Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Žebříček profesionálů IFBB 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Michael Lockett

Sezóna profesionálních kulturistů IFBB roku 2015 je minulostí. Byla to opět sezóna potvrzující trend posledních let. Rekordní počet soutěží (22), větší aktivita značky Arnold Classic a stále produktivní značky soutěží Europa a Wings of Strength. Tuto "velkovýrobu" soutěží hojně doplňují jednotliví pořadatelé, do jejichž čela se dá svou úrovní zařadit EVLS Prague Pro. Po samotné Olympii kraluje svou úrovní všem soutěžím samozřejmě Arnold Classic, ale asi každý fanoušek si všiml, že po mnoha letech byla úroveň nepsané soutěže číslo 3 New York Pro o poznání horší než na Arnold Classic Brasil, která si během tří let vybudovala skvělé postavení! Kulturisté měli mnoho příležitostí, aby si vybojovali nominaci na Mr. Olympia, kam se nakonec nominovalo 28 borců!

Hned na úvod sezóny si vybojoval vítězstvím na Arnold Classic 2015 Dexter Jackson postavení jedničky v žebříčku profesionálů IFBB. Toto postavení s přehledem uhájil až do konce roku. První historická trojkoruna na soutěžích pod značkou Arnold Classic (USA, Evropa, Austrálie), triumf na vysoce honorované soutěži v Praze a k tomu senzační stříbro v Las Vegas Dexterovi zaručují jasné vedení v žebříčku. Postavit matematiku žebříčku tak, aby byl vítěz Olympie Phil Heath i v žebříčku na prvním místě i za situace, kdy neabsolvuje žádnou jinou soutěž než Olympii, je prakticky nemožné a Dexter tuto sezónu jasně potvrdil, že i přes svůj vysoký věk dokáže být v čele pronásledovatelů za poslední léta suverénního Phila Heatha.

Druhé místo v žebříčku patří Shawnu Rhodenovi. V tomto roce si Shawn připsal na své konto bronz z Olympie, stříbro z Arnold Classic Europe a bronz z Prahy. Na jednu stranu v každém startu porazil svého rivala Dennise Wolfa, na druhou stranu poprvé prohrál s Mamdouhem Elssbiayem, ale nutno dodat, že v Las Vegas mezi těmito borci byl ještě znatelný výkonnostní rozdíl.

rok nováček roku umístění skokan roku posun
2008 Elsetouhi Tarek 25.
2009 Evan Centopani 13. Hidetada Yamagishi +48
2010 Roelly Winklaar 9. Mike Kefalianos +33
2011 Robert Burneika 26. Victor Martinez +19
2012 Juan Morel 15. Shawn Rhoden +32
2013 Mamdouh Elssbiay 8. Keith Williams +19
2014 Max Charles 27. JoJo Ntiforo +34
2015 Michael Lockett 19. Joshua Lenartowicz +36

Třetí pozice patří již zmíněnému Philu Heathovi, jehož jediný start v podobě toho nejcennějšího vítězství, které je ve světě kulturistiky k mání, stačí na čtvrtého v pořadí Mamdouha Elssbiaye. Mamdouh se ve výsledkové listině Mr. Olympia posunul před Branche Warrena a díky neúčasti Kaie Greena vybojoval 5. místo. V průběhu sezóny si tentokrát nedošel opět pro vítězství do New Yorku, ale na lépe obsazené Arnold Classic Brasil 2015. Jeho podzimní starty vyvrcholily v Praze, kde získal poprvé skalpy Dennise Wolfa a Shawna Rhodena.

Branch Warren se představil na Arnold Classic 2015 možná v životní formě a kromě Dextera porazil celý zbytek silné konkurence. V srpnu si otestoval formu na Europa Atlantic City, kde porazil Cedrica McMillana a vyhrál. Příslušnost k té absolutní špičce potvrdil i šestým místem na Mr. Olympia 2015. V žebříčku to stačí na 5. místo před Dennisem Wolfem, který se soustředil na Mr. Olympia a soutěže po ní následující. Výsledkově šel ovšem oproti loňsku dolů, a tak je v žebříčku hlavně díky 4. místu z Las Vegas "až" šestý.

Roelly Winklaar je nejaktivnějším závodníkem roku, ale tentokrát mu k tomu stačilo jen 6 startů, které má na svém kontě i William Bonac (9. místo v žebříčku), Brandon Curry (13.), Ronny Rockel (15.) a Robert Piotrkowicz (17.). Roelly měl z této trojice nejlepší výsledky, a tak dosáhl na 7. místo, čímž si v žebříčku oproti roku 2014 o jednu příčku polepšil. Nejcennějším výsledkem pro Winklaara je tento rok jistě sedmá příčka z Olympie a může jen litovat, že neobhájil vítězství na Nordic Pro. Oproti loňsku nominaci na další ročník Mr. Olympia zaručenou po podzimu nemá, a tak se musí v roce 2016 ještě ohánět. Roelly ale patří dlouhodobě k borcům, kteří častější starty na soutěžích vyhledávají, takže to snad pro něj nepřekonatelný úkol nebude.

Zvláštní sezónu opět absolvoval Cedric McMillan. Na Arnold Classic asi zklamaný ze 4. příčky, na Arnold Classic Brasil a Europa Atlantic City zklamaný z toho, že nedosáhl na vítězství, pak stejně jako loni vynechaný start v Las Vegas i přesto, že stejně jako loni měl nominaci jistou, a náhle se na konci sezóny představí na Nordic Pro ve špatné formě, aby se spokojil s bronzem. Taková rozpačitá sezóna stačí v žebříčku na 8. místo.

Devátý William Bonac si oproti loňsku o jednu příčku polepšil a potvrdil tak své skvělé loňské výsledky. Především se poprvé v kariéře dostal do elitní desítky na Olympii, když mu patřilo 8. místo. Nominaci na další Olympii si stejně jako loni již zajistil na podzim, když tento rok vyhrál ve Finském Lahti Nordic Pro 2015.

Desítku uzavírá Juan Morel, který se na jaře dočkal po 3 letech snahy vítězství v New Yorku, v Riu de Janeiru patřil stále k nejlepším, když mu patřil bronz, ale podzim ho nezastihl v dobré formě. Do TOP 10 se v Las Vegas nedostal a pak musel skousnout hodně porážek. Jeho skalp získal i Lukáš Osladil (23.) nebo Ronny Rockel (15.). Po 4 letech mezi profesionály, kdy se stále zlepšoval, přišla stagnace. Snad si s tím Juan poradí a ukáže, zda se s ním má do budoucna počítat, nebo ne.

rok comeback roku umístění nejaktivnější závodník starty
2008 Kevin English 16. Toney Freeman 8
2009 Victor Martinez 6. Hidetada Yamagishi 5
2010 Dennis Wolf 7. Hidetada Yamagishi 6
2011 Victor Martinez 3. Toney Freeman 8
2012 Bill Wilmore 25. Shawn Rhoden 8
2013 Victor Martinez 7. Toney Freeman 7
2014 Marius Dohne 25. Juan Morel 8
2015 Renaldo Gairy 33. Roelly Winklaar 6

Victor Martinez potvrdil své kvality v tomto roce stříbrem z New Yorku a 9. místem na Mr. Olympia, ale na TOP 10 v žebříčku to tento rok nestačí. 11. místo znamená pokles o 5 příček. Hned za ním je Justin Compton, který z mého pohledu zaznamenal nejvýznamnější zlepšení postavy. Určitě by mu v tomto ohledu mohl konkurovat Joshua Lenartowicz (19.), který na konci sezóny získal dvě vítězství v San Marinu a na Ferrigno Legacy. Joshua sice zaznamenal největší skok žebříčkem vzhůru, ale Justin Compton (12.) se svým zlepšením pravděpodobně posunul mezi tu nejužší špičku borců na této planetě. Pro mnohé to jistě musí ještě potvrdit startem v lepší konkurenci, ale je pravda, že na Arnold Classic šlapal na paty Warrenovi (5.), porazil McMillana (8.) a například Centopaniho (16.) a Winklaara (7.) nechal výkonnostně daleko za sebou. Jestli v minulých letech ležela největší očekávání na Elssbiayovi (4.), tak nyní budou ležet na Comptonovi (12.)!

Další příčky patří Brandonu Currymu (13.) a Evanu Centopanimu (16.), kteří potvrzují stále roli nenaplněného očekávání. Mezi ně se v žebříčku vklínil Max Charles (14.), který se stále zlepšuje. Následuje trio veteránů Ronny Rockel (15.), Robert Piotrkowicz (17.) a Johnnie Jackson (18.), kteří mohou být s rokem 2015 v rámci svých možností velmi spokojeni.

Joshua Lenartowicz

Nováčkem roku je Michael Lockett (19.), který podle některých odborníků může zaznamenat v následujících letech výrazné zlepšení. Michael sahal v této sezóně 2x po vítězství a získal i díky dalším třem startům nepřímou nominaci na Mr. Olympia, které se nakonec ale nezúčastnil. Z nováčků v kategorii open byl druhý nejlepší Lukáš Osladil (23.), který zaznamenal jednoznačně historicky nejlepší přestup z kategorie do 212 liber do kategorie open. Ještě nikomu se nepovedlo v první sezóně po přestupu vyhrát profi soutěž! Lukáš byl již k nepřehlédnutí v Praze, kde získal skalpy Morela (10.) a Kucla (26.), a o týden později dokonce vyhrál Europa Phoenix Pro 2015! Po 12 letech od startu Pavola Jablonického na Mr. Olympia 2004, kde získal historicky nejlepší výsledek pro české barvy (11. místo), budeme mít v kategorii open opět zastoupení v podobě Lukáše Osladila!

Ještě o jednu příčku výše než Lukáš je tento rok v žebříčku Štefan Havlík (22.), který z pěti povedených startů vytěžil například bronz na Golden State Grad Prix 2015. 22. místo je skvělým úspěchem! O příčku výše je Fouad Abiad, který se po 9 letech těsných proher konečně dočkal vítězství na profesionální soutěži, a to hned dvakrát - v Orlandu a Vancouveru. Fouad nakonec ale svůj druhý start na Olympii neabsolvoval, když se musel z rodinných důvodů omluvit. Podstoupil také operaci kýly a nyní se již připravuje na další sezónu.

Na dalších příčkách v žebříčku najdeme mnoho zklamaných borců. Sezóna určitě nevyšla podle představ například Jonathanu Delarosovi (26.), Stevu Kuclovi (26.) nebo Benu Pakulskimu (31.). Najdeme také borce, kteří by svou formou, kterou v tomto roce předvedli, měli patřit do vyšších pater, ale málo startů je v silné konkurenci odsunulo na nižší příčky. Jmenoval bych Dallase McCarvera, který vyhrál ve slabé konkurenci California Pro 2015 a na Olympii mu patřilo pěkné 13. místo, což ale v žebříčku stačí jen na 42. místo, nebo na 46. příčce Essa Obaid, který startoval jen v Las Vegas a vybojoval senzační 10. místo! Potenciál dřímá možná i v Manuelu Romerovi, který byl druhý na Golden State Grand Prix 2015, což stačí na 39. místo, ale pokud by byl Romero aktivnější, tak si troufám tvrdit, že by mu vyšší příčka v žebříčku patřila zcela právem.

Nesmíme zapomenout na ostatní borce z našich krajin. Z Čechů se představilo vedle Lukáše Osladila ještě trio Dalibor Hájek, Milan Šádek a Tomáš Kašpar. Dalibor Hájek zažil oproti loňsku výsledkový sestup a do žebříčku se nedostal. Milan Šádek (64.) startoval v této kategorii tak trochu náhodou, protože nestlačil svou váhu do nižší kategorie, ale zaznamenal při svém debutu pěkné 7. místo ve Phoenixu a prozradil, že kategorie open ho dříve či později stejně nemine. Tento start ukázal, že by to nemusel být konec jeho pěkných výsledků, které tento rok předvedl v kategorii do 212 liber. Tomáš Kašpar se tento rok v Praze na body nedostal, ale v Lahti a San Marinu již patřil do TOP 10. V žebříčku si oproti loňsku polepšil o 2 příčky a je na 52. pozici. Za Slovensko se v kategorii open vedle Štefana Havlíka představil premiérově i Rostislav Solár, který na Nordic Pro porazil i Tomáše Kašpara a byl šestý, ale další body již nepřidal, a tak je v žebříčku na 59. příčce.

Na co se můžeme těšit v dalším roce? Vyhraje Kai Greene Arnold Classic a vyšle tím signál Heathovi, že chce opět bojovat v Las Vegas? Co předvede Justin Compton? Dokáže se Lukáš Osladil opět zlepšit a nepřekvapí na Olympii? Zopakuje Štefan Havlík tak skvělou sezónu jako tento rok? Jaká bude premiéra Arkadyho Velichka mezi profesionály? Naplní Big Ramy svůj potenciál? Určitě nás čeká mnoho dalších skvělých soubojů, které budeme formou žebříčku sledovat i v roce 2016!

p. jméno body r. 2014
1. Jackson Dexter 410 ( 4. )
2. Rhoden Shawn 201 ( 2. )
3. Heath Phil 200 ( 3. )
4. Elssbiay Mamdouh 182 ( 12. )
5. Warren Branch 175 ( 9. )
6. Wolf Dennis 153 ( 1. )
7. Winklaar Roelly 126 ( 8. )
8. McMillan Cedric 122 ( 15. )
9. Bonac William 111 ( 10. )
10. Morel Juan 107 ( 7. )
11. Martinez Victor 95 ( 6. )
12. Compton Justin 84 ( 32. )
13. Curry Brandon 72 ( 35. )
14. Charles Max 62 ( 27. )
15. Rockel Ronny 54 ( 16. )
16. Centopani Evan 53 ( 19. )
17. Piotrkowicz Robert 51 ( 20. )
18. Jackson Johnnie 48 ( 14. )
19. Lockett Michael 46 ( - )
19. Lenartowicz Joshua 46 ( 58. )
21. Abiad Fouad 45 ( 35. )
22. Havlík Štefan 37 ( 46. )
23. Ano Henri-Pierre 35 ( 46. )
23. Osladil Lukáš 35 ( - )
25. Smalls Fred 32 ( 22. )
26. Delarosa Jonathan 26 ( 13. )
26. Kuclo Steve 26 ( 11. )
28. Fedorov Alexander 25 ( 58. )
29. Atoyan Grigori 24 ( 46. )
29. Jackson Kenneth 24 ( 67. )
31. Freeman Toney 23 ( 22. )
31. Pakulski Ben 23 ( 32. )
33. Gairy Renaldo 22 ( - )
34. Williams Akim 19 ( 38. )
34. Fateev Vitaly 19 ( - )
36. Ayala Pablo 18 ( 44. )
37. Kevin Jordan 17 ( - )
37. Jaramillo Rafael 17 ( 67. )
39. DeVis Clarence 15 ( 46. )
39. Romero Manuel 15 ( 34. )
39. Raymond Jose 15 ( - )
42. McCarver Dallas 14 ( - )
43. Rowe Brad 12 ( 29. )
43. Jemmott Drew 12 ( - )
45. Valliere Iain 11 ( - )
46. Obaid Essa 10 ( 21. )
46. Toth Daniel 10 ( 24. )
46. Anderson Jon 10 ( - )
49. Bannout Mohammad 9 ( 18. )
49. Fahim Ibrahim Sami 9 ( - )
49. Lomeli Manuel 9 ( 53. )
52. Kašpar Tomáš 7 ( 53. )
52. Herman Marshel 7 ( 46. )
52. Beyeke Lionel 7 ( 17. )
52. DellUomo Emiliano 7 ( - )
52. Ray Branden 7 ( - )
55. Dohne Marius 6 ( 25. )
55. Ntiforo JoJo 6 ( 25. )
55. Upshaw Derek 6 ( - )
55. Saied Firas 6 ( - )
59. Oyola Jose Luis Rodriguez 5 ( - )
59. Del Rio Alfonso 5 ( - )
59. Trigili Nick 5 ( - )
59. Solár Rastislav 5 ( - )
59. McGrath Frank 5 ( - )
64. Fritz Roman 4 ( - )
64. Long Jeff 4 ( 53. )
64. Šádek Milan 4 ( - )
64. Thomas Joel 4 ( - )
64. Ojex Bola 4 ( - )
69. Pateracki Ryan 3 ( - )
69. Anderson Santana 3 ( - )
69. Gaillard Timmy 3 ( - )
69. Kiss Jeno 3 ( 46. )
69. Brown Lionel 3 ( - )
74. Lesukov Alexey 2 ( 42. )
74. Schembri Luke 2 ( - )
74. Graham Juan Carlos 2 ( - )
74. Frazier Stephen 2 ( - )
74. Dragna Mike 2 ( - )
74. Almeida Paulo 2 ( - )
74. Hawtin Daniel 2 ( - )
74. Dollar Lloyd 2 ( 67. )
74. Barron Pedro 2 ( - )
83. Nguyen An 1 ( 28. )
83. Tejan-Kamara Saiid 1 ( - )
83. Hanshaw Dusty 1 ( - )
83. Seif Anwar 1 ( 63. )
83. Roberson Frank 1 ( 63. )


Pravidla žebříčku:
Umístění Mr. Olympia Arnold Classic Úroveň 3* Úroveň 4** Úroveň 5*** Úroveň 6****
1. 200 100 60 40 20 10
2. 150 75 45 30 15 6
3. 120 60 36 24 12 4
4. 90 45 27 18 9 2
5. 70 35 21 14 7 1
6. 50 25 15 10 5
7. 40 20 12 8 4
8. 30 15 9 6 3
9. 20 10 6 4 2
10. 10 5 3 2 1
11. 8 3 2
12. 6 1 1
13. 4
14. 2
15. 1

* Úroveň 3 - Arnold Classic Europe, New York Pro, EVL´s Prague Pro
** Úroveň 4 - Arnold Classic Brasil, Arnold Classic Australia
*** Úroveň 5 - ostatní soutěže s počtem závodníků 11 a výše
**** Úroveň 6 - ostatní soutěže s počtem závodníků 10 a méně



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

20.12.19:07kulturistikabb - Števo perfektné umiestnenie.
18.12.11:11thoth - Všechno nejlepší!
17.12.21:57thoth - Jen bych si dovolil poopravit, správně je `... premiéra Ar..
17.12.20:48jouja - Z mé strany zavádějící interpretace. Promiň ;)
17.12.20:42Nasser - Ach jo, nekolikrat jsem rikal, ze na Phoenix Pro jsem sel ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie