Reklama:

Aditiva v potravinách:
Sladidla (I.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Sladidla - dnes se jim už téměř nevyhneme. Nejenže s nimi sladíme, ale jsou dnes přidávána skoro do všech potravin a sportovní výživy. Proč máme rádi sladkou chuť? Je cukr "zabiják" a jsou sladidla opravdu vhodnou alternativou?

Obecně o sladidlech

Když se dnes někoho zeptáte na jeho názor na sladidla, většinou Vám odpoví, že je to "umělotina" a raději vůbec nebude sladit (to je ten lepší případ), nebo bude používat cukr (to už je o něco horší varianta). Teď ale pozor - sladidla vůbec nemusí být umělá, ba naopak mnohá z nich jsou přírodní (med, melasa). Proto musíme rozlišovat mezi sladidly a náhradními sladidly.

Sladidla je označení pro všechny látky se sladkou chutí. Mohou být jak přírodní, tak umělá (syntetická). Některá mohou být energetická (kalorická), jiná nikoliv. Náhradní (alternativní) sladidla jsou podkategorií sladidel, od kterých se liší nižší energetickou hodnotou. Výhodou náhradních sladidel je také to, že abychom dosáhli stejné sladivosti jako cukr, potřebujeme jich menší množství. Sladivost náhradních sladidel je srovnávána s tzv. relativní sladivostí 1, což je sladivost sacharózy - tj. klasického cukru (sladivost 300 například znamená, že je sladidlo je 300x sladší než cukr).

A jsme u toho - jak vznikají náhradní sladidla? Náhradní sladidla se většinou vyrábí chemickou modifikací sacharidů. V přírodě se sice také vyskytují přírodní sladké látky, ale v tak malém množství, že by jejich izolace byla příliš nákladná, a proto je upřednostňována chemická metoda.

Touha po sladkém

Člověk si tak nějak odjakživa spojuje sladkou chuť s potěšením. Vždyť první, co dostal po narození do úst, bylo mateřské mléko, bohaté na mléčný cukr laktózu. Jako každý cukr má i laktóza sladkou chuť - sice ne tak moc jako klasický stolní cukr (sacharóza) nebo ovocný cukr (fruktóza), ale chutná sladce. Problém je, že mozek vnímá sladkou chuť jako něco příjemného, a bohužel, co je nám nejvíce příjemné, na to si velmi rychle navykneme. Sladké se pro nás stane závislostí a tento (zlo)zvyk si odnášíme až do dospělosti a stáří. Závislosti na sladké chuti se dá těžce odvyknout a mnohdy se jí už nezbavíme.

Cukr - mor 21. století aneb bílý jed?

Během posledních let vypukla velká panika ohledně cukru a jeho škodlivosti na zdraví. Co je na tom pravdy? Jsou náhradní sladidla vhodnou alternativou?

Sacharóza neboli řepný či třtinový cukr je disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Laická veřejnost ji zná spíše jako stolní nebo kuchyňský cukr, běžně používaný při slazení nebo pečení. Sacharóza se vyrábí průmyslově z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Ale teď už k té výživové stránce cukru. Určitě jste se už někdy zamysleli, čím to je, že má cukr tak krásně bílou barvu. Je to kvůli tomu, že při zpracování dochází k odstranění povrchové vrstvy a tím i všech nutričně cenných látek (vitamínů, minerálních látek a stopových prvků). Cukr nemá žádný sytící efekt a má vysoký glykemický index (GI 70) - způsobí rychlé zvýšení hladiny krevního cukru a následně její prudký pokles, což se projeví pocitem chutě na sladké. Jediné, co ve výsledku tělu cukr poskytuje, jsou tzv. prázdné kalorie (pouhá energie bez jakýchkoliv přínosných látek). Cukr má však i další nevýhody - při jeho štěpení v organismu dochází k odbourávání vitamínů skupiny B, vápníku a hořčíku z těla. V důsledku toho může dojít k poškození kostí (řídnutí kostí, osteoporóza) a zubů (zubní kazivost až paradentóza) a nervosvalovým poruchám.

Kdysi byl cukr nedostatkovým zbožím a patřil mezi drahé suroviny. Po válce se však situace změnila a cukr se stal neodmyslitelnou a běžnou součástí každé domácnosti. Až v posledních několika letech se stal cukr zájmem pozornosti a začala se prověřovat zdravotní rizikovost nadměrné konzumace cukru (vznik obezity, cukrovky, zvýšená kazivost zubů a další negativní důsledky). Bílý cukr se začal postupně nahrazovat třtinovým, který měl být "zdravější". Jediné zdravé na něm je ale to, že na rozdíl od bílého cukru obsahuje minerální látky, ale jinak se chová stejně jako klasický cukr - stejná kalorická hodnota, stejný glykemický index, kariogenní účinek (tvorba zubního kazu). Na podkladě mnoha výzkumů, které potvrdily zdravotní rizikovost konzumace cukru, se začaly hledat jiné alternativy. A to byla velká příležitost pro výrobce náhradních sladidel.

Využití sladidel

Důvodů pro používání sladidel je hned několik - ekonomické, estetické (hubnutí), ale nejčastěji jsou to důvody zdravotní. Nadměrná konzumace cukru podporuje vznik obezity, diabetu mellitu (cukrovky) 2. typu a kazivost zubů. Používání náhradních sladidel má předejít těmto tzv. civilizačním onemocněním.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že i když sami sladidla nepoužívají, konzumují je v jiných potravinách. Náhradní sladidla jsou dnes totiž součástí téměř všech zpracovaných potravin. Najdeme je například v těchto surovinách:

  • sladkosti a cukrovinky
  • čokolády
  • bonbóny
  • žvýkačky
  • ovocné jogurty a mléčné výrobky
  • marmelády
  • nápoje
  • sportovní výživa

Mnoho lidí používá sladidla, aby "ošidili" chuť na sladké. Mozek ale i při použití sladidla dostane signál, že jste snědli něco sladkého, a automaticky to identifikuje jako cukr (glukózu). Současně však organismus zaznamená nedostatek cukru v krvi (protože on tam ve skutečnosti není) a okamžitě vydá signál pro jeho doplnění - konzumaci něčeho sladkého, čímž vzniká další chuť na sladké. Vzniká tak začarovaný kruh, který se často uzavírá tím, že nakonec to sladké sníte. A aby toho nebylo málo, na sladkou chuť si postupem času navyknete a budete mít větší potřebu sladit (zvyšovat dávky sladidel).

Sladidla ve sportovní výživě

Sladidla se začala mohutně využívat i při výrobě sportovní výživy a výrobků na hubnutí. Sladidla mají zamezit nežádoucímu nárůstu hmotnosti a zdravotním rizikům z konzumace cukru. To je celkem úsměvné, jelikož mnohá sladidla používaná do těchto výrobků obsahují také značné množství energie (viz energetické "fit" tyčinky a v nich obsažený glukózo-fruktózový sirup) nebo jsou jinak zdravotně riziková (některá syntetická sladidla nebo koncentrovaná fruktóza viz dále).

Kupujete-li suplementy nebo potraviny určené pro sportovce slazené sladidly, přečtěte si pozorně ve složení všechna sladidla, která obsahují. Dnes se do výrobků často používají nejen neenergetická náhradní sladidla, ale i sladidla přinášející s sebou značné množství energie. Může se také stát, že si koupíte produkt, který se zpočátku tváří zdravě (například obsahuje stévii), ale kromě toho obsahuje další riziková sladidla nebo jiné látky.

Nejčastěji používaná sladidla ve sportovních suplementech

  • aspartam
  • acesulfam K
  • sukralóza
  • steviol-glykosidy (stévie)

Nejčastěji používaná sladidla ve sportovní výživě (potraviny pro sportovní výživu, tyčinky)

  • glukózo-fruktózový sirup (invertní cukr)
  • glukózový sirup
  • fruktózový sirup
  • maltitol a maltitolový sirup
  • sacharóza (resp. cukr)
  • steviol-glykosidy (stévie)
  • erythritol
  • med

Závěr

V dnešní době jsou sladidla běžnou součástí lidské výživy a mnohdy o jejich konzumaci ani nevíme. Nemusíme sladit, abychom do sebe nějaké to sladidlo dostali. Sladidla se skrývají v nejrůznějších potravinách, žvýkačkách a sladkostech. Masově se ale jejich používání rozšířilo i na sportovní suplementy a sportovní výživu. Suplementy bez sladké chuti nejsou spotřebitelsky přívětivé a sladidla jsou tak vhodnou alternativou pro jejich oslazení místo cukru. Počkat - opravdu vhodnou? O tom si povíme více v dalším díle, kde rozeberu a zhodnotím konkrétní sladidla.


Přehled sladidel

Nekalorická sladidla
sladidlo označení sladivost kcal /
1 lžička
glykemický index přijatelná denní dávka ADI* maximální denní dávka*
acesulfam K E 950 200 00 9 250 - 2000
aspartam (Nutrasweet) E 951 180 - 200 0 0 40 25 - 6000
cyklamáty E 952 40 0 0 7 250 - 2500
sacharin E 954300 00 5 80 - 3000
sukralóza (Splenda) E 955 300 - 600 0 0 15 50 - 3000
stévie
(steviol-glykosidy)
E 960 200 - 300 0 0 4 -

Kalorická sladidla
sladidlo označení sladivost kcal / 1 lžička glykemický index přijatelná denní dávka ADI*
sorbitol E 420 0,55 19 4 -
mannitol E 421 0,5 13 2 -
maltitol E 965 0,9 11 35 -
laktitol E 966 0,4 20 3 -
xylitol E 967 1 10 12 -
fruktóza - 1,7 53 23 -
glukóza- 0,75 21 100 -
sacharóza
(řepný, třtinový cukr)
- 1 16 65 50
med - 1,1 14 50 -
agávový sirup - 1,5 10 15 -
javorový sirup - 1 15 54 -

* Maximální a přijatelná denní dávka se udává v miligramech na kilogram tělesné hmotnosti.


Zdroje:
Taylor JM, Weinberger MA, Friedman L. Chronic toxicity and carci-nogenicity to the urinary bladder of sodium saccharin in the in utero-exposed rat. Toxicol Appl Pharmacol 1980; 54: 57 - 75.
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/09/09.pdf
http://www.zdravapotravina.cz/
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666388800394


Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

22.02.09:32KKarmasin - Reflex nemá už dávno s tou avizovanou hvězdnou kvalitou ni..
21.02.20:27Pr!nc - Když tady vytahuješ tyto studie na hlodavcích, tak by stál..
21.02.18:59Archa - Sladidla jako Acesulfam-K už nemají přesně z toho důvodu c..+1
21.02.18:54Strong86 - Bylo by možná i dobré připsat, že mnohá sladidla (např. Ac..+2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínSach. vlny pro holky
Ronnie (16:48) • To je hodně starý článek, odkaz na něj přidávám níže, ale doba je od té doby dost jinde...
magazínSach. vlny pro holky
mace68 (15:56) • Je nekde moznost najit puvodni clanek? Odkaz je nefunknci. Diky
magazínTréninkový videolog: Michaela Palová...
Jardaflex81 (09:30) • Moc hezky spojení síly a budování hezké svalnaté postavy v ženské podobě fakt pěkně se...
magazínTréninkový videolog: Michaela Palová...
mysH (18:52) • závidím takhle otevřený prostory, u nás bez klimošky je léto čistý utrpení
magazínDennis Wolf: aktuální forma v příprav...
DiamonD123 (23:06) • Zas tak mimo není, jenom zbytečně říká to, co je každému jasný a pravděpodobně i samotn...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra