Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Žebříček profesionálů IFBB 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Arnold Classic 2014: Shawn Rhoden a Dennis Wolf

Profesionálové IFBB kategorie open mají za sebou nejnabitější sezónu, co pamatují. Dvacet závodů se v jednom roce ještě v historii profesionální divize IFBB neuskutečnilo. Sezónu otevřela druhá nejprestižnější soutěž planety Arnold Classic. Po dvou stříbrech z let 2011 a 2012 se na třetí pokus dočkal vítězství Dennis Wolf, když sváděl souboj o vítězství se Shawnem Rhodenem. Oba dva borci tím začali plnit své bodové konto do žebříčku. Shawn Rhoden si navíc došel i pro vítězství na Australian Pro Grand Prix 2014, která se konala tradičně týden po Arnold Classic. V Columbusu se blýskl životní formou Cedric McMillan (15. místo v žebříčku), který skončil třetí před Victorem Martinezem a Evanem Centopanim (19.). V poli poražených skončila taková jména jako Branch Warren, Ben Pakulski (32.) a další. Oba dva posledně jmenovaní překvapivě porazil v Austrálii i William Bonac.

Po měsíci se v Orlandu sjela zcela jiná konkurence, ze které vykrystalizoval jako vítěz nadějný Justin Compton (32.), který se po tomto jediném startu opět stáhl do ústraní a místo na Mr. Olympia 2014 se začal připravovat na Arnold Classic 2015. Rio de Janeiro hostilo druhý ročník Arnold Classic Brasil, kde se konkurence ve startovním poli významně zvýšila. O titul bojovalo vyrovnané pole závodníků: William Bonac, Lionel Beyeke (17.), Jonathan Delarosa (13.), Juan Morel, Ben Pakulski a Steve Kuclo. Posledně jmenovaný slavil vítězství, když rozhodčí trochu zařízli Lionela Beyekeho, kterého někteří viděli na prvním místě. Lionel nakonec skončil až čtvrtý a druhý byl Juan Morel. Do soutěže nakonec nenastoupil Ben Pakulski (32.), který musel podstoupit operaci kýly a sezóna tím pro něj skončila.

New York Pro 2014: Juan Morel a Mamdouh Elssbiay
Na další soutěži v Dallasu na domácí půdě vybojoval vítězství a nominaci na Mr. Olympia Branch Warren. Fouad Abiad (35.) předvedl také skvělou formu, ale vítězství se opět nedočkal a skončil druhý. Na soutěži po onemocnění chřipkou, zranění manžety rotátoru a žaludečních potížích semifinálový den prozvracel a nakonec musel i celou slibně započatou sezónu ukončit.

Po týdnu přišel na řadu další z vrcholů roku - New York Pro 2014. Nemocemi sužovaný Mamdouh Elssbiay se nakonec rozhodl svůj loňský titul obhajovat, což se mu také povedlo, když s přehledem porazil Juana Morela. Ten se dočkal vítězství až po 2 týdnech v Torontu, kde předčil druhého Johnnieho Jacksona a třetího Jonathana Delarosu (13.), kteří si i díky těmto výsledkům nakonec vybojovali nepřímou nominaci na Olympii prostřednictvím kvalifikačního žebříčku "poražených". K nim se připojil i JoJo Ntiforo (25.), jehož výkony ho vynesly v žebříčku o 34 míst výše, což je nejvýraznější skok v tomto roce. JoJo vybojoval po 4. místu z Dallasu na další soutěži Wings of Strength Chicago 2014 stříbro. Pro vítězství si do Chicaga přijel Roelly Winklaar, který již byl skoro připraven ke startu na Arnold Classic 2014, ale po nehodě na motorce musel svůj první start v roce odložit až na červenec. Třetí v Chicagu skončil Essa Obaid, který ještě zlepšil svou formu na další soutěži Evogen Golden State Grand Prix 2014, ale na vítězství to také nestačilo, když zvítězil William Bonac. Obaid pravděpodobně směřoval svou formu až na poslední soutěž před Olympií Wings of Strength PBW Tampa Pro 2014, ale vzhledem k vážné nemoci své matky sezónu přerušil.

rok nováček roku umístění skokan roku posun
2008 Elsetouhi Tarek 25.
2009 Evan Centopani 13. Hidetada Yamagishi +48
2010 Roelly Winklaar 9. Mike Kefalianos +33
2011 Robert Burneika 26. Victor Martinez +19
2012 Juan Morel 15. Shawn Rhoden +32
2013 Mamdouh Elssbiay 8. Keith Williams +19
2014 Max Charles 27. JoJo Ntiforo +34
Victor Martinez měl nominaci na Mr. Olympia 2014 v podstatě jistou, přesto se před Olympií ještě ukázal v Tampě Bay a vítězství před Williamem Bonacem bylo jeho. V součtu všech výsledků roku patří Victorovi v žebříčku skvělé 6. místo! Za třetím Mohammadem Bannoutem byl v Tampě Bay Max Charles (27.), který se díky tomuto výsledku a 5. místu na New York Pro dá považovat za nováčka roku. O toto označení pomyslně bojoval s Bradem Rowem (29.), Akimem Williamsem (38.) nebo například s Eddiem Wilsonem (41.). Především Brad Rowe na podzimních soutěžích bodově atakoval postavení Maxe Charlese.

Mr. Olympia 2014: Phil Heath a Kai Greene
Pozornost se již upínala k vrcholu sezóny. V Las Vegas opět bojovali podle očekávání o titul Phil Heath a Kai Greene. Phil Heath zvítězil a tímto jediným startem ukončil svou sezónu v roce 2014. V žebříčku mu vítězství na Mr. Olympia stačí na 3. místo. Stejně dopadl i Kai Greene, který se ale pokoušel získat další body do žebříčku na pražské show. Kvůli žaludečním potížím soutěž ovšem nedokončil, a tak mu v tomto roce patří v žebříčku jen 5. místo.

Rivalitou tohoto roku je soupeření Dennise Wolfa a Shawna Rhodena. Shawn Rhoden oplatil Dennisovi porážku z Arnold Classic a v den D byl lepší, což mu zajistilo "olympijský" bronz. Za Wolfem skončil pátý nestárnoucí Dexter Jackson. Za překvapení soutěže se dá označit 6. místo Branche Warrena, který se tak po loňském 14. místě v žebříčku vrátil do elitní desítky. Naopak sedmý Mamdouh Elssbiay (12.) skončil trochu za očekáváním a navíc musel sezónu také uzavřít. Již v Las Vegas měl problémy s poraněním hamstringu, kvůli kterému ztrácel v zadních pozicích. V žebříčku to tentokrát na TOP 10 nestačí, i když jen o pouhé 3 body.

Souboj Wolf - Rhoden pokračoval i na dalších podzimních soutěžích. Hned v Madridu na Arnold Classic Europe 2014 se pořadí obou borců opět obrátilo, když vítězství bral Dennis Wolf. Rozdíl z Las Vegas oproti těmto borcům výrazně zmenšil Dexter Jackson, když se jim v doladění formy přiblížil, což se i potvrdilo na další soutěži - Dubai Pro 2014, kde porazil Shawna Rhodena a získal tak své 18. vítězství v kariéře! Dennis v Dubaji nesoutěžil. Po velkém propadáku na Olympii se začínal závod od závodu lepšit Roelly Winklaar, který již zkrotil své objemy do skvělé formy.

Grand Prix Fitness House Pro 2014: Dalibor Hájek,
Alexey Lesukov a Tomáš Kašpar
Vrcholem podzimu se stala EVL’s Prague Pro, kde opět bojovali o vítězství Wolf a Rhoden, když jim sekundoval Dexter Jackson a Roelly Winklaar. Vítězství bral opět Dennis. Souboj pokračoval hned druhý den i na další soutěži v San Marinu, kde se pořadí opět prohodilo, když tentokrát zvítězil Rhoden. V celkovém součtu bodů do žebříčku to na první místo o pouhé 3 body Shawnovi nestačilo. Dennis dokázal zvítězit na třech prestižních soutěžích: Arnold Classic, Arnold Classic Europe a EVL’s Prague Pro. Rhoden "jen" na Australian Pro a San Marino Pro. Navíc Wolf porazil Rhodena v přímém souboji 3x a 2x prohrál. Pro Shawna samozřejmě ale hovoří to, že dokázal na Mr. Olympia vybojovat lepší výsledek.

Po "pražském" víkendu ukončili Wolf, Rhoden i v žebříčku nakonec čtvrtý Dexter Jackson sezónu. Druhého vítězství v roce se tak na Nordic Pro 2014 dočkal Roelly Winklaar, čímž byla jeho mise za nominací na Olympii dovršena. V žebříčku mu jeho letošní výsledky vynesly skvělé 8. místo. Druhý ve finském Lahti skončil Steve Kuclo (11.), který vcelku nenápadně na podzimních soutěžích sbíral body do kvalifikačního žebříčku a díky své aktivitě jich má již 11, což je po zkušenostech z předešlých let již dostatečná suma na to, aby se mohl klidně připravovat na další ročník Mr. Olympia. Nominace by mu neměla ujít. V žebříčku tomuto Američanovi uniklo postavení v TOP 10 o jediný bod.

Do konce roku zbývaly 4 soutěže, a jelikož všichni borci absolutní špičky ukončili sezónu, bylo jasné, že se bude bojovat o nominace do Las Vegas. První šanci využil v Číně Essa Obaid (21.), kde se ve skvělém světle představil i Dalibor Hájek, když mu patřil bronz za Ronnym Rockelem. Druhou šanci využil na soutěži Europa Phoenix Pro 2014 Mohammad Bannout (18.), když porazil Johnnieho Jacksona (14.). Veterán Johnnie Jackson tento rok zaznamenal mírný ústup z pozic, stejně jako například Mike Kefalianos (30.), Edward Nunn (39.), Bill Wilmore (44.) nebo Toney Freeman (22.), který se po dlouhých 8 letech nenominoval na Mr. Olympia.

rok comeback roku umístění nejaktivnější závodník starty
2008 Kevin English 16. Toney Freeman 8x
2009 Victor Martinez 6. Hidetada Yamagishi 5x
2010 Dennis Wolf 7. Hidetada Yamagishi 6x
2011 Victor Martinez 3. Toney Freeman 8x
2012 Bill Wilmore 25. Shawn Rhoden 8x
2013 Victor Martinez 7. Toney Freeman 7x
2014 Marius Dohne 25. Juan Morel 8x
Po Asii a USA přišla na řadu opět evropská soutěž, která se konala v Petrohradě. Na soutěži se opět představil Dalibor Hájek a v Praze debutující Tomáš Kašpar. V dobré konkurenci se Češi vůbec neztratili. Tomáš vybojoval skvělé 7. místo a Dalibor dokonce 5. místo! Před Dalibora se dostal vítěz z Phoenixu Mohammad Bannout (18.), třetí byl Robert Piotrkowicz (20.), druhý Ronny Rockel a vítězství se dočkal William Bonac (10.). Bonacovi toto druhé vítězství v roce zajistilo v žebříčku posun do TOP 10. William byl tento rok jeden z nejaktivnějších borců, když zaznamenal 8 startů stejně jako Fred Smalls (22.) a Juan Morel, kterého tato aktivita vynesla až na 7. místo v žebříčku.

Na poslední soutěži Ferrigno Legacy 2014 se dočkal vítězství zkušený Ronny Rockel (26.) a může se tak po roční pauze opět představit v Las Vegas, kde nechyběl na předešlých 8 ročnících! V Santa Barbaře, kde se Ferrigno Legacy konalo, se představil vedle nakonec osmého Dalibora Hájka i Štefan Havlík, který dosáhl na lepší umístění a patřila mu 6. pozice, což v žebříčku stačí na 46. místo. Daliborovi Hájkovi vynesla v žebříčku skvělá podzimní sezóna 37. místo a dodejme, že Tomáš Kašpar je na 53. příčce.

Přehled vítězů v roce 2014
Arnold Classic Wolf Dennis
Australian Pro Rhoden Shawn
Europa Show of Champions Compton Justin
Arnold Classic Brasil Kuclo Steve
Europa Supershow Warren Branch
New York Pro Elssbiay Mamdouh
Toronto Pro Supershow Morel Juan
Wings of Strength Chicago Pro Winklaar Roelly
The Evogen Golden State GP Bonac William
Wings of Str. PBW Tampa Pro Martinez Victor
Mr. Olympia Heath Phil
Arnold Classic Europa Wolf Dennis
Dubai Pro Jackson Dexter
Evl´s Prague Pro Wolf Dennis
San Marino Pro Rhoden Shawn
Nordic Pro Winklaar Roelly
Goldentimes Asian Pro Obaid Essa
Europa Phoenix Pro Bannout Mohammad
Fitness House Pro Bonac William
Ferrigno Legacy Rockel Ronny
Na rok 2014 asi nebude úplně šťastně vzpomínat Evan Centopani (19.), který na Arnold Classic doufal v lepší než 5. místo. Lionel Beyeke (17.) sice srdnatě bojoval a v Riu de Janeiru byl určitě poškozen, ale na vítězství tento rok nedosáhl a Olympie se nezúčastnil. Naprosto za očekáváním skončili Brandon Curry (35.) a Fred Smalls (22.), kteří zdaleka nepředvedli formu z minulých let. Bena Pakulskiho (32.) a Fouada Abiada (35.) omezilo zdraví, a tak nemohli předvést úplně vše, co chtěli. Především u Alexeye Lesukova (42.) a Jeffa Longa (53.) se zatím stále marně čeká na znatelnější zlepšení, které předvedl tento rok například Justin Compton (32.).

O comeback se pokoušelo hned několik borců. Nejlépe si vedl Marius Dohne (25.), jehož nejlepším výsledkem bylo 6. místo na Arnold Classic Brasil. O návrat se pokoušeli i Ben White (31.) nebo například Alexander Fedorov (58.). Pro příští rok můžeme doufat, že se dočkáme návratu na soutěžní pódium například od některého z těchto borců: Jay Cutler, Zack Khan, Frank McGrath nebo Jason Huh. Zajímavé bude pozorovat i další start Ibrahima Samiho Fahima, který sice tento rok nezískal do žebříčku žádný bod, ale jeho jediné představení na Mr. Olympia vypadalo slibně. Již nyní je znám kalendář soutěží pro rok 2015 a my se můžeme opět těšit na nabitý rok, který bude v počtu soutěží atakovat letošní rekord.

p. jméno body Δ
1. Wolf Dennis 325 ( +3 )
2. Rhoden Shawn 322 ( +4 )
3. Heath Phil 200 ( -2 )
4. Jackson Dexter 173 ( -1 )
5. Greene Kai 150 ( -3 )
6. Martinez Victor 141 ( +1 )
7. Morel Juan 138 ( +9 )
8. Winklaar Roelly 107 ( +4 )
9. Warren Branch 104 ( +5 )
10. Bonac William 103 ( +20 )
11. Kuclo Steve 102 ( +18 )
12. Elssbiay Mamdouh 100 ( -4 )
13. Delarosa Jonathan 93 ( +9 )
14. Jackson Johnnie 70 ( -4 )
15. McMillan Cedric 60 ( +2 )
16. Rockel Ronny 55 ( +17 )
17. Beyeke Lionel 52 ( -6 )
18. Bannout Mohammad 50 ( +8 )
19. Centopani Evan 47 ( +9 )
20. Piotrkowicz Robert 43 ( -3 )
21. Obaid Essa 37 ( +3 )
22. Freeman Toney 36 ( -17 )
22. Smalls Fred 36 ( -9 )
24. Toth Daniel 33 ( +14 )
25. Ntiforo JoJo 31 ( +34 )
25. Dohne Marius 31 ( +31 )
27. Charles Max 30 ( +29 )
28. Nguyen An 28 ( +15 )
29. Rowe Brad 27 ( +27 )
30. Kefalianos Mike 26 ( -4 )
31. White Ben 21 ( +25 )
32. Compton Justin 20 ( +14 )
32. Pakulski Ben 20 ( -23 )
34. Romero Manuel 17 ( +20 )
35. Curry Brandon 15 ( -15 )
35. Abiad Fouad 15 ( -4 )
37. Hájek Dalibor 14 ( +14 )
38. Williams Akim 13 ( +18 )
39. Nunn Edward 12 ( -24 )
39. Demetriou Constantinos 12 ( +4 )
41. Wilson Eddy 11 ( +15 )
42. Lesukov Alexey 8 ( -1 )
43. Deckard Omar 7 ( +13 )
44. Wilmore Bill 6 ( -11 )
44. Ayala Pablo 6 ( +14 )
46. DeVis Clarence 5 ( -21 )
46. Shelestov Sergej 5 ( +10 )
46. Ano Henri-Pierre 5 ( +10 )
46. Herman Marshel 5 ( +10 )
46. Kiss Jeno 5 ( +8 )
46. Atoyan Grigori 5 ( +10 )
46. Havlík Štefan 5 ( +8 )
53. Lomeli Manuel 4 ( +6 )
53. Abbaspour Baitollah 4 ( -30 )
53. Long Jeff 4 ( -10 )
53. Henry David 4 ( +3 )
53. Rowe Jonathan 4 ( +3 )
53. Burneika Robert 4 ( +3 )
53. Kašpar Tomáš 4 ( +3 )
58. Shabunya Alexey 3 ( -26 )
58. Lenartowicz Joshua 3 ( -2 )
58. Sizov Vladimir 3 ( -2 )
58. Decker Dan 3 ( -2 )
58. Fedorov Alexander 3 ( -2 )
63. Timms Luke 2 ( -4 )
63. Seif Anwar 2 ( -7 )
63. Roberson Frank 2 ( -7 )
63. Ely Michael 2 ( -7 )
67. Williams Keith 1 ( -31 )
67. Elzibak Abraham 1 ( -11 )
67. Moukahal Zaher 1 ( -11 )
67. Beckham Jeff 1 ( -1 )
67. Jackson Kenneth 1 ( -11 )
67. Van Steenberghe Mario 1 ( -11 )
67. Wong Chris 1 ( -11 )
67. Dollar Lloyd 1 ( -11 )
67. Jaramillo Rafael 1 ( -1 )

Δ - vyjadřuje změnu oproti roku 2013


Mr. Olympia 2008 - 2014 TOP 3

umístění 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
1. Dexter Jackson Jay Cutler Jay Cutler Phil Heath Phil Heath Phil Heath Phil Heath
2. Jay Cutler Branch Warren Phil Heath Jay Cutler Kai Greene Kai Greene Kai Greene
3. Phil Heath Dexter Jackson Branch Warren Kai Greene Shawn Rhoden Dennis Wolf Shawn Rhoden

Žebříček profesionálů IFBB 2008 - 2014 TOP 3

umístění 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
1. Dexter Jackson Branch Warren Phil Heath Phil Heath Shawn Rhoden Phil Heath Dennis Wolf
2. Phil Heath Kai Greene Jay Cutler Kai Greene Phil Heath Kai Greene Shawn Rhoden
3. Toney Freeman Jay Cutler Branch Warren Victor Martinez Branch Warren Dexter Jackson Phil Heath


Pravidla žebříčku:
Umístění Mr. Olympia Arnold Classic Úroveň 3* Úroveň 4** Úroveň 5*** Úroveň 6****
1. 200 100 60 40 20 10
2. 150 75 45 30 15 6
3. 120 60 36 24 12 4
4. 90 45 27 18 9 2
5. 70 35 21 14 7 1
6. 50 25 15 10 5
7. 40 20 12 8 4
8. 30 15 9 6 3
9. 20 10 6 4 2
10. 10 5 3 2 1
11. 8 3 2
12. 6 1 1
13. 4
14. 2
15. 1

* Úroveň 3 - Arnold Classic Europe, New York Pro, EVL´s Prague Pro
** Úroveň 4 - Arnold Classic Brasil
*** Úroveň 5 - ostatní soutěže s počtem závodníků 11 a výše
**** Úroveň 6 - ostatní soutěže s počtem závodníků 10 a méně



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

12.12.12:45jari - Skvělé! Ještě detailnejší než kdy předtím *79*
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 15 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Valasekjakub123 (21:35) • No moc dobře ví na kterých závodech budou max. 3 v kategorii pak je to jistota. Jako po...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie