Máte narozeniny? A máte už dost ztužených, nezdravých a přecukrovaných narozeninových dortů, laskonek a větrníků? Chtěla jsem si na narozeniny udělat alespoň trošku zdravější variantu dortu. Oslovila jsem tedy svoji dobrou kamarádku Alenku (www.maminkafit.blogspot.cz), která se věnuje pečení, nejen tedy sladkých variant, ale i slaných, zda by mě nenaučila nějaký zdravější recept. Vymyslely jsme tedy jablečný koláč z mrkvového těsta, který jsem podávala na rodinné oslavě. Kamarádka Alenka má velký cit pro pečení, jelikož její výtvory vypadají vždy velmi pěkně, doufala jsem, že se povede i ten můj koláč. Nikdy jsem nepekla nic z mrkve, byla jsem zvědavá, jak celý počin dopadne. Nakonec mě koláč velmi mile překvapil, dokonce celý proces pečení nebyl příliš složitý pro nás, pečící amatéry, a rodině chutnal. Doufáme s Alenkou, že se Vám koláč také povede. Dobrou chuť.
Cena: cca 90 Kč *
Doba přípravy včetně pečení: 1 hodina
Ingredience (cca 9 kousků):
Těsto:
- 300 g špaldové hladké mouky
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 130 g másla - na kostičky
- 125 g nízkotučného tvarohu
Náplň:
- 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
- 1 polévková lžíce přírodního cukru (asi 20 g) nebo náhradní sladidlo
- trochu perníkového koření a skořice dle chuti (asi 1 malá lžička od každého)
- 125 g nízkotučného tvarohu
- 1 vanilkový puding v prášku
- nasekané mandle, rozinky dle chuti
Postup:
Připravíme si ingredience.
Všechny suroviny odvážíme, dáme na vál a rukama vypracujeme pružné těsto.
Necháme chvíli odležet v lednici a mezitím si připravíme náplň.
Jablíčka nastrouháme nahrubo, vymačkáme šťávu. Do jablek přisypeme přírodní cukr (kdo chce, může použít náhradní sladidlo dle potřeby), dále perníkové koření, přimícháme tvaroh a vanilkový puding v prášku. Přidáme nasekané mandle (můžete použít ořechy dle Vaší chuti) a rozinky. Celou směs dobře promícháme.
Těsto rozdělíme na 2 části - jednu trochu větší, druhou menší.
Větší část vyválíme na placku podle tvaru formy (pozn. množství těsta je na standardní kulatou formu o průměru 26 cm, ale lze použít jakoukoli formu, menší plech nebo pekáček).
Těstem vyložíme dno formy a vytáhneme i okraje. Na to nandáme jablečnou náplň. Vyválíme menší část těsta a tou zakryjeme směs z jablíček.
Nakonec těsto sem tam propícháme párátkem nebo vidličkou. Pečeme cca 35 minut na 180 °C.
Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
špaldová mouka celozrnná jemně mletá | 300 g |
4497 kJ | 28,2 g | 223,2 g |
7,5 g |
mrkev čerstvá | 300 g | 453 kJ |
3 g | 18,3 g | 0,6 g |
máslo | 125 g | 3838 kJ |
1,063 g | 0,125 g | 102,5 g |
Pilos tvaroh odtučněný | 250 g |
690 kJ | 30 g | 9 g |
0,5 g |
jablko | 1000 g | 2600 kJ |
4 g | 144 g | 4 g |
pudinkový prášek vanilkový | 1 ks (38 g) |
590 kJ | 0,228 g | 34,352 g |
0,011 g |
cukr třtinový | 20 g | 337 kJ |
0 g | 19,8 g | 0 g |
Vitana perníkové koření | 2 g | 38
kJ | 0,096 g | 1,496 g |
0,074 g |
skořice mletá | 3 g | 31 kJ |
0,117 g | 0,807 g | 0,066 g |
celkem (cca 9 kousků) | |
13074 kJ | 66,7 g |
451,08 g | 115,3 g |
1 kousek | | 1453 kJ |
7,4 g | 50,12 g |
12,8 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!