Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Zářijové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v roce 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Letošní velké setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v Praze uvítalo ve čtvrtek 28. září 2017 v tradiční smíchovské restauraci Mediterane několik desítek blízkých přátel. Zřejmě nikdo z přítomných napříč několika generacemi se již nebrání Jurajem Višným zavedenému pojmu "šedí vlci".

Přes plnou záštitu Svazu kulturistiky a fitness ČR si celá akce organizovaná pravidelně panem Zdeňkem Králem uchovala skvělou neformální atmosféru. Spontánního uvítání si tak užilo i několik speciálních hostů. Kromě velkého nestora československé kulturistiky Jiřího Zajíčka, který oslaví v únoru příštího roku úžasných 90 let, přijeli i bývalí kulturističtí závodníci z Moravy. Libora Minaříka, jenž se zúčastnil i loňského setkání, doplnili i Jiří Hovorka, Václav Papírník nebo Bohumil Divílek. Posledního vzácného hosta, který již podruhé dorazil až ze Švýcarska, jsem nechal záměrně až na závěr. Juraj Višný byl jedním ze tří letošních oslavenců, kteří svá životní jubilea nápaditě sestupnili. Zlato si se svou nedávnou osmdesátkou odnesl Juraj Višný, Otakar Svoboda bral za sedmdesátku stříbro a dnes již šedesátiletý Libor Minařík obdržel pomyslný bronz.

Jubilanti Juraj Višný (80), Otakar Svoboda (70) a Libor Minařík (60)

Juraj Višný doprovodil ze Slovenska, respektive z USA svého blízko kamaráda z mládí Petera Ikera. Rodák z Bratislavy a absolvent tamní elektrotechnické průmyslovky stačil krátce před svou emigrací v roce 1970 nejen maturovat, ale i soutěžit v několika kulturistických závodech. Bronzovou medaili získal již v roce 1966, a to na 2. ročníku O putovní pohár časopisu Trenér a cvičitel. Peter však začínal plaváním. Od svých 14 let závodil za Slovan Bratislava. Pak se však mladému Peterovi dostal do rukou zapůjčený polský sportovní časopis, který věnoval několik stran i kulturistice. Okamžitě jej tehdy nadchly fotografie Rege Parka a Steva Reevese, a to do té míry, že začal okamžitě posilovat. "Zvedal jsem všechno, co bylo po ruce, dělal jsem kliky." Mánie, která vyvolávala v jeho okolí spíše pochyby, dohnala Petera ke shánění železných kotoučů z odstavených vagónů a jejich smontování do první velké činky. "Kamarád udělal olověné jednoručky a brzy jsme tak mohli v předsíni našeho bytu otevřít vlastní posilovnu. Doteď jsem mamince vděčný za trpělivost." Náhodné setkání s Jurajem Višným na koupališti vyvolalo ještě větší nadšení, které Petera přivedlo až do posilovny na Bělehradské, kde již trénovaly takové legendy jako Višný, Uríček nebo Pipasík. Společný trénink s tehdejšími hvězdami byl pro Ikera splněným snem. Během následujících 5 let vybudoval Peter Iker postavu, se kterou reprezentoval ČSSR i v Polsku a Maďarsku. Po emigraci se Peter na pozvání Juraje Pipasíka usadil i s manželkou v americké Santa Monice. Jeho podpora v cizí zemi a bez znalosti angličtiny byla pro mladý pár zásadní. Peter Iker mohl díky Jurajově členství v Gold's Gymu následně i trénovat, a to společně s takovými světovými kalibry jako Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Frank Zane nebo Dave Draper. Předchozí dlouhá cesta a pobyt v uprchlickém táboře v Německu si však vybraly svou daň a Peter ztratil sílu do dalšího závodění. Plně se však věnoval studiu a následné práci pilota dopravního letounu Jumbo Jet - Boeing 747.


Vladimír Štěpánek a Bohumil Divílek
Když jsem kdysi od kamaráda slyšel, že na okraji 138 metrů hluboké propasti Macocha udělal na tamním zábradlí nějaký člověk stojku, nečekal jsem a vlastně ani nevěřil, že bych takového člověka osobně poznal. To až do momentu, kdy mi čtyřnásobný mistr ČSR, mistr ČSSR a dvojnásobný vicemistr ČSSR Bohumil Divílek poslal s předstihem sadu archivních fotografií. Později mi však přiznal, že se zdaleka nejednalo o ojedinělý a největší výkon. V USA ve stojce kdysi balancoval ve výšce 500 metrů, mnohdy takto otestoval okraje výškových budov. Rudolf Čepelka mi dokonce jako Divílkův někdejší soused popsal úvodní návštěvu Boba v bytě Čepelků, kterou Bohumil Divílek završil před oběma manžely na balkóně. Se slovy: "Jé to je krásná lodžie," se chopil zábradlí a hbitě pozvedl obě nohy tak, že se téměř do luku vyklonili nad o sedm pater nižší ulici. Zatímco paní Čepelková padala do mdlob, užíval si někdejší vítěz Sandow Mariánské Lázně jeden z mnoha svých výkonů. Bohumil Divílek se kromě mnoha svých kousků zapsal výrazným způsobem i do celosvětové podoby dnešních mezinárodních závodů, včetně těch profesionálních. Právě on jako naprosto první použil během mistrovství ČSSR v Brně v roce 1969 hudební doprovod z hrajícího magnetofonu během své volné sestavy. Od té doby užívali hudební doprovod nahrané nebo živé hudby nejen závodníci v ČSSR, ale posléze i v zámoří. Uvedené akce v Brně se totiž při první oficiální návštěvě ČSSR zúčastnil i Ben Weider, kterého elegantní výstup někdejšího gymnasty za doprovodu hudby uchvátil a uvedený prvek následně zavedl do pravidel soutěží IFBB.


Jan Hykl a Jiří Hovorka
Bohumil Divílek přijel do Prahy v doprovodu svého někdejšího svěřence, jehož sám pro kulturistiku objevil. Pan Jiří Hovorka (69) se reálně stal tím, kým jej Bohumil Divílek viděl dávno předtím, než vzal Jiří cíleně do rukou první činku - mistrem ČSSR. Než však začal Jiří Hovorka závodit v kulturistice, býval gymnastou. Vše však začalo na základní škole a vlastně úplně obráceně, než by kdokoli čekal. V šesté třídě totiž kazil malému, tehdy obéznímu Jirkovi vyznamenání jediný předmět - tělocvik. Třídnímu učiteli proto musel slíbit, že začne navštěvovat tělovýchovné tréninky, tzv. "ZRTV", vedoucí přes nezáživné nácviky na tři spartakiády až ke gymnastice. Gymnastika se následně stala nejen jeho sportovní specializací, ale i výborným základem pro pozdější kulturistiku. Kromě Divílka v kulturistice měl Jiří Hovorka i gymnastický vzor. Byl jím soused z činžáku - třináctinásobný mistr ČSSR v gymnastice a dvojnásobný účastník letní olympiády v západoněmeckém Mnichově a Mexiku. Během své kulturistické závodní kariéry v letech 1971 - 1978 získal Jiří Hovorka mimo mnoha ocenění na regionální úrovni a v pohárových soutěžích i dva tituly mistra ČSR (1976, 1977) a jeden titul mistra ČSSR (1976). O četnosti jeho úspěchů vypovídá pravidelné vítězství žebříčku bodového hodnocení - čtyři roky po sobě v letech 1975 - 1978. Jiří Hovorka dosáhl v uvedeném období i rekordu v bench-press, když při tělesné váze 73 kg pozvedl 170 kg. Doposud kondičně posiluje a provozuje silniční a horskou cykloturistiku. Před jedním rokem přenechal řízení fitness centra, které vedl již 26 let. Není bez zajímavosti, že jako člen hudební kapely (bubeník) hrál při živém doprovodu i na některých kulturistických soutěžích.


Petr Tlapák a Pavel Havel
S někdejšími soupeři se pozdravil i mistr Evropy z roku 1976 pan Petr Tlapák, jenž přišel v doprovodu bývalého kulturistického závodníka, mezinárodního rozhodčího a trenéra Pavla Havla. Jako dorostenec v Rakovníku začínal Pavel Havel v pozici brankáře jak v hokejovém, tak i fotbalovém týmu. V roce 1975 se stal dokonce boxerským mistrem ČSR v dorostu. Tou dobou již prvním rokem soutěžil v kulturistice. Během celé závodní kariéry, končící až v roce 1987, získal v kategorii juniorů postupně dva cenné kovy. V roce 1977 nejprve "české" stříbro, další rok nejprve bronz na mistrovství ČSR a následně 4. místo na mistrovství ČSSR ve Zbýšově. V celé historii československé kulturistiky se stal hned druhým profesionálním rozhodčím po Luďku Noskovi. Jako trenér se může jednoznačně pyšnit svěřencem Jiřím Čermákem, jenž v roce 2003 získal 6. místo na mistrovství světa v Indii.

Pozvání na akci přijal i Václav Papírník - někdejší závodník v kulturistice a powerliftingu. V kategorii masters závodí v bench-pressu od roku 2009 dodnes. Své kulturistické závody v barvách klubu Lokomotiva Česká Třebová absolvoval již v roce 1973. Tou dobou již prvním rokem závodil jako powerlifter. Václav Papírník měl v týmu dva neméně známé kolegy - Josefa Hýbla a Josefa Švuba, jenž doposud působí v redakci Muscle&Fitness. Jeho kulturistická kariéra mu vynesla 4. místo na mistrovství ČSR (1977), 7. místo na mistrovství ČSSR (1977), 5. místo na mistrovství ČSR a několik pohárových trofejí. Mezi největší startovní úspěch však řadí vítězství na Poháru Orlických hor v roce 1974, kdy v kategorii porazil tehdejší závodní hvězdu a mistra ČSSR Petra Tlapáka. Jako vyučený mechanik motorových lokomotiv pracoval v tamním lokomotivním depu. Snad právě proto dosáhl v roce 1972 československého rekordu ve dřepu, kdy při tělesné váze 82,5kg zvedl 190 kg. V kategorii masters získal v bench-pressu celkem tři tituly mistra ČR a v roce 2013 dokonce dvě stříbrné medaile z mistrovství Evropy a světa.

Tým Olympie Praha poctil svou návštěvou i Libor Rác, jenž přestoupil do oddílu z posilovny na Klárově již v roce 1970, a to pod dohledem pana Jiřího Horkého. Někdejší karatista však musel své kulturistické tréninky koordinovat během týdne s tréninky karate, které tou dobou v ČSSR de facto začínalo. "Klárov, jehož posilovna připomínala spíše mučírnu, byl hlavním základem později mnohem zvučnější Olympie Praha. Tehdy se zde trénovalo systematicky a opravdu tvrdě."


Kladenští závodníci v kulturistice Pavel Beránek a Pavel Šedivý
Řady dříve již představených sportovců rozšiřují i dva zástupci kladenské kulturistiky, kteří byli ve své době taktéž pojmy. Bývalý pětinásobný přeborník středočeského kraje Pavel Šedivý se vždy vyznačoval extrémní vyrýsovaností. Zřejmě k tomu přispěl základ z dorosteneckého boxu a atletiky, což byly sporty vyžadující separovaného posilování. Jeho pětiletá závodní éra začala již v roce 1975. Sportovní kulturistiku završil ziskem titulu mistra ČSR v nejvyšší kategorii nad 179 cm. Téhož roku a ve stejné kategorii získal svářeč a potrubář ze Sigmy Praha a následně Poldi Kladno i neoblíbené 4. místo ve slovenském Púchově. Stupně vítězů mu tehdy bohužel zabrali takoví závodníci jako stříbrný Milan Rolinec nebo zlatý obr Josef Veselý. Oba mimochodem patřili k pravidelným konkurentům Šedivého společně s Aloisem Pekem, jenž byl ale nedosažitelný. Dodnes velmi vitální, fyzicky silný a elegantní Pavel Šedivý sází jedině na absolutně naturální posilování. Jeho mladická postava v šestašedesáti letech mu dává jednoznačně za pravdu.

Hřmotný hlas Šedivého vystřídalo vyprávění reprezentanta oddílů Sparta Doly Kladno a následně Poldi Kladno Pavla Beránka. Někdejší hokejista začínal jako dorostenec v ligovém PZ Kladno. Již v roce 1970 si poprvé vyzkoušel pódium kulturistiky, u které závodně setrval v kategorii mužů do 168 cm do roku 1982. V mládežnickém sportování získal stříbro na mistrovství ČSR v roce 1977 a 1979 v kategorii do 168 cm. Ve stejné kategorii získal v posledně jmenovaném roce 6. místo na mistrovství ČSSR. Četných úspěchů a medailí však dosáhl jak na regionálních, tak i pohárových soutěžích. Běžně se ve své kategorii utkával s Petrem Stachem, Dantlingerem nebo na setkání přítomnými Divílkem, Tlapákem a Hovorkou. Během posledních tří let závodění v kategorii masters získal někdejší zkušební technik z Poldovky a technik kalibračních plynů ve dvou zahraničních firmách republikový bronz z roku 2015 a zlato z roku 2016.

Veteráni kulturistiky a silových sportů na EVLS Prague Showdown 2017
- zleva Peter Iker, Libor Minařík, Jiří Zajíček, Jiří Hovorka a Juraj Višný, v popředí Bohumil Divílek


XXII. setkání veteránů kulturistiky a silových sportů - fotogalerie


Archivní fotografie




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie