Všichni zajisté známe lákavé reklamy a spoty na sladké pochutiny "vhodné" pro děti, jako jsou například Brumíci. Brumík se pyšní vizitkou celozrnné pochoutky plné mléka. Pojďme se tedy podívat na složení. Brumík s čokoládovou náplní obsahuje pšeničnou mouku, glukózo-fruktózový sirup, cukr, vejce, řepkový olej, čokoládu (6 %), E322 - lecitiny, mléko odstředěné sušené (3,3 %), mléko plnotučné sušené (2,3 %), E422 - glycerol, palmový olej, E450 - difosforečnany, E500(ii) - hydrogenuhličitan sodný, mléčný minerální koncentrát, E471 - mono- a diglyceridy mastných kyselin, E475 - estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, jedlou sůl a aromata. Uf, kolik, že je v něm ingrediencí?
Výživová tabulka nevypadá o moc lépe:
|
100 g |
30 g (1 porce) |
energie | 1680 kJ (402 kcal) | 504
kJ (120 kcal) |
bílkoviny | 5,9 g | 1,77 g |
sacharidy | 58,5 g | 17,55 g |
z toho cukry | 33,0 g | 9,90 g |
tuky | 15,5 g | 4,65 g |
Celozrnný Brumík je tedy kde? Ve složení je blíže neidentifikovatelná pšeničná mouka, předpokládejme tedy obyčejnou bílou mouku. Glukózo-fruktózový sirup je nejméně kvalitním a levným sladidlem a další cukr zapříčiňuje tloustnutí našich dětí. Je ho tam nečekaně hodně. Překvapivě má výrobek větší tučnost, obsahuje 22 % doporučené denní dávky tuků, což je také poměrně hodně. No a bohatý na mléko? Máme zde odstředěné a plnotučné mléko. Můžeme se jen hádat o jejich kvalitě, v poměru na jeden Brumík je to zhruba malá lžička čerstvého mléka. Brumík rozhodně patří k těm lepším sladkostem (ano, vážně), co najdeme v obchodech, ale domnívám se, že množství dalších neškodných éček, kypřidel a dalších dobrot se můžeme vyhnout. Uděláme si svoje vlastní domácí brumíky, které pak můžeme naplnit a dozdobit dle chuti. My využijeme opravdu celozrnnou mouku, zdravé tuky v podobě arašídového másla a cukr nahradíme medem. Jako náplň můžeme zvolit třeba tvaroh s pudinkem či hořkou čokoládu smíchanou s lískooříškovým máslem.
Orientační cena: kolem 30 Kč
Doba pečení: 20 minut
Doba přípravy: 10 minut
Suroviny na těsto:
- 1 vejce
- 50 g medu
- 50 g arašídového másla
- 100 g mrkve
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
Připravíme si suroviny.
Vejce vyšleháme s medem, přidáme arašídové máslo a prošleháme, aby se vše spojilo. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva (lze zakoupit bez fosfátů), pak do sypké směsi nalijeme tekutou směs a vše promícháme, aby vzniklo hustější lité těsto. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev. Dle hustoty těsta můžeme přidat i pár lžic mléka.
Připravíme si medvědí formičky, naplníme těstem do tří čtvrtin.
Do každé formičky můžeme dát jakoukoliv náplň a ozdobit kousky nalámané čokolády, mandlemi, ořechy apod. dle fantazie.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
špaldová mouka | 100 g | 1446 kJ |
13,7 g | 2,7 g |
70,3 g |
med | 50 g | 697 kJ |
0,1 g | 0 g |
40,8 g |
vejce | 50 g | 316 kJ |
6,2 g | 5,4 g |
0,5 g |
arašídové máslo | 50 g | 1333
kJ |
12,6 g | 25,5 g |
9,6 g |
mrkev | 100 g | 147 kJ |
1,0 g | 0,2 g |
7,3 g |
celkem | 350 g |
3939 kJ |
33,6 g | 33,8 g |
128,5 g |
porce | 100 g |
1125 kJ |
9,6 g | 9,7 g |
36,7 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!