Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory
před Olympia Amateur Spain 2017

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


OLYMPIA AMATEUR SPAIN 2017 - 9. - 11. 6. 2017, Španělsko
Češi před Olympia Amateur Spain:
bikiny: Marina Mocanu • Kateřina BlažčíkováJana JandekováEva HavelkováPavlína Štouračová muscular physique: Karel Kohout • Štěpán Ginzel • physique: Alena HatvaniMiroslav PřibáňMichal KomosnýPetr Šorf kulturistika: Aleš BursaJan ŘišicaPavel ČervinkaPetr Šidlo klasika: Antonín Pavlíček • Radovan Holly
Info z Olympia Amateur Spain:
z místa dění - 3 medaile!finálové výsledky a fotografie
kompletní výsledky s body
Rozhovory s medailisty:
Petr ŠidloEva Havelková (video)

Závodníci ve physique
- rozhovory před Olympia Amateur Spain 2017
Závodnice v bikiny fitness - rozhovory před Olympia Amateur Spain 2017
Turistické letovisko Marbella, položené zhruba na půl cesty mezi Málagou a Gibraltarem, ve dnech 9. až 11. června přivítá jednu z šesti amatérských Olympií letošní sezóny, když se zde odehraje již třetí ročník Olympia Amateur Spain. Do Španělska se za závody vydala i početná skupina českých závodníků, včetně kulturistů Jana Řišici, Pavla Červinky a Petra Šidla, které jsme pro Vás krátce před soutěží vyzpovídali v následujících rozhovorech!

S Alešem Bursou a Antonínem Pavlíčkem, kteří ve Španělsku také vystoupí, jsme rozhovor pořídili již před nedávnou soutěží IFBB Diamond Cup Portugal.

jménokategorie
Jan Řišica kulturistika mužů do 90 kg
Aleš Bursa kulturistika mužů do 90 kg
Pavel Červinka kulturistika mužů do 100 kg
Petr Šidlo kulturistika mužů nad 100 kg
Antonín Pavlíček klasická kulturistika mužů do 180 cm
Radovan Holly klasická kulturistika mužů nad 180 cm

Jan Řišica

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky NABBA 2015 - 1. místo v kulturistice mužů do 179 cm
Mezinár. mistrovství Rakouska NABBA 2015 - 1. místo v kulturistice mužů do 179 cm
Mistrovství světa WFF 2014 - 1. místo v kulturistice juniorů do 23 let
Mistrovství světa NABBA 2013 - 3. místo v kulturistice juniorů do 21 let

Honzo, po dvou letech Vás opět čekají závody. Jak se na ně těšíte a v čem na nich bude Vaše postava jiná proti roku 2015, kdy jste soutěžní plavky navlékl naposledy?

Pro začátek bych chtěl pozdravit všechny čtenáře Ronnie.cz. Moje závody v roce 2015 byly posledními v juniorském věku, a tak bylo potřeba dát si menší pauzu a prostor, abych nabral více svalové hmoty a mohl se postavit do mužských kategorií a být konkurenceschopný. Od roku 2015 jsem přibral kolem 4 - 5 kg čisté svalové hmoty, kterou se mi podařilo, řekl bych, dobře zpracovat. Vše se uvidí až po odvodnění na pódiu. Snažil jsem se zapracovat na slabinách, ale určitě je ještě co zlepšovat, ostatně jako vždy.

Po několika sezónách, které jste strávil závoděním ve federacích NABBA a WFF, je před Vámi nyní Váš první mezinárodní start ve federaci IFBB. Jakou na Olympia Amateur Spain očekáváte konkurenci a s jakým cílem na závody do Španělska pojedete?

Ano, ve federacích NABBA a WFF jsem závodil 4 roky a nabral jsem zde mnoho zkušeností, které bych rád zúročil na Olympii ve Španělsku. Čekám zde velmi vysokou konkurenci, protože to je soutěž, kam jezdí závodníci, kteří chtějí získat profesionální karty. Pokud jde o to, s jakým cílem na závody do Španělska letím, tak bych chtěl říct, že mi je 25 let a je to v podstatě můj první pořádný start mezi muži. Byl bych šťastný za umístění ve finále. Na základě mých dosavadních výsledků ve federacích NABBA a WFF si myslím, že by to mohlo být reálné. Ale vše záleží samozřejmě na konkurenci a na tom, jak se mi podaří superkompenzace.

Zmínil jsem, že jste v uplynulých letech závodil na soutěžích pořádaných pod hlavičkou NABBA a WFF. Prozraďte prosím našim čtenářům, jaké výsledky jste zde nasbíral a jakých si nejvíce ceníte.

Ve federacích NABBA a WFF jsem závodil od roku 2012 a nejvíce si cením těchto dosažených výsledků:

  • Mezinárodní mistrovství Rakouska 2013 - 1. místo v kulturistice juniorů do 23 let
  • Mistrovství světa NABBA 2013 - 3. místo v kulturistice juniorů do 21 let
  • Mezinárodní mistrovství Rakouska 2014 - 1. místo v kulturistice juniorů do 23 let
  • Mr. Universe WFF 2014 - 2. místo v kulturistice juniorů do 23 let
  • Mistrovství světa WFF 2014 - 1. místo v kulturistice juniorů do 23 let
  • Mezinárodní mistrovství Rakouska 2015 - 1. místo v kulturistice mužů do 179 cm
  • Mistrovství České republiky 2015 - 1. místo v kulturistice juniorů do 23 let
  • Mistrovství České republiky 2015 - 1. místo v kulturistice mužů do 179 cm

Jan Řišica týden před soutěží
Olympia Amateur Spain 2017 při hmotnosti 92 kg

Plánujete letos kromě španělské amatérské Olympie nastoupit i k dalším soutěžím?

Rád bych se zúčastnil ještě soutěže EVLS Prague Amateur na podzim.

Vytkl jste si před sebe v kulturistice nějaký dlouhodobý cíl? Věříte, že se jí budete věnovat ještě třeba za pět nebo deset let? Pokud ano, na jaké úrovní byste v tu dobu rád závodil?

Můj dlouhodobý cíl je rok od roku se zlepšovat a poznávat hlouběji své tělo. Baví mě tento životní styl a věřím, že mě v nejbližší době neomrzí. Pokud jde o soutěžní kulturistiku, tak bych se chtěl do 5 let přiblížit absolutní amatérské špičce IFBB.

Máte někoho, s kým konzultujete přípravu, anebo se v tomto ohledu spoléháte pouze sám na sebe?

Připravuji se v podstatě sám, ale většinu věcí (hlavně před startem) konzultuji od roku 2015 s Jiřím Borkovcem, který je zároveň mým sponzorem se značkou Bodyflex Fitness.

Je někdo, komu byste touto cestou rád poděkoval za pomoc nebo podporu v přípravě?

Určitě bych rád poděkoval svému sponzorovi z oblasti sportovní výživy značky Bodyflex Fitness a Jiřímu Borkovcovi za jeho rady a zkušenosti v přípravě. Jsem strašně rád, že jsem součástí týmu Bodyflex Fitness a velice si toho vážím. Dále patří obrovsky nepopsatelné děkuji mojí přítelkyni Kátě, která mi vždy dopřává prvotřídní servis všeho druhu a psychicky mě podporuje jak doma, tak i na závodech. Vždy jezdí na závody po mém boku a já si toho velmi vážím. Na závěr bych ještě rád poděkoval internetovému magazínu Ronnie.cz za tento rozhovor.


Jan Řišica v přípravě na Olympia Amateur Spain 2017

Zpět na přehled


Pavel Červinka

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Ostrava 2017 - 4. místo v kulturistice mužů do 100 kg
EVLS Prague Amateur 2016 - 6. místo v kulturistice mužů do 100 kg
Arnold Classic Europe 2016 - 6. místo v kulturistice juniorů
Mistrovství Moravy a Slezska 2015 - absolutní vítězství v kulturistice juniorů

Pavle, pokud se nemýlím, tak jste na nedávném ostravském Diamond Cupu původně plánoval závodit v kategorii nad 100 kg. Během prezentace jste ale navážil 96,6 kg a nastoupil jste o kategorii níže. Byl to nakonec záměr, anebo se závěr přípravy odvíjel jinak, než jste předpokládal?

Ano, záměr to byl - pokusit se ještě naposledy stáhnout to do 100 kg. Ráno v den závodu jsem navážil 100,1 kg, tak jsem měl trošku obavy, ale nakonec váha při prezentaci podvažovala o 3,5 kg, takže jsem se bez problémů vlezl.

Pavel Červinka v přípravě na Olympia Amateur Spain 2017

Vím, že jste po závodech v Ostravě na otázku, jak hodnotíte své umístění, uvedl, že jako spravedlivé. Co Vám podle Vás chybělo k tomu, aby to stačilo na medaili, anebo dokonce na vítězství?

Myslím, že doladit hlavně stehna, zejména hamstringy. Přijít možná malinko sušší a tvrdší.

Je před Vámi start na amatérské Olympii ve Španělsku. S jakým cílem k soutěži nastoupíte? Byl byste rád, aby Vaše forma byla třeba v něčem o vlásek jiná, než tomu bylo v Ostravě?

Jelikož se ještě pokusím stáhnout váhu do 100 kg (už opravdu naposledy) a tato kategorie je snad nejnabitější ze všech, cílem bude probojovat se do finále. Jen vím, že budu cukrovat malinko jinak a trošku dříve.

Co bude dál? Skončí pro Vás účastí na Olympia Amateur Spain sezóna, anebo byste letos ještě rád nastoupil k nějaké jiné soutěži?

Nejrozumnější by bylo sezónu ukončit a soustředit se na slabiny. Jinými slovy dát si delší oddech od závodění a čas na pořádný progres.

O zkušenosti, které jste už jako kulturista nasbíral, se dělíte, když působíte jako trenér, sestavujete jídelníčky i tréninkové plány. Co Vás na této práci baví?

Baví mě předávat zkušenosti, které jsem nasbíral, jelikož jsem si veškeré přípravy vedl sám. Moje postupy pak aplikuji na svých klientech a závodnících. Vidět zlepšení a výsledky mých svěřenců mě utvrzuje, že to má smysl.

Když zrovna nepracujete anebo nejste v přípravě na závody, čemu se rád věnujete? Máte kromě kulturistiky i další záliby?

Kulturistika je v podstatě moje práce i koníček. Rád se vzdělávám a sbírám další zkušenosti, ať už sledováním videí, anebo čtením zahraničních článků. No a samozřejmě si rád někam zajedu nebo posedím s přáteli a dopřeji si dobré jídlo.

Komu byste touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Chtěl bych poděkovat sponzorovi MNX, který mě celou přípravu kvalitně oblékal. Dále novému sponzorovi - společnosti Nutrend. No a hlavně všem lidem a blízkým, kteří vždy stáli při mě a podporovali mě. A nesmím zapomenout na své klienty, kteří měli v závěru pochopení.


Pavel Červinka v přípravě na Olympia Amateur Spain 2017

Zpět na přehled


Petr Šidlo

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Ostrava 2017 - 4. místo v kulturistice mužů nad 100 kg
EVLS Prague Amateur 2016 - 2. místo v kulturistice mužů nad 100 kg
International Austria Cup 2016 - 1. místo v kulturistice juniorů
Mistrovství ČR 2010 - absolutní vítězství v kulturistice staršího dorostu

Petře, do letošní sezóny jsi vstoupil startem na ostravském Diamond Cupu, kde jsi dosáhl na čtvrté místo. Jak jsi spokojený s výsledkem i formou?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Ano, můj první letošní start byl na Diamond Cupu v Ostravě. S formou určitě spokojený nejsem, mohlo to být ostřejší a lepší. Ač se podařilo od mých posledních závodů přibrat nové svaly a bylo to objemnější, tak jsem zkoušel nějaké změny v superkompenzaci a nevyšlo to podle mých představ. Měl jsem špatné načasování, formu jsem měl o den dříve a v sobotu už to postupně odcházelo. Takže superkompenzace na amatérskou Olympii bude opět úplně jiná. Co se výsledku týče, ano, zamrzí to, že jsem neměl medaili, ale jde se dále. Není čas na nějaké chmury a forma se musí vylepšit, aby se tenhle pro mě "neúspěch" ve Španělsku neopakoval.

Petr Šidlo v přípravě na sezónu 2017
(foto: Fitness Fotograf.cz)

Teď je před tebou účast na Olympia Amateur Spain, přičemž obě soutěže dělí pouze dva týdny. Na co ses během nich soustředil a v čem bys byl rád, aby tvá forma tentokrát byla třeba o trochu jiná, než tomu bylo právě v Ostravě?

Určitě se soustředím hlavně na detaily a na to mít lepší formu, stáhnout lépe vodu v závěru. Chtěl bych být určitě ostřejší, jelikož to vidím jako mou největší slabinu z Diamond Cupu.

Jakou ve Španělsku očekáváš konkurenci a s jakým cílem k soutěži pojedeš?

Jaká bude konkurence, to nemám tušení, nesoustředím se na ni, jelikož ji neovlivním. Soustředím se hlavně sám na sebe a na to, abych udělal stoprocentní formu a mohl si říct, že to bylo podle mých představ. Jaký cíl? Já nerad tohle říkám, jelikož člověk nikdy neví, jaká bude konkurence atd. Hlavně chci, ať forma vyjde podle mých představ.

Vím, že kladeš důraz na dobrý pózing. Kolik času nácviku pózování v přípravě na závody věnuješ? A piluješ pózování sám, anebo máš někoho, kdo ti v tomto ohledu dokáže přispět radou?

Ano, přesně tak, pózing je podle mě nedílnou součástí kvalitního kulturisty. Je sice skvělé, když člověk má super formu, ale pokud přijde na pódium a neumí to prodat, je mu pak víceméně k ničemu. Pózuji pravidelně cca 2 měsíce před závody po každém tréninku, abych v pózách vydržel, myslel na všechny svaly, aby byly zatnuté, a v pohodě to udýchal. Soustředím se také na přechody mezi pózami. S pózingem mi nikdo nepomáhá, dělám vše intuitivně. Beru si inspiraci v profesionálních kulturistech, jelikož kdo může být lepší inspirací než nejlepší kulturisté planety. U někoho se mi líbí dvojitý biceps, u někoho zase hrudník z boku, a tak to nějak vše odkoukávám a aplikuji pak do svého pózingu.

Profesionální karta je v současnosti lákadlo pro řadu závodníků. Vyzkoušel by sis i ty rád jednou kariéru profesionála?

Petr Šidlo v přípravě na sezónu 2017
(foto: Fitness Fotograf.cz)

Být profesionálem je mým snem od doby, co jsem začal trénovat. Takže ano, určitě chci být profesionální kulturista a závodit pak v profi divizi. I proto si vybírám závody s možností zisku profi karty. Ale snažím se vybírat si nějaké těžší, kde je větší konkurence, abych si, kdyby se mi jednou takové závody podařilo vyhrát absolutně, mohl říct, že jsem měl velkou konkurenci a můj postup do profi je zasloužený.

Bude Olympia Amateur Spain tvou poslední letošní soutěží, anebo plánuješ závodit i v dalším průběhu sezóny?

Zatím nemám žádné soutěžní plány po amatérské Olympii. Teď se soustředím hlavně na ni a podle toho, jak to tam celé dopadne, teprve zhodnotím, kdy se opět postavím na soutěžní prkna.

Komu bys touto cestou chtěl poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

Chtěl bych moc poděkovat celé mé rodině, která ač se mnou na závodech ve Španělsku nebude, tak mě vždy na každých závodech podpořila a stále mě podporuje. Chtěl bych také moc poděkovat své přítelkyni, která mi velmi pomáhá v závěrečných dnech. Před Diamond Cupem mi vše chystala, starala se o mě a neměla to se mnou vůbec lehké. (smích) Trávit poslední dva dny s nervním kulturistou není nic příjemného, takže moc děkuji za její trpělivost a pomoc. Další velký dík patří mému sponzorovi - firmě CzechKing. Její doplňky mi velice pomohly v přípravě a podepsaly se na formě. Kdykoli jsem cokoliv potřeboval, hned jsem to v podstatě měl na druhý den, takže jim taktéž patří velký dík. Na závěr bych chtěl poděkovat Slávkovi Vinogradovovi, který si na mě udělal čas a předal mi cenné rady do závěru před amatérskou Olympií, čehož si moc vážím, a také děkuji tobě za tento rozhovor.


Petr Šidlo v přípravě na Olympia Amateur Spain 2017 (I.)

Foto: archiv Petra Šidla

Petr Šidlo v přípravě na Olympia Amateur Spain 2017 (II.)

Foto: Fitness Fotograf.cz





Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie