Cuketa, zelenina, kterou má většina z nás zafixovanou jako kamarádku okurky a upravovanou většinou naslano. Cuketa se v poslední době ovšem dostává do popředí i ve sladké verzi. Cuketa je velmi zdravá, málo kalorická zelenina, která je bohatá na vitamíny. Obsahuje draslík, díky němuž je cuketa výborným pročišťujícím pomocníkem, ocení ji i lidé trpící cukrovkou, revmatismem, dnou a obezitou. Cuketu můžeme upravovat v podstatě jakkoliv. Lze ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou, smaženou nebo třeba grilovanou.
Napadnul by Vás ovšem čokoládový cuketový dort? Že ne? Tak se podívejte na recept, který je jednoduchý, chutný, sladký a určitě ním někoho překvapíte.
Orientační cena: cca 100 Kč za celý dort (já měla cuketu i maliny ze zahrádky, záleží na aktuálních cenách)
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Suroviny na těsto:
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 100 g kvalitní čokolády (70 % kakaa)
- 200 g bílého jogurtu s 2,5 % tuku
- 200 g cukety
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1 balení prášku do pečiva s vinným kamenem (15 g)
|
Suroviny na krém:
- 500 g ovoce (maliny, ostružiny, jahody atd.)
- 250 g Ehrmann Frisher Quark
- sladidlo - nemusí být, záleží na sladkosti ovoce
- 1 balení želatiny nebo želatinového ztužovače (20 g)
|
Postup:
Nachystáme si všechny ingredience.
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Čokoládu rozpustíme, necháme zchladnout a smícháme s jogurtem. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle a necháme chvilku stát. Až pustí šťávu, přebytečnou vodu slijeme. Mouku promícháme s práškem do pečiva.
Pak vše postupně promícháme.
Dáme do dortové formy s pečicím papírem (boky trochu pomažeme tukem) a pečeme při 170 °C cca 40 minut. Zkusíme špejlí.
Korpus necháme vychladnout. Pak prokrojíme dle výšky korpusu na dva nebo tři díly. Promažeme krémem a ozdobíme dle fantazie.
Necháme ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc, ale v případě nouze budou stačit i 2 - 3 hodiny). Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
špaldová mouka |
200 g |
2892 kJ |
27,4 g |
5,4 g |
140,6 g |
prášek do pečiva |
15 g |
150 kJ |
0 g |
0 g |
9,6 g |
cuketa |
200 g |
169 kJ |
2,9 g |
0,6 g |
5,8 g |
jogurt 2,5% |
200 g |
508 kJ |
8,6 g |
5,0 g |
10,4 g |
čokoláda 70% |
100 g |
2262 kJ |
8,6 g |
40,0 g |
31,0 g |
vejce (2 ks) |
100 g |
632 kJ |
12,3 g |
10,9 g |
0,9 g |
cukr třtinový |
100 g |
1682 kJ |
0 g |
0 g |
99,0 g |
maliny |
500 g |
1283 kJ |
6,1 g |
2,9 g |
64,2 g |
Frischer Quark |
250 g |
570 kJ |
20,5 g |
0,5 g |
12,0 g |
želatina |
20 g |
267 kJ |
15,9 g |
0 g |
0 g |
celý dort |
1685 g |
10415 kJ |
102,3 g |
65,3 g |
373,5 g |
1 porce |
100 g |
618 kJ |
6,1 g |
3,9 g |
22,2 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!