Ronnie je dobrej web ale v některých, byť dobře myšlených článcích jsou někdy takový nesmysly, že to ani nejde číst. Mělo by to vždy projít korekturou nějakýho odborníka, což asi není možný - stálo by to finance navíc, což chápu. Ale napsat, že při vyšší konzumaci MCT může dojít ke ketoacidóze je nesmysl jako hrom. Autor vůbec nerozlišuje mezi ketózou a ketoacidózou, což jsou dva odlišné pojmy, často zaměňované i lékaři. Ale jinak fajn článek...
Počkej, tak to mi vysvětli. Já měl za to, že ketoacidóza vzniká při nadbytku ketolátek v krvi, což se může stát při jakémkoliv nadbytečném příjmu tuků, ne?
Nad určitý a teď přesně nevím kde je ta hranice, množství ketolátek je to už ketoacidóza ale ta hranice je celkem vysoká a normální zdravej člověk ji snad nemůže dosáhnout a s nadbytkem příjmu tuků to nemá vůbec co dělat. Jakejkoli nadbytek se prostě uloží do zásob a nazdar. Fyziologicky se nespouští vůbec lipolýza ani ketogeneze při dostatku cukru v játrech a krvi. Až při nízké hladině cukru, respektive inzulinu se tyto procesy v játrech a tukové tkáni spouští. Tělo buď jede na cukr, nebo při jeho nedostatku přepíná na ketony. Nelze, aby si v klidu jelo na obojí, to jsou dva rozdílný metabolismy.
Ty lékaři, co to zaměňujou taky, by taky asi měli projít korekturou odborníka, viď? :-D Jinak kvůli jedný záměně slova za vyšší stupeň daného stavu dělat, že celý článek nejde číst, to je trochu přes čáru.
Přesně, to že je jedna věta nešikovně napsaná, neznamená, že je celý článek na odpis. Třeba to bylo myšleno tak, že když člověk hubne a MCT ještě k tomu podporují odbourávání tuků, tak se zvyšuje koncentrace MK a ketolátek v krvi (při prudkém hubnutí je vznik ketolátek běžný). Proto by vysoké množství tuků ve stravě navíc ještě umocnilo vznik ketolátek, ale nevím :)
Hodnocení: 0
sk to Halager: ,,Tělo buď jede na cukr, nebo při jeho nedostatku přepíná na ketony. Nelze, aby si v klidu jelo na obojí, to jsou dva rozdílný metabolismy.,, to je nejaka blbost ne ? nikdy to prece neni 0/100 nebo 100/0
Nejsem expert, ale ketony v moči budeš mít po kokosovém oleji i když v žádné ketóze nebudeš...
jinak by mně zajímalo, jak to s tím kokosovým olejem je. osobně ho nepoužívám, ale je dost moderní teď...
Asi jste můj příspěvek nedočetli až do konce, jinak byste si všimli věty `ale jinak fajn článek` takže moje kritika se týkala ne celého článku, ale několika nesmyslů, které v něm jsou. Při nadbytku MCT ketony vznikají, ale rozhodně nevznikne ketoacidóza.
Halager - jestli je tady někdo blb, autorka článku to rozhodně není. Do ketoacidózy se může dostat kdokoli, je to přirozený stav při dlouhotrvajícím hladovění. MCT tuky jsou jediné tuky, které organismus dokáže využít jako okamžitý zdroj energie a proto lze při vysokých dávkách mluvit o možnosti vzniku ketoacidózy. Fyzicky k tomu v podstatě nikdy nedojde, protože při vysoké dávce MTC se tak rychle posereš, že nestačíš ani doběhnout. Ostaně pokuď této problematice chceš opravdu porozumět, bylo by dobré si o tom něco přečíst a až potom se pouštět do odborných diskuzí.
http://is.muni.cz/th/375927/lf_b/Kasparova_MCT_tuky_u_zdravych_a_nemocnych_jedincu.pdf
DeGuise: nikdo nemluví o tom, že je autor článku blb. Prosím jaké máte vzdělání, že se zde snažíte psát moudra? Nikoli, ketoacidóza není normální fyziologický stav ani při dlouhotrvajícím hladovění. Člověk je na tento stav evolučně velmi dobře přizpůsoben a nepřináší pro zdravé jedince žádná zdravotní rizika, zatímco ketoacidoza ano. Ani při velmi vysoké dávce MCT ketoacidóza nevznikne - vznikne vysoká ketóza....nadbytek MCFA půjde pro liponeogenesi v játrech a posléze k uložení do adipocytů. Používáte neodborné pojmy, `fyzicky` si pletete s pojmem `fyziologicky`, ale to se dá u laika pochopit. Této problematice příliš nerozumíte, ale pokud byste si chtěl pokorně něco nastudovat, tak jsem ochoten vám zaslat stovky stran textů a studií, které jsem na toto téma přečetl.
DeGuise: stačilo jen do googlu zadat název ketoacidóza a měl byste hned jasno, že mluvíte nesmysly, ketoacidóza je závažný zdravotní stav, který u ZDRAVÝCH jedinců nenastává ani za dlouhého hladovění, natož pak u vysoké dávky MCT:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ketoacidóza
Tuky se přece odbourávají na acetylkoenzym-A a ten pak na ketolátky, když je ho v nadbytku. - ,,acetyl-CoA, which is the precursor of ketone bodies`. Nevím no :)
do ketoacidózy se dostane jenom diabetik. při hladovění se dostaneš do ketózy.
Fury08: jako jasně to co píšeš je v základu pravda...ale ono je to jinak mnohem složitější..záleží na mnoha a mnoha dalších faktorech který rozhodujou o tom, co se s tim aCoA dál stane
Tak já tady tohle nestuduju, proto se ptám i na další názory :)
Ještě jsem našel tohle - článek o ketóze (***):
V tomto stavu se v játrech vyrábí látky vhodné ke spálení a získání energie (acetyl-CoA). Tyto látky se získávají z tuků a bílkovin. Proces získávání z tuků je vratný, proces získávání z bílkovin je nevratný, to znamena, že při minimálním přísunu energie dochází k reverzi těchto přebytečných látek zpět na tuky.
V extrémních případech může vzniknout až ketoacidóza, překyselení organismu látkami vzniklými v tomto procesu z acetyl-CoA - ketony. I když nedojde přímo k ketoacidóze, je tělo stále zatíženo vyrovnávaním hladiny pH. Navíc tělo nemá přísun ochranných látek rostlinného původu. Vitamíny lze sice nahradit formou doplňků, ale mnoho dalších látek (antioxidanty ze skupin bioflavonoidů, různé druhy vlákniny, fytoestrogeny) může dodat jen zelenina, ovoce a obiloviny. A tak se na jednu stranu v těle hromadí toxické odpadní látky z ketózy a na druhé straně chybí vitamíny a minerály vhodné k odvodu těchto odpadních látek z těla. Dochází teda k postupné toxikaci organismu. S tim jsou spojené migrény, nevolnosti, špatná nálada a pocit zapáchajícího dechu (ketony).
Tak na tom částečně něco pravdy je, ne?
*** edit admin (viz pravidla diskuzí)
Fury08: sory kámo tento článek nebudu komentovat:-))))) ne že by se mi to nehodilo do krámu, ale tohle prostě se už nedá:-)
Do ketoacidózy se dostane člověk jen velmi vzácně a možná se spíše jedná o nějakou skrytou metabolickou poruchu
(http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc052709), protože zdravý člověk je pouze v dietou indukované ketóze (jak psal Halager), tedy fyziologický stav při restrikci sacharidů.
Spousta mých známých sportovců včetně mě již dlouhou dobu využivá výhod kokosovýho oleje. Hlavně před tréninkem v dávce 10g. Třeba Boris Orava, ten ví co je vhodný. Kokosový olej skvěle čistí zuby (vyběluje).