Reklama:

Kurz Poradce pro výživu
mýma očima (V.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Kurz Poradce pro výživu mýma očima (IV.)
Kurz Poradce pro výživu mýma očima (III.)

Poslední výukový víkend! Ani nevíte, jak jsem se na něj po týdnu kurýrování z virózy těšila. Ač jsem v pátek ještě byla lehce nakřáplá, vyhrabala jsem se z postele a vyrazila na kurz. Přeci si nenechám utéct nejzábavnější část kurzu! Tento víkend totiž měl být nejpřínosnější, protože bylo v plánu aplikovat v praxi vše, co jsme se doposud dozvěděli. A já prostě ráda dělám věci nejen teoreticky, ale i prakticky. Když si člověk vše vyzkouší, vždy je to přínosnější. Víkend dopadl podle mých očekávání skvěle. Jak tomu tak většinou bývá, až při těch praktičtějších věcech máte větší prostor se více poznat i se spolužáky, kteří byli moc fajn, a tak je mi vlastně líto, že kurz končí a už nás čekají jen závěrečné zkoušky. Ještě se ale určitě uvidíme.

Co jsme tedy za tento víkend všechno stihli?

V pátek jsme se všichni sešli v Mega Fitness kousek od školy, kde jsme se všichni postupně změřili na přístroji InBody, který je schopen detailně analyzovat složení těla. Kromě Vaší hmotnosti a procenta tuku nebo svalů v těle Vám změří obvody, vodu v těle a také dopočítá třeba bazální metabolismus a spoustu dalších ukazatelů, které pro Vás jako pro výživového poradce mohou být odrazovým můstkem při sestavování jídelníčku klientům. Někteří byli svými naměřenými výsledky potěšeni, jiní zase trochu zděšeni (no dobře, především jsem byla zděšená já). Pozávodní období mi prostě nedělá dobře.

Se svými výsledky jsme zamířili do školy spolu s Jitkou Bejdákovou, která nás měřila, a také s Pavlem Provázkem. Pavel přednášel jako první a říkal nám hodně věcí z praxe, které se nám mohou hodit. Jitka s námi pak detailně prošla všechny výsledky z InBody měření, abychom se ve výstupech zorientovali a zjistili, jaká všechna data nám přístroj změří a jak s nimi můžeme pracovat dál.

V sobotu nás již čekalo sestavování jídelníčků, respektive jsme se učili celý postup, jak začít s klientem pracovat. Samotnému sestavení jídelníčku totiž předchází mnoho kroků, bez kterých nejsme schopni jídelníček individuálně přizpůsobit. A vzhledem k tomu, že každý z nás je originál a každému sedí něco naprosto jiného, poznat klienta a jeho návyky by mělo být krokem číslo jedna.

V první části dne jsme tedy navzájem ve dvojicích simulovali vztah poradce-klient a na základě přibližně dané struktury dotazníku jsme se snažili zjistit o tom druhém co nejvíce vstupních informací, které při sestavování jídelníčku musíme zohlednit.

Dále jsme navzájem analyzovali své stávající jídelníčky, které jsme si měli zaznamenat za celý týden, stejně jako to budeme vyžadovat od klientů, pro které budeme jídelníčky jako výživoví poradci sestavovat. Když píši analýzu jídelníčku, neznamená to, že jsme se podívali jen na kalorickou hodnotu potravin a šmitec, ale že jsme se na skladbu jídelníčku koukali i třeba z pohledu zastoupení lepku, cukru, vlákniny, acidobazické rovnováhy, zajímal nás termický efekt potravin, jaké jídlo jsme měli před a po tréninku apod.

Odpoledne pak již přišlo na řadu samotné tvoření jídelníčku. Ukázali jsme si několik variant, jak se dá při návrhu jídelníčku postupovat. Všechny výpočty je dobré použít jako podklad, ze kterého můžeme vycházet, vždy je ale nejdůležitější přemýšlet selským rozumem a nastavovat to tak, aby to mělo, jak často říkal Petr Cieluch, hlavu a patu. Je tedy nutné zohledňovat individualitu klienta.

V neděli už nás čekalo velmi příjemné zakončení kurzu, kdy jsme s Petrem Cieluchem, dá se říct, naším hlavním lektorem, a Domčou Pobudovou, která se o Fitness akademii Ronnie.cz také stará, vařili a počítali složení různých jídel.

Díky tomu, že se ve škole nachází i kuchyňka, bylo super, že si můžeme vyzkoušet různé recepty, které je možné v rámci zdravé výživy zakomponovat do jídelníčku klientům. Samozřejmě záleží na cílech klientů. Některá jídla byla vyloženě dietní, některá byla méně dietní, ale v rámci nějakého zdravého a vyváženého stravování přijatelná.

Abychom toho uvařili co nejvíc (jestli se teď ptáte, proč co nejvíc, pak se to dozvíte hned v zápětí), rozdělili jsme se do tří skupin. Každá skupinka dostala seznam jídel s recepty, která měla připravit. Vaření bylo opravdu fajn. Byla u toho sranda a zjistili jsme, že se dají vařit zdravě i klasická jídla. Třeba naše skupina měla jako hlavní chod svíčkovou s krůtím masem. Libové maso, mrkev, celer, koření, na zahuštění místo smetany tofu. :-) Pro někoho to může znít divně, ale kupodivu to bylo moc dobré. Asi náš kuchtící um nebo co. Dále třeba zdravé tiramisu z tvarohu či skvělá tuňáková pomazánka. No, povedlo se. Abych ale nechválila jen svoji skupinu, ráda bych pochválila také klučičí skupinu, která jednoznačně vedla v aranžmá svých jídel, a také třetí skupinu, která udělala nejdivnější vajíčka pod sluncem. Vajíčka ale vykompenzovaly jejich dokonalé lívance, které padly jako první, protože jim prostě nešlo odolat.

Když byla všechna jídla hotová, každá skupina spočítala kalorie jídel a obsah makroživin v nich, abychom měli jasnou představu o složení, o daných množstvích apod. A teď, proč jsme toho měli navařit co nejvíc... No, hlavně kvůli tomu, abychom měli co jíst, ale také proto, že jsme z jednotlivých jídel potom skládali jídelníčky pro různé typy lidí. Od manažerů přes hubnoucího klienta nebo vytrvalostního sportovce až po silového sportovce. Šlo o takovou metodu vizualizace - když jídla vidíte poskládaná vedle sebe, zjistíte, že najednou není tak jednoduché seskupit jídelníček tak, aby byl pro daný typ člověka nejvhodnější. Takže jsme zkoušeli a říkali si, co ano, co ne, proč a jak. Bylo to velmi přínosné.

Nebylo sice úplně jednoduché manipulovat s jídly, aniž byste je mohli sníst, ale většina z nás vydržela až do konce. Pak zazněl ten dlouho očekávaný povel: "Můžete to teď všechno sníst." A tak jsme se do toho dali. Bylo to už trochu studené, ale u většiny jídel to vůbec nevadilo. Většinu jídel jsem zdokumentovala, a tak se na naše výtvory můžete podívat zde.

Poslední víkend kurzu jsme pak zakončili ještě s pár spolužáky příjemným posezením v kavárně. Co se týká mého celkového zhodnocení kurzu, na to si ještě počkejte po závěrečných zkouškách, ze kterých také sesmolím report. Pokud tedy zkoušky udělám. Pokud ne, budu se stydět a radši nic psát nebudu. :-) Už teď ale můžu říct, že i přesto, že být výživovým poradcem je z velké části o zkušenostech, tento kurz mi položil velmi dobré základy.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Nadpis:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 29 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra