Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Dubnové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů
v Praze v roce 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Jan Hykl
Jako předzvěst blížícího se zahájení další soutěžní sezóny v roce 2015 se v druhý dubnový den setkali pražští veteráni kulturistiky a silových sportů. S nezdolnou pravidelností, v dlouhé řadě mnoha předchozích let, se bývalí závodníci, rozhodčí, funkcionáři dřívějšího vedení svazu, ale i bývalí lifteři opětovně shromáždili na pražském Smíchově, aby si jednoduše podali ruku a poklábosili. Hned na první pohled bylo patrné, že počet příchozích opětovně narostl a atmosféra setkání starých přátel ještě více ožila. Společně s hlavním organizátorem akce panem Zdeňkem Králem si netroufáme odhadnout, jakého čísla se součet věků všech účastníků letos dobral. Vím však, že jeho nejstarší účastník pan Jiří Zajíček již stačil oslavit sedmaosmdesáté narozeniny. Při svém příchodu s dalším velkým nestorem panem Jiří Horkým proto také sklidili spontánní aplaus. Na setkání se všemi "šedými vlky československé kulturistiky" si vyhradil svůj časově přeplněný program i aktuální předseda Svazu kulturistiky a fitness České republiky a majitel kulturistického magazínu Ronnie.cz pan Martin Jebas. Možná si tak jako já uvědomuje, že s postupujícím časem je potřeba si již rezervovat vlastní židli. Abych ale nebyl příliš prostořeký, musím dodat, že kromě židle je nutné si získat i přízeň všech vzájemně se respektujících veteránů. A to určitě není automatické.

Rád bych Vás dnes seznámil se čtyřmi staronovými účastníky, které jsem v předchozích článcích ještě nepotkal, a tudíž ani nepředstavil. Prvním z nich je pan Jan Hykl, bývalý strojař a někdejší člen oddílu profesora Františka Bulvy - Tesla Brno. Jako jeho člen dosáhl na čtvrté místo během mistrovství ČSSR. Dodnes tak vzpomíná na období, kdy stál na pódiu společně s tehdejším vítězem Bohumilem Divílkem. Velmi dobře rozjetou závodní kulturistickou kariéru však zastavil těžký úraz - nadvakrát zlomená páteř. Následoval odchod do Prahy, kde se svěřil do rukou pana Karla Tuháčka v rámci Olympia Praha. A právě tento krok zřejmě panu Hyklovi otevřel dveře k legendárnímu oddílu Sandow v Mariánských Lázních, kam jej jako svého asistenta přivedl tehdejší předseda celorepublikového svazu pan Luděk Nosek. "Jako asistent předsedy jsem měl na starost Mariánské Lázně a dohled na přípravu tamních vrcholových závodníků. Dohlížel jsem tak na trénink a stravu takových legend, jako byli Alois Pek, Robert Dantlinger nebo Jan Černý. Měl jsem na starost i soustředění naší reprezentace, návštěvy německých závodníků, fotografování a v podstatě vše, co bylo potřeba."

Pan Hykl, dnes již soukromý detektiv, však jedním hlasem dodává, že to vůbec nebylo lehké, především pak s trojlístkem Sandowa. Vzhledem k tomu, že s nimi trávil téměř veškerý osobní čas, stali se velkými přáteli. Z této pozice pak bylo ale těžké je uhlídat. "Vzpomínám si, jak se mě vždy Luděk Nosek po našem příchodu z restaurace s lehkou výčitkou zeptal, zda jsme náhodou neměli zase hemenex. Samozřejmě měli, ale jak jsme tomu mohli všichni odolat - bylo to naše nejoblíbenější jídlo." Z hluboké studny plné všech neobvyklých zážitků a získaných informací vyzdvihl pan Hykl i úsměvný moment s Aloisem Pekem. Nedokázal pochopit, jak do sebe vždy Pek dokázal postupně naládovat jednadvacet kostek tvarohu.

Michael Macek
Velmi příjemný dojem jsem získal i z elegantního a dlouholetého advokáta JUDr. Michaela Macka. Společně jsme se shodli na tom, jak jsou činky vlastně spravedlivé. Nikomu nic neodpustí, věrně na Vás v činkárně vždy počkají a dokáží smazat rozdíly v povolání i původu. Na tom totiž v posilovně vůbec nezáleží. "Jako advokát jsem samozřejmě míval spousty zajímavých klientů, o tom se však ze zásady nemluví," odpověděl tento bývalý kulturistický závodník na mou troufalou otázku. Pan Macek začínal s posilováním již v roce 1969 v oddílu Olympia Praha vedeném panem Tuháčkem. Že mě to jméno ještě překvapuje. Oba vrstevníci společně trénovali až do prvních Mackových závodů v roce 1975. Během pěti následujících let soutěžní kariéry vybojoval pan Macek dvě čtvrtá místa na mistrovství České republiky a titul absolutního vítěze hlavního města Prahy v roce 1978. V tomto období prošel dalšími dvěma oddíly - Spartak Radotín a Motorlet Praha - tentokrát již po boku Petra Stacha, jemuž byl pan Macek v letech 1976 - 1980 osobním sparingem. Společné tréninky si však vyzkoušel i s Petrem Tlapákem, Ludvíkem Pokorným nebo Bohumilem Baarem z jižních Čech.

Úžasným příkladem sportovní všestrannosti a talentu je Ladislav Hötzel, který ve věku devětasedmdesáti let stále srší humorem a velkým charismatem. Tento závodník ve vzpírání, kondiční kulturista, jakož i zápasník ve stylu volném a řeckořímském pracoval několik posledních let jako technik v provozovnách obuvnické firmy Baťa. Předtím však dle svých slov vystřídal kupu vzájemně odlišných zaměstnání v Praze. S činkami a všemi výše zmíněnými sporty začal před asi padesáti lety. Nejvýraznější úspěch zaznamenal v zápasu, kdy byl členem vítězného týmu Start Praha během mistrovství ČSSR. Ve vzpírání dosáhl až na titul mistra Prahy v roce 1958. "V kulturistice jsem se na závodní prkna neodvážil, byl jsem tak trochu ostýchavý. To může potvrdit i vedle mě sedící Franta Hájek, který mě jako můj osobní trenér a sparing čtyřicet let mordoval." Dozvěděl jsem se, že pan Hötzel byl opravdu velmi dobře stavěný a v kulturistice by jistě uspěl - nikdy si však soutěžní plavky nevyzkoušel. A jak se dnes po všech těch prosportovaných letech cítí, pan Hötzel uzavřel slovy: "Paní Květa Fialová vždycky říkala, že stáří je krásná věc. Kdyby u mě ale stála vždy, když se ráno vzbudím, kopnul bych jí okamžitě do pr…"

Posledním z představených dnes bude pan Pavel Sojka, který je živým důkazem toho, že závodit lze v každém věku, a to i v silovém trojboji. Považte - tenhle několikanásobný mistr světa v kategorii masters nad 60 let sice začal s posilováním už v roce 1970, se závoděním ale až po nástupu do důchodu. Jeho pravidelným sparingem je další úspěšný liftař Květoslav Štora. Bývalý dlouholetý zedník Sojka v nedávné době přitom oslavil kulaté a úctyhodné sedmdesátiny.

Doslov

Ladislav Hötzel
Mým dnešním doslovem bude především značně rozšířená sada archivních fotografií, za které bych rád všem přispěvatelům hluboce poděkoval. Jak mi vždy Juraj Višný, který letos oslaví již osmasedmdesáté narozeniny, připomíná: "Jedna fotografie může říct více než tisíce slov."

A tím posledním je příjemný dojem, který mi s ohledem na předchozí články zavdal svým e-mailem pan Jiří Toman - veterán československé kulturistiky žijící dlouhodobě v Chicagu. Právě od něj jsem získal čtyři fotografie, o které bych se rád podělil. Pan Toman doplnil ke dvěma z nich, respektive k fotografiím ze soutěže v Jihoafrické republice, následující komentář:

Soutěž Mr. Western Province Competition se koná v Kapské provincii a zahrnuje Cape Town a okolí. V roce 1974 jsem se stal jejím absolutním vítězem. Na druhé fotografii zachycený Kevin McNamara později vyhrál titul Mr. South Africa a účastnil se počátkem 80. let i několika mezinárodních soutěží. Jeho nejvýraznějším úspěchem bylo druhé místo na Mr. International. Je to můj dobrý kamarád, provozuje vlastní tělocvičnu v Pretorii. Zajímavostí též je, že na obou soutěžích byl hlavním rozhodčím slavný Reg Park, se kterým Kevin léta trénoval - znali se tak velmi dobře. Já osobně jsem znal Parka jen povrchně, několik cenných fotografií s ním však mám.

Pro doplnění k osobě pana Tomana - v letech 1968 - 1969 (tedy krátce před jeho emigrací) trénoval společně s Josefem Pitrou, Michalem Kolářem nebo i Jardou Messnerem v oddílu Slavoj Praha. V roce 1968 obsadil pan Toman ještě jako junior třetí příčku na mistrovství ČSSR a následující rok získal na juniorském mistrovství ČSSR i stříbro.

I kdyby měly být určeny všechny články o veteránech byť jen pro jednu osobu, například jako je pan Toman, stojí za to.


Fotografie ze setkání


Archivní fotografie


Foto:
aktuální - Karel Tuháček, Josef Paulík
dobové fotografie z archivů Josefa Mikloviče, Františka Vrány, Jiřího Tomana a Přemysla Perbeckého



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

04.06.09:15fismaistr - Docela by mě zajímalo jak tehdy vypadal jejich jídelníček,..
03.06.19:39CZEBLADE - Tyhle archivní fotky jsou super, to musela být ta pravá dř..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie