Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Stanislav Pešát o MS mužů 2006

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

[imgPR]2873_3[/imgP]Stanislav Pešát a Ronnie Coleman[//imgP]Ve dnech 26. až 30. října 2006 se v Ostravské ČEZ aréně koná největší událost světové amatérské kulturistiky letošního roku, jubilejní 60. Mistrovství světa v kulturistice mužů. Šampionát je o to významnější, že je spojen s mezinárodním volebním kongresem federace IFBB, z čela které odchází dosavadní prezident Ben Weider, jenž bude právě v Ostravě vystřídán novou tváří. O soutěži, o její přípravě, o otazníku se jménem „Arnold Schwarzenegger“ i o dalších zajímavých tématech jsem mluvil v polovině srpna s prezidentem Svazu kulturistiky a fitness České republiky p. Stanislavem Pešátem.

Kdy a kde se rozhodlo, že Mistrovství světa v kulturistice mužů bude v roce 2006 právě v České republice?

Světovou federací kulturistiky a fitness (IFBB) jsem byl požádán o uspořádání Mistrovství světa v roce 2005, kdy vznikly komplikace s přípravami šampionátu tuším v Brazílii. Jednalo se však o příliš krátký termín, ve kterém jsme nechtěli na sebe vzít takovou zodpovědnost. Proto jsem oznámil, že jsme schopni MS uspořádat v roce 2006, bude-li nám přiděleno. Celý rok 2005 jsme poté podřídili přípravě materiálu a jednáním s některými městy České republiky, kterým jsme plán včetně plánovaného rozpočtu předložili. Výkonný výbor Svazu kulturistiky a fitness ČR rozhodl na podzim roku 2005 o místě konání, kterým byla zvolena Ostrava, následně bylo na kongresu IFBB v Číně rozhodnuto o přidělení pořádání Mistrovství světa mužů právě České republice.

Jak obtížné či snadné bylo právě k nám MS dostat? Je velký zájem mezi zeměmi o pořádání této soutěže?

Zase tak těžké to pro Českou republiku nebylo. Máme silné zastoupení v Evropské federaci kulturistiky a fitness (EBFF), samotná IFBB pak dobře zná naše organizační schopnosti. Máme výborné haly, výborné hotely, také naše týmy patří stále mezi nejlepší na světě. Zájem o uspořádání Mistrovství světa je různý rok od roku, pravdou ale je, že o šampionát mužů je zájem největší. Samozřejmě ale také platí, že je jeho uspořádání nejdražší.

Jaká je kapacita ČEZ Arény, kde se soutěž koná, jaký je v tuto chvíli zatím zájem o vstupenky?

Kapacitu ČEZ Arény jsme nastavili na 5415 vstupenek, z toho je 4312 prodejných. Zbytek je určen pro delegáty, sportovce, doprovody, novináře, fotografy, sponzory a hosty MS. Zájem o vstupenky je mimořádný. Vím přesně, o čem mluvím, protože v historii se ještě nestalo, aby 3 měsíce před zahájením šampionátu bylo takové množství vstupenek prodáno. Doporučuji všem, aby neváhali a mají-li o soutěž zájem, vstupenky si co nejdříve zakoupili. Nehledě k tomu, že do konce prázdnin je na některé z nich výrazná sleva.

S jakou účastí států a závodníků se přibližně počítá? Jak to vypadá s přihlášenými státy nyní?

Počítá se s rekordní účastí. Já tvrdím, že se zúčastní 70 států, prezident EBFF Rafael Santonja je přesvědčen, že jich bude až 80. K dnešnímu dni je přihlášeno 23 států, ještě ale zbývá dostatek času…

Na MS se zároveň koná mezinárodní volební kongres. Jaký má význam, co se na něm bude projednávat?

Na každém MS mužů se koná kongres, který je každé 4 roky volební. Letošní MS je 60. jubilejní a v celém světě se mu přikládá obrovský význam. Před 60 lety založili Ben a Joe Weiderovi federaci IFBB. Až do kongresu v Ostravě je prezidentem IFBB stále Ben Weider a to od založení. Dnes má IFBB 174 členských zemí celého světa. Je úžasné, co Ben Weider za 60 let své činnosti dokázal vybudovat. Můžeme s mnoha věcmi IFBB nesouhlasit, můžeme hovořit o „starých pánech“, můžeme cokoliv… Ale kdo z nás něco podobného dokázal? Značka Weider je známá po celém světě. A v Ostravě bude Ben Weider předávat vládu nově zvolenému prezidentu IFBB. Ben Weider se rozhodl po dlouhé a zralé úvaze předat svou funkci a bude zvolen doživotním čestným prezidentem.

Otázka, která zajímá diváky: budou moci fotografovat?

Tato otázka je v poslední době velmi diskutována a máme s ní v ČR dost nepříjemností. Jak to bude na Mistrovství světa v ČR v této chvíli ještě nevím, momentálně jsou úplně jiné starosti než se bavit o možnostech fotografování. Jakmile se s technickou komisí IFBB dohodnu, dáme to ihned na stránkách MS na vědomí. Osobně se ale domnívám, že by to neměl být tak nepřekonatelný problém.

Co říkáte vy osobně na cenu vstupenek? Někteří lidé tvrdí, že je vysoká, ozvali se ale i hlasy, že je příliš nízká a že to „něco svědčí o úrovni kulturistiky“. Jak cenu vnímáte vy, proč je nastavená tak, jak je nastavená?

Filozofie moje a celého výkonného výboru byla jasná. Pořádám soutěže téměř 30 let. Vždy je naším zájmem, aby soutěž byla vyprodána. Tomu musí odpovídat cena vstupenky. Z hlediska toho, že se jedná o Mistrovství světa, je cena vstupenky skutečně nízká a odborníci o tom nepochybují. Pokud se někomu zdá vysoká, zřejmě má malý plat a dle toho soudí. Možná ho třeba tento sport ani tak nezajímá a soudí z tohoto pohledu.

Podívejme se na cenu vstupenek ale jinak. V ochozech ČEZ Arény jsme připravili množství prodejních ploch pro firmy zabývající se sportovní výživou, výrobou strojů, oblečení apod. Z téměř 30 ploch různých velikostí nám nyní zbývá obsadit asi posledních 10. Znamená to, že zde bude vcelku slušná fitness výstava po oba dva dny. Zde připravujeme pro každého návštěvníka s platnou vstupenkou bonusové šeky, které ho budou opravňovat k výrazné slevě u každé firmy oproti běžným cenám při zakoupení zboží. I firmám se tento náš nápad zamlouvá a jsem přesvědčen, že každý návštěvník MS ocení naši snahu, protože i tímto každému divákovi de facto zlevníme zakoupenou vstupenku a to opravdu výrazně.

Bude MS přenášet nebo ze záznamu vysílat nějaká televize? Pokud ano, která, pokud ne, proč? Jaký je obecně zájem médií o tuto akci?

Světová federace má smluvně zajištěny televizní kanály Eurosport a arabskou televizní společnost Al Džazíra. K dnešnímu dni jednáme s Českou televizí. Jsou to jednání neuvěřitelně složitá a těžká, přesto je vše na dobré cestě. Nemohu zatím přesně říci, jaký bude průběh, vše je v rovině jednání. Blížíme se ale následující představě. V sobotu by měl proběhnout záznam ze semifinále, v neděli nejdůležitější momenty ze semifinále, následně pak minimálně půlhodinový přímý přenos.

Jednáme také o dalším programu na ČT4 Sport. Součástí celé dohody je několik vstupů v pořadu „Dobré ráno“ a několik upoutávek před MS. V jednání je také komentátor celého finále, někdo ze známých sportovních redaktorů.

Též jsou naplánovány celkem 4 tiskové konference. Jedna v Praze, ostatní v Ostravě. V jednání je výstava o historii MS, která by probíhala v největším nákupním centru v Ostravě. Je podepsána smlouva s rádiem Orion, které má celostátní dosah. V jednání jsou reportáže a zpravodajství v rádiu Helax, Čas a v Rádiožurnálu. Podepsané jsou dohody s odbornými časopisy Muscle & Fitness, Svět kulturistiky, Muscular Storm a s internetovým serverem Ronnie.cz. Dále bude reklama probíhat v Moravskoslezských listech, v Moravskoslezském deníku a v listech firmy OKD. Všechny mají náklady více jak 100 tisíc.

Mimochodem, určitě už všichni vědí, že jsme zřídili i speciální stránky k šampionátu na adrese www.kulturistika2006.cz.

Kolik lidí se na přípravě MS podílí, jak je pro ně příprava náročná?

Organizační štáb se doplňuje, v příštích dnech bude k nahlédnutí na stránkách o MS. K nim bych ještě rád doplnil, že bychom přivítali návrhy na doplnění, co by na webu MS ještě bylo pro návštěvníky zajímavé!

V podstatě celou organizaci MS včetně všech schůzek řídím sám. Mám k ruce novou sekretářku Svazu Šárku Quisovou (tel.: 775 705 355), na kterou se můžete telefonicky obracet s otázkami. Ostatní se zaobírají přípravou MS spíše okrajově. V úzkém kontaktu a spolupráci jsem hlavně s Jirkou Patykem, částečně s Jirkou Prudilem. Na všech klasických návrzích, od loga počínaje až po plakát konče, se fantasticky podílí Roman Karbula. V podstatě denně dolaďujeme detaily každého loga sponzora, každou čárku. Toto je nesmírně mravenčí práce, kterou si umí málokdo představit. Kolem sponzorů a partnerů MS se pod mým řízením stará dalších asi 5 až 7 lidí.

Kdy příprava soutěže vlastně začala?

Toto je velmi složitá otázka. Nedělám si záznamy, kdy začalo první jednání nebo kdy byl uskutečněn první telefonát. Strukturu MS jsem připravil v základních rysech někdy na začátku loňského roku, kdy jsme museli postavit zhruba počty závodníků, kapacitu haly a pódia. Muselo se přemýšlet, jaké bude osvětlení, zázemí, ceny, upomínkové předměty, museli jsme vybrat hotely s odpovídajícím zázemím, postavit speciální stravu pro kulturisty a domluvit podrobnosti v hotelech. A k tomu samozřejmě letecká a pozemní doprava, doprovodné akce, bezpečnost, atd. atd. Dnes je to vše o tvrdém businessu a mám za sebou stovky jednání tak nesmírně tvrdých, že jsme se dohadovali doslova o každou korunu.

Lidé, kteří se na přípravě podílí, jsou klasicky placeni nebo to dělají jen díky nadšení pro věc?

Placena je pouze sekretářka SKFČR, částečně sekretář v Praze. Motivování jsou lidé, kteří pracují okolo sponzorů. Jinak všichni ostatní, o kterých jsem hovořil, a kteří samozřejmě budou s blížícím se termínem přibývat, dělají skutečně veškerou práci zdarma. Tady musím už teď poděkovat a vyzdvihnout ty desítky svých přátel a lidi, kteří milují tento sport a chtějí být součástí tak unikátní akce, jakou bezesporu Mistrovství světa v kulturistice mužů v ČR je. V podstatě denně mi lidé volají a nabízejí svoji pomoc, ať už v zajištění přepravy, organizaci v hale, pomoc s ubytováním apod. Je logické, že převážná většina těchto pořadatelů bude z Ostravy a okolí, neboť to má vazbu hlavně na ubytování a cestování. Jak jsem řekl, všechno je o penězích, a proto si důsledně hlídám ekonomiku, je třeba šetřit na každém kroku. Pochopitelně ale v žádném případě na úkor kvality.

Jaký je rozpočet celé akce? Jedná-li se ale o interní informaci, samozřejmě to respektuji.

Rozpočet přesáhl k dnešnímu dni 10 milionů korun. Musím říci, že ač se věční škarohlídové (i na těchto stránkách) ptali, jak to bude se zabezpečením, tak denní tvrdá práce všech těch lidí, o kterých jsem hovořil, a především zmíněných 5 až 7 lidí v terénu, kteří se starají o sponzory, je fantastická. V tuto chvíli máme 2 a půl měsíce do data konání MS - a rozpočet je naplněn někde k 80%!

Nyní mám stručnou, ale jasnou otázku: přijede Arnold?

Všichni si možná představujeme, že stačí pozvat Arnolda na Mistrovství světa, on - celý šťastný - sedá do letadla a letí do ČR se na MS podívat. Kdo ale zná historii, ten ví, že Arnold na MS nebyl nejméně posledních 20 let. Nebyl dokonce ani na MS Gratzu v Rakousku v roce 1991. A to se jednalo o jeho rodiště!

S Arnoldem jsme si vyměnili několik zdvořilostních a také několik přátelských dopisů a řeknu to takto. Na moje pozvání odpověděl stejně, jako poté později prezidentovi České republiky p. Václavu Klausovi, který ho do ČR také zval a který dostal tuto odpověď: „Pozvání do ČR a to na Mistrovství světa v kulturistice jsem už dostal. Mohli bychom obě pozvání spojit na jeden termín. Rozhodnu se ale až měsíc před konáním akce. Takový je můj systém práce.“

Já od Arnolda vím, že by se - zvlášť tak významného jubilejního 60. MS - rád zúčastnil a poděkoval zde Benu Weiderovi za všechny kulturisty celého světa za jeho celoživotní dílo. Ale protože jsem nikdy nebyl fantasta, ale jsem realista, beru jeho příjezd na 50 %.

Pokud by však měl přiletět, tak si všichni fanoušci mohou mnout ruce, zvláště ti, kteří už mají vstupenky. Horší to už bude pro mne a můj tým, protože příjezd tak významné osobnosti světa s sebou přináší nesmírná bezpečnostní zajištění a s tím by nám už musela pomoci vláda České republiky.

Jak soutěž vnímáte osobně vy? Mám na mysli, těšíte se, až začne a nebo ji vnímáte v první řadě jako starost a velkou práci?

Člověk, aby dělal takové věci, v sobě musí mít veliký kus nadšení, fandovství a také ctižádosti. Vím, co od nás a ode mne celý svět očekává. Perfektní organizaci, výborné zázemí a naprostou pohodu po všechny dny konání šampionátu. Takže už nastávají chvíle, kdy se v noci budím, napadají mne další a další věci. Na nočním stolku mám diář, do kterého si tyto nápady zapisuji, protože bych ráno už nevěděl, o co šlo. Samozřejmě, že nás čeká ještě hrozně moc práce. Vybírám si skutečně ty nejlepší lidi kolem sebe, kteří mne dobře znají a kteří respektují i to, že je v průběhu pořádání dokážu pořádně „seřvat“, když neplní svůj úkol na 100 %. Vše musí probíhat tak, jak mám naplánováno. Každý má svůj jeden úkol a svoji zodpovědnost. Ale samozřejmě, nejhezčí na tom je to, že spousta lidí z celého světa naváže s našimi pořadateli a závodníky úzké vztahy a přátelství na celý život.

Přál bych si, aby konečně přestaly některé hloupé útoky, většinou lidí, kteří toho příliš sami nedokázali. Závist v některých lidech je obrovská a přitom neví, co vlastně závidí. O tom, co všechno pořádání takové soutěže obnáší, by mohla nejlépe vyprávět moje žena Maruška. Ona nejlépe ví, jak to vše prožívám, v kolik ráno odcházím z domu a v kolik se každý den večer vracím. Jenže to všechno patří ke způsobu života, který mám rád.

Moc bych si přál, a děláme pro to všechno, aby MS v Ostravě bylo ohromným svátkem a zážitkem pro každého. A jsem přesvědčený, že se nám to podaří.



Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

31.08.10:13LUC - Nazdar Vláďo,Standovi přece nikdo nic nedělá.Ty víš přece ..
30.08.21:35Santo - co je schopen vsechnou udelat a obetovat...? treba pana N..
30.08.20:18leos boruvka - Ja nezpochybnuji to,že je zapálený a schopný.Jen tvrdím,že..
30.08.18:03jongi - Nemíním ho tu kritizovat,až ho potkám můžeme si o tom říct..
30.08.17:05Vladimír44 - Ahoj Milane, tebe rád ,,čtu,, :-)) Sám víš, že to není je..
30.08.14:17jongi - Ahoj pane, já myslel, že už jsi na tenhle sport zanevřel n..
30.08.14:11Vladimír44 - V kulturistice se pohybuji již od roku 1984.Nesčetně soutě..
30.08.13:56leos boruvka - Mě se zase líbí,jak ty nechceš slyšet důvody pro které jso..
30.08.11:11Peca - spadl ze stromu kastanek, blbej to byl hosanek, spadl to..
30.08.09:31kkkastanek - Mě se vždycky líbí, že když je jakákoliv možnost zkritizov..
30.08.09:21Freimen - bál jsem se kde jsi, dobře že jsi mě nezklamal:o)
30.08.08:49LUC - Předně..Proč se vůbec MS koná u nás..? Je to vážně velká č..
29.08.21:43Hami88 - Jen by mě zajímalo proč jsou ohledně fotografováním na MS ..
29.08.21:19Gunar - Nejsem vůbec všeznalý jen si to dvakrát rozmyslím než se d..
29.08.20:10Michaela Kohutová - Jinak proti Stanislavu Pesatovi nic nemam,jen jsem se muse..
29.08.20:03Michaela Kohutová - Jo asi jsem se uderila do hlavy,ale presne,jak jsi napsal,..
29.08.19:44agnez - Jen ze sebe nedelej moc chytreho, jako by si se nikdy nesp..
29.08.19:26leos boruvka - Kdo jsi ze stidis predstavit.A jak dlouho se v tomto sport..
29.08.19:25jongi - Každý Caesar má svého Bruta:oD
29.08.19:23kkkastanek - Míšo a ty jsi se udeřila do hlavy kdy??? Ty, která jsi se ..
29.08.15:43Michaela Kohutová - Myslim,ze tady nejde o kritiku,ale bohuzel holy a smutny f..
29.08.14:50kkkastanek - Že zrovna člověk jako ty, má odvahu někoho kritizovat....s..
29.08.12:22leos boruvka - Pamatuji jeste dobu,kdy presne tito lidi vedli tzv.Moravsk..
28.08.20:46Monsterbad - propagaci Stanislava Pešáta a firmy Aminostar... obdivuhod..
28.08.19:45leos boruvka - Malo kdy se vidi takova sebechvala.Ano pan prezident se bu..
28.08.17:37Lee_Priest - SPLETL..NO:-D
28.08.10:45Gunar - Zdržím se komentáře jako u Leeho a požádám tě o přečtení ..
27.08.21:47rinaldino - Kurva vy mi davate zabrat pri nedeli!
27.08.21:38agnez - No mozna kdyz to nechapes tak nevis o cem to je,a za jakyc..
27.08.20:25Gunar - Ty jseš slušně v rauši...co tam bylo v plný palbě než jsi ..
27.08.18:32Freimen - Lee Priest - :oD :oD :oD :oD no comment, jsi mimo
27.08.18:13Devil_Horn - No ty si radsi poradne precti cely jeho prispevek i s nadp..
27.08.16:35Lee_Priest - co NECHAPES na me posledni vete?:-8 Precti si to vse jeste..
27.08.16:29Gunar - Ta tvoje poslední věta mi připadá jak kdyby jsi přiletěl z..
27.08.16:25Lee_Priest - jestli MS pozvedne KULTURISTIKU v CR. A to si myslim ze ne..
27.08.15:18randyx - Nechapu nektere jedince ,co porad otviraj drzku smerem k P..
27.08.14:07Mára - Bylo by to pěkné, kdyby přiletěl velký Arnie. Ale on nepři..
27.08.14:05Freimen - tenhle negativní postoj je fakt bezva - ve Snídani s Novou..
27.08.13:32Marky V. - Arnold nepřijede, má jiný starosti a v českých médiích nem..
27.08.12:18Monsterbad - - Arnold nepřijede, kulturistika ho nezajímá - v televizi..
27.08.11:05Freimen - co zkousneš víc - to že on tam zůstane o něco déle a přito..
27.08.10:58Santo - ano, kulturistiku ze sraček to zvedne, ale pochybuju že ná..
27.08.10:39bazinger - nice:-9
27.08.10:20Freimen - ať je to se svazem jak chce, takhle velkolepá akce by mohl..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie