Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Listopadové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v roce 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Květnové setkání veteránů kulturistiky v Praze v roce 2014
Listopadové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v Praze v roce 2014
Dubnové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů v Praze v roce 2015
Pravidelná série setkání veteránů kulturistiky a silových sportů na pražském Smíchově připomíná v průběhu jednotlivých let "obě strany mince" v životě člověka. Jak tu veselou a příjemnější, tak bohužel i tu smutnou. A právě tichou vzpomínkou, v počátku listopadového podvečerního setkání, uctili přítomní památku nedávno zesnulého kamaráda a nezapomenutelné legendy československé kulturistiky - pana Petra Stacha. Osobně si dovolím poznamenat, že minutu ticha všichni věnovali i dalším přátelům, kteří se již setkání nikdy nezúčastní, ale vždy zůstanou s námi.

Velké poděkování za organizaci celé akce patří nejen panu Zdeňku Královi, ale i panu Karlu Tuháčkovi, jenž vzpomínkový večer ověnčil zorganizováním krásné hudební pohlednice, složené z oblíbených Petrových písní. Tu naservíroval v pravdě profesionální a milý pár - operní, muzikálová, divadelní, filmová a televizní herečka a zpěvačka, pedagožka na Ježkově konzervatoři v Praze Jitka Jackuliak, ve vynikajícím hudebním doprovodu kytaristy Radima Černého.


Vladimír Štěpánek prezentuje svou formu.
Podvečerní setkání přátel však přináší i oslavné okamžiky - s blahopřáním k významným životním jubileím některých účastníků. Spontánní potlesk s gratulacemi a drobným tekutým darem Svazu kulturistiky a fitness České republiky si letos po zásluhách odneslo hned šest oslavenců - stále aktivní powerlifter Květoslav Štora (75 let), bývalý závodní kulturista František Bohovič (75 let), bývalý závodní kulturista Jiří Horký (75 let), bývalý závodní kulturista a fotbalový masér František Hájek (70 let), bývalý závodní kulturista a dosavadní majitel slavné trenérské školy Karel Tuháček (65 let) a bývalý závodní kulturista Josef Miklovič (65 let).

Svěžest akce plné pozdravů, objetí a vyprávění pravidelně zaručuje i příchod "staronových tváří", které se na "místo činu" vrací s odstupem několika let. A protože mají dámy přednost, začnu právě charismatickou magistrou Soňou Štroblovou, blízkou kamarádkou a tréninkovou svěřenkyní pana Tuháčka. Dosavadní členka sportovně-kulturistického oddílu Olympia Praha byla další "třešničkou na svalovém dortu" večera. Paní Štroblová je pedagožkou TV tvorby na Univerzitě J. A. Komenského, autorkou a dramaturgyní TV a rozhlasových pořadů, překladatelkou a jako spisovatelka je autorkou již patnácti knih, mezi kterými nechybí ani námět k mrazivě poutavému příběhu Sametoví vrazi. K filmovému zpracování této knihy, dnes již bestselleru, zpracovala i scénář, který však není v její tvorbě ojedinělým.

S odstupem let se mezi přáteli objevil bývalý kulturistický závodník, činovník českého svazu kulturistiky, trenér a nedávný majitel dlouho provozované posilovny a kulturistického oddílu Sokol Královské Vinohrady - pan Vladimír Semerád (63). Dlouholetý řidič autobusů MHD a dálkových spojů začínal s kulturistikou již s příchodem ruských intervenčních vojsk do tehdejší ČSSR. Byl rok 1968, když mladý Vláďa poprvé pozvedl činky v oddílu Baník Most. Motivací mu tehdy nebyly ani knihy nebo časopisy, které na trhu jednoduše nebyly, ale dva hlavní protagonisté filmu Romulus a Remus. Přestože se prvních závodů zúčastnil již po povinné vojenské službě (1974/75) a v barvách města Most, zásadní změnu v dlouhé sportovní kariéře mu přinesl až příchod do Prahy. Tehdy zde začínal pod taktovkou již zkušeného trenéra, na večírku též přítomného Františka Hájka, v oddílu ZPA Košíře. A jak už tehdy bývalo, nastoupil na právě uvolněné místo po Ludvíku Pokorném, jenž přijal nabídku Petra Stacha k přestupu do Motorletu Praha. Po několika letech nakonec Ludvíka následoval. V sadě mnoha úspěšných startů a cenných medailí však pozdějšímu reprezentantu chybí zlatá medaile z mistrovství ČSSR. Ve výškové kategorii do 179 cm jej vždy někdo z tehdy velkých bojovníků porazil - ať již Pavol Jablonický, Ján Kus, Miroslav Jastrzebski, Anton Holič, nebo Jaroslav Kulovaný. Závodní kulturistickou kariéru završil pan Semerád až v roce 2002 v Portugalsku - na MS v kategorii masters.

Po několika letech se však jméno Semerád brzy vrátí na soutěžní prkna, avšak s podstatně mladší krví. Vladimír Semerád mladší bude následovat stopy úspěšného otce - od fotbalu ke kulturistice. Aktuálně jednadvacetiletý Vladimír se již pod vedením Ladislava Kurčíka připravuje na závodní sezónu 2016. Zda prozatím stokilový Vladimír začne se závody už na jaře, nebo až v pohárových soutěžích na podzim, záleží podle slov otce na trenérovi. Trenér Kurčík mimo jiné připravuje i stávající přítelkyni Semeráda mladšího - Denisu Bayerovou, která si své první závody odbyla již letos v Brně v kategorii bikiny fitness.


Fotograf setkání Karel Tuháček
Po několika letech se na setkání veteránů objevil i již zmíněný Ludvík Pokorný. Šestinásobný vítěz soutěže o titul mistra hlavního města Prahy a Středočeského kraje a hlavní organizátor dvanácti úspěšných ročníků Pražského poháru začal s kulturistikou již v roce 1973. Ludvík se společně s panem Ing. Lubomírem Křápkem a prof. Karlem Tuháčkem podílel na organizaci dalších mistrovských soutěží nebo dvou prvních ročníků Mistr & Miss Fitness na pražském Žofíně. Za pětadvacet let organizační činnosti pomohl uspořádat na třicet soutěží. Slova chvály na něj během večera padala nejen od bývalého trenéra Hájka, ale i bývalého rozhodčího Istvána Fucsika. Ten se během večera s velkým ostychem přiznal k drobnému administrativnímu přepisu, kterého se jako rozhodčí právě v souvislosti s údajně skromným a velmi snaživým Pokorným dopustil. Vzhledem k tomu, že juniorské kategorie v tehdejší době neexistovaly a tehdy sedmnáctiletý Ludvík na soutěž mezi dospělými již prostě měl, převzal pan Fucsik osobní zodpovědnost a mezi muži jej "připostrčil". Nemýlil se - z dvanácti celkových závodníků v jedné z kategorií Pražského přeboru se mladičký Ludvík umístil na skvělém šestém místě. Díky kvalitní formě a výrazně širokým zádovým svalům pak na pódiu dokázal kdykoli konkurovat i zkušenějším závodníkům. Ludvík Pokorný dnes při vzpomínce na divoká soutěžní léta s úsměvem konstatuje: "Je to honička, býti v Praze jednička." K Ludvíkovi nutno dodat, že po revoluci v tehdejší ČSSR vybudoval jednu z prvních, avšak jednoznačně největších komerčních posiloven v pražské Libni. Bývalý atomový kryt byl svou velikostí a vybavením vyhlášený minimálně v Čechách a na Moravě. Rukama pana Pokorného od té doby prošly jak čtyři posilovny, tak i desítky velmi úspěšných závodníků a stovky dalších svěřenců. Dnes vede již "jen" dvě fitness centra a na soutěžní pódia se vrací s novými kondičními sportovci, jak sám Ludvík říká, podhoubím. Z devíti závodníků představí v Březnici již na podzim sedm bikin a dva muže.

Řady powerlifterů, které prostřednictvím naší série článků představujeme, rozšiřuje i Ota Suchomel - dvojnásobný vicemistr Středočeského kraje. Ota začal cvičit již v roce 1981 a prvních závodů se zúčastnil již po dvou letech. Během sedmi závodních let, v barvách oddílu Start Praha, se stal držitelem druhé výkonnostní třídy. Ve váhové kategorii do 75 kg dosáhl následujícího, oficiálně měřeného maxima: dřep 195 kg, mrtvý tah 215 kg a bench-press 127,5 kg. V oddílu působil společně s kulturisty Františkem Vránou, Otakarem Svobodou, Vladimírem Štěpánkem a Pavlem Vyskočilem, kteří se letošního setkání též zúčastnili. Ota, dlouholetý plavčík, saunér a masér, se zabývá i potápěním. V průběhu dvanácti "podvodních" let uskutečnil ponory jak v českých, tak i chorvatských vodách.

Tichým účastníkem s výraznou sportovní kariérou byl i bývalý prvoligový ragbista František Tvrzník (67). Dlouholetý profesionální hasič, kterému se jeho povolání stalo mezi přáteli i přezdívkou, začal s činkami již ve dvanácti letech. Dodnes s přehledem vzepře 100 kg v bench-pressu. Ligové úrovně ragby dosáhl již asi v patnácti letech, kdy začínal jako dorostenec. Během následujících pěti let prošel mládežnickou ligou a ragby hrál i během základní vojenské služby. Po vojně vstoupil do elitního prvoligového týmu mužů Disk v Říčanech, kde odehrál dalších deset let. František pro zajímavost doplnil, že v tomto týmu byl spoluhráčem pěti našich reprezentantů. Za celou patnáctiletou kariéru odehrál na 300 až 400 zápasů. Pan Tvrzník ale prošel i dalšími dvěma sporty. Pod dohledem kdysi slavného olympionika Julka Tormy trénoval kondičně box a jako člen oddílu Sparta Praha vybojoval tři turnajová vítězství v judu. František Tvrzník byl součástí i hasičského závodního týmu na pražské adrese Sokolovská 62, který ve štafetovém závodu na 400 metrů dosáhl lepšího měřeného času než náš tehdejší reprezentační tým.


Účastníci setkání


Fotografie ze setkání


Archivní fotografie


Foto:
aktuální: Karel Tuháček, Josef Paulík
archivní: Otakar Svoboda, Libuše Mazuchová, Vladimír Semerád, Josef Miklovič



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

29.12.21:21Pipo - Pomůckou může být i Jiří Mazuch, který je na obou fotograf..
29.12.20:39Mikuc - Pokud tedy vycházíme z toho, že se I. ročník Poháru Radotí..
28.12.18:31Pipo - Velmi dobrá otázka Mikuci. O poháru Radotína není na netu ..
27.12.19:46Mikuc - V kterém roce se konal I.ročník poháru Radotína? Jen se pt..+1
26.12.12:57thoth - Tuháček je profesor?? A čeho? A od kdy?-1
26.12.11:50pvondracek2 - Super fotky a clanek, diky!!+1
26.12.11:34Irminsul - Parádní fotografie,díky za ně+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie