V mrkvi je beta karoten, který se v těle přemění na vitamín A. Víme, že vitamín A se rozpouští v tucích, a abychom z mrkve využili vitamín plnohodnotně, doplníme mrkev o zdravý tuk. Mnoho lidí konzumuje mrkev zejména syrovou, ale u mrkve platí, že využitelnost vitamínu A je lepší ve vařené či jinak tepelně zpracované formě. Mrkev samotnou či šťávu z ní můžeme využít jako jarní detoxikační nápoj. Vařená mrkev dokáže tělo očistit od škodlivin. Menší a mladší mrkve jsou sladší a šťavnatější, kdežto velké mrkve už jsou tvrdší a méně šťavnaté, záleží tedy na Vás, k jakému účelu budete chtít mrkev využít. Mrkev se dá použít na "sto" způsobů. Již brzy zde máme jaro, a tak jsme se rozhodli zkusit slanou mrkvovou roládu. Vyzkoušejte si ji také, nebudete litovat. Dobrou chuť.
Cena: 30 Kč
Doba přípravy: 15 minut příprava, 10 minut pečení
Ingredience:
- 10 ml oleje
- 50 g jarní cibulky
- 100 g mrkve
- 2 vejce
- 100 g 30% Eidamu
- 100 g kvalitní šunky
- sůl a koření dle chuti
- pažitka, nať petrželky
Postup:
Cibulku nakrájíme najemno a očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Na lžíci oleje cibulku i mrkev orestujeme, osolíme, okořeníme dle chuti a pak do této zeleninové směsi rozklepneme
dvě vajíčka. Rychle rozmícháme a smažíme, až jsou vajíčka hotová.
Na menší plech rozložíme arch pečicího papíru (já použila alobal a nedoporučuji, roláda šla špatně z alobalu oddělat).
Na pečicí papír rozložíme plátky Eidamu, aby se částečně překrývaly, a vložíme na chvilku do vyhřáté trouby, aby se plátky sýru spojily.
Na sýr pak rozprostřeme mrkvovou směs a urovnáme.
Další vrstvu tvoří plátky šunky. Můžeme přidat různé další ingredience, které máme rádi. Petrželkové lístky či pažitku.
Takto připraveno vše zamotáme do rolády pomocí pečicího papíru a dáme znovu do trouby zapéct (asi
10 minut na 180 °C).
Necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka, kterými obložíme celozrnné bagetky. Můžeme dle fantazie ozdobit a máme chutné a zdravé pohoštění.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
řepkový olej | 10 g | 375 kJ |
0 g | 10,0 g |
0 g |
jarní cibulka | 50 g | 57
kJ |
0,8 g | 0,1 g |
2,4 g |
mrkev | 100 g | 147 kJ |
1,0 g | 0,2 g |
7,3 g |
Eidam | 100 g | 1100 kJ |
27,0 g | 15,7 g |
1,8 g |
šunka | 100 g | 405 kJ |
19,5 g | 0,9 g |
2,2 g |
vejce | 2x 50 g | 632 kJ |
12,4 g | 10,9 g |
0,9 g |
celkem | 460 g |
2716 kJ |
60,7 g | 37,8 g |
14,6 g |
porce | 100 g |
590 kJ |
13,2 g | 8,2 g |
3,2 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!