Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Závodníci v kulturistice (II.) - rozhovory před MS juniorů a masters 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS JUNIORŮ A MASTERS 2017 - 10. - 13. 11. 2017, Rumunsko
Češi před MS juniorů a masters:
nominace
Jakub Prchal (video) • Anželika KiričenkováPavlína ValigurováVeronika WertheimováLenka Myslivcová
Tereza Linhartová • Sandra Bártová • Ivana HalamováMária HudecLucie JakešováMilena Koudelková
Marián Jankovčin • Vladimír PlatzekJiří SchäferPavel Vacek • Ján Jankovčin • Pavel FormanMichal Šidík
Miloš PavlůVladimír Semerád (video) • Milan Bodlák
Info z MS juniorů a masters:
z místa dění - 5 medailí! fotogaleriekompletní výsledky s body
Rozhovory s medailisty, očima:
T. LinhartováP. Valigurová

Závodníci v kulturistice (I.)
- rozhovory a formy před MS juniorů
a masters 2017
Přibližně osmdesátitisícové rumunské město Bistriţa ve dnech 10. až 13. listopadu bude hostit letošní Mistrovství světa juniorů a masters federace IFBB, kterého se zúčastní také početná česká reprezentační výprava. Její členy Vám postupně představujeme prostřednictvím série předsoutěžních rozhovorů a dnes přišla na řadu ta interview, ve kterých na naše otázky odpovídali Michal Šidík, Miloš Pavlů, Vladimír Semerád a Milan Bodlák!

jménokategorie
Michal Šidík klasická kulturistika masters nad 50 let
Miloš Pavlů kulturistika masters nad 55 let do 75 kg
Vladimír Semerád kulturistika masters nad 55 let nad 75 kg
Milan Bodlák kulturistika masters nad 55 let nad 75 kg

Michal Šidík

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa 2012 - 1. místo v klasické kulturistice masters nad 50 let
Mistrovství světa 2011 - 2. místo v klasické kulturistice masters nad 50 let
Mistrovství Evropy 2011 - 3. místo v klasické kulturistice masters
Mistrovství České republiky 2011 - 1. místo v kulturistice mužů masters od 50 do 60 let

Michale, pokud se nemýlím, k závodění se vracíte po dvouapůlleté odmlce. Jak pro Vás bylo náročné dostat se po delší době opět do soutěžní formy?

Po mistrovství České republiky 2015 jsem byl na operaci, takže jsem pak vypustil. Náročné je rozhodnout se (úsměv) a podstoupit ten závěr.

Michal Šidík 6 dnů
před Mistrovstvím světa juniorů a masters 2017

Musel jste udělat v tréninku či dietě nějaké změny proti minulosti?

V tréninku jsem moc velké změny nedělal. Mám rád jednoduché tréninky. S dietou jsem začal trošku dříve, ale taky je dost jednoduchá…

Už za několik dnů Vás čeká další start na mistrovství světa masters. V jaké kategorii se zde představíte? Bude to klasická kulturistika, anebo zkusíte start v některé z hmotnostních kategorií kulturistiky masters nad 55 let?

Bude to klasická kulturistika, ta mi víc vyhovuje, i když není nad 55 let.

S jakým cílem na šampionát jedete?

Zúčastnit se. (smích) No tak rád bych do finále. Nějaká placka by taky bodla!

Za několik let se dostanete přes hranici šedesáti let. Není Vám z tohoto pohledu líto, že mezinárodní federace IFBB zrušila na mezinárodních soutěžích dvě nejstarší kategorie, a to kulturistiku mužů nad 60 a nad 65 let?

Je to rozhodnutí federace, určitě měli nějaký záměr... Dnes spíš vyvstává otázka, jestli hranice čtyřiceti let není dost nízko.

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Jako obyčejně rodině a samozřejmě těm, co mě podpořili a podrželi.


Michal Šidík 6 dnů před Mistrovstvím světa juniorů a masters 2017

Michal Šidík 4 dny před Mistrovstvím světa juniorů a masters 2017

Zpět na přehled


Miloš Pavlů

Vybrané úspěchy:

Mistrovství světa 2001 - 2. místo v kulturistice mužů do 75 kg
Mistrovství Evropy 1993 - 2. místo v kulturistice mužů do 70 kg
Mistrovství České republiky 1993 - 1. místo v kulturistice mužů do 70 kg
Mistrovství ČSFR 1991 - 1. místo v kulturistice mužů do 65 kg

Miloši, k závodění se vracíte po dvouleté odmlce. Jak pro Vás bylo náročné dostat se opět do soutěžní formy? Odvíjela se Vaše příprava, jak jste zvyklý?

Ano, vracím se po dvouleté přestávce, která byla cílená. Chtěl jsem zkvalitnit svalstvo. Ono v těchto letech to nejde až tak rychle, jak bych si představoval. (úsměv) Vzhledem k tomu, že už znám své tělo, tak jsem šel už pro mě tou osvědčenou cestou, a tak si myslím, že jsem udělal opět maximum. Příprava šla celkem dobře, ale znáte to, vždy se nějaká ta úskalí vyskytnou. Ta se musí vyřešit, jít dál a ten vytyčený cíl dosáhnout za každou cenu.

Miloš Pavlů na mistrovství světa 2015, kde v kulturistice mužů masters od 50 do 59 let do 80 kg obsadil 6. místo (foto: Igor Kopček / Eastlabs.sk)

IFBB od Vašeho posledního startu na mistrovství světa poněkud pozměnila veteránské kategorie, nově jsou tu kategorie kulturistiky masters nad 55 let do 75 a nad 75 kg. Vyhovuje Vám to takto? A jak jste teď krátce před závody blízko či daleko tomu, abyste se do lehčí kategorie vešel?

Jo, jo. Kategorie jsou trochu pozměněny, ale pro mě to není nijak zásadní problém. V podstatě mi to vyhovuje, ta kategorie do 75 kg. Momentálně mám 77 kg, takže bych se do ní měl v pohodě vejít.

Pro jaký výsledek si do Rumunska pojedete?

Ty výsledky se nikdy nedají dopředu říct ani odhadnout. (úsměv) Těch států, které na mistrovství světa vždycky přijedou, je opravdu hodně a nikdy nevíte, kdo se tam objeví. Samozřejmě bych rád dosáhl na medailové umístění. Vždycky si musí člověk klást ty nejvyšší cíle.

Vaším cílem bylo pro letošní sezónu přinést na pódium lepší kvalitu, než tomu bylo naposledy. Jak se to podle Vás povedlo?

Ano, jak jsem se již zmínil, snažil jsem se zkvalitnit svalstvo. No, snad se zadařilo. To samozřejmě posoudí jiní, ale myslím si, že nějaký progres tam určitě bude.

Zhruba před třemi lety jste se zúčastnil natáčení projektu Kmeny, který odvysílala Česká televize. Jak jste se k práci na dokumentu dostal a jaká to byla zkušenost?

To natáčení plánované nebylo, ale zkušenost to byla výborná. Byl jsem osloven Českou televizí, že si mě prý vybrali jako žijícího aktivního nestora tohoto sportu, který se tomu věnuje ještě aktivně. Já tedy moc nejsem na takovéto zviditelňování, ale byla to příjemná spolupráce.

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Poděkování v prvé řadě patří jednomu mému kamarádovi Ondrovi za pomoc, mému kolegovi, majiteli fitka Fitness Boby Honzovi za podporu a mým nejlepším kamarádům za psychickou podporu.


Miloš Pavlů během nominace na Mistrovství světa juniorů a masters 2017

Foto:
Lukáš Machala, Ronnie.cz


Vladimír Semerád

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2017 - 1. místo v kult. mužů masters od 60 do 64 let
Mistrovství ČSSR 1989 - 3. místo v kulturistice mužů do 179 cm
Mistrovství ČSSR 1988 - 2. místo v kulturistice mužů do 179 cm
Kulturistická soutěž o Putovní pohár časopisu Trenér 1987 - 2. místo v kulturistice mužů do 174 cm

Vladimíre, svůj letošní návrat k závodění jste pojal opravdu poctivě a poté, kdy jste absolvoval jarní část sezóny, závodíte i na podzim. Jak je to pro Vás fyzicky náročné a jak moc se už hlásí únava?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz! Ano, je to pravda. Start na mistrovství světa v Rumunsku je můj letošní vrchol. Předcházelo tomu mistrovství České republiky, mistrovství Evropy, BFC Cup, Partner Cup, GP PEPA Opava a konečně 10. až 12. 11. přijde světový šampionát v rumunské Bistriţě. Na pětašedesátiletého chlapa docela slušná porce. Ale já to tak chtěl, tak to bylo postavené už od podzimu 2015, kdy jsem se rozhodl stoupnout si opět na pódium. Ano, je to náročné (hlavně v době, kdy jsem jezdil jako řidič linkového autobusu). Ale od března tohoto roku jezdím jen výjimečně o víkendech. Jsem mnohdy unavený, přesto jdu na trénink. Ale co je důležité, stále mne to baví.

V posilovně ze železa čerpám energii, vyčistím si tam hlavu. Nabíjí mne atmosféra, být mezi mladými. K tomu mám možnost trénovat ve společnosti takových borců, jakými jsou Milan Šádek, Vojta Koritenský, Jan Turek, Tomáš Bureš, z mladých třeba Jakub Prchal a mnozí další. To mě i přes můj věk obrovsky motivuje. A co je nejdůležitější? Drží mi zdraví! Nic mne nebolí. Jako řidič z povolání chodím na pravidelné roční prohlídky a vše je v pohodě. Proto se na tréninky opravdu těším. Ale neříkám, že nejsem na konec sezóny připravený. Jsem, a hlavně se těším na "trochu normálního jídla" a také na Vánoce (na sladké). Musím uznat, že rok 2017 byl pro mne opravdu dietní.

Vladimír Semerád na BFC Cup 2017,
kde obsadil 3. místo v kulturistice mužů do 90 kg
(foto: Tino Kuskunis / Ronnie.cz)

Vy jste se letos vrátil i na pódium GP PEPA Opava, kde jste naposledy závodil v roce 2002. Jaká soutěž byla?

Opava je má srdeční záležitost. Je pravda, že můj poslední start tady na GP PEPA Opava byl v roce 2002. Ale položte mi jinou otázku. Kdy jsi byl, Vladimíre, na GP Opava poprvé? Neuvěříte. Psal se rok 1983 (5. ročník). Tehdy to byla jen soutěž v kulturistice mužů. Tady na tomto 5. ročníku zvítězil Miroslav Jastrzebski (můj velký kamarád). Je to 34 let nazpět! Bylo mi tehdy 30 let a přes tento věk jsem byl vlastně nováčkem na kulturistických soutěžích. Dnes je mi 65 a jsem opět ve Slezském divadle. Nechce se tomu vůbec uvěřit. Ano, věděl jsem, že budu v této soutěži jasně nejstarším závodníkem. Věděl jsem, že v kategorii masters co jméno, to šampión. Všichni to byli obrovsky svalnatí borci, přesto to pro mne byla velká zkušenost. A také taková "malá" konfrontace před mistrovstvím světa.

A jaká to byla soutěž? Úžasná, skvělá, parádní akce. GP PEPA Opava je podle mne (a nejen podle mne) špičkovou evropskou soutěží. Standa Pešát toto opravdu umí, ale to všichni, co děláme tento sport, víme. A ještě jedna poznámka k Opavě. Příští ročník je jubilejní čtyřicátý. A já Vám tady na Ronnie.cz prozradím jednu zajímavost. Víte, kdo zde bude startovat v kategorii masters? Sám její pořadatel Stanislav Pešát (snad se na mne Standa nebude zlobit, že jsem to vyzradil). Tak jsme si plácli, že se tady v Opavě sejdeme v jedné kategorii. To je pecka, co? Také jsem rád, že jsem se po letech opět sešel a mohl posedět u kafe s Jirkou Prudilem, se kterým jsem toho v kulturistice zažil opravdu hodně. Ale to je příběh na celou knihu.

V čem je podle Vás Vaše forma na podzim jiná proti té jarní? Vidíte tam nějaký posun?

Těžká otázka, ale je na ni lehké odpovědět. Nezměnilo se prakticky nic. Vlastně změnilo. Měl jsem deset dnů volna (u moře v Chorvatsku). Po mistrovství České republiky, mistrovství Evropy a BFC Cupu jsem začal s tvrdou přípravou směřující k MS v Rumunsku. Tady mi dovolte poznámku. Po úpravě pravidel ze strany IFBB budeme s Milanem Bodlákem opět zřejmě nejstaršími účastníky kategorie nad 55 let, to znamená, že soutěžíte s borci o deset let mladšími. Těžké porovnávání. A jaký jsem udělal posun oproti jarní části? Plus 5 kg svalů. Na MČR jsem navážil 91 kg, na ME 90 kg, na BFC Cupu 88 kg. Nyní, týden před mistrovstvím světa, ukázala váha 96 kg. Určitě to půjde dolů, ale už ne nějak markantně. Ale každý, kdo dělá tento sport, ví, že je to loterie.

Aktuálně je před Vámi start na mistrovství světa v Rumunsku. S jakým cílem na šampionát pojedete?

Ještě těžší otázka než ta předešlá. Jaký mám cíl? Řeknu to takto. Jde srovnat Škodu Kodiaq se Škodou Fabia? Ano, asi jde, ale vítěz je jasný. Přesto i ta Fabie může s tím medvědem bojovat. Tak také i já do toho půjdu. Reprezentuji Českou republiku. Je mi 65 let a je pro mne obrovská čest nosit reprezentační soupravu. Udělám vše, co je v mých silách. Přesto, je to jen sport. Tak uvidíme. Hlavně se těším a to je důležité.

Uvidíme Vás na pódiu i v příštím roce?

Slovy mého kamaráda Oldy Říhy z Katapultu: "Až se bude psát rok 2018 (…), tak já tam chci opět stát." Ano, pokud budu živ a zdráv, tak se připravím. Kulturistiku mám hluboko v srdci. A všem blízkým kolem mne říkám, že budu trénovat a závodit, dokud to bude dávat smysl.

Komu patří Vaše poděkování za pomoc nebo podporu v této přípravě?

Tady musím poděkovat hlavně sám sobě. Že mám vůli trénovat, že mám sílu, že dodržuji pravidla stravy. Děkuji Bohu, že mi drží zdraví. Děkuji, že každé ráno v 5:00 vstanu a v 6:30 jsem v posilovně na první fázi. Děkuji svým nejbližším. Děkuji synovi Vladimírovi (vicemistr ČR v kategorii juniorů), který mne teď doprovází na soutěže. Občas mě i usměrní (co se týká tréninků, chodím i dvě fáze). Má na přípravu mnohdy jiný názor. Je mladý, je mu 22 let, a tak má i jiné myšlení. A já ho respektuji a poslechnu. Občas si spolu i zatrénujeme a musím říci, že mne nešetří, i když je mezi námi věkový rozdíl 42 let. Opět zde děkuji Tomáši Burešovi, že mohu trénovat v pražském Olympia Fitness (VIP karta). Děkuji firmě Purum-Kraft za podporu. Přeji všem na Ronnie.cz hodně zdraví a pohody.


Vladimír Semerád na vybraných letošních soutěžích

Foto:
Lukáš Machala a Tino Kuskunis, Ronnie.cz


Milan Bodlák

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2017 - 1. místo v kult. mužů masters nad 65 let
Mistrovství Evropy 2014 - 3. místo v kulturistice mužů masters od 60 do 65 let
Mistrovství České republiky 2014 - 3. místo v kulturistice mužů do 82,5 kg
Mistrovství Evropy 2013 - 1. místo v kulturistice mužů masters od 60 do 64 let
Mistrovství Evropy 2012 - 1. místo v kulturistice mužů masters nad 60 let

Milane, tuším, že už od roku 2001 trvá série let, kdy závodíte jak na jaře, tak i na podzim. To je zcela unikátní. Je pro Vás díky tomu snazší dostat se do soutěžní formy, než kdybyste se chystal třeba pouze na jeden vrchol sezóny?

Nemám problém se soutěžní formou. Celou závodní kariéru jsem to tak praktikoval. Na Zbodyfit.sk mám zaevidováno 170 startů na soutěžích. Nejsou tam zdaleka všechny. Soutěžím od roku 1971 a vynechal jsem asi 5 let (vojna a svépomocná výstavba bytu). Prostě jsme tak žili. Jezdili jsme na všechny soutěže, které byly. To až teď už jsem zvolnil.

Milan Bodlák na mistrovství České republiky 2017
(foto: Tino Kuskunis / Ronnie.cz)

Aktuálně je před Vámi start na mistrovství světa veteránů v Rumunsku. S jakým cílem k soutěži nastoupíte?

Už na jaře před mistrovstvím Evropy jsem psal, že se k nám starším masters zachovala IFBB poněkud macešsky. Poslední věková kategorie je nad 55 let. V těchto letech je každý rok hendikepem. Mně je 65 let. Každé relativně dobré umístění je úspěch. Jedu si prostě užít renomovanou soutěž.

Usiloval jste v přípravě o to, aby Vaše forma byla v něčem jiná proti té jarní?

Ale vždy přeci usilujeme o to, aby naše forma byla lepší a lepší. Samozřejmě jsem se snažil ze všech sil. (úsměv)

V Rumunsku nebudete závodit poprvé, když už jste se zde představil v roce 2009 na mistrovství Evropy. Vzpomenete si ještě, jak se Vám zde tehdy líbilo a závodilo?

Musel jsem se podívat do výsledků, abych si to připomněl. Bylo to moje první mistrovství Evropy. Myslím, že v té době se s těmito soutěžemi začínalo. Němec Werner Zenk, který vyhrál moji kategorii, byl fantastický. Vždyť také potom vyhrál několik mistrovství světa. Se svým umístěním, ač to byly brambory, jsem byl spokojený. Bylo poměrně početné startovní pole.

Uvidíme Vás na pódiu i v příštím roce?

V příštím roce, pokud mi zdraví trochu dovolí, budu opět na pódiu. Jak mi říkal Franta Zálešák: "A co budeš dělat, když nebudeš cvičit?"

Komu patří Vaše poděkování za pomoc nebo podporu v této přípravě?

Stále stejné. Samozřejmě rodině a mému sparingovi, dceři Ireně, i když ve finále neměla mnoho času. Děkuji také mému domovskému fitku Aura, které už sice neprovozuji, ale díky novému majiteli Honzovi Tomáškovi zde mám vše, co mohu potřebovat. Díky také Vráťovi Fryčkovi z Namakany.cz za slevy na potřebné doplňky stravy.


Milan Bodlák na mistrovství České republiky 2017

Foto:
Tino Kuskunis, Ronnie.cz




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie