Přišel čas dýní se závanem podzimu. Dýní je mnoho druhů, asi nejoblíbenější v poslední době je dýně Hokaido. Bývá menšího vzrůstu a její slupka se nemusí loupat. Tento druh má v kuchyni široké spektrum využití - velmi vhodná je do polévek, omáček, moučníků nebo džemů a kompotů. Také není problém ji jen upéct a vytvořit tak neotřelou zeleninovou přílohu k masu. Nicméně tepelná úprava této zeleniny je delší, proto ji pro použití do některých receptů musíme nejprve povařit.
Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký podíl vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Cena (cca 10 porcí): 40 Kč *
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Ingredience:
- 300 g dýně Hokaido
- 200 g mrkve
- 150 g cibule
- 10 g másla (místo másla lze použít sezamový olej, dodá zajímavější chuť)
- 500 ml vody (započítávám pouze 300 ml, zbytek se odpaří při pečení)
- 100 ml mléka
- 20 g hladké mouky
- sůl, pepř, koření dle chuti (já použila směs na grilovanou zeleninu a trošku kari)
Postup:
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
Dýni vydlabeme, očistíme, pokud není přezrálá a tvrdá slupka, nemusíme loupat a rovnou nastrouháme na hrubém struhadle.
Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky.
Vše dáme do pekáčku, okořeníme, přidáme kousek másla, podlijeme vodou a vložíme do trouby.
Pečeme na 200 °C asi 1,5 hodiny, až je zelenina zcela rozpečená.
V mléce rozmícháme mouku a vlijeme do zeleninové směsi, dobře promícháme a pečeme ještě 15 minut.
Tuto omáčku podáváme s restovaným masem a jakoukoliv přílohou. U nás byla s rýží a všem velmi chutnala. Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
dýně | 300 g | 465 kJ | 5,1 g | 0,7 g | 26,4 g |
mrkev | 200 g | 176 kJ | 2 g | 0,4 g | 14,7 g |
cibule | 150 g | 209 kJ | 2,1 g | 0,4 g | 13,4 g
|
máslo | 10 g | 338 kJ | 0 g | 9 g | 0 g
|
voda | 300 ml | 0 kJ | 0 g | 0 g | 0 g |
mléko | 100 ml | 198 kJ | 2,4 g | 1,5 g | 4,8 g |
mouka | 20 g | 287 kJ | 2,3 g | 0,3 g | 14,6 g |
celkem | 1080 g |
1673 kJ | 13,9 g |
12,3 g | 73,9 g |
1 porce | 100 g |
155 kJ | 1,4 g |
1,2 g | 6,8 g
|
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!