Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Co ještě nevíte
o syrovátkovém proteinu?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Toto je komerční sdělení, Ronnie.cz není jeho autorem.

První dezinformace: záměna pojmů syrovátka a syrovátkový protein

Lidé zaměňují syrovátku se syrovátkovým proteinem a nevědí, jak velký rozdíl mezi nimi je. Lze přirovnat k chlebu a syrovému masu. Když se srazí mléko, vznikne tvaroh (mléčná bílkovina - kasein) a zůstane tekutina, což je právě syrovátka. Ta obsahuje kromě vody především laktózu (mléčný cukr). Další její složkou je syrovátková neboli sérová bílkovina (protein), která se nesráží při zkysnutí, ale například varem (škraloup na mléce). Dalším pozitivem syrovátky je poměrně vysoký obsah minerálních látek.

Sušená syrovátka obsahuje kolem 10 - 13 % bílkovin, přibližně 1,5 % tuku, 77 % laktózy a kolem 7 - 9 % minerálních látek. Vysoký obsah laktózy a minerálních látek způsobuje projímavé účinky, pokud si ji rozmícháte příliš koncentrovanou. Syrovátka jako taková tedy rozhodně není ideálním zdrojem proteinů a už vůbec ne takovým, jak si spousta lidí představuje.

80% syrovátkový protein obsahuje kolem 80 % bílkovin v sušině, 5 % tuku a 5 % laktózy. Aby byl protein tělem dobře přijat a dodal mu potřebné živiny, musí se syrovátka zpracovat. V první řadě se ze syrovátky získává laktóza, která je v potravinářském průmyslu dále použita jako "tabletovací" hmota nebo je přidána do některých potravin. Pro získání čisté laktózy musí dojít k oddělení syrovátkové bílkoviny a solí ze syrovátky. Technologie takového dělení se provádí již roky a postupem času došlo k vyvinutí nejúčinnější metody pro dosažení nejlepších výsledků. Za nejvhodnější metodu se dnes považuje CFM - cross flow microfiltration. Používá se zhruba posledních 40 let a dnes se prakticky ani jiný postup v moderních zařízeních nepoužívá. Jedná se o systém filtrace přes mikrofiltry, které jsou schopny oddělit různě velké molekuly jednotlivých složek syrovátky.

Pozor na proteinové přípravky získané iontovou výměnou

Při tomto způsobu zpracování působí místo tlaku čerpadla osmotické tlaky na povrchu iontoměniče. Někteří výrobci používají ve svých produktech takto zpracovanou surovinu, která však bohužel svým složením (zastoupením aminokyselin) vychází naprosto nejhůře ze všech nabízených. Tento výrobní proces "zabíjí" biologicky aktivní peptidy, růstové faktory apod. I přesto, že pak výrobce například udává vysoký obsah bílkovin ve 100 g, kupujete si spolehlivě "mrtvou hmotu".

Čím více procent proteinů, tím kvalitnější?

Při zpracování CFM prochází syrovátka soustavou za takzvaného turbulentního proudění, proto dochází k menšímu zanášení filtru, přesto určitá část neprochází filtrem. Tato část funguje jako oplachovací tekutina povrchu filtru k eliminaci případného zanášení a pak se opět vrací ke zpracování. Syrovátka musí procházet filtry několikrát a tím se získává různý stupeň koncentrace bílkoviny. Bohužel nutnost takto opakovat filtraci snižuje kvalitu (poškozují se peptidy a aminokyseliny). Rozdíl 10 % bílkovin mezi 80% proteinem a 90% proteinem znamená bohužel zhoršení kvality z hlediska zastoupení aminokyselin. Porovnáním zastoupení aminokyselin u 80% a 90% syrovátkového proteinu od stejného výrobce vždy vychází 90% protein hůře. Proto vždy není lepší použít CFM izolát před CFM koncentrátem. Izolát je vhodný spíše pro lidi přehnaně reagující na laktózu.

Kvalitu ovlivňuje denaturace

Stupeň denaturace bílkoviny určuje kvalitu výsledného produktu. Pokud bílkovina není denaturovaná, zůstávají v ní biologicky aktivní peptidy, například růstové faktory, které mimo jiné stimulují svalový růst. Pokud se mléko zpracovává při vysoké teplotě, bílkoviny se tím denaturují a některé biologicky aktivní peptidy se znehodnotí. Proto je vhodné vybírat proteinové suplementy, které jsou vyrobeny použitím křížové mikrofiltrace (CFM). Pokud nemáte laktózovou intoleranci, ideálním suplementem je koncentrát, poskytne Vám vysoce kvalitní peptidy. Pokud chcete dokonale a extrémně rychle stravitelnou bílkovinu, použijte suplement na bázi enzymaticky štěpeného syrovátkového koncentrátu (taktéž označován jako hydro, hydrolyzát). Pozor, u hydrolyzátu se jednorázově používá nižší dávka, hladina aminokyselin stoupne velmi rychle a poté klesá. Izolát je vhodný spíše pro lidi s nesnášenlivostí laktózy, dokonce i ve finální fázi diety bych považoval za vhodnější použití hydrolyzátu.

Výjimečnost našeho produktu Essential Pure CFM

V našem produktu Essential Pure CFM 80 používáme nejkvalitnější surovinu vyrobenou za nízkých teplot (celý proces probíhá při teplotě do 10 °C), čímž nedochází k denaturaci - vysvětlíme později. Díky speciální technologii vysoce turbulentního proudění je zachováno maximální množství bioaktivních frakcí, což je hlavní přednost tohoto typu zpracování! Essential Pure CFM 80 je plně instantní, obsahuje jen velmi malé procento laktózy a při ochucení nebyly použity žádné nežádoucí příměsi jako gumy a plnidla, díky čemuž je produkt perfektně stravitelný. Pro podporu již tak skvělé stravitelnosti jsme přidali probiotickou vlákninu inulin a trávicí enzymy. Na dochucení jsou použity vynikající příchutě certifikované pro použití v dětské výživě. V Essential Pure CFM není aspartam a je slazen kombinací oblíbené sukralózy a moderního sladidla neohesperidin (derivuje se z grepových semínek). Produkt Essential Pure CFM je v podstatě nejuniverzálnější proteinový přípravek pro kohokoli, kdo chce využít všech benefitů syrovátkového proteinu, jako je maximální bioaktivita, rychlá stravitelnost, přirozeně optimální složení aminospektra ve spojení s vynikající chutí.

Přednosti produktu Essential Pure CFM

  • poskytnutí optimálního složení aminokyselin - stavební materiál pro nárůst kvalitních svalových vláken
  • použití jednoho z nejlépe stravitelných druhů proteinu s kladením důrazu na zachování maximální bioaktivity
  • bohatost na BCAA - regeneraci svalové tkáně a její zkvalitňování
  • díky šetrnému zpracování obsah vysokého množství velmi dobře vstřebatelného vápníku
  • bohatost na bioaktivní frakce, které mají vliv na imunitu a stimulaci růstových faktorů



Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

K tomuto článku není možné vkládat příspěvky.
Odůvodnění: PR článek







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie