Jak je dávným lidským obyčejem, většina lidí se o Vánocích sjíždí cukrem. Cukrem v různé (občas i hrůzné) podobě. Máme to ve vínku od přírody. Lidstvo vždycky bude lákat rychlý zdroj energie. Zkonzumovat, strávit a uschovat. Tak nás prostě vytvořila příroda. Člověk musí zapojit rozum a trochu zpochybnit to, co s námi příroda měla v plánu.
Když už po tom cukru nakonec sáhneme, tak co sáhnout po cukru, který je zkombinovaný s vitamíny, minerály a vlákninou (aspoň trochou)? Jo, jo, řeč je tu o ovoci.
Vánocům odjakživa kralovalo ovoce. Co o něm ale víme a jaké je TOP vánoční ovoce?
Ovoce
Udělal jsem menší průzkum v okolí s otázkou: "Jaké ovoce si spojujete s Vánocemi?" Vybral jsem pár z těch nejčastějších.
Vím, že tu nejsou všechny druhy, takže kdekdo může namítat, že to není fér, ale život prostě fér není.
Avokádo
Možná to někoho překvapí, i když většinu z Vás asi ne, ale avokádo je ovoce. Zralý plod může vážit až jedno kilo. Zkultivovaná (účelově pěstovaná a šlechtěná) avokáda jsou člověku známá již zhruba dva a půl tisíce let a pocházejí z Mexika. Protože plody avokáda rostou v páru a připomínají varlata, byla (ta avokáda) Aztéky považována za afrodiziaka.
V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, a proto se avokádo hodí do dietní stravy. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
721 kJ |
2 g |
5,3 g |
15,3 g |
2,1 g |
67,26 g |
9,17 mg |
Grapefruit
Grep byl poprvé objeven na karibském ostrově Barbados. Jde o křížence jamajského pomeranče a indonéského pomela. Grepovník vzácně dorůstá výšky až 15 metrů.
Grep zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu, je napěchován blahodárně působícími přírodními flavonoidy a jeho častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku. Pozor, grapefruit společně s cukrem v žaludku kvasí.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
184,44 kJ |
0,57 g |
10 g |
0,21 g |
2,04 g |
89 g |
36 mg |
Jablko
Česká klasika. Dříve to bylo snad jediné dostupné vánoční ovoce (jablka ve sklepě měl skoro každý). Jsou s námi už od pradávna, jsou stálicí na našich jídelníčcích a tvoří podstatný zdroj živin a vitamínů.
Kvůli tomu, že jablka jsou vlastně všudypřítomná (zahrady, parky, polní meze atd.), po roce 1989 jejich cena klesla. Tisíce jabloní v sadech najednou nebyly tak lákavým zdrojem příjmů a sady byly káceny nebo zanedbávány. Jejich úrodnost klesla na zlomek a cena jablek šla zase nahoru. Jablečná "infrastruktura" ještě ani dnes není to, co bývala, a tak je běžné, že ceny jablek mnohdy převyšují ceny pomerančů a banánů.
Jablka zvyšují imunitu, zvyšují odolnost vůči stresu, pektin z nich chrání ledviny, snižuji krevní tlak a cholesterol v krvi, čistí střeva a posilují dásně.
Aromatické látky z jablek dokáží častému konzumentovi úplně prostoupit tělem a uvolňují se například z vlasů (proto pak člověk voní jako jablíčko).
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
237,52 kJ |
0,37 g |
12,95 g |
0,4 g |
3,14 g |
85,3 g |
3 - 20 mg |
Banán
Banány jsou výborným zdrojem energie. Obsahují sacharózu (průměrný banán má sacharózy o velikosti poloviny kostky cukru), fruktózu i glukózu, čímž se postarají o rychlé zvýšení hladiny krevního cukru. Pomáhají organismu lépe vstřebávat živiny, jsou dobrou dietou při potížích s trávením a napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Pokud chcete vědět více, stačí si přečíst naše články o banánech (první a druhý. díl).
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
403 kJ |
1,2 g |
20,9 g |
0,1 g |
1,1 g |
75,1 g |
11 mg |
Datle (sušené)
Podobně jako fíky pocházejí z oblasti Přední Asie (přesněji z oblasti Mezopotámie). Lidé datlovníky pěstují už bezmála pět tisíc let.
Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B. Pro lidský organismus se jedná o bohatý a rychlý energetický zdroj. Pomáhají chránit před ucpáváním tepen.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
1159,8 kJ |
3 g |
75 g |
0,4 g |
1,8 g |
0 g |
14 mg |
Fíky (sušené)
Jde o jednu z nejstarších kulturních plodin, které lidstvo zná (lidstvo to začalo s fíky zkoušet tři až pět tisíc let před naším letopočtem). Fíkovník rodí i více jak padesát let.
Fíky jsou kožní alergeny a jejich míza vážně dráždí oči. Obsahují projímavé látky, flavonoidy, cukry, vitamíny A a C, kyseliny a enzymy. Zvyšují výkonnost a soustředění (jde o výživu pro mozek), chrání srdce před onemocněním rakovinou, snižují možnost mutace a poškození jednotlivých buněk a působí proti infekcím.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
1244,4 kJ |
3,74 g |
67,9 g |
1,28 g |
18,5 g |
22,4 g |
1 mg |
Granátové jablko
Granátovník je menší strom, který se vyskytuje převážně ve Středozemí. Granátové jablko je bohaté zejména na minerály jako vápník, fosfor, železo, sodík či draslík.
Šťáva z granátového jablka se používá pro přípravu různých koktejlů (nejznámější je asi šerbet a grenadina). Působí proti parazitům, ovlivňuje stav cév a kůže.
Podle struktury granátového jablka byla pojmenována tříštivá střela "granát" v mnoha jazycích.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
322 kJ |
0,7 g |
17,2 g |
0,6 g |
2,67 g |
80,78 g |
10,2 mg |
Ananas
Ananasovník pochází z Brazílie a Paraguaye, do Evropy se poprvé dostal s Kryštofem Kolumbem. Odrůda Extra Sweet, která je nyní nejdostupnější, byla vyšlechtěna na Havaji. Doba růstu plodu je cca 15 až 18 měsíců, pak se sklízí. Na jeden hektar se vejde 37 až 44 tisíc.
Ananas odvodňuje a tím zmírňuje otoky, pomáhá při střevních potížích a průjmech, odstraňuje pigmentové ("stařecké") skvrny a napomáhá rozpouštět krevní sraženiny. Zároveň ananasové enzymy narušují svalová vlákna, takže se hodí pro nakládání masa.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
227,44 kJ |
0,49 g |
12,7 g |
0,19 g |
1,95 g |
86,15 g |
12 mg |
Kaki (kaki churma)
Jde o ovoce z dalekého orientu (jihovýchodní Asie, Čína), kde se pěstuje již po 2000 let. Do Evropy se však dostalo až v 18. století.
Pojídání kaki se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
293 kJ |
0,8 g |
34 g |
0,5 g |
2 g |
60 g |
66 mg |
Kiwi
Kiwi je popínavá rostlina, která pochází z Číny. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg. Je to docela přeborník v obsahu vitamínu C. Ve 20. století se kiwi dostalo na Nový Zéland, který se stal předním vývozcem tohoto ovoce. Jméno proto má podle typického novozélandského živočicha (ptáka kivi), kterého plod připomíná.
Kiwi podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a cévy, přispívá ke zdravé funkci svalů a srdce, posiluje imunitu a zlepšuje vidění.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
271,8 kJ |
1 g |
13,85 g |
0,63 g |
3 g |
83,8 g |
92,7 mg |
Pomeranč
Další zástupce ovoce, které své kořeny nalézá v Asii (hraničí oblasti Číny a Vietnamu). V 15. století se dostal do Evropy s portugalskými cestovateli a nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí. Jde o nejpěstovanější citrusové ovoce. Téměř 90 % produkce pomerančů je průmyslově zpracováno (kosmetika, průmysl i potravinářství).
Tyto citrusové plody nám pomáhají proti únavě a posilují soustředění, posilují imunitu a tvorbu krve, posilují vaziva a zlepšují vzhled vlasů.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
208 kJ |
0,92 g |
11,04 g |
0,22 g |
3,07 g |
85,7g |
44 - 79 mg |
Mandarinka
Tak zase Asiat. Mandarinka pochází z Číny a Japonska, do Evropy se dostala až v 19. století, pomeranč měl znatelný náskok. Je to vlastně takový pomeranč v malém (jako bonus má o něco sladší chuť a snáze se loupe). Pojmenování mandarinka pochází ze švédštiny.
Mandarinky snižují hodnotu krevního cholesterolu, antioxidují, a tak chrání proti různým typům rakoviny. Pomáhají v boji s infekcemi, posilují organismus a doplňují ztrátu minerálů. Doporučují se zvláště při nachlazení, horečce a faryngitidě.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
180,15 kJ |
0,72 g |
9,442 g |
0,3 g |
1,7 g |
86,7g |
52 mg |
Citrón
Hádejte, čeho obsahuje citrón velké množství? Nevíte? No přeci kyseliny citrónové. Tu doplňuje ještě kyselina askorbová, bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamín A, vitamín B, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a další hodnotné látky. Opět pochází z Asie, ale dá se pěstovat i u nás (v pokojíku či ve skleníku). Vzrostlý strom může ročně plodit mezi 200 a 1500 citrony.
Citrón je jedním z nejrychleji reagujících nepřátel proti bacilům. Citrón není pouze lokálním antiseptikem pro špatný dech, ale také vnitřním alkalizérem, který zabrání tomu, aby docházelo ke kvašení, a tudíž k vytváření takovéto nepříjemnosti v ústech. Pomáhá proti bolestem hlavy, odstraňuje zubní kámen a pomáhá trávení.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
184,81 kJ |
0,66 g |
9,21 g |
0,53 g |
3,625 g |
90,2 g |
58 mg |
Kokos (mletá sušená dužina)
Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Kokosová voda se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny, zatímco kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny. Jde o největší semínko na světě (a botanicky je to vlastně peckovice, a ne ořech).
Pomáhá tělu udržovat správnou hladinu cukru v krvi, uvolňuje nervy a svaly (je totiž bohatý na hořčík), snižuje riziko zánětu kloubů (obsahuje selen, který zmirňuje příznaky artritidy) a díky velkému obsahu zinku udržuje zdravou prostatu.
Kokos je hodně specifický. Jeho sušená dužina je prostě nej, ale snězte jí 100 gramů najednou.
energie [kJ] |
bílkoviny [g/100g] |
sacharidy [g/100g] |
tuky [g/100g] |
vláknina [g/100g] |
voda [g/100g] |
vitamín C [mg/100g] |
2931,26 kJ |
6,29 g |
23,92 g |
64,37 g |
21,1 g |
2,73 g |
3,3 mg |
Nějaké to hodnoceníčko
Aby to nebyl jen suchý výčet toho, co za ovoce je k sehnání, tak přidáme hodnocení:
- nejvláknitější - kokos
- nejvodnatější -citrón
- nejenergičtější - kokos
- nejbílkovinovatější - kokos
- nejsacharidovější - datle
- nejtučnější - kokos
- nejcéčkovatější - kiwi
Bylo vcelku jasné, že bude vést sušené ovoce. Tím, že se z něj dostane voda, tak bude vše ostatní koncentrovanější. Takže hurá do toho a snězte kus kokosu. A kdyby někdo měl zájem o vyšší množství bílkovin, ale nechtěl se smířit s tučným kokosem, nechť sáhne po fících, jsou druhé v množství bílkovin, druhé v množství sacharidů, ale až třetí v množství tuku.
Abyste měli ucelený přehled, jak na tom uvedené ovoce je, tady je pár čísel.
Jak jsou na tom bílkoviny?
Jak je to s energií?
A co taková vláknina?
A protože je podzim a zima tu bude cobydup, tak jak je to s vitamínem C? Čím je dobré ho doplňovat? Pro dospělého je doporučená denní dávka mezi 75 a 90 mg. Kiwi váží tak 70 gramů, je tedy potřeba tak jedno a půl kiwi a je splněno. Kokosu by na to bylo potřeba asi dvě a půl kila.
A nakonec tu pro Vás mám jeden ovocný koláč. Na něm je lépe vidět množství bílkovin v ovoci.
Ovoce ale přeci nejíme kvůli proteinu, ale kvůli jeho chuti a vitamínům, proto se více než na koláče a sloupečky spoléhejte na svou vlastní chuť. Šťastné a veselé Vánoce, užijte si Nový rok a hodně štěstí, zdraví a strávených bílkovin do roku 2017.