupavek (asi aby dobře chrupaly) a kostí. 92 % oxidu křemičitého obsahuje křemelina. A co to je křemelina? Prý je to zázrak přírody, který nám pomůže proti parazitům, čistí a zprůchodňuje střeva, pohlcuje toxiny a plísně. Následně tyto nečistoty, způsobující střevní problémy, napomůže lépe vyloučit. Po takovémto razantním pročištění člověk může pocítit více energie, bývá méně nemocný a má nižší potřebu spánku. Živiny z potravy se lépe vstřebávají do těla, což při znečištěném tlustém střevě není dost dobře možné. Kdo chce vědět víc, tomu Google vyjde vstříc.

Závěr

Každopádně můžeme být rádi, že oxid křemičitý v proteinech máme. Jen je otázkou, jestli ho tam máme dost. Není to nic špatného a nechtěného, naopak nám udrží naše investice (on ten protein něco stojí a zrovna málo to nebývá) v suchu. Příště si povíme o sladidlu E959.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie