Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Závodníci ve physique mužů - rozhovory a formy před MS ve fitness 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Letošní Mistrovství světa ve fitness, které se koná ve dnech 13. až 16. listopadu v maďarské Budapešti, se odehraje také za účasti několika českých reprezentantů nastupujících ve physique mužů. S jakým cílem na šampionát cestují Ladislav Nový, Viktor Minář a Jakub Cenek, se dočtete v následujících předsoutěžních rozhovorech. Interview s dalším naším reprezentantem na světovém šampionátu Jiřím Vilímkem jsme Vám přinesli již v tomto článku v souvislosti s jeho nedávným startem na Olympia Amateur England.


jménokategorie
Jakub Cenek physique mužů do 178 cm
Viktor Minář physique mužů nad 178 cm
Ladislav Nový physique mužů nad 178 cm
Jiří Vilímek physique mužů nad 178 cm


Jakub Cenek

Vybrané úspěchy:

Atrium Flora Grand Prix 2015 - 3. místo ve physique mužů
Fitness Mania Classic I. - 1. místo ve physique mužů
Olympia Amateur Europe 2015 - 9. místo ve physique mužů do 178 cm
Mistrovství Moravy a Slezska 2015 - 1. místo ve physique mužů do 178 cm

Jakube, dříve než se budeme věnovat vašemu nadcházejícímu startu na mistrovství světa, vraťme se ještě k vašim předchozím podzimním soutěžím. Nechyběl jste na pódiu Olympia Amateur Europe, kde jste se dokázal probojovat k devátému místu. Jak se vám soutěž líbila atmosférou i organizací a jak jste byl s dosaženým výsledkem spokojený?

Zdravím čtenáře Ronnie.cz. Byla to moje první velká soutěž a šance vyzkoušet si na vlastní kůži atmosféru prestižních závodů. K organizaci nemám žádnou výtku. Neměl jsem s ničím žádný problém. Když jsem viděl tu špičkovou úroveň všech soutěžících, bylo mým cílem projít alespoň eliminací. To se mi povedlo a nakonec jsem se dostal do TOP 10 a získal 9. místo. Byl to obrovský úspěch.

Po Olympia Amateur Europe jste absolvoval také start na Atrium Flora Grand Prix, která se konala v atypickém prostředí obchodního centra. Jaké bylo závodit právě zde a jak na vás jako na závodníky reagovala laická veřejnost, pro kterou se mnohdy mohlo jednat o první kontakt s bodybuildingem?

Jakub Cenek v přípravě na MS ve fitness 2015

Závod to byl skvělý. Díky netradičnímu prostředí to byl tak trochu jiný závod. Pódium bylo zavěšené mezi patry obchodního domu a mírně vibrovalo. Pro mě, majícího strach z výšek, bylo pózování na takovémto pódiu o něco složitější. Nakonec jsem to ustál a odvezl si 3. místo. Atmosféra během závodu byla velmi příjemná. Lidé se zastavovali, koukali, fotografovali si nás i natáčeli, a to i mimo pódium. Velmi jsem si vážil toho, že jsem se závodu mohl zúčastnit, neboť soutěžící byli vybrání na základě omezeného limitu.

Nadcházející mistrovství světa slibuje obrovskou konkurenci. S jakým cílem se jej zúčastníte?

Ano, konkurence bude určitě veliká. Na soutěž se ale moc těším a budu se snažit udělat vše pro nejlepší umístění. Do přípravy jsem dal maximum, takže mým cílem je dostat se do finále.

Patříte k nejaktivnějším českým závodníkům posledních dvanácti měsíců. Máte spočítané, kolik soutěží jste za loňský podzim a letošní rok absolvoval? A nehlásí se při tak náročném programu přeci jenom už únava?

Před rokem na podzim jsem poprvé stál na pódiu a do konce roku jsem absolvoval čtyři kondiční soutěže. Tento rok jich je zatím sedm (na jaře čtyři a na podzim tři). Teď mě čeká poslední a největší soutěž tohoto roku, a to zmiňované mistrovství světa v Maďarsku. Únavu samozřejmě pociťuji, hlavně teď v posledních dnech přípravy, ale vše se dá zvládnout.

Komu byste chtěl poděkovat za pomoc či podporu v dosavadní přípravě?

Určitě své přítelkyni, rodině a přátelům, kteří mě podporují a dávají mi tak více síly do dalších příprav. Mé skvělé trenérce Janě Bendové, se kterou to vše před rokem začalo - první příprava na kondiční závody a teď reprezentace České republiky na mistrovství světa. Dále posilovně Mišmaš Fitness za to, že mi umožnila cvičit ve svých prostorách, kde jsem se mohl kvalitně připravovat na všechny soutěže, fitness obchodu Fitness Muscle Shop, se kterým jsem dostal možnost spolupracovat. Velké díky patří obci Mokrá-Horákov a posilovně Gym Flex Mokrá za prvotní zázemí k posilování a za finanční pomoc k účasti na mistrovství světa.


Jakub Cenek v přípravě na MS ve fitness 2015

Foto:
dominikremes.cz / Dominik Remeš

Zpět na přehled


Viktor Minář

Vybrané úspěchy:

Mistrovství Evropy 2015 - 4. místo ve physique juniorů nad 175 cm
MS juniorů a masters 2014 - 7. místo ve physique juniorů nad 175 cm
MČR dorostu a juniorů 2014 - 3. místo ve physique juniorů
MČR mužů, žen, párů a masters 2014 - 5. místo ve physique mužů

Viktore, po účasti na loňském mistrovství světa juniorů a masters a letošním mistrovství Evropy je před Vámi první start na mistrovství světa mezi muži. Jak jste před světovým šampionátem spokojen s formou a s jakým cílem na závody jedete?

Jak jste sám zmínil, mám za sebou již dvě mezinárodní soutěže - mistrovství světa i mistrovství Evropy, avšak zatím vždy jako junior. Přestože juniorem jsem stále, rozhodl jsem se letos vyzkoušet mistrovství světa mužů. Je to pro mě výzva a moc se těším. Kdo mě zná, tak ví, že tento sport miluji a dávám do toho vše. Když něco dělám, dělám to na sto procent a pořádně. Jako každý závodník chci být nejlepší a porazit všechny mé protivníky, avšak i přes tohle vše, medaile a umístění nejsou to hlavní, proč soutěžím. Mým hlavním cílem je odnést si super zážitek a pocit z dobře odvedené práce. Chci na sebe být pyšný a chci, aby na mě byli pyšní i lidé okolo. To je totiž ten nejhezčí pocit na světě a právě toto mi kulturistika dává. Co se týče ambicí, věřím že forma bude dobrá a budu bojovat jako lev pro co nejlepší výsledek. Finále by bylo skvělé, ale vím, že je to můj první start mezi muži, a proto zůstávám nohama na zemi.

Na jakých zlepšeních jste v uplynulých necelých šesti měsících pracoval a jak se to podle vás povedlo?

Viktor Minář v přípravě na MS ve fitness 2015

Šest měsíců není příliš dlouhá doba na veliké změny, avšak věřím, že forma by mohla být zase alespoň o vlásek lepší. Co se týče velikosti, určitě nebudu větší, ale to ani nebylo cílem. Nadále pracuji na slabinách, které stále vidím v ramenou a pažích.

Nezvažoval jste start na domácí Olympia Amateur Europe nebo dalších podzimních soutěžích? Proč Vaše volba padla až na mistrovství světa?

Start na pražské Olympii jsem zvažoval jen z důvodu, že je to v Praze a bylo by fajn soutěžit na velké soutěži před domácím publikem. Jinak mě popravdě soutěže typu Olympia nebo například Arnold Classic příliš nelákají a soutěže typu mistrovství Evropy či světa pro mě mají větší váhu. To je ale čistě můj subjektivní pohled na věc. Stejně jako na jaře, kdy jsem veškeré mé úsilí směřoval na jeden závod, a to mistrovství Evropy, jsem si nyní vybral mistrovství světa v Budapešti.

Sledujete physique profesionálů? Je zde nějaký závodník, který Vás svou postavou zaujal natolik, že jej třeba považujete za svůj vzor?

Profesionální scénu samozřejmě sleduji. Velice se mi líbí, kam profi physique scéna směřuje. Mým oblíbencem je rozhodně Sadik Hadzovic a také Steve Cook. Oba dva jsou to super závodníci, avšak také to mají velice srovnané v hlavě, což se mi líbí. Líbí se mi, když se umí sportovec i prezentovat a není to jen hrouda masa.

Komu byste chtěl poděkovat za pomoc či podporu v dosavadní přípravě?

Chtěl bych moc poděkovat firmě Sizeandsymmetry Nutrition, která je mým hlavním sponzorem. Dostává se mi od ní skvělé pomoci, díky které můžu dělat, co mě baví. Další je určitě můj trenér Vláďa Pajič, který mi moc pomáhá. Nerad bych zapomněl na smečku The Barbarians a taky posilovny Fitness Sivi a Rock Fitness, kde můžu trénovat a vždy mi vyjdou vstříc. Samozřejmě také děkuji fanouškům, kteří mě sledují, což je obrovská motivace. Jsem za každého nesmírně rád. Díky.


Viktor Minář v přípravě na MS ve fitness 2015

Zpět na přehled


Ladislav Nový

Vybrané úspěchy:

Olympia Amateur Europe 2014 - 2. místo ve physique mužů nad 178 cm
Mistrovství Evropy 2014 - 1. místo ve physique mužů nad 178 cm
MČR mužů, žen, párů a masters 2014 - 1. místo ve physique mužů
MS žen a fitness mužů 2013 - 6. místo ve physique mužů nad 178 cm

Ladislave, máte za sebou dvě první podzimní soutěže, a to Fitness Mania Classic I a GP PEPA Opava. Na obou jste se dokázal probojovat k pěkným výsledkům, na opavské soutěži jste se díky umístění v superfinále stal dokonce nejúspěšnějším domácím závodníkem. Jak jste byl na obou závodech spokojen s formou a chtěl byste, aby na nadcházejícím mistrovství světa byla vaše forma proti například té z GP PEPA Opava ještě v něčem jiná?

Jak jsem se už zmínil v tréninkových videích, bral jsem to jako rozzávodění po roce bez soutěžení. Fitness Mania Classic I byla moc hezky organizačně zvládnutá soutěž s cenami, které jen tak na některé soutěži nezískáte. Co se týče formy, myslím, že odpovídala době před mistrovstvím světa, na které jsem zacílil svojí přípravu. Nebudu ale lhát, že závěrečná superkompenzace vyšla podle mých představ. Chtěl jsem zkusit trošku jiný přístup a jenom jsem se utvrdil v tom, že zbytečné extrémy v podobě většího množství vody a sacharidů mému tělu nesvědčí. Mnohem lepší formu jsem měl tři dny před závody, ale zkušenost velice cenná.

GP PEPA Opava - tam jsem upřímně byl spokojen s formou naprosto, mohl jsem to ještě trošku víc nacukrovat, ale co se týče vyrýsování a připravenosti, mohl bych to srovnávat s formou na mistrovství Evropy, kde se mi podařilo minulý rok zvítězit. Vzhledem k velkému množství závodníků došlo ale rovnou k následnému superfinále jednotlivých kategorií, což neberu úplně jako šťastné řešení. V současnosti je vidět, že i přesto, že v pravidlech je uvedeno něco jiného, se alespoň na této soutěži klonili rozhodčí k masivnějším závodníkům, na které mi ještě nějaké to kilo chybí. :) Druhou věcí, kterou si neodpustím říci, je, že při pohledu do výsledkových listin skoro u všech kategorií, musíme u nás asi trošku víc začít cvičit, vzhledem k polským a litevským kolegům. :)

Na světovém šampionátu jste závodil už v roce 2013, kdy jste zde vybojoval šesté místo. S jakým výsledkem byste zde byl spokojený letos?

Ladislav Nový v přípravě na MS ve fitness 2015

Vzhledem k tomu, že nedokážu úplně uhodnout, jaké budou na mistrovství světa preference rozhodčích, tak by bylo finále velkým úspěchem.

V tréninkových videích z přípravy na letošní sezónu jste se zmínil o tom, že v přípravě spoléháte na rady Evy Sukupové, Zdenky Razýmové a Bohumila Štěpánka. Jak je pro vás skutečnost, že se můžete spolehnout na pomoc tak zkušených lidí důležitá a v čem vám pomáhají nejvíce? Týkají se jejich rady pouze tréninku, anebo třeba i diety a superkompenzace?

Tak člověk vždy potřebuje trošku nějaký pohled z vnějšku, aby se probudil z toho svého snu. To, že nějak vypadáte ve fitku, vůbec nemusí odpovídat tomu, když si vedle někoho stoupnete na soutěži. Proto jsem rád, že můžu získat radu, postřeh, informaci od všech výše zmíněných. Ale i tak vždy člověk vymýšlí, přemýšlí, kombinuje. A proto se vždy snažím získat názor a popřemýšlet o něm. Na konci toho všeho jste stejně jenom vy sám, vaše přesvědčení a forma.

Jak už jsem zmínil dříve, tak Eva Sukupová byla ta, co to se mnou vydržela, když jsem si usmyslel, že budu závodník, a provedla mě celou mojí první přípravou. A i teď, i když už s ní necvičím tak často, vždy si na mě najde čas, když potřebuji. A to je věc, které si opravdu cením. Bohouš je zase chlap, jak má být, a nemalou měrou jsou mé úspěchy dosažené díky jeho zkušenostem. A Zdenka? Ta mě vždycky vrátí do reality. :)

Co máte na sportu, který děláte, nejraději? Je to práce v posilovně a budování vlastního těla, anebo si více užíváte vlastní závodění?

Ono se to postupem času hodně měnilo. Dříve jsem chtěl být větší, pak mi ale došlo, že to nejsou vše svaly, a zaměřil jsem se právě na ně. Když mi trošku upadala motivace, začal jsem soutěžit, a teď se pomalu kloním k tomu, že chci mít co nejvíce funkční tělo. Tzn. naučit se pár gymnastických prvků z toho dříve proklínaného tělocviku a třeba jednou umět udělat "vlajku". Ale i tak stále je a bude posilovna jednou z věcí, na které chci mít ve svém životě místo. Závodění mi dalo zase jiný druh zkušeností, za které jsem moc rád. Člověk si procvičí prezentaci, psychiku v šatně a užije si upřímných úsměvů. :) Na druhou stranu potká spoustu dalších lidí, závodníků a může z toho vzniknout fajn přátelství.

Komu byste chtěl za pomoc či podporu v dosavadní přípravě poděkovat?

Ladislav Nový
- trénink ramen a hrudníku
Ladislav Nový
- trénink zad a tricepsů

Tak samozřejmě všem výše zmíněným, každý z nich mi pomohl k mým úspěchům. Děkuji za možnost trénovat v Profi Fitness Eva, děkuji společnosti ForActiv za jejich velkou podporu v suplementaci, kterou mám možnost čerpat, a firmě SONY DADC. A pak samozřejmě to nejdůležitější - spousta lidi nevidí a ani nemůže vidět tu podporu, které se mi dostává doma. Vím, jaký má přítelkyně názor na tohle předvádění, které nejde změřit, a musí snést tu a tam moje nálady a i přesto mě podporuje, za což jí patří opravdu veliký dík, protože ne každý dokáže obětovat část ze svého pohodlí pro druhé. A pokud by někdo chtěl se mnou navázat nějakou další případnou spolupráci a financovat například můj výlet na mistrovství světa, tak mu v případě slušné nabídky rád poděkuji a budu se snažit, abychom z naší spolupráce vytěžili maximum. A ano, spousta lidí se mě ptá "ono se to mistrovství světa platí?" Ano, platí! :)

Na závěr moc děkuji redakci Ronnie.cz za vždy moc vstřícný přístup.


Ladislav Nový v přípravě na MS ve fitness 2015

Sportovní kariéru Ladislava Nového můžete
kromě informací z Ronnie.cz sledovat také prostřednictvím jeho facebookových stránek.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

14.11.00:17Hockey1000 - JackRuss to trochu nedomyslel*2*
13.11.21:01JackRuss - jestli chces vedet co myslim pod tim bejt na urovni a s ta..-3
13.11.12:23Geolupos - V zahraničí bez šancí? No až na to, že třeba Láďa Nový dov..+5
12.11.20:02JackRuss - no, jak tak koukam tak teda zadna super genetika to neni a..-4
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie