Reklama:

Detoxikace jako největší
výmysl zdravé výživy

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Největší omyly ve fitness výživě
Detoxikace se stala poslední dobou velkým hitem a zároveň i marketingovým tahem. Ze všech stran slyšíme, jak na nás působí chemie a toxiny z prostředí a naše tělo je osídleno parazity. Podle všeho si tělo s těmito negativními vlivy nedokáže poradit a musíme mu pomáhat všemožnými detoxikačními prostředky. Koktejlové diety, detoxikační tabletky a další "zázraky", to vše má v našem organismu nastolit rovnováhu a optimální zdraví. Není to ale náhodou jinak?

Význam detoxikace

Nejdříve bychom si měli specifikovat, co to detoxikace vlastně je. Že to je přece jasné? To bych si netroufala tvrdit, protože její původní význam a dnešní pojetí jsou zcela odlišné. Při vyslovení "detox" si dnes lidé představí nějakou zázračnou očišťující pilulku nebo popíjení zelených nápojů, které je zbaví všech neduhů a spraví jejich dlouhodobě nevhodnou životosprávu. Nejenže to takto nefunguje, ale původní myšlenka detoxikace nesouvisí vůbec s žádnými suplementy a moderními výrobky, ale s přirozenými očistnými procesy těla.

Přirozená detoxikace

Denně je nám sugerováno, kolik toxinů na nás z okolí působí a jak je důležité pravidelně svůj organismus pročišťovat - detoxikovat se. A lidé tomu věří, protože v reklamě to říkají. Vyvedu Vás trochu z omylu. K detoxikaci nepotřebujete nic z toho, co reklama nabízí. Naše tělo má totiž proti toxinům velké množství přirozených obranných mechanismů. Jsou jimi jednak některé orgány, ale dále například kůže, respektive kožní bariéra. Mezi orgány, v nichž probíhá detoxikace organismu, patří ledviny, játra a plíce. Ledviny filtrují z krve škodlivé látky a spolu s přebytečnou vodou je odvádějí pryč z těla. Játra mají úžasnou detoxikační schopnost, která probíhá ve dvou fázích. V první fázi dochází k neutralizaci škodliviny a jejímu "rozbití" na menší fragmenty. V druhé fázi jsou tyto fragmenty navázány na jiné molekuly za vzniku netoxických látek, které jsou vylučovány žlučí, močí a stolicí.

Při vstupu nežádoucích toxinů do těla s nimi začne organismus okamžitě bojovat - to je přirozená detoxikace. Pokud by se toxiny nahromadily natolik, že by je detoxikační orgány nedokázaly v dostatečné míře metabolizovat a vylučovat pryč z těla, byli byste bez odborné lékařské pomoci během chvíle mrtví. To je poměrně zásadní fakt, který by si měli uvědomit všichni, kteří svůj organismus bezmyšlenkovitě zahlcují alkoholem, kouřením, stresem a nevhodnou stravou. To vše snižuje detoxikační kapacitu orgánů.

Hlavními příčinami zatížení organismu jsou:

  • konzumace průmyslově zpracovaných potravin
  • vysoká spotřeba masa a jiných živočišných produktů
  • nadbytek jednoduchých cukrů ve stravě
  • nadměrná spotřeba soli
  • nedostatek sezónních potravin a preference potravin s prodlouženou trvanlivostí
  • nedostatečná konzumace syrové zeleniny a ovoce (vláknina, minerální látky a stopové prvky)
  • nestřídmost v jídle
  • časté používání léků
  • používání nekvalitních plastových materiálů a obalů
  • znečištěné životní prostředí
  • kouření, alkohol a návykové látky
  • stres

Fungují detoxikační prostředky?

Co je hlavním cílem detoxikačních diet a přípravků, vlastně nikdo přesně neví. Má to člověku zaručit dokonalé zdraví, perfektní imunitu nebo věčné mládí? Vždy uslyšíte jen ohranou frázi "jste zahlceni toxiny a musíte se jich zbavit". Jenže ani sami výrobci netuší, na jaké toxiny je jejich výrobek zaměřen. Jak tedy mohou být tyto produkty účinné? Pokud přece chceme něco léčit, musíme vědět, o co jde, a podle toho zvolit vhodnou léčbu.

Pokud chcete pro své tělo udělat něco užitečného, neutrácejte za zbytečnosti a dbejte na prevenci. Životní styl a způsob výživy se od dob našich předků nezanedbatelně změnil. Máme k dispozici vyspělé a nejmodernější technologie, přesto nelze říct, že by to znamenalo posun k lepšímu. Potřeba zajistit potravu pro co nejvíce lidí co nejrychleji a pokud možno za co nejmenší náklady vede k produkci rafinovaných a průmyslově zpracovaných potravin ochuzených o výživné látky (vitamíny, minerální látky, vláknina), často s nežádoucími přídavky (pesticidy, těžké kovy). Naše země a další průmyslově vyspělé oblasti jsou velmi vášnivými konzumenty právě těchto potravin. Jenže jídelníček postavený na zpracovaných pokrmech znamená pro organismus vysokou zátěž a potřebu očišťovat tělo od cizorodých látek. Pokud tyto detoxikační procesy probíhají dlouhodobě ve vysoké intenzitě, může časem dojít k jejich selhání, ke hromadění zplodin a následné poruše zdraví.

Jak se nejlépe "očistit"?

V souvislosti s tím je nezbytné uvědomit si, jak důležitou roli zde hraje kvalitní výživa. Společně s pravidelným pohybem, dostatečným odpočinkem a obecně zdravou životosprávou je tím jediným a zároveň nejdůležitějším faktorem, kterým se můžeme před toxiny chránit.

Nutrienty podporující přirozené detoxikační procesy:

  • vitamíny skupiny B
  • flavonoidy
  • vitamíny A a C
  • glutathion (avokádo, meloun, vlašské ořechy, chřest)
  • větvené aminokyseliny
  • fosfolipidy (vejce, libové maso, ryby, sójové boby)

Ani ten nejlepší detoxikační přípravek Vám nepomůže, pokud se k vlastnímu tělu chováte jako k odpadkovému koši. Ano, dočasně může dojít k určitému zlepšení, ale jakmile se vrátíte zpět ke špatné životosprávě, je celý tento počin k ničemu. S čím mohu jedině souhlasit, je krátkodobé zařazování půstu, které vede k úplnému "oddychu" trávicí soustavy a umožňuje průběh přirozených očistných procesů.

Další metody detoxikace

Úprava stravy a životosprávy

Jak jsem už zmiňovala, nejlepším způsobem očisty je prevence. To znamená nejen úpravu životosprávy (nekouřit, omezit stres a alkohol), ale především dlouhodobou úpravu jídelníčku.

  • Zařaďte do jídelníčku více zeleniny a ovoce - ideálně z vlastní produkce nebo od osvědčených farmářů (BIO nemusí být vždy lepší a některé potraviny mohou dokonce obsahovat rezidua škodlivých látek).
  • Konzumujte přirozené, technologicky nezpracované potraviny.
  • Snižte příjem jednoduchých cukrů a celkově omezte nadbytek sacharidů ve stravě.
  • Konzumujte kvalitní tuky (tučné ryby, kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semínka).
  • Upravte příjem polynenasycených tuků (PUFA). Omezte přísun omega-6 mastných kyselin (slunečnicový olej) ve prospěch omega-3 mastných kyselin (lněný a řepkový olej, ryby). Nadbytek omega-6 působí v těle prozánětlivě.
  • Vyhněte se potravinám obsahujícím trans nenasycené mastné kyseliny (nekvalitní čokolády, čokoládové tyčinky, sladkosti, přepalované rostlinné tuky).
  • Vyhněte se vysokému příjmu fruktózy, která svým metabolismem zatěžuje játra. Nadbytek fruktózy se metabolizuje na triglyceridy, které se ukládají v játrech jako tuk, což vede k jejich poškození.
  • Jezte potraviny bohaté na zdravé probiotické bakterie (domácí kefír, zakysané mléčné výrobky, kvalitní bílé jogurty).
  • Udržujte optimální pitný režim, který podporuje odplavování metabolitů a toxinů z těla.
  • Věnujte se pohybu na čerstvém vzduchu.

Půst

Půst neboli fyziologicky prospěšné hladovění (FPH) je historicky nejstarší formou očisty těla. Ať už se jedná o úplné zřeknutí se potravy, snížení jejího příjmu, nebo o omezení se na určité potraviny, má působit pozitivně na zdraví člověka. Během půstu v pravém slova smyslu (nepřijímání žádné potravy) je tělo schopno nejlépe metabolizovat a vylučovat odpadní produkty - to je efekt, kterého chceme dosáhnout. Hladovění však musí být kontrolované a neměli byste se do něj pouštět bez rozmyslu.

Také je nutné odlišit půst (dobrovolné zřeknutí se potravy) od hladovění na podkladě mentálního onemocnění (mentální anorexie) nebo stresového hladovění (při vážných chronických chorobách), které na organismus působí destruktivním způsobem. Krátkodobá dobrovolná hladovka může být tělu užitečná a dává mu šanci vyrovnat se s řadou problémů - s metabolity, nežádoucími látkami uloženými ve tkáních i s konkrétními zdravotními problémy.

Jak postupovat? Především, nejste-li na hladovění zvyklí a chcete se do toho pustit poprvé, začněte s jednodenním kontrolovaným půstem. Pokud se obejde vše bez problémů, můžete postupně délku půstu prodlužovat. Během půstu se nesmí konzumovat žádná potrava v pevném ani tekutém skupenství (například ovocné šťávy). Při půstu je nezbytné dostatečně pít, aby došlo k naředění odpadních látek a k jejich lepšímu vylučování ledvinami. Před samotným půstem je také vhodné zařadit nějaké odlehčení stravy, které bude takovou přípravnou fází. FPH nedoporučuji dodržovat déle než 4 - 6 týdnů. To je hraniční mez, kdy ještě nedochází k negativním změnám organismu.

Co se děje v těle během půstu? Po vynechání stravy se začínají využívat zásobní sacharidy z glykogenových zásob v játrech a svalech. Vzhledem k tomu, že zásoby glykogenu jsou poměrně malé, vyčerpají se zhruba do 48 hodin. Na řadu pak přichází jiný energetický zdroj - tuky. Současně probíhá i využívání tělesných bílkovin, které se postupně snižuje, využívání (spalování) tuků se naopak zvyšuje. Během půstu organismus využívá dlouhodobé energetické rezervy (tuky) a pochopitelně dochází k redukci hmotnosti. Ta by však neměla překročit ztrátu 5 % hmotnosti během pětidenního hladovění.

Při čem zařazování půstu pomáhá? Při snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu, při poruchách zažívacího traktu, jaterních a žlučníkových potížích, alergiích, kožních nemocech (ekzémy) a mnoha dalších zdravotních problémech.

Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou přirozenými složkami potravy s vysokým obsahem mikroprvků a bílkovin. Právě proto je neuvádím jako doplňky stravy, nýbrž jako potraviny. Bývají zařazovány k tzv. superpotravinám a mezi ty nejznámější patří chlorella, spirulina, mladý ječmen, mladá pšenice, vojtěška a mořské řasy. I přes jejich masivní propagaci stále neexistuje přesvědčivý důkaz o jejich skutečných zdravotních přínosech, především při léčbě některých onemocnění (rakovina, diabetes, deprese). Na druhou stranu mohou zelené potraviny zvyšovat antioxidační schopnost organismu a chránit buňky před oxidačním stresem. Spirulina navíc obsahuje specifický typ bakterie, která funguje jako akumulátor ("vazač") těžkých kovů, obzvlášť arsenu. Určitý přínos tedy mají, ale nečekejte zázraky.

Lymfatická masáž

Lymfatický systém je soustava, která sbírá prostřednictvím bezbarvé tekutiny (lymfy) odpadní látky, bakterie, toxiny a viry z mezibuněčných prostor organismu. Skládá se ze sítě lymfatických cév a uzlin rozptýlených po celém těle. Odpadní látky se postupně filtrují v lymfatických uzlinách a dochází k jejich zániku. Lymfatický systém umožňuje také vstřebávání tuků z potravy (vychytává tukové substance a transportuje je do krve) a podílí se na obranyschopnosti organismu. Pokud lymfa neplyne volně, dochází k její stagnaci a odpadní látky se vrací zpátky do buněk nebo se lokálně usazují a způsobují potíže. Lymfatický systém doplňuje krevní oběhový systém a je mu do určité míry podobný. Nemá však vlastní pumpu, která by jej poháněla, a funkce lymfatického systému tedy závisí na vnějším tlaku, který lymfu rozproudí. Způsoby, jakými lymfu opět rozproudit, jsou například pravidelné cvičení, správné dýchání nebo lymfatická masáž.


Zdroje:
Greenfield, B. Is Detoxing Really a Myth?. In: Huffingtonpost.com [online]. 02.19.2015 [cit. 21.09.2017]. Dostupné z: http://www.huffingtonpost.com/ben-greenfield/is-detoxing-really-a-myth_b_6385924.html
Slimáková, M. Zelené potraviny - mýty a fakta. In: Praktické lékárenství [online]. 2016; 12(2): 66-70 [cit. 03.10.2017]. Dostupné z: https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2016/02/07.pdf
http://pi-centrum.e-shoper.net/clanky/186-pust---praxe/

Foto č. 1: Konstantin Silka / Wikimedia Commons
Foto č. 3: Jean Fortunet / Wikimedia Commons


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Ronnie (07:54) • Pravidla vyjmenovávají možné kategorie, nikoli povinně zařazované - to, jaké na soutěži...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Ronnie (07:38) • Petře v propozicích k soutěži byla uvedena kategorie masters kulturistiky 40 - 49 let...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
mutagenn (18:08) • Podle pravidel pro rok 2018 má být kategorie veteránů rozdělena na dvě.Do 80kg a nad 80...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
asfad (17:04) • Dekuji za odpoved, ale v nove vyšlých stanovach ke u kategorie masters 40- 49 let i ro...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Ronnie (13:26) • To je v souladu s pravidly, protože se jedná o jinou věkovou kategorii.



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra