Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Červencové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v roce 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Listopadové setkání veteránů kulturistiky v Praze v roce 2015
Dubnové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v Praze v roce 2015

První letošní setkání pražských veteránů kulturistiky a silových sportů přilákalo z řad bývalých kulturistických závodníků, rozhodčích, svazových funkcionářů a bývalých lifterů oproti předchozím ročníkům podstatně méně zástupců. Letošní ročník však naservíroval pořádnou dávku oslavenců, jejichž významná životní jubilea dávala dohromady mezi jedenácti oslavenci úctyhodných 765 let. Svaz kulturistiky a fitness ČR i internetový magazín Ronnie.cz přejí následujícím osobnostem pevné zdraví, mnoho sil a samozřejmě štěstí:

Libuše Mazuchová (70), Rudolf Čepelka (75), István Fucsik (75), Rudolf Suchý (70), Jan Ježek (65), Jan Helebrant (70), František Vrána (65), Josef Pitra (70), Antonín Pluhař (70), Petr Šafařík (70) a Přemysl Perbecký (65).

Někteří ze jmenovaných si blahopřání odnesou až z následujícího podzimního setkání. Smutnou zprávou byl pro účastníky odchod jednoho z jejich přátel - pana JUDr. Karla Floriána. Karel Florián zemřel v červnu ve věku nedožitých 65 let a byl pravidelným účastníkem setkání. Čest jeho památce.

Milé překvapení si pro účastníky setkání i pro čtenáře přichystal pan Jiří Horký, který přišel do smíchovské restaurace i s velmi vitálním a usměvavým Zdeňkem Markem (84). Jedná se o hlavního zakladatele legendárního pražského oddílu Olympia Praha. Coby člen boxerského klubu na Vinohradech, ve kterém chyběly klasické činky a stroje, inicioval petici, v rámci které nashromáždil 52 podpisů. Obratným diplomatickým krokem na Ústředí tělovýchovy se mu v roce 1965 podařilo úředníky přesvědčit - založil tak historicky první kulturistický oddíl v Praze. Tehdy však měl oddíl nálepku nápravné tělovýchovy a vzpírání. Jeho rukama prošly i takoví závodníci jako pan Jiří Horký a Jan Jurenka, kteří své svaly odprezentovali ve filmu Šíleně smutná princezna. Dalším svěřencem byli i Petr Zradička, který se objevil ve filmu Pane, vy jste vdova, nebo Josef Bartoš, který byl externím svěřencem z jiného oddílu. S Josefem Bartošem, který aktuálně žije v Písku, se pan Marek setkává dodnes, stejně jako s panem Jiřím Horkým.


Zdeněk Marek

Před emigrací v roce 1968 působil pan Zdeněk Marek také jako zástupce předsedy celorepublikového svazu kulturistiky. V pozici místopředsedy řídil rozhodcovskou komisi. Anglicky, španělsky a německy hovořící Marek posléze emigroval do Švýcarska, kde nejprve působil jako elektroinženýr. Láska ke sportu jej však prostřednictvím fitness instruktáží přivedla k vybudování vlastního fitness centra ve městě Aarau. Oddíl "Dům kultury těla" založený v roce 1970 pak pravidelně produkoval řadu národních kulturistických šampiónů - pan Marek se tak díky své práci a úspěšným svěřencům výrazně zapsal do nejvyšších vrcholů švýcarské kulturistiky. V tomto období pořádal i mistrovství Švýcarska, na které pozval i amerického profesionála Alberta Becklese, který patřil do tehdejší TOP 6. V této souvislosti si pan Marek vybavil odpověď tehdy stále závodícího, ale již staršího Becklese na otázku švýcarské novinářky, zda chce snad závodit do sta let. Beckles výstižně poznamenal: "Proč jenom do sta?"

Pan Zdeněk Marek, který aktuálně tráví polovinu roku na Floridě a polovinu v Čechách, přidal i milou vzpomínku a zážitek z dob jeho svazové činnosti.

V roce 1968 přicestoval do Československa na oficiální návštěvu evropský prezident IFBB Ludwig Schusterich, který s sebou na návštěvu Prahy a historicky první Velkou cenu Prahy přivezl i tehdejšího mistra světa, mistra Evropy a Mr. Universe - Brita Ricka Wayna. Zdeněk Marek byl pověřen tehdejším předsedou svazu Müllerem, aby se o vzácného hosta postaral. Pan Marek si vzal Ricka na jeho několikadenní pobyt k sobě domů a na jeho přání jej provezl i po Praze. Rick se údajně poněkud podivoval Markově plátěnému Velorexu, ale vyhlídkovou jízdu si nakonec užil. Rick Wayne, který byl v Británii oblíben i jako známý zpěvák, se v pražském paláci Kotva posléze představil nejen kulturistickou sestavou, ale i hudebním vystoupením.

Zdeněk Marek si v souvislosti s pořádáním Velké ceny Prahy vybavil následující zážitek: „Měl jsem pořádání celé akce v podstatě kompletně na starost a zařídil jsem i nákup dárkových košů pro medailisty. Příprava akce samotné stála nemalé peníze. Byl jsem tak hodně nervózní z předprodeje vstupenek. Den před soutěží byly prodané pouze tři, slyšíte dobře, jen tři! Zlom však přišel v den akce. Před Kotvou stály davy lidí ještě i poté, co se sál kompletně zaplnil. Od osmi večer jsme tak museli pro ty, kteří se do sálu nevešli, uspořádat alespoň exhibiční večer. Vystoupení si tak zopakovali nejen Rick Wayne, ale i Juraj Višný nebo Juraj Pipasík." Prvním vítězem pražské soutěže se tehdy stal výše zmíněný Josef Bartoš.

Obdiv dřívějších i současných vzpěračských výkonů sklízel během večera i oslavenec Jan Helebrant (70). Bývalý reprezentační vzpěrač a dosavadní seniorský závodník začínal v posilovně v Ondříčkově ulici, kde působil i jako spoluzakladatel oddílu pod svazem mládeže. Jeho vzpěračské začátky se datují k roku 1964. Později se svými výkony při malé výšce v nízkých váhových kategoriích propracoval až do národní reprezentace ČSSR, kde působil dlouhých 13 let. Mezi jeho největší mezinárodní úspěchy jistě patří 9. místo na mistrovství světa ve Varšavě v roce 1969 nebo 7. místo na mistrovství Evropy v Maďarsku počátkem 70. let. Jak pan Helebrant s úsměvem vzpomíná, jeho velkým rivalem byl týmový kolega Karel Prol. Dodnes s ním soupeří i na veteránských soutěžích v powerliftingu. Účast na 27. Letních olympijských hrách v Montrealu v roce 1976 Jana Helebranta naneštěstí těsně minula.

Zajímavostí jsou i samotné historické výkony, které by i dnes v jeho kategorii zřejmě stačily ke kvalifikaci na olympiádu. Tehdy to bohužel nestačilo. Ve váhové kategorii do 62 kg například zvládl 113 kg v trhu nebo 150 kg v nadhozu. Ve váhové kategorii do 56 kg zvedl 105 kg v trhu a 135 kg v nadhozu. V oboru vyučený truhlář později úspěšně absolvoval trenérskou školu a jako trenér pokračoval v tom nejlepším týmu, který mohla Praha nabídnout - v Rudé Hvězdě. Dalších 5 let působil i jako trenér národního týmu. Po skončení sportovní kariéry nastoupil jako údržbář vysokoškolských kolejí na Strahově, kde jej měl na starost tehdejší šéf údržby, kterým byl kaskadér Zdeněk Srstka.

Jan Helebrant nadále trénuje třikrát až čtyřikrát týdně. Aktuálně ve svém úctyhodném věku zvládne 132 kg v mrtvém tahu a 122 kg v dřepu. V mládí si přitom s tělesnou váhou kolem 60 kg poradil s 200 kg v dřepu, 182 kg v předním dřepu nebo 205 kg na mrtvý tah.

Poslední dosud nepředstavenou tváří setkání byl bývalý dorostenecký závodník v kulturistice Vladimír Rűckauf (57), někdejší týmový kolega a sparing partner Zdeňka Krále. V letech 1977-1979 závodil v Olympia Praha. S posilováním přitom začínal již v patnácti letech. Během závodního období ve vyšší dorostenecké kategorii dosáhl na 2. místo v přeboru Středočeského kraje, 5. místo v soutěži o titul mistra Čech a Moravy a 10. místo na mistrovství ČSSR v roce 1977. Jeho týmovým trenérem byl další pravidelný účastník setkání Josef Miklovič. V uvedeném období však vystupoval pod původním jménem Vladimír Hulvák. V oboru vyučený číšník původem z Ostravy pracoval dlouhá léta v tzv. RAJ 1 (restaurace a jídelny pro Prahu 1). Dodnes cvičí třikrát týdně a rád si vyjede i na kole.


Účastníci setkání


Fotografie ze setkání


Archivní fotografie


Foto:
aktuální: Karel Tuháček, Josef Paulík
archivní: Jiří Sláma, Zdeněk Marek



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie