Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Díky za článek. LLíbí se mi velká hloubka podrobností, i když nejsem odborník vůbec na nic z toho, ale stejně to bylo zajímavé. Dneska se podle mě vytváří bezlepkový hype a přitom většina lidí ani neví co to je a kouká jestli je bez lepku i balená voda...
Doporucuji všem přečíst knihu Zdrava střeva, kde je srozumitelne a laicky napsáno, ze většina potravinovych intoleranci je otázkou spatne střevní mikroflory, se kterou lze skvele pracovat. Problem neni lepek, ale způsob zpracování prvotnich surovin obsahujících lepek. Uz jste nekdy viděli Asiata s celiakii nebo intoleranci na lepek? Nebo někoho z rozvojových zemi? Přitom seitan a mouka je častokrát to jedine, co jedu.
Netvrdím, že nemáte pravdu ohledně střevní mikroflory a zpracování obilovin ale V Asii se celiakie popřípadě citlivost na lepek vyskytuje prakticky stejně jako v západním světě, Čína je například v přepočtu na obyvatele na podobných číslech jako USA. Argumentovat potom rozvojou zemí v tématu ohledně výživy je úlně vedle.
Ahoj, máte někdo tip na nějaké výživově hodnotné těstoviny? Zkoušel jsem na měsíc vyřadit lepek a přešel na kukuřičné. Teď už jsem u nich zůstal, ale tak nějak si říkám, jestli je zrovna kukuřice to pravé. Jestli opravdu není ta durum nebo celozrnná pšenice lepší.
Nějaké zkušenosti, jiné alternativy? Díky
Já si vybírám a pečivo téměř nejím. Jím ho sváteční četností. Vyhovuje mi to a cítím se lépe. Každý si může najít svůj směr a stačí to jen vyzkoušet.
Hodnocení: 0
sk ten clanek mi prijde dost tendencni a pri jeho cteni jsem mel pocit, ze kazdy druhy clovek trpi Celiakii. Pritom u nas je ten pomer cca 1:200-250.
Celiakií nikoliv, ale neceliakální nesnášenlivost lepku je čím dál častější
Hodnocení: 0
sk no tohle jednak nikdo presne nevi a navic uz vznikly pochybnosti, ze za neceliakalni glutenovou sensitivitu muze primo lepek, pripadne jenom lepek
Co se týká počtu lidí s nově se manifestující neglutenovou senzitivitou, tak ten u nás v ČR roste (alespoň podle přibývajících pacientů, co k nám příjdou do nemocnice s potížemi, ale diagnostika na celiakii je negativní). Pochybnosti vznikají neustále, to však neznamená že to automaticky mění situaci. Pokud by v neglutenové senzitivitě na lepek nehrál roli lepek, tak by nedocházelo k lepšení celkového stavu pacientů po jeho vyřazení ve stravy. Samozřejmě lepek sám za to nemůže - není spouštěč, ale negativní činitel. Tím spouštěčem je narušení sliznice tenkého střeva (operace, stres, kouření,...), ostatně jak jsem psala v článku.