Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Rozhovor s Robertem Speychalem o EVLS Prague Showdown 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže


Dennis Wolf a Robert Speychal
Sportovní festival EVLS Prague Showdown, který se uskuteční 29. a 30. září v Praze, vstupuje při svém šestém ročníku do nové éry. Tipsport Arena, která byla dosud působištěm této akce, již jejímu růstu nestačila, a tak se EVLS Prague Showdown v letošním roce představí v nových, moderních a výrazně větších prostorách letňanského PVA Expo Praha.

Hlavním lákadlem a základním stavebním kamenem festivalu bude již tradičně kulturistika a soutěže EVLS Prague Pro a EVLS Prague Amateur, ovšem kompletní program akce bude mnohem pestřejší. Ve snaze nabídnout zajímavou podívanou širokému spektru návštěvníků se na velikém expu představí v letošním roce nejen řada českých i zahraničních vystavovatelů s fitness produkty, ale také celá řada sportů.

Co všechno nabídne návštěvníkům obří expo, jaké domácí i zahraniční hvězdy bodybuildingu přislíbily účast, jak to bude se vstupenkami a mnoho dalších zajímavých informací nám prozradil v rozhovoru pan Robert Speychal, ředitel EVLS Prague Showdown.

Sportovní festival EVLS Prague Showdown se v letošním roce bude konat již pošesté v řadě. Mohl byste lehce nastínit jeho vývoj od prvního ročníku po současnost?

Když jsme v roce 2012 začínali, soustředili jsme se čistě na kulturistiku a fitness, hlavně na profesionální závod a zčásti i na amatéry, kde jsme měli pouze kategorii bikiny fitness. Podobná akce v té době nebyla v Česku snad už deset let, takže vzbudila velký zájem. Naší snahou bylo udělat soutěž kvalitativně co nejvyšší úrovně a musím říct, že od závodníků jsme pak slyšeli, že tak dobře zákulisně připravený závod dlouho neviděli. Tím jsme sami sobě nastavili laťku. V roce 2013 jsme soutěž zopakovali v podstatě ve stejné podobě, ale už jsme cítili, že to není úplně ono. Následující rok jsme se tedy rozhodli pro změnu a soutěž rozdělili na dvě části. V květnu se konala Olympia pro amatéry, na podzim pak samostatná soutěž profesionální. Jenže tento koncept se neukázal jako ideální, a to jak kvůli divákům, tak po finanční stránce.

Veškeré poplatky, které se za soutěž platí, jsou totiž opravdu vysoké. Jen profesionální soutěž stojí 40 tisíc dolarů, celá amatérská Olympie vyjde na poplatcích asi na 100 tisíc dolarů, což je opravdu hrozně moc. Vím, že někteří závodníci se pak zlobí, že mají vysoké startovné, ale akce s takovými náklady se bohužel jinak než ze startovného, vstupného a sponzoringu ufinancovat nedá. A navíc bych chtěl zmínit, že výši poplatků závodníků stejně nestanovujeme my, jak si řada lidí myslí, ale určuje je centrála IFBB.

Abych se ale vrátil zpět, jak jsem říkal, rozdělení soutěže v roce 2014 na samostatný profesionální a samostatný amatérský závod se nám neosvědčilo, proto jsme obě události v roce 2015 opět spojili do jednoho víkendu a rok nato poprvé vyzkoušeli amatérskou soutěž pod názvem EVLS Prague Amateur. Čekali jsme, jestli závod bude i tak pro sportovce atraktivní, a nakonec jsme se přesvědčili, že když to dobře pojmeme a když dáme i dobré finanční odměny závodníkům, protože na amatéry se vždycky zapomínalo, tak se to vyplatí.

Jak se soutěž vyvíjela, přidávalo se k nám postupně stále více partnerů a vystavovatelů, takže nám Tipsport Arena, kde se závod od svých začátků konal, začínala být malá. Nejdříve jsme se chtěli pokusit o rozšíření do další haly vedle Tipsport Areny, což se nám ale nepodařilo, a tak jsme se definitivně rozhodli, že musíme jinam. Letos tedy začínáme novou etapu v modernějších, větších a hezčích prostorách PVA Expa v Letňanech.

Podle plánků jsou haly PVA skutečně obrovské…

To ano. Jen expo bude v letošním roce v hale o rozloze 4000 m2, což je plocha, na které byla v Tipsport Areně celá akce se vším všudy. Jde ale o hezký a vzdušný prostor, navíc v bezprostřední blízkosti metra, takže věřím, že návštěvníci budou maximálně spokojeni.

V rámci EVLS Prague Showdown bude probíhat pestrý program, ale jeho hlavním pilířem bude přece jen kulturistika. Jakou očekáváte účast v profesionální části a můžete zmínit některé závodníky, kteří už svou účast potvrdili?

Máme přihlášeno poměrně dost závodníků v kategorii 212, protože ta se objeví pouze na jedné soutěži v Kuvajtu, která se bude konat po EVLS, ale v Evropě jinak ne. I na loňském EVLS Prague Pro chyběla, ale jsme rádi, že ji nyní můžeme vrátit do programu. V kategorii profesionálů open se mohou fanoušci těšit na Dextera Jacksona, Lionela Beyekeho, Clarence DeVise, Roellyho Winklaara, v jednání je Mamdouh Elssbiay. Shawn Rhoden nám bohužel napsal, že letos pravděpodobně celou evropskou tour vynechá. Z českých závodníků se představí Lukáš Osladil a Tomáš Kašpar.

Jak náročné je dostat na soutěž osobnosti formátu Dextera Jacksona?

Je to čistě o tom, že musíte dlouhodobě dělat dobře svoji práci a zajistit závodníkům špičkové podmínky. Ve finále hraje velkou roli, s jakým pocitem odjížděli z loňské soutěže. Kdo chce přijet, přijede. Kdo nechce, nutit ho nemůžeme. Nemůžeme totiž platit někomu za to, že u nás bude soutěžit a ještě vyhraje prize money, pokud se ptáte na tohle. 

Když zmiňujete prize money, jaká částka je připravena pro profesionální soutěž a jaká pro tu amatérskou?

Pro profíky máme na výhry dalších 100 tisíc dolarů, pro amatéry 12 tisíc dolarů, což je o 2 tisíce více než v loňském roce, ale je to i tím, že tam přibyla nová soutěžní kategorie wellness fitness. Naopak některé kategorie jsme z důvodu malé obsazenosti zrušili, takže v masters bude pouze jedna kategorie open, to samé platí i pro juniory.

Kdo bude v letošním roce moderátorem soutěže?

Tradičně to bude pan Michal Dusík, pro kterého jsme hledali spolumoderátora. První dva roky zastával tuto roli Markus Rühl, což bylo fajn, nalákalo to k nám i německé fanoušky. V roce 2014 a 2015 přijal naše pozvání Bob Cicherillo, v loňském roce pak Kevin Levrone. Kevin se nám líbil asi nejvíc, byl velmi otevřený, na Meet & Greet opravdu živě komunikoval s lidmi, ale pro letošní rok se bohužel kvůli povinnostem jinde omluvil. Jako další vhodný kandidát nás hned napadl Dennis James, který je velký showman, a velmi nás potěšilo, že když jsme ho oslovili, okamžitě bez jakéhokoli rozpakování kývnul.

Jak jsme už říkali, kromě kulturistiky se s EVLS Prague Showdown pojí také obrovská výstava. Co všechno na ní bude k vidění?

Expo bude nejen plné výstavních stánků, ale bude také nabité sportem. Diváci, kteří budou na EVLS přicházet od metra, uvidí již před vstupem velký prostor určený strongman závodu, takže hned na parkovišti se návštěvníci dostanou do děje. Další kroky povedou do haly, ve které se představí Sport of Fitness neboli CrossFit, a buď přes tuto halu, nebo zvenku se projde do hlavních prostor expa, kde budou výstavní stánky tradičních českých značek ze světa fitness a letos poprvé se objeví i zahraniční vystavovatelé. Největším z nich bude firma Panatta, která zde bude vystavovat své posilovací stroje na ploše 150 m2. Ze sportů bude dále k vidění street workout, armwrestling, pole dance, brazilian jiu-jitsu, mas-wrestling, bench-press a v sobotu se tu odehraje část českého mistrovství v MMA. O hladové žaludky návštěvníků se postará fitness restaurace a samozřejmě i stánek Fitness Menu.

K letošnímu expu musím říct, že jeho zázemí bude naprosto profesionální. Vystavovatelé budou mít servis, který jsme jim v Tipsport Areně nemohli vůbec nabídnout. Ti s většími stánky budou moci navíc zajet autem až do haly a nakonec bude zajištěn profesionální úklid. Osobně mám pocit, že změna prostředí řadu vystavovatelů nakopla a cítíme mnohem větší zájem o účast.

Jak to bude letos s ubytováním? Výhodou Tipsport Areny bylo, že hotel byl prakticky vedle haly, v Letňanech to asi tak blízko nebude.

To je bohužel jediná velká nevýhoda nového prostoru. Vzhledem k tomu, že Letňany jsou poměrně nová pražská čtvrť, chybějí zde hotelová zařízení. Navíc, jak se EVLS posunulo 14 dní po Olympii, tak se vždy dostáváme k svátku sv. Václava v Čechách a velkému státnímu svátku v Německu. Z toho důvodu jsou hotelové kapacity právě v tomto termínu hodně vyčerpané a nám se podařilo zajistit jen několik málo desítek pokojů v lokálních hotelech pro rozhodčí a profesionální závodníky. Dále už ale nejsme schopni poskytnout ubytování žádným amatérům, a dokonce ani našim partnerům. Spoléháme ale na to, že Praha je dost velká a že se snad najde i dost ubytování levnějšího, protože ceny pokojů, které jsme byli schopni zajistit v blízkosti, vyskakují v tomto termínu až na neuvěřitelných 150 až 180 eur. Na všechny, kteří to budou potřebovat, tedy apeluji, aby si ubytování zajistili včas. Velká výhoda toho ale je, že výstaviště je na metru, tzn. ať už bude člověk bydlet kdekoliv, dostane se k místu konání snadno.

A jak to bude v letošním roce se vstupenkami na celou akci?

Kulturistická hala má kapacitu 2500 míst k sezení, z nichž některá budou určená pro závodníky a naše partnery, takže do prodeje půjde asi 2000 míst. Nebude se jednat o sezení do výšky jako v Tipsport Areně, ale vykompenzujeme to vyšším pódiem, takže dobře uvidí i lidé v zadních pozicích. Všechna místa budou pro letošní rok místenková, vstupenka s místenkou na hlavní sobotní program bude platná po oba dva dny. Celodenní páteční vstupenka s přístupem do všech prostor bude v prodeji za 625 Kč, další variantou bude vstupné pouze na expo pro návštěvníky, kteří nepřijdou za kulturistikou, ale za MMA nebo třeba bench-pressem - pro ty jsme připravili sobotní vstupné za myslím velmi slušných 350 Kč. Kompletní nabídku vstupenek naleznete na našem webu.

A pokud přijdu na výstaviště v pátek nebo v sobotu a budu si chtít koupit vstupenku přímo na místě, půjde to ještě?

Myslím, že vstupenku seženete, i když musím říct, že teď se nám jich hodně vyprodalo, což je ale dáno i tím, že do konce srpna byly ceny o kousek nižší. Každopádně také platí, že v předprodeji získáte garanci lepšího místa, takže ho doporučuji určitě více.

Co byste chtěl říct našim čtenářům závěrem?

Jak jsem zmínil už v úvodu, naší snahou bylo a je nachystat soutěž na nejvyšší úrovni jak pro závodníky, tak pro diváky i vystavovatele a nepochybuji, že letošní změny - související především s novým místem konání - jsou velkým krokem kupředu. Věřím, že soutěž bude opět velkým zážitkem pro všechny fanoušky kulturistiky a fitness, nově ale také pro příznivce řady dalších sportů. Na závěr bych rád zmínil i naše stránky - www.evlspraguepro.com - kde najdou všichni zájemci podrobné a nejčerstvější informace. A těším se v Letňanech na EVLS Prague Showdown na viděnou!



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie