Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

CrossFit: Palová, Peršín a Vantuch na Cyprus Throwdown 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Středomořský ostrov Kypr, ležící jižně od Turecka na úrovni Libanonu a Sýrie, je kouzelným místem. Není divu, že právě u jeho břehů se zrodila z mořské pěny nejkrásnější antická bohyně Afrodita. Ostrov má mnoho bohatství. Oplývá velkou přírodní krásou, pyšnit se může celou řadou úchvatných římských památek a k tomu zde mají víno, které milovala i sama královna Kleopatra. Je sladké jako láska, říkala.

Když k tomu všemu přidáme fakt, že na Kypru bývá krásné počasí až do půlky listopadu, bude jasné, proč si tři čeští atleti nenechali ujít zde pořádaný crossfitový závod Cyprus Throwdown, který se uskutečnil o víkendu 10. - 11. 10. 2015. Z Česka si jej přijeli užít Michaela Palová, Jan Peršín a Jan Vantuch. "Na Kypru jsem byla poprvé a už teď vím, že určitě ne naposledy," říká česká top atletka Michaela Palová, která ráda poznává cizí kraje, a tak si pobyt na ostrově protáhla i mimo soutěžní víkend. "Vždy jsem na zahraniční závody jezdila jen na otočku a to bylo hodně náročné. Teď jsem se rozhodla si to prodloužit, abych měla čas vidět víc než jen hotel a cestu na stadion," říká sportovkyně, která si kyperských 30 stupňů a jasnou oblohu užívala.

Ovšem nejen místo závodu, ale i závod samotný byl vymazlený. "Cyprus Throwdown mě opravdu mile překvapil. Organizační stránka věci byla na hodně vysoké úrovni. Jen do počátku soutěže nám přišlo snad 8 e-mailů s informacemi o dopravě, ubytování atd. V místě závodu pak také všechno probíhalo zcela bez problémů," pochvaloval si český účastník Jan Peršín. S jeho tvrzením souhlasí i Míša Palová. "Byl zde opravdu vidět zájem. Když jsem měla nějaký problém, nebo si s něčím nevěděla rady, organizátoři mi ochotně pomohli. Profesionalita byla vidět všude, před závodem, v jeho průběhu i po něm."

Kalendář soutěží CrossFitu 2015
Slovník pojmů
a cviků

Závod probíhal v prostředí atletického stadionu, což českou účastnici velmi potěšilo. "Atletický stadion je pro mě ta nejlepší lokalita, už jen proto, že ovál mám ráda z dob atletiky," přiznává česká crossfiterka, která se právě atletice dříve věnovala.

Co se týče workoutů, byli organizátoři kyperského závodu kreativní a styloví. Jednotlivým WODům dali jména podle známých hrdinů řecké mytologie, takže závodníci se museli utkat s Theseem, Atlasem, Hérou, Achillem a nevyhnuli se ani souboji s Herkulem.

První soutěžní den byl ne právě optimální pro Jana Peršína, kterému chvilku trvalo, než přivykl zdejšímu horku. Brzy se ale aklimatizoval a po 11. místě v sobotním závodě si v neděli splnil cíl a společně s dalšími 11 závodníky se dostal do finále. To a ještě semifinálový workout si Honza dle svých slov vychutnal nejvíc. Janu Vantuchovi z celého závodu nejvíce sednul třetí workout, kde předvedl šestý nejlepší výkon WODu, přičemž stejného skóre dosáhlo ještě dalších 8 atletů.

Zatímco oba mužští zástupci z Čech prošli na závod kvalifikací a znali tedy přibližně úroveň svých soupeřů, Michaela Palová přijela na Kypr na pozvání a vůbec netušila, jak kvalitní soupeřky tu proti ní nastoupí. Většinou se jednalo o závodnice ze středomořských států, které Michaela neznala. V závodě se ale ukázalo, že Míša se může svým soupeřkám více než rovnat, i když udržet se na přední pozici prý nebylo jednoduché.

Workout 1 - "Teaser"
AMRAP 8 min.

  • 7 shoulder to overhead
  • 7 bar muscle-up
  • 7 deadlift

Weights
RX: 45 / 60 kg
Master: 40 / 55 kg
Scaled: 30 / 45 kg

Druhý workout ale českou atletku potěšil. Byl pojmenován po Theseovi, jednom z největších řeckých hrdinů, který proslul tím, že se raději postavil výzvě, než aby si vybral příliš snadnou cestu. Výzvu ve formě překážek na běžecké trati po jeho vzoru srdnatě přijala i naše Míša Palová, která se na tuto disciplínu dokonce těšila. "V atletice byly mou hlavní disciplínou překážky na 400 a 1000 metrů a vždy jsem si chtěla zkusit zaběhnout i delší trať s velkými překážkami. Nikdy ale nebyla příležitost. Teď jsem tu možnost dostala a já si to tak užívala, že jsem celá čtyři kola běžela s úsměvem. Atletika samotná mi moc chybí a já byla ráda, že si ji můžu připomenout," svěřila se Michaela.

Workout 2 - "Theseus"
time cap 17 min.
1600 m run with hurdles
21 - 15 - 9

  • clean
  • bar facing burpees

Weights
RX: 55 / 80 kg
Master: 45 / 70 kg
Scaled: 35 / 50 kg

Atlas byl dle řecké mytologie obr, který na své šíji nesl nebeskou klenbu. Bylo tedy nad slunce jasné, že workout nesoucí jeho jméno bude hlavně o síle. A byl o síle, o maximální síle na jedno opakování cviku snatch. I tady mohla mít česká atletka radost. Její výkon měl hodnotu 70 kg a byl nejlepším výsledkem mezi ženami.

Workout 3 - "Atlas"
time cap 6 min.
complete 3 attempts of:

  • 1 rep maximum snatch

Minimum weights
RX: 50 / 70 kg
Master: 40 / 60 kg

Workout 4 - "Hera"
time cap 11 min. for time
Heavy "Fran"
21 - 15 - 9

  • barbell thrusters
  • chest to bar pull-ups
200 m run carrying medicine ball

Weights
RX: 40 / 60 kg
Master: 35 / 50 kg
Scaled: 30 / 45 kg
Medicine ball: 6 / 9 kg

Michaelu ale z řeckých hrdinů, potažmo workoutů nejvíce uchvátil Herkules. "Jednalo se o dlouhý metcon a ty mám ráda," okomentovala atletka finálový workout. Horší už to bylo s WODem zvaným Achilles, který přesně našel Míšinu Achillovu patu. Tím jsou pro ni stále ještě double unders, kterých tu musela zvládnout 50 v každém ze 7 kol.

Workout 5 - "Achilles" (RX + Master)
time cap 12 min.
7 rounds for time of:

  • 1 snatch grip deadlift
  • hang snatch
  • overhead squat
  • 50 double unders

Weights
RX: 40 / 60 kg
Master: 30 / 50 kg

Workout 6 - "Hercules" (RX + Master)
time cap 25 min. for time:

  • 100 m sled drag
  • 50 m tire flip
  • 50 m front rack barbell wallking lunges
  • 20 toes to bar
  • 20 clean and jerk
  • 20 m hand stand walk
  • 15 toes to bar
  • 15 clean and jerk
  • 20 m hand stand walk
  • 10 toes to bar
  • 10 clean and jerk
  • 20 m hand stand walk

Weights
RX sled: 50 / 80 kg
RX bb: 40 / 70 kg
RX tire: 115 / 115 kg
Master sled: 35 / 60 kg
Master bb: 35 / 60 kg
Master tire: 115 / 115 kg

Navzdory tomu, že se každý atlet na soutěži zcela jistě setkal s úkoly, které právě nepatřily k jeho silným stránkám, se čeští účastníci shodují na tom, že soutěžní workouty byly vymyšleny velmi dobře. "Prověřily závodníky po všech stránkách, jak výkonnost, tak připravenost," myslí si Jan Peršín. Michaela Palová souhlasí a dodává:"Workouty byly hezky promyšlené a organizátoři do nich vždy zakomponovali ještě nějaké zpestření bez toho, aby to bylo složitě překomponované. Takže i když to byl první ročník, měli to velmi dobře zpracované. Za mě top a těším se na další Cyprus Throwdown!"

Co se týče celkových výsledků na Cyprus Throwdown, vedli si čeští závodníci dobře. Michaela Palová obsadila druhou příčku, což je vynikající výsledek, i když ona sama je v názoru na svůj výkon poněkud rozpolcená. "Je to určitě výsledek, kterého si hodně vážím, a určitě jsem spokojená, také jsem mohla skončit poslední. Ale pořád mám v hlavě, a i v průběhu soutěže jsem cítila, že do toho můžu dát víc. U každého WODu mi chybělo zakončení. Tam už jsem neměla tolik síly a hodně jsem ztrácela v celkovém výsledku."

Jan Peršín, závodník z Ostravy, je se svým umístěním spokojen. Ve své kategorii získal 10. místo, čímž si splnil svůj cíl dostat se do top 10. Účast na závodě mu navíc přinesla nové zkušenosti, možnost srovnat se s mezinárodní konkurencí a dala mu novou motivaci do tréninku.

Třetí český zástupce Jan Vantuch si z Kypru přivezl 26. příčku, umístil se tedy zhruba v polovině startovního pole. To je kvalitní výsledek na 15letého závodníka, který soutěžní zkušenosti teprve sbírá. Vzhledem k jeho umístění na letošních Open, kdy ve své kategorii obsadil 2. místo evropského žebříčku, lze předpokládat, že nám v Čechách roste nadějný mladý atlet.


Nejlepší atleti Cyprus Throwdown 2015 - RX
p. muži ženy
1. Fotis Vrettakos Anna Cattapan
2. Stefan Einarsson Michaela Palová
3. Zach Woods Celia Gabbiani

Nejlepší atleti Cyprus Throwdown 2015 - masters 35 - 39
p. muži ženy
1. Marios Markou Brita Fritsch
2. Steve Bunn Denise Bunn
3. Anastasis Panagiotelis Chiara Longhi

Nejlepší atleti Cyprus Throwdown 2015 - masters 40+
p. muži ženy
1. Tunde Okunniwa -
2. Eirik Solen -
3. Panicos Kleitou -

Nejlepší atleti Cyprus Throwdown 2015 - scaled
p. muži ženy
1. Emanuele Litrenta Thelma Christoforou
2. Feidias Psilogeni Praxoula Ioannou
3. Savvas Papatheodorou Valentina Ortu




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie