Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Dobry den, mám se pro maximální účinek vystavovat teplotě 18st. kompletně nahý, nebo je povoleno i oblečení, např. ponožky? Děkuji.
Dobrý den Pavle, podle amerických vědců ponožky znásobí účinek přibližně 32x, ale jen ty v růžové barvě. Pošlete poté foto do redakce a my ho s radostí zveřejníme. S pozdravem, Miloslav Šindelář
To Thoth:
Adaptačním mechanismem na chlad je zvýšená produkce tepla skrze zvýšenou aktivitu rozpojovačů v (UCP - uncoupling proteins) dýchacím řetězci u tukových buněk v hnědé tukové tkáni, jak je v článku hezky vysvětleno. Z toho důvodu se začne více energie měnit na teplo a méně na ATP. Pak je samozřejmě i větší hlad a vyšší spotřeba energie.
To je ta hlavní adaptace, nárůst podkožního tuku bych do toho nepočítal. Zvířata ve volné přírodě přes zimu naopak hubnou, ne že by na konci zimy byla nejtlustší a na jaře začala hubnout.
Takže je tvůj pohled na věc mylný.
Že bys TY do adaptačních procesů na chlad nárůst podkožního tuku nepočítal, je zcela, ZCELA irelevantní. Fyziologické (v tomto případě spíš morfologické) procesy se neřídí dle tvých názorů :-)
Zvířata ve volné přírodě přes zimu hubnou prostě proto, že není dostatek žrádla. Když už jsi u zvířat, hádej, která zvířata mají silnější tukovou vrstvu, ta polární nebo ta tropická?
Ale zůstaňme u lidí, doporučuji nastudovat nějaká skripta z fyziologie.
Trapnou frází o nastudování skript fyziologie mě rozhodně neoslníš.
Např. tato studie http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.22524/abstract ukazuje, že expozice chladu může zvýšit BMR o 6 %. Tělesné složení se však vůbec nemusí změnit a může být stálé po celý rok (to je napsáno v plné verzi článku, ke které možná nemáš přístup).
Ten příklad se zvířaty byl, uznávám, trochu nešťastný, nicméně je v souladu s tím, že organismus vystavený chladu potřebuje větší tukové zásoby, z kterých může vytvářet teplo navíc. Tuk jako tepelný izolant tam samozřejmě také hraje nemalou roli. Tuková tkán k zahřívání organismu tedy bezesporu může přispívat více mechanismy.
Jen tak ale odsoudit článek, navíc článek podpořený uvedenými zdroji, s jejichž vyhledáním si autor musel dát jistě práci, jen na základě tvého neúplného pohledu na věc, mi přijde trochu troufalé.
Jsem rád, že ses nakonec opravil – `Tuk jako tepelný izolant tam samozřejmě také hraje nemalou roli`.
Tu citaci toho článku od tebe beru jako nepovedený vtip (z několika důvodů, doufám, že víš :-)).
Určitě (by) se našli další mechanismy, které také v souvislosti s chladem snižují tělesný tuk, ale důležitý je celkový výsledek – v souhrnu zkrátka tuk naroste. Ale pokud si někdo myslí, že dlouhodobým vystavováním se chladu vyrýsuje, ať tak činí.
Teorie sice zajímavá, ale pokud vím, jedním z adaptačních mechanismů na nižší teplotu je tvorba podkožního tuku jakožto tepelné izolace. Tvorba tepla je sice hezká věc, ale celkový výsledek je jiný...
To je dobrá poznámka. Je však těžké od sebe odlišit, kdy se jedná o genetickou adaptaci, která se vyvíjela tisíce let u populací, které žijí v oblastech polárního kruhu nebo jestli jde o adaptaci epigenetickou. Rozdílné populace také reagují na zimu odlišně, kdy například negroidní etnikum bude logicky zimu snášet hůře. Také to vyšší procento podkožního tuku například u inuitů může souviset s vysoce energeticky denzní stravou.
Ale jak je uvedeno v článku - studie opravdu potvrzují pozitivní vliv vystavování se chladnějšímu prostředí na náš organismus (a patří tam i shazování tuku). Přičemž se zdá, že větší benefity má mírné snížení teploty okolního vzduchu než extrémní ledové koupele (kdy naopak může dojít ke zpomalení metabolismu).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24459687
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861193/
Díky za reakci. Genetika hraje jistě svoji roli a stejně tak stravovací návyky a fyzické zatížení, které budou u Jakutů (viz ta podivná studie uvedená výše)diametrálně odlišné od `běžné` evropské populace.
V mé reakci mi šlo např. o adaptaci plavců na pobyt v chladném vodním prostředí, tam by genetické předpoklady neměly hrát roli.
|