Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Štěpán Ginzel - rozhovor a aktuální forma před Loaded Cup 2015

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže


LOADED CUP 2015 - 3. - 4. 4. 2015, Dánsko
Češi před Loaded Cup:
Štěpán GinzelMartin KlušákDavid UlbrichtPetra Urbánková
Veronika ŽižkováSilvie BeránkováVeronika Szalayová
Info z Loaded Cup:
výsledky a fotografie - 3 medaile!
Očima závodníků, rozhovory s medailisty:
očima Davida UlbrichtaŠ. Ginzel D. Ulbricht

Štěpán Ginzel je závodníkem, který nyní nastupuje již do své třetí soutěžní sezóny. Na letošní jaro se připravoval pod vedením zkušeného trenéra Tomáše Bureše a svou formu poprvé předvede na soutěži Loaded Cup, která se bude konat 3. - 4. dubna v Dánsku. Hned o týden později se Štěpán představí i na soutěžních prknech ve švédském městě Malmö v rámci závodu Sweden Grand Prix.

Štěpáne, před Arnold Classic v roce 2013 ses v rozhovoru svěřil, že nejsi přímo exhibicionista, a tak máš problém se předvést na pódiu. Jak to s tebou v tomto ohledu vypadá v roce 2015?

Od Arnold Classic 2013 uběhla dlouhá doba, během které jsem absolvoval v roce 2014 mistrovství Čech, republiky, Evropy a Olympia Amateur Europe v Praze. Neříkám, že jsem už na pódiu úplně v klidu a že se díky tomu ze mě stal exhibouš, ale pravda je, že na každém dalším závodu jsem se cítil lépe a získával potřebné zkušenosti. V pózování jsem s každým závodem nacházel to, co by pro mě bylo nejpřirozenější. Jak se budu cítit na závodech, které mě nyní čekají, a jak si je užiji, vůbec netuším. Přeci jen jsem zas nezávodil skoro rok. Největší problém vždy byl a bude úsměv, ale ten snad trochu změkne po pár locích sektu. :)

V roce 2013 jsi také říkal, že neplánuješ zvyšovat svalové objemy, platí to stále?

Už přesně nevím, ale myslím, že otázka tenkrát zněla, jestli neplánuji zvyšovat svalové objemy a zkusit kulturistiku. Odpovídal jsem hlavně na tu kulturistiku. Jsem člověk, který se chce stále zdokonalovat a v tomhle sportu se zdokonalujete i zvyšováním objemu. Už v loňském videologu na Ronnie.cz, kde jsme měli společný trénink s Vítkem Sahulou před ME, jsem reagoval na podobnou otázku tím, že kulturistiku vnímám jako estetickou kulturu těla a na estetice se dá pracovat vždy. Každý máme nějaké nedokonalosti a svalové dysbalance, některé partie jsou vpředu oproti ostatním a některé je potřeba vylepšit, aby byl estetický projev co nejlepší. Takže jsem se snažil zvyšovat svalové objemy převážně na místech, která mě v tomto směru posunou dál.

Na čem jsi tedy v přípravě na letošní jarní sezónu pracoval nejvíc a kde myslíš, že jsi zaznamenal největší pokroky?

Do objemu jsem si dal za úkol tři věci. Zlepšit kulatost ramen, hloubku zad a celkový objem nohou. Vzhledem k mojí dětské kostře vím, že na ní musím mít naplácáno mnohem více masa, než mají ostatní, abych se při porovnávání mezi nimi neztratil. Uvidíme asi až po první superkompenzaci, co se od loňska změnilo, nebo nezměnilo. Třeba teď, když píšu tenhle rozhovor, tak jsem třetí den na nízkých cukrech a cítím se jak atlet brčko, tak se mi těžko píše o tom, jak to bude vypadat. :) No a nohy? Objem byl super, rostlo to a tréninky mě bavily. Tomáš Bureš o nich řekl, že to nejsou vůbec zlý nohy, což jsem bral s rezervou, ale říká se, že máma a trenér mají vždycky pravdu. :) Já cvičil nohy vždy spíše atleticky a chtěl od nich rychlost, výbušnost a vytrvalost, a to hlavně kvůli hokeji, který jsem dlouhá léta hrál. Na Hardcore trénincích, které denně vedu, musím svým svěřencům den co den předvádět výskoky, přeskoky, agility a sprinty a to jde s těžkýma nohama těžko a asi bych byl těm, kterým mám jít příkladem, spíše k smíchu. Před dvěma a půl měsíci jsem si vyhodil koleno, které nedrží, jak má, při dlouholeté absenci křížového vazu, takže jsem zas na 6 týdnů musel na tréninky nohou zapomenout a od té doby je cvičil spíš kondičně, což se na jejich objemu prostě odrazí. Navíc v dietě už na ně nic moc nenabalím.

Co se tvé přípravy obecně týká, byla v něčem jiná než ty předešlé?

Byla zcela jiná. Už jsem zmínil objemovou přípravu, kterou jsem vlastně podstoupil úplně poprvé, protože vždycky jsem si chtěl držet slušnou formu celoročně. Objem byl pro mě tedy něco nového a musel jsem se sakra přemlouvat, abych to neutnul dřív. Vše jsem konzultoval s Tomášem Burešem, který mi vše ladil už od začátku objemu, a budeme v tom spolu pokračovat až do ukončení jarní sezóny. Loni jsem to strašně uhnal. Byl jsem, dá se říct, dva měsíce před prvním závodem připravený, držel jsem dál dietu, cvičil dvoufázově, málo spal a pálil svaly. Ty poslední dva měsíce jsem to vlastně plnil zpět a jen díky Tomovi to pak bylo schůdné s nějakým závoděním. Když přičtu ty dva měsíce před prvním závodem a kouknu se do kalendáře, kdy jsem stál na posledních závodech Olympia Amateur Europe v Praze, tak si uvědomuji, že jsem formu držel prakticky 5 měsíců a to bylo dost náročné. Toma teď poslouchám na slovo a ten mi celou dietu doslova přikazoval jíst a zakazoval nadmíru cvičit. Příprava je tak pro mě vlastně mnohem jednodušší, než byla ta loňská, i když makám naplno. Nejsem ale tak strašně unavený, vyždímaný, můžu spát, svaly se snad zatím drží a doufám, že to bude vše nachystané přesně na den závodu.

Reaguje tělo na dietu stejně dobře i po několika závodních zkušenostech, nebo se začíná bouřit?

Vypadá to, že reaguje v pohodě. Možná je to dané právě celkovou změnou v přípravě, nevím, jak by to vypadalo, kdybych zůstal u starého "ždímání". :)

Pomáhá ti v přípravě nějak tvá partnerka, která také závodí? Motivujete se vzájemně? Trénujete spolu?

Ta má absolutně odlišné tréninky i stravu, takže spolu moc netrénujeme. Oba cvičíme v Olympia Fitness Opatov i Vršovice, oba pod Tomášem Burešem, často ve stejný čas, ale každý v jiném rohu. :) Nicméně vzájemnou podporou pro oba je i to, že když se jednomu zrovna nechce, je unavený a má krizi, tak ho ten druhý na trénink prostě dokope, protože na tréninky jezdíme většinou společně. Když jsem už nezvládal psychicky objem, tak věděla, co říct, abych u něj ještě vydržel, a stejně tak to bylo, i když jsem to třeba začal ždímat víc, než bych měl. Ona má vše poctivě vydřené, vyběhané a vyskákané. Lidi v posilovně na její tréninky koukají s otevřenou pusou. Jede vše maximálně intenzivně, ráda improvizuje a kombinace cviků, které využívá, jí dělají trénink zábavným. To, co předvádí na běhacím pásu nebo schodech, nemá co dělat s gravitací a já ani ostatní nechápeme, jak to ustojí. :)

Každý, kdo si někdy prošel takovou přípravou, ví, co to obnáší. Znám případy, kdy opravdu špičkový trenér přenechal přípravu své přítelkyně někomu jinému. Nedělá to prostě dobrotu. Já si nedovedl představit, že bychom mohli být oba ve stejnou dobu v dietě a nezabít se, protože jsme se nikdy stejně nepřipravovali a i tak to byla vždycky slušná zkouška. Opak je teď ale pravdou a zvládáme to celkem dobře. Občas "držkuju" já, občas ona, ale oba víme, co máme v takovou chvíli udělat.

Ty máš teď před sebou soutěž Loaded Cup a týden nato Sweden Grand Prix. Proč ses rozhodl právě pro tyto závody?

Důvodů bylo víc. Jednak jsem Loaded Cup sledoval už několik ročníků a úroveň závodu i závodníků se mi zdála velmi dobrá. Spousta kategorií, hezká stage, doprovodný program zahrnující i semináře s osobnostmi světové kulturistiky slibuje dávku pěkných zážitků navíc a pro ty si na závody jezdím především. V kalendáři to byl navíc jeden z prvních jarních závodů a já už chtěl ukončit objem a vrhnout se do diety, protože mě objem nebaví. Soutěž Sweden GP už se pak nějak sama nabídla, protože je jen o týden později a přejezdová vzdálenost z Kodaně do Malmö je asi hodina.

Nemáš obavy ze dvou superkompenzací za sebou?

Před rokem jsem absolvoval Čechy, republiku a Evropu během třech týdnů. Mezi jednotlivými závody jsem měl vždy jen 6 dní, takže se superkompenzacemi navazujícími na sebe zkušenosti celkem mám. Jelikož jsem šel do každého závodu po úplné superkompenzaci i s odvodněním, tak se to na formě podepsalo až na ME, kde už tak dobře neodtekla voda a byl jsem měkčí, než bych chtěl. Na mistrovství ČR byla forma, myslím, lepší, plnější a tvrdší než na mistrovství Čech, takže se dá počítat s tím, že druhá superkompenzace formě jen prospěje, pokud vše dobře dopadne. Teď bude mezi závody o den více času, takže pokud se něco nepředpokládaného nestane, mělo by to být v pohodě. Uvidíme, jak to s Tomášem vymyslíme. Respektive jak to vymyslí on a pro jaký závěr superkompenzace se rozhodneme. Sám ještě nevím, jestli bude do Dánska lepší být hladší a plnější, nebo tvrdší a ostrý.

Jak jsi spokojený se svou momentální formou nyní, několik dní před závody?

Nikdy nejsem úplně spokojený, forma se mění každým dnem a hodinou a je to jedna velká hra s psychikou. Když uberu cukry a steče voda, tak je to chvilku ostřejší, pak to vycukruji, vyždímu a jsem zdechlý. Když tam zas přidám cukry, tak se to trochu naplní a jsem zas trochu spokojenější. Cukry ale přitáhnou vodu a je to zase zatažené. No a takhle je to pořád dokola. :) Stále se tím poznávám, každou přípravu se poznám víc fyzicky i duševně, a proto to dělám. Proto mě to naplňuje. Až v Dánsku se ale ukáže, jaká bude nakonec forma, co jsem zlepšil a jestli zas trochu vylepším pózování a projev na pódiu. Když po závodech uvidím na fotkách ve srovnání s posledními závody změnu k lepšímu, teprve pak budu spokojený, bez ohledu na umístění.

Plánuješ závodit i na podzimních soutěžích?

To zřejmě ne. Plány a cíle si dělám vždy postupné. Takže teď je tu Dánsko a Švédsko a pak se uvidí. Chtěl bych si trochu konečně užít léto a odpočinout si. Splnit si i jiné sny, trochu se odměnit, oprášit vztahy se svými kamarády a mimo jiné se věnovat poctivě klientům, závodníkům, kterým pomáhám, a hlavně Hardcore tréninkům a lidem kolem nich. Na opravdové dovolené jsem nebyl pěkných pár let. Chce si to asi v pravou chvíli umět říct, že život není jen o závodech, které mimo jiné spolu s přípravou stojí i spoustu peněz, které se dají užít i jinak. Každý máme jiné priority a chápu, že pro širokou veřejnost, ale i pro moje kamarády jsou naše priority dost nepochopitelné. Ale jde jen o to, plnit si své sny... A ty má každý jiné.

Letos mi s přípravou pomohlo Fit Pro Czech a dalo mi do diety doplňky, které jsem potřeboval. Tahle podpora vznikla tak nějak spontánně na kamarádské úrovni, protože s klukama z Fit Pro spolupracujeme už dlouhá léta i skrze Hardcore tréninky. General Sport jako zástupce Under Armour mi uhradí startovné na obou závodech, čehož si vážím. Snažím se podporu obou výše uvedených vracet další podporou a slušně je reprezentovat nejen na mé fitness lifestylové facebookové stránce Štěpán Ginzel - Hardcore Tréninky, kde najdete možná pár tipů pro svůj trénink i stravování. Mimo jiné tam budu vkládat i něco z místa dění obou závodů.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 39 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie