Reklama:

Střípky ze světa... výživy: Způsobuje Nutella rakovinu?!

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Nutella, kdo by ji nemiloval? Přidává se jako náplň do pečiva. Mažeme si ji na chleba, palačinky i lívance. Můžeme dokonce najít výbornou zmrzlinu s příchutí Nutelly, která naše chuťové buňky přenese téměř do nebe. Tato pochoutka, rozšířená skoro po celém světě, je tak oblíbená, že se v poslední době doslova roztrhl pytel s jejími náhražkami.

Všichni ale tak nějak tušíme, že toto sladké potěšení pro nás asi není úplně zdravé. Po internetu dokonce kolují obrázky s grafickým znázorněním obsahu přidaných složek, kdy největší zastoupení mají cukr a kontroverzní palmový olej. Avšak to není vše - v posledních pár týdnech se na internetu objevily články, které tvrdí, že Nutella může způsobovat rakovinu! Celým internetem otřásly titulky jako například "Řekněte Nutelle ne! Je to jed pro Vás i pro Vaši rodinu" nebo "Nutella prý může způsobit rakovinu". Zakládá se tvrzení na pravdě a budeme se tedy muset tohoto potěšení vzdát?

Očerňování potravin

Kolikrát jsme se však už setkali s démonizací určitých složek potravy nebo i konkrétních výrobků? Myslím, že každý z nás nesčetněkrát. Média hledají za každou cenu nějakou senzaci. Kdybychom se podle nich vždy řídili, nesměli bychom konzumovat v podstatě vůbec nic. Jen si vzpomeňte na jejich bulvární výroky týkající se vajec, cukru, lepku, masa... a mohl bych ještě dlouho pokračovat. Pojďme se však na Nutellu a tyto "zlé" látky v ní podívat trochu blíže.

Celé to začalo jednou studií z 3. května 2016, která se zabývala potenciálně rakovinotvornými látkami, které mimo jiné obsahuje i rafinovaný palmový olej (který, jak jistě víte, najdeme i v Nutelle). Konkrétně jde o tři látky s příšernými názvy. Pro nás bohatě postačí, když si uvedeme jejich zkratky - GE (glycidol ester), 2-MCPD a 3-MCPD. Glycidol byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny zařazen do IARC skupiny 2A, což znamená, že je potenciálně karcinogenní pro člověka (v této skupině je například i červené maso, o kterém jsem psal v minulém článku). Látka 3-MCPD může poškozovat ledviny a mužský rozmnožovací systém. K 2-MCPD nemáme ještě dostatek studií.

Všechny tyto tři látky vznikají převážně průmyslovou úpravou rostlinných olejů při vysokých teplotách nad 200 °C, což se využívá k potlačení jejich přírodního aroma (deodorizace). Panenské oleje tyto sloučeniny tedy neobsahují.

Není to tak jednoduché, jak se zdá

Z toho, co jsme si doposud řekli, bychom si asi mysleli, že Nutellu konzumovat opravdu nemáme, ale jak už to tak bývá, není to tak jednoduché. Celý tento poprask kolem toho má i několik "menších" háčků. Jeden z nich je, že žádná ze studií poukazujících na riziko uvedených látek nebyla prováděna na lidech! Data máme jen z pokusů na hlodavcích a je známo, že stejné riziko se často na lidech nepotvrdí. Jednoduše nevíme, jestli lidé odbourávají tyto pro myši škodlivé látky stejným způsobem. Oproti nám mají hlodavci jiný metabolismus a například si (na rozdíl od nás) umí syntetizovat (vyrobit) vitamín C z glukózy, kdežto my ho musíme přijímat ve stravě. Další věc je ta, že aby vědci vypočítali bezpečný příjem GE pro nás, vzali dávky z pokusů na myších a pak je vydělili číslem 25 000. Bez nějakých studií na lidské populaci se tedy dostáváme jen na velmi hrubé odhady. Také ve skutečném životě nepřijímáme dávky jednotlivých látek odděleně, ale konzumujeme je společně s jinými, navíc také s mnoha dalšími potravinami.

Je však pravda, že palmový olej obsahuje asi 4 - 6x více GE a 3-MCPD než ostatní potraviny a oleje, avšak konkrétně výrobce Nutelly - společnost Ferrero používá šetrnější postup při jeho zpracování (při teplotách o mnoho nižších než 200 °C), takže koncentrace budou velmi nízké. Ze statistik navíc vyplývá, že od roku 2010 se obecně podíl potenciálně škodlivých GE v palmovém oleji snížil zhruba na polovinu. Mezi další produkty a oleje, které mají vysoký obsah uvedených látek, patří i margaríny, palmojádrový, slunečnicový a kokosový olej. U potravin vysoký obsah najdeme v různých sušenkách, sladkostech, dortech a bramborových lupíncích.

GE a 3-MCPD v dětské stravě

Co je však alarmující, je fakt, že když vědci měřili průměrnou expozici GE a 3-MCPD u různých věkových skupin obyvatel z 23 evropských států, nejvyšší riziko nemají překvapivě lidé, kteří jedí Nutellu, ale kojenci a batolata! Látky GE a 3-MCPD jsou totiž přítomny v kojenecké výživě. Děti, které navíc z nějakého důvodu nejsou kojeny, jsou vystaveny ještě vyšší koncentraci těchto látek z toho důvodu, že kojenecká výživa je jejich majoritní složkou potravy (na rozdíl od dospělých, kteří mají stravu mnohem pestřejší). Proto stále zůstává mateřské mléko pro většinu kojenců nejlepší volbou. Nechci zde šířit další poplašnou zprávu, která samozřejmě také není na místě, ale média se zřejmě zaměřila na špatný produkt. Nebo za tuto kampaň mohou snad aktivisté, kteří zarytě bojují proti používání palmového oleje? Proč se například z obchodů nestáhnou i cigarety, u kterých je karcinogenita jasně potvrzena?

Závěr

Z výše uvedených informací vyplývá, že pro nás Nutella není tak velkou hrozbou a rakovinu z ní zřejmě "nedostaneme". Mnohem více samozřejmě zase záleží na celkovém složení stravy, a když si jednou za čas uděláme radost touto pochoutkou, nestane se vůbec nic. Vždy bude záviset na dávce a množství, ostatně něco podobného tvrdil i Paracelsus již před šesti stoletími.

Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.
Paracelsus

Takže jezte zdravě, sportujte a občasné konzumace něčeho "méně" zdravého se vůbec bát nemusíte.

Stanovisko společnosti Ferrero: Nutella není karcinogenní. Zdraví a bezpečnost spotřebitelů je pro společnost Ferrero zásadní a nejvyšší prioritou. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nikdy přímo nereferoval k výrobku Nutella. Nutella nikdy nebyla stažena z regálů supermarketů v žádné zemi. Italská síť supermarketů Coop stáhla pouze výrobky vlastních značek, které obsahovaly palmový olej.


Reference:
1. Wallace, Heather, et al. "Risks for human health related to the presence of 3-and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food." EFSA Journal (2016)
2. Maronpot, Robert R., G. Flake, and J. Huff. "Relevance of animal carcinogenesis findings to human cancer predictions and prevention." Toxicologic pathology 32.1 suppl (2004): 40-48
3. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/161215chemicalsinfoodreport.pdf
4. http://www.chiron.no/GetFile.ashx?id=419


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

06.02.19:37Spazik - Kojenecká výživa je sranda, sušené mléko prodávat za 500,-..
03.02.18:26Miloslav Šindelář - Díky! Od tebe to potěší. Ano, díval jsem se na to. Prot..
03.02.18:02eSko - Pěkně to píšeš, kluku. :-) PS: V případě té kojenecké v..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra