K Vánocům nepochybně patří i vánočka. Ne každý se však chce vzdát svého "fitness" jídelníčku jen proto, že jsou svátky. Připravila jsem si tedy pro
Vás dva recepty na vánočku s příznivějším složením makroživin - bez cukru a s bílkovinami navíc. Jeden recept je tradiční kynuté těsto, druhý recept je obohacen o tvaroh, což vánočce zajišťuje vláčnost.
Špaldová vánočka s proteinem
Orientační cena: kolem 170 Kč
Doba pečení: 50 - 60 minut
Doba přípravy: 30 minut + kynutí 120 minut
Suroviny:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 30 g vanilkového proteinu
- 60 g proteinu bez příchuti
- 40 g erythritolu
- citrónová kůra
- špetka soli
- 40 g plátků mandlí
- 150 ml mléka (nebo rostlinného mléka)
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 2 vejce
- 40 g kokosového oleje
- kdo má rád rozinky, přidá jich 40 g
Postup:
Připravíme si suroviny.
Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, tak aby nebylo horké, přidáme rozdrobené kvasnice a lžíci mouky. Necháme 15 minut odstát. Že kvasinky pracují, jak mají, poznáme podle tvořící se husté pěny.
Poté si navážíme suché suroviny. Do mísy dáme špaldovou mouku, vanilkový i neochucený protein, špetku soli, erythritol, nastrouháme citrónovou kůru.
Když je kvásek hotový, přilijeme ho do mísy, přidáme jedno vejce, rozpuštěný kokosový olej a vypracujeme těsto. Pokud by těsto hodně lepilo, přidáme trochu mouky. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout.
Kynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, lehce propracujeme a vytvoříme si devět zhruba stejných dílů. Jednotlivé dílky vyválíme a upleteme vánočku podle návodu zde.
Upletenou vánočku opatrně přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a shora na několika místech zapíchneme poloviny špejlí, aby se vánočka nesesunula při pečení.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme ve vyhřáté troubě (ideálně na funkci cirkulace vzduchu), nejprve 10 minut na 200 °C, potom teplotu snížíme na 150 °C po dobu 30 - 40 minut. Zda je vánočka hotová, zkusíme zapíchnutím suché špejle, na které po vytažení nesmí ulpívat mokré kousíčky těsta.
Vánočku necháme před krájením dobře vychladnout.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
celozrnná špaldová mouka | 250 g |
840 kcal |
32,5 g | 157,5 g |
4,8 g |
100% Whey Protein Scitec Nutrition (vanilka) |
30 g | 112 kcal |
22,0 g | 0 g |
2,0 g |
Impact Whey Protein Myprotein (neochucený) |
60 g | 250 kcal |
50,4 g | 3,6 g |
4,6 g |
kokosový olej | 40 g | 345 kcal |
0 g | 0 g |
40,0 g |
2 vejce | 100 g | 151 kcal |
12,4 g | 0,9 g |
10,9 g |
plátky mandlí | 40 g | 252 kcal |
7,3 g | 7,7 g |
20,8 g |
polotučné mléko | 150 ml |
68 kcal |
4,5 g | 7,5 g |
2,2 g |
erythritol | 40 g |
0 kcal |
0 g | 0 g |
0 g |
celkem | 710 g |
2017 kcal |
129,1 g | 177,2 g |
85,3 g |
porce | 2 plátky (70 g) |
199 kcal |
12,7 g | 17,5 g |
8,4 g |
Tvarohová vánočka
Orientační cena: kolem 70 Kč
Doba pečení: 40 minut
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
- 320 g hladké špaldové mouky
- vanilkové sladidlo (FlavDrops od MyProtein)
- 40 g plátků mandlí
- 2 vejce
- 250 g odtučněného tvarohu
- 60 g kešu másla
- 1 sáček prášku do pečiva
- kdo má rád rozinky, přidá jich 40 g
Postup:
Připravíme si suroviny.
Navážíme si mouku, přidáme kešu máslo, jedno vejce, sladidlo a tvaroh. Uhněteme pružné, nelepivé těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, lehce propracujeme a vytvoříme si devět zhruba stejných dílů. Jednotlivé dílky vyválíme a upleteme vánočku podle návodu zde.
Upletenou vánočku opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a
shora na několika místech zapíchneme poloviny špejlí, aby se vánočka nesesunula při pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme ve vyhřáté troubě (ideálně na funkci cirkulace vzduchu) na 170 °C po dobu zhruba 40 minut. Zda je vánočka hotová, zkusíme zapíchnutím suché špejle, na které po vytažení nesmí ulpívat mokré kousíčky těsta.
Vánočku necháme před krájením dobře vychladnout.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
celozrnná špaldová mouka | 320 g |
1075 kcal |
32,5 g | 157,5 g |
4,8 g |
2 vejce | 100 g | 151 kcal |
12,4 g | 0,9 g |
10,9 g |
plátky mandlí | 40 g | 252 kcal |
7,3 g | 7,7 g |
20,8 g |
odtučněný tvaroh | 250 g |
168 kcal |
30,0 g | 10,0 g |
0,8 g |
kešu máslo | 60 g |
332 kcal |
10,9 g | 18,1 g |
26,3 g |
FlavDrops | 0 g |
0 kcal |
0 g | 0 g |
0 g |
celkem | 770 g |
1978 kcal |
93,1 g | 194,2 g |
63,6 g |
porce | 2 plátky (70 g) |
180 kcal |
8,5 g | 17,7 g |
5,8 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!