Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Listopadové setkání veteránů kulturistiky a silových sportů
v Praze v roce 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


Jiří Zajíček
Ve stínu velkých mezinárodních soutěží a dalšího významného dění kolem aktuálních hvězd světové i české kulturistiky se "kdesi" na pražském Smíchově v první listopadové pondělí sešli veteráni české kulturistiky a silových sportů. Zatímco se prestižní soutěž profesionálů Mr. Olympia letos pochlubila svým kulatým padesátým výročím, "šedí vlci" našich ocelových sportů společně oslavili podstatně vyšší výročí několika svých vrstevníků. Kromě čerstvého pětasedmdesátníka Oty Školy si dodatečné gratulace odnesl i pan Petr Stach, který letos oslavil pětašedesáté narozeniny. Naše gratulace pak patří i Rudolfu Čepelkovi (74) a hlavnímu organizátoru setkání Zdeňku Královi, který nám minulý rok, díky své skromnosti, nepřiznal své pětapadesátiny. Jen pro zajímavost připomínám, že nejstarší účastník akce pan Jiří Zajíček letos oslavil úctyhodných osmdesát šest let - koneckonců posuďte sami, jak skvěle stále vypadá! Mnoho síly a zdraví, pánové.

Neobvykle četné setkání zahrnující bývalé kulturistické a lifterské závodníky, oddílové a svazové funkcionáře, organizátory soutěží, rozhodčí nebo jen členy prvotních kulturistických oddílů v Praze v ničem nezaostalo za předchozími mítinky. Občas jsem si připadal jako v rychle jedoucím "Šinkanzenu". Než jsem totiž stačil vyzpovídat jednoho, přibyli další, kteří mi neustále měnili povědomí o tom, kdo kde a s kým vlastně sedí. Podobný problém měla asi i obsluha smíchovské restaurace, jejíž ostatní hosté mohli s těžkostmi pochopit, co se to v horním patře vlastně děje.

Tak jako každý rok jsem o kvalitní snímky bojoval s dalšími pravidelnými fotografy akce - Josefem Štainerem, bývalým kulturistickým závodníkem žijícím dlouhodobě v New Jersey, a Karlem Tuháčkem, který se přišel pochlubit se svým nově "našlápnutým" svěřencem a aktuálním závodníkem v kategorii masters Bedřichem Vaterem. "Nechte se překvapit, jeho stále rostoucí hmotu a formu představím už na jarních soutěžích," pochvaloval pan Tuháček aktuálních 117 kilogramů Vatera. Bývalý kulturistický závodník a příležitostný herec Radek Říha rozjel v polovině večera i krátkou sadu kulturistických póz, ke kterým se posléze přidali jak pánové Štainer a Tuháček, tak i bývalý závodník a vyhlášený pražský mistr kominický pan František Hájek. Jejich provedení tak mohli posoudit hned tři přítomní rozhodčí - pan István Fucsik, Libuše Mazuchová a dosavadní sudí Josef Pitra. Bývalí kulturističtí závodníci a dříve již představení Antonín Pluhař, Přemek Perbecký, František Vrána, Otakar Svoboda, Jiří Chvalovský, JUDr. Karel Florián a Jiří Sláma se předvedeným sestavám jako dávní konkurenti upřímně zasmáli a poskrovnu pak pokračovali v hodnocení vlastních dobových fotografií. Zajímavou jmennou kombinací a nejen pro mě trochu matoucí byla trojice František Havlovič, bývalý člen oddílu Olympia Praha a státní zaměstnanec, František Bohovič, vzpěrač, kulturistický závodník oddílu Meteor Praha a bývalý obchodní atašé v Moskvě (zástupce ČKD Praha), a Josef Miklovič, bývalý powerlifter a kulturistický závodník v 70. a 80. letech. Tento člen oddílu Olympia Praha a řidič ve vnitrostátní a mezinárodní kurýrní službě dosáhl v trojboji maximálního výkonu 640 kg.


Radek Říha
Lifterů bylo letos na akci požehnaně. Výraznou osobností byl například čtyřiasedmdesátiletý Květoslav Štora, který doposud závodí již od roku 1950. Někdejší vzpěrač v Dukle Senica přešel počátkem 60. let do Prahy, kde založil oddíl v Ondříčkově ulici. Civilním povoláním kovář a podkovář dosáhl od té doby v powerliftingu dvou titulů mistra světa, tří titulů mistra Evropy a po dobu posledních deseti let je pravidelným mistrem republiky. Sám se v následujícím pořadí považuje především za vzpěrače, kulturistu a powerliftera. Myslím, že jeho licence trenéra 2. třídy v kulturistice a fitness je ve správných rukách.

Samostatnou buňku vytvořili u jednoho stolu i tři bývalí členové oddílu Klárov. Mezi Slávou Fuchsem, Josefem Součkem a Otakarem Bártou vyčníval usměvavý Pavel Sivák, hrdý otec naší aktuální bikiny závodnice Andrey Sivákové. Bývalý telefonní mechanik později společně s legendou československého vzpírání a účastníkem MS ve Varšavě (1969) Milanem Linderem rozjel provoz vlastní čerpací stanice.

Po již dvou proběhlých setkáních se objevili další, ještě nepředstavení závodníci. Josef Duchoň, který v letech 1969 - 1982 postupně reprezentoval oddíly Meteor Praha a ZPA Košíře. Civilním povoláním lesař se přitom původně věnoval atletice a zápasu. Bývalý člen oddílu Start Praha Vladimír Štěpánek svou kulturistickou kariéru zahájil poprvé v 70. letech. Po čtyřech letech soutěžení se však odmlčel a až v roce 2010 se vrátil do kategorie masters. Zde následně získal titul mistra republiky, bronzovou medaili na mistrovství Evropy a šesté místo na mistrovství světa. V letech 1990 - 2009 provozoval vlastní posilovnu na pražských Stodůlkách, nyní však trénuje v Havlíčkově Brodě a Chotěboři. Jeho následovníkem a svěřencem v oddílu Start Praha byl Pavel Vyskočil, který svou kulturistickou kariéru datuje do let 1982 - 1994. Tento dispečer na mezinárodní škole v Praze soutěžil v kategorii nad 90 kilogramů a po bronzové medaili na kraji bylo jeho největším úspěchem sedmé místo na mistrovství Čech.

Své zastoupení měl i oddíl Slavoj Praha. Společně s Rudolfem Suchým se dostavil i pětinásobný krajský vítěz Petr Hájek, jenž pod vedením Petra Stacha závodil v letech 1982 - 1989. Kromě oddílu Slavoj prošel postupně i oddíly Spartak Radotín a Motorlet Praha. Před kulturistickou kariérou však zahájil svou sportovní éru v ragby, v oddílu Slávia Praha. Zde působí od roku 1972 dodnes. Mezitím si však vyzkoušel i americký fotbal - na konci devadesátých let prošel vyhlášenými týmy Lions a Prague Panthers. A aby toho nebylo málo, tento bývalý státní zaměstnanec získal své sportovní ostruhy i v sumo. Se svou mohutnou postavou se jako český reprezentant účastnil mistrovství světa v Německu a Japonsku.


František Hájek
Neuvěřitelnou směs povolání mezi účastníky akce doplnil i bývalý právník JUDr. Josef Šmidt, trojnásobný přeborník hlavního města Prahy. Ve váhové kategorii do 82,5 kg působil v oddílu Dynamo Praha jako powerlifter. Se svými výkony mnohokrát překvapil i samotné vzpěrače.

Po asi třiceti letech se na večírku sešli i dva bývalí kulturističtí konkurenti - Petr Stach a Štěpán Kozlík. Aktuální provozovatel bazénu v Hotelu Axa, kde kdysi začínalo i Cardio Fitness pana Tuháčka, závodil počátkem sedmdesátých let jen dva roky. Vždy však dokázal Petra Stacha porazit. Byl členem oddílu TJ Medik Praha v Košířích a během své krátké kariéry získal oblastní vítězství Čech v Pardubicích a titul pražského přeborníka. "Na svou dobu měl ohromné nohy a přirozený talent pro pohyb - byl tak velmi estetický a proporcionální." Stachova pochvala však nezůstala bez odezvy pana Kozlíka: "V roce 1973 byl Petr Stach již jednoznačně nejlepší a nebylo pochyb, že startuje svou velkou kariéru. V tom roce bych ho už neporazil."

Unikátem večera byl z hlediska povolání i Roman Drahota, jehož na akci přivedl kamarád Radek Říha. Původně číšník a zahradník se tři roky plavil v mezinárodních vodách jako námořník, respektive stevard. Kondiční svěřenec Josefa Pitry a Karla Tuháčka si tak vyzkoušel posilovnu i na lodi, kde pravidelně udržoval kondici získanou v oddílech Sokol Vršovice, Slavoj Praha a v kultovní "bytové" posilovně Vlkovka na Žižkově. Bývalý házenkář se posilování začal věnovat již ve svých sedmnácti letech, přičemž cvičí dodnes.

Doslov

Svá už opravdu poslední slova bych rád směřoval ke kolekci níže přiložených archivních fotografií, respektive ke dvěma konkrétním sadám. První z nich se týká někdejšího dorostence Josefa Vaidiše, otce naší profesionální tenistky Nicole Vaidišové. Ačkoli se pan Vaidiš setkání neúčastnil, nemohl jsem při výběru z archivu pana Tuháčka odolat. Vše totiž souvisí se vším. Vaidiš byl, jakožto člen oddílu Olympia Praha, svěřencem právě Karla Tuháčka a trénoval s panem Králem. V roce 1982 se jako dorostenec zúčastnil i mistrovství ČSR, kde nakonec skončil na sedmém místě. Tím ale souvislosti nekončí - o dvě pozice níže, tedy na devátém místě, totiž skončil mlaďoučký Josef Adlt. Nedivme se pak, že tyto autentické soutěžní fotky vypadají tak, jak vypadají - o kariéře fotografa si tehdy Pepa nechával jen zdát. Jen pro doplnění - pan Vaidiš po nějakou dobu pracoval též jako filmový kaskadér.

Druhou sadu bych rád vyzdvihl vzhledem k tréninkové atmosféře a podmínkám té doby. Jedná se o fotografie z kultovní posilovny pana Tuháčka s názvem Vlkovka. Snímky blíže představují tehdejší stroje a prostředí v jednom ze žižkovských bytů 3+1. Pokud k tomu dodám, že se jedná o období sedmdesátých let, nelze než smeknout před uměním tvůrců, kteří si tyto stroje sami vyrobili. Zlaté české ručičky...


Listopadové setkání veteránů v Praze 2014 - fotogalerie


Archivní fotografie

Archivní fotografie poskytl Karel Tuháček, Pavel Vyskočil, Antonín Pluhař, Josef Pitra a Josef Miklovič.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 74 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie