Reklama:

Dneska vařím já: Pečené hovězí kousky v jablkové omáčce

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Hovězí maso patří mezi nejkvalitnější zdroj živočišných bílkovin, navíc je také významným zdrojem železa, zinku, selenu, vitamínu B, B12, kyseliny linolové a dalších. Zejména díky železu a obsahu plnohodnotných bílkovin mají v oblibě konzumaci masa sportovci. Díky železu je možno zlepšit výkonnost, imunitu a termoregulaci. Hovězí maso je tučnější než maso bílé, jeho cena taky není zcela přívětivá, ale jednou za čas je třeba si "udělat radost". Na 100 g obsahuje 250 kcal, 0 g sacharidů, 24 g bílkovin a 15 g tuku (orientační hodnoty). Hovězí maso lze konzumovat i ve sladkých verzích, například se švestkovou omáčkou, s brusinkami nebo v našem případě zkusíme jablečnou omáčku. Pokud chcete změnu a dobré, trochu netradiční jídlo, zkuste tento recept.

Cena: 100 Kč *
Příprava: včetně tepelné úpravy cca 4 hodiny

Ingredience:

  • 200 g maso vařené hovězí zadní (v syrovém stavu 350 g)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 300 g jablek
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 20 g medu
  • 20 g žitné mouky
  • 250 ml vody (nezapočítávám do tabulky, voda se vypaří během tepelné úpravy)
  • sůl, pepř, Podravka, směs koření na rajskou omáčku (nové koření, bobkový list, skořice)

Postup:

Do hrnce (popř. tlakového hrnce) dáme omyté maso, zalijeme vodou, mírně osolíme a přidáme koření. Takto maso vaříme asi 1 - 1,5 hodiny, až je téměř uvařené, ale ještě ne zcela měkké.

Cibuli a mrkev oloupeme, jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. Pak vše nakrájíme na menší kousky.

Do pekáčku naskládáme cibuli, mrkev, jablka a nakonec také polouvařené maso, které taktéž nakrájíme na kousky. Takto vše zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a vložíme do trouby na 200 °C a pečeme cca 1 hodinu. Potom odděláme poklici, směs promícháme, dochutíme lžící medu, popř. dosolíme nebo přidáme koření dle chuti (např. můžeme použít i bylinky pro výraznější aroma - např. tymián nebo rozmarýn). Odkryté pečeme ještě 30 minut.

Do velkého hrnku nalijeme 250 ml vody a rozmícháme v ní lžíci mouky (může být jakákoliv, kterou používáte na zahuštění, např. rýžová nebo hladká pšeničná). To nalijeme do pečené směsi, dobře promícháme a opět necháme v troubě péci, aby omáčka prošla varem a zhoustla, cca 15 - 20 minut. Během této fáze můžeme ještě 1 - 2x promíchat.

Omáčku podáváme s jakoukoliv přílohou, vhodné jsou brambory, rýže, těstoviny, my ji jedli s celozrnným bulgurem.

Dobrou chuť!


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny tuky sacharidy
hovězí maso zadní vařené 200 g 1560 kJ 40 g 24 g 0,4 g
cibule 100 g 139 kJ 1,41 g 0,25 g 6,14 g
mrkev 150 g 132 kJ 1,5 g 0,33 g 11 g
jablka 300 g 545 kJ 1,1 g 1,2 g 38,8 g
hovězí vývar 500 ml 765 kJ 5 g 20 g 0 g
med 22 g 306 kJ 0 g 0 g 18 g
žitná mouka 20 g 264 kJ 1,5 g 0,24 g 15,14 g
Podravka 10 g 121 kJ 1,1 g 0,2 g 5,6 g
celkem 1302 g 3832 kJ 51,61 g 46,22 g 95 g
porce 100 g 294 kJ 4 g 3,5 g 7,3 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Nadpis:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

02.03.08:46myš - Opraveno. děkujeme
29.02.18:42dimava - Asi někdo přehodil tuky a cukry*1* Jinak je to \\`tuková ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 108 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2017 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2017 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV NOVÉ  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra