Reklama:
BRZY KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Ještě 8 příchutí na výběr! Více zde.

Boris Orava - rozhovor
po mistrovství Evropy 2014

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2014 - 14. - 18. 5. 2014, Španělsko
Češi před ME:
Petr Havlík • Miloš Růžička • Tomáš Horák • Bohumil ŠtěpánekBoris Orava (II.) • Jindřich Musil (9 t.)
Filip ŠteflovičVítek Sahula (6 t., 4 t., 2,5 t.) • Vladimír ŠtěpánekMilan BodlákMiroslav Mráz • Jaroslav Kejř
Luboš Koumal (II.) • Martin Louda (II.) • Aleš Réman • Ladislav Šroubek • Štěpán Ginzel (2,5 t.) • Jiří Vilímek
Martin MesterLadislav NovýLenka ČervenáDaniel MinsterValerie Peršina (II.) • Eva NutilováMarie Turková
Eva HavelkováAdenike EndtováKarolína Machová • Renata Richterová • Lenka Ferenčuková • Jana Ludmila Bendová • Lucie Limbrunnerová • Veronika ZubačováLucie JakešováŠárka DědkováPetra Urbánková
Margita Zámolová • Veronika ŽižkováMilena KoudelkováLucie KoumarováDominika Krejcarová
Před ME:
sraznominace harmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
z místa děníprezentaceden 1 + foto - 2 medaile!
den 2 + foto - 4 medaile! den 3 + foto - 2 medaile!
den 4 + foto - 1 medaile! návrat foto masters
kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Martina Mesteraočima Víta Sahuly
Ladislav NovýBoris OravaDaniel Minster
Miroslav Mráz

Za Borisem jsem se vydala po jeho návratu ze Santa Susanny, kde ještě zůstal několik dní po mistrovství Evropy spolu s rodinou, aby tak dopřál svému tělu odpočinek. Myslím, že netřeba tohoto sympatického závodníka, trenéra, hudebníka a starostlivého otce rodiny příliš představovat. S Borisem jsme se setkali v posilovně Hammer Strength Fitness, kde působí jako osobní trenér a zároveň se zde sám připravuje na závody. Formou, kterou Boris předvedl na letošním supermistrovství Evropy, se mu podařilo vybojovat zlato v kategorii klasické kulturistiky nad 180 cm. K úspěchu Borisovi gratulujeme a přejeme vše dobré nejen v životě soutěžním, ale také osobním.

Borisi, kdyby sis teď měl vybavit jeden jediný okamžik z ME, na který si jako první vzpomeneš, co by to bylo?

Tak určitě by to byl zážitek z pódia při vyhlašování výsledků. Ten byl neuvěřitelný. Jak se postupně šlo od šestého místa, tak jsem stále čekal, kdy přijde řada na mě. Měl jsem sice signály, že by to mohlo být hodně dobré, že tam nějaký ten kov bude, což mi říkali ostatní, ale stejně si člověk nemůže být do poslední chvíle jistý.

Od které chvíle jsi během závodů začal tušit, že by u tebe medaile mohla zacinkat?

Už když jsem začal superkompenzaci na Evropu, kterou jsem díky předchozím závodům měl možnost vyladit, tak jsem to dotáhl do konce a tělo reagovalo nejlíp. Den před závody jsem věděl, že forma bude hodně dobrá a že bude někde úplně jinde, než to zatím bylo. Samozřejmě jsem ale nevěděl, co tam přijde za závodníky. Jak jsme nastoupili na pódium, tak mě i reakce publika utvrdila v tom, že forma je opravdu dobrá, taktéž názory některých ostatních závodníků z jiných kategorií byly pozitivní.

Ty jsi zvítězil s docela slušným bodovým náskokem, a to celkem 35 bodů. Čím myslíš, že jsi byl jiný oproti chorvatským závodníkům, kteří zůstali za tebou?

Tak Vrbancic je takový stálý závodník, který mě několikrát porazil.

Takže tentokrát jste si role vyměnili… (smích)

No, nyní si myslím, že jsem dokázal odkrýt svoje kvality, jako je symetrie, poměrně slušný svalový rozvoj základních svalových partií, estetika. Konečně jsem to dokázal "prodat" a tyhle moje přednosti, myslím, udělaly ten náskok.

Už jsi na sebe ještě před ME prozradil, že jsi zvolil jiný způsob superkompenzace. Ale nikdy jsi nebyl příliš konkrétní a neprozradil nám toho moc. Držíš si to jako tajemství?

(směje se) No, tak já jsem závěr přípravy potřeboval ještě trochu vyladit. V podstatě to spočívá v tom, že jsem cukroval daleko dřív a odvodňoval jsem později. To znamená, že jsem cukrování a odvodnění nedělal najednou, ale zvlášť. Po minulých účastech na závodech, kde jsem měl několik dní před závody hodně slušnou formu, tak na pódiu to za nic nestálo. Zjistil jsem, že sacharidy mi natahují vodu a vypadá to nedobře. Dva dny před Evropou jsem nedával vůbec žádné sacharidy, hodně jsem stáhnul vodu oproti republice a Mozolani Classic a vyladil ještě nějaké detaily. Jsem rád, že jsem si našel svůj způsob přípravy. To je pro mě minimálně stejně cenné jako ten titul.

Není trochu riskantní jít do něčeho nového, u sebe neprověřeného těsně před závody? Je jasné, že si superkompenzaci člověk asi moc nanečisto nevyzkouší, ale nebál ses, že to třeba nevyjde?

Proto jsem právě zvolil ty dva předchozí závody, které jsem měl vyloženě jako zkušební a vylaďovací. Na Mozolani jsem tento postup vyzkoušel tak na 50 %, tam jsem viděl, že by to mohlo být dobré. Samozřejmě moje forma nebyla tak ostrá jako u závodníků, kteří tam byli. Protože oni cílili 100% formu právě na tyto závody. Díky Mozolani Classic a republice jsem tedy vyladil závěrečnou přípravu na Evropu.

Nebýt těch porážek z předchozích závodů, asi bych na sebe nebyl pak tak tvrdý. Nakoplo mě to k další přípravě.

Porážky člověka v lepším případě motivují jít dál, dát do toho více síly, v horším případě jej pak odradí od jakékoli další snahy. Pro tebe byly předchozí roky motivací. Nyní se ti podařilo vybojovat to nej, čeho na mistrovství Evropy lze dosáhnout. Jaké jsou teď tvé další cíle? Budeš titul obhajovat?

Tak určitě bych chtěl zkusit mistrovství světa, pak budou možná ještě nějaké další zajímavé závody. Každopádně motivace je i obhájit titul mistra Evropy. Myslel jsem, že obhájím i republiku, ale nepovedlo se. (úsměv) Ale o to lepší byl pak ten výsledek na Evropě.

Motivace tedy stále je. Po závodech se člověk vždycky tak resetuje a mám pak vždycky velkou chuť spustit něco nového. Zaměřit se na další detaily, zkusit nové cviky. Vždycky se pak na trénink těším. Myslím, že u sebe ještě mám další potenciál, že je co zlepšovat. Navíc jsem oproti ostatním závodníkům relativně mladý, což také dává více prostoru k nějakým změnám.

Mně se na tobě líbí, že přemýšlíš o tréninku, zjišťuješ si informace, zkoušíš a těžíš z toho.

Já mám pocit, že většina dnešních kulturistů je spíš konzervativní, že se bojí zkusit něco nového. Ale pokud tam není nějaká změna, "šok" pro tělo, tak se forma nemá kam posouvat. Já jsem opravdu po každých závodech svůj trénink otočil o 90 až 180 stupňů. (směje se)

Vždycky jsem byl trochu nespokojený s hamstringy. Přední strana stehen docela ujde a na pódiu vypadají dobře, ale ty hamstringy vždycky maličko zaostávaly. Nebyla tam ta hloubka, objem. Teď jedu většinu cviků na hamstringy opravdu funkčním způsobem a reagují mnohem lépe. Když se teď podívám na fotky, tak jsem s nimi konečně spokojený. Myslím, že i v té zadní póze jsem měl oproti soupeřům obrovský náskok.

Moc hezky se poslouchá, že jsi spokojený s tím, jak se forma vyvíjí. To ti přeju.

Tak samozřejmě, že jsou tam ještě nějaké mezery, ale řekl bych, že ta symetrie vždycky byla a snad bude mojí silnou stránkou. Zaměřuji se víc na kvalitu a symetrii než na objem. Hlavně když člověk má nějakou slabinu, dlouho s ní bojuje a pak se mu to konečně podaří, tak to je strašné uspokojení. Že překoná genetiku, že překoná to, co je dané.

Jak hodnotíš letošní supermistrovství Evropy z organizačního hlediska. Jak se ti tam líbilo?

Santa Susannu znám, byl jsem tam před dvěma lety. Vím, že zázemí je tam pěkné, je to atraktivní místo. Hala, v níž závod probíhá, není příliš velká, ale má své kouzlo. Líbí se mi tam, ačkoliv tam bohužel nechodí moc diváků. Co se týče celkové organizace, tak byla docela dobrá, i když několik detailů, které maličko pokazily dojem, se tam našlo - například prezentace, která probíhala chaoticky, nebo to, že se některé kategorie protáhly až do pozdních večerních hodin. To si myslím, že byl trošku problém s organizací. Pak ještě byla škoda, že jak závody skončily, tak v podstatě pro nás nebyl skoro žádný banket, protože český tým se bohužel úplně rozprchnul, takže jsem nakonec skončil v kolektivu Slovenska, jak už je u mě zvykem. (smích) Jinak ale zázemí je tam super.

Tvoje kategorie byla hned mezi prvními. Bylo to pro tebe dobře?

Nejprve jsem z toho byl trochu překvapený, že jdeme na pódium tak brzy, ale nakonec jsem byl rád, že jsem měl potom už klid, že jsem nemusel řešit jídlo a mohl si užívat pobyt s rodinou.

Jaký si dáváš odpočinek po závodech? Jak relaxuješ?

Já jsem svoje závody spojil trochu s dovolenou, takže jsem si pobyt v Santa Susanně prodloužil o týden. Vzal jsem s sebou rodinu. Bylo tam výborné jídlo, koupání, odpočinek… Ale už jsem měl "absťák", chyběl mi trénink, chtěl jsem něco dělat. Takže hned po návratu jsem s návštěvou posilovny neotálel.

Takže kulturista jak má být… (úsměv)

Asi bych neřekl, že jsem nějaký blázen do kulturistiky. Kulturistiku dělám, protože se živím jako osobní trenér a spojuju ji s prací. Ale hlavním zájmem je pro mě hudba, především pak moje kapela Under Conspiracy. To jsem prostě já.

Proto dredy?

Přesně tak. Navíc při cvičení mi nijak nevadí, je to naopak ještě pohodlnější, než když jsem měl jen dlouhé vlasy. Další věc je, že dokud jsem dredy neměl, tak nikdo nevěděl, kam patřím. Až dredy mě zařadily konečně do skupiny, do níž patřím. Odlišuje mě to také od ostatních a třeba na Evropě si mě díky těm vlasům všichni všimli, zapamatovali si mě, zdravili mě…

Jak zvládáš předsoutěžní přípravu, je to pro tebe hodně náročné, nebo s přibývajícími zkušenostmi se ti připravuje lépe?

Ten poslední měsíc byl pro mě teď náročný, tam už se všechno podle váhy, podle formy měnilo ze dne na den. Jinak ale kromě tohoto období zvládám přípravu celkem v pohodě. Každá příprava mě vždycky hodně nakopne a já můžu fungovat tak na 200 %.

Takže jaké jsou tvé další plány do budoucna?

Tak teď si dám nějakou pauzu. Určitě bych se chtěl připravit na nějaké velké závody. No, já pak taky pořád čekám na tu olympiádu. (smích) Také plánuju trochu jinou stravu v mimosoutěžním období, teď mi začala vyhovovat ketogenní dieta. Zjistil jsem, že sacharidy ve stravě jsou pro člověka ne úplně výhodné. Takže chci zkusit takovou ketogenní objemovku.

Pak se chci také konečně začít pořádně věnovat kapele, protože poslední měsíc v přípravě jsem ji zanedbával. Koncem léta by se nám měl vrátit bubeník z Francie. Máme materiál na album, které chceme nahrát během léta, takže na podzim by mohlo vyjít. Spolu s tím pak i nějaká koncertní šňůra. Mě koncerty baví, jsem koncertní typ a dva roky jsme nekoncertovali. Takže se na to hrozně těším.

Dál bych chtěl oprášit freestyle kayak, chtěl bych zkusit i nějaké řeky v Rakousku.

A pak se taky trochu víc věnovat rodině. Bude to i teď náročnější, protože čekáme nový přírůstek do rodiny. Takže si chci užít to období vyrůstání obou dětí.

Chtěl bys závěrem někomu poděkovat?

Určitě bych chtěl poděkovat svým sponzorům, s nimiž spolupracuji už docela dlouhodobě. Jsou firma MadMax, která mi poskytuje oblečení jak pro trénink, tak pro volný čas, dále je to Fitnessworld, ti mi poskytují sportovní doplňkovou výživu Peak a QNT. Poděkování patří také firmě NOVATRONIC, což je moravský výrobce nábytku, za finanční podporu v přípravě.

Děkuju také manželce Martině, která teď se mnou měla takové trochu náročné období, a nejbližší rodině. Poděkování patří všem příznivcům a fanouškům a mým klientům. Jsem rád, že mohu někoho inspirovat. Díky také posilovně Hammer Strength, kde trénuji a pracuji.


Boris Orava na mistrovství Evropy 2014


Více se o Borisovi dozvíte na jeho trenérských stránkách www.fitnesstrainer.cz, jeho kariéru můžete sledovat také prostřednictvím jeho stránek na Facebooku.

Borise Oravu v přípravě podporují:




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

30.05.22:02Kafe - Gratuluji a zdravim Borisi!!:D Lubos K.
30.05.17:42yura - Az na ten ananas na hlave je to dobry...+4
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 73 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
moab (19:19) • Bejt jedním ze třiceti vítězů víceméně lokální soutěže... To má váhu.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
moab (19:16) • Je fakt, že je to humus tohle mít dobrovolně na zádech.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Sidic (17:38) • Představ si, že lidi maj takový akné i bez věcí, protože je to vcelku přirozený mít akn...
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Deny01 (16:08) • Mít vlivem věcí na zádech takový akné, tak se to aspoň snažím nějak zakrejt..
magazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
Valasekjakub123 (14:49) • Jak je možné že na takové soutěži je mnohem méně závodníků než na Moravě? Tím počtem zá...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie